A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Meglepő hasonlóságot mutat a kutya és az ember emésztőrendszere

2020. március 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Bár kívülről csak a legnagyobb jóindulattal fedezhetünk fel némi hasonlóságot gazdi és kutyája között, belsőleg úgy tűnik, több az egyezés, mint hinnénk.Mikroszkopikus szinten a kutya szervezete parányi organizmusok – például baktériumok és gombák – ökoszisztémája. Ezek a miniatűr lények, más néven mikrobák, említése kellemetlen érzést ébreszthet bennünk, ugyanakkor legtöbbjük létfontosságú a jó egészséghez és közérzethez - úgy embereknél, mint állatoknál. Különösen igaz ez a kutya emésztőrendszerére: a beleikben található mikrobiom (mikrobák közössége) segíti az emésztést és támogatja az immunrendszert.

 

Fentiekben bizony nagyon is hasonlítunk kedvenceinkre. Az egészséges mikrobiom rendkívül fontos testi-lelki jólétünkhöz, olyannyira, hogy tudományos kutatások gyakori témáját képezi, legyen szó a testsúly csökken(t)éséről, hangulatingadozásról, szorongásról vagy a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni védekezésről. A sertések és az egerek gyakran szerepelnek az emésztéssel, hízással és fogyással kapcsolatos tanulmányokban, mivel étrendjük behatárolható és könnyen kontroll alatt tartható. Egy kutatás szerint azonban a kutyák bevonása is hasznos információkkal szolgálhat.

 

Érdekes eredményekre jutottak a kutatók a kutyák és emberek emésztésének összehasonlításakor
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók a kutyák és emberek emésztésének összehasonlításakor
Fotó: bustle.com

 

Dr. Luis Pedro Coelho és társai az Európai Molekuláris Biológia Laboratórium és a Nestlé Purina Research közös kutatásában kutyák mikrobiomját alkotó mikrobák génjeit vizsgálták. Ahhoz, hogy megértsék, mi történik egy kutya emésztőrendszerében, elsősorban a távozó ürüléket tanulmányozták. A székletmintákból kinyert DNS segítette az adott pillanatban jelenlévő mikrobiom megismerését. 64 kutya adományozott „kakit” a tudomány javára, 32 beagle és 32 labrador retriever. A kutyák fele mindkét fajtánál túlsúlyos volt, a többiek testsúlya a normál kategóriába esett. A mintavételt megelőző négy héten át ugyanazt az eledelt kapták.

 

A túlsúlyos és ideális súlyú kutyákat ezután véletlenszerűen két csoportra osztották a következő négyhetes periódusban. Az egyik csoport magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú eledelt kapott, míg a többiek alacsony fehérjetartalmú, szénhidrátban gazdag étrenden voltak. A tesztidőszak után a mikrobiomot újra megvizsgálták, hogy lássák, hogyan hatott az eltérő táplálás a belekben lévő mikrobákra. Ekkor már az elhízott és az egészséges kutyákat hasonlították össze, s kiderült, hogy előbbiek esetében a mikrobiom nagyobb változáson ment keresztül a fehérjében gazdag diétát követően.

 

Emberekkel végzett tanulmányoknál ugyanerre az eredményre jutottak. Mindez azt támasztja alá, hogy az „egészséges mikrobiom” – mint a normál súlyú kutyáknál – ellenállóbbnak bizonyult. De a hasonlóságok itt még nem érnek véget. A kutatók összehasonlították a kutyák bél mikrobiomját patkányokéval, sertésekével és emberekével. Meglepő, de a kutyáké állt a legközelebb az emberéhez.

 

Meglepő hasonlóságot mutat az ember és a kutya emésztőrendszere
A tanulmányban beagle és labrador fajtájú kutyák emésztését vizsgálták
Fotó: dogsnet.com

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák emésztőrendszere feltűnően hasonlít a miénkhez, jónéhány mikrobánk egyezik. A kutatók véleménye szerint ez annak is köszönhető, hogy a kutyák az emberi történelem korai időszakában lettek háziasítva, és szinte mindvégig megosztottuk élelemforrásainkat egymással.

 

A mikrobiom hasonlósága és az étrendi változtatásra történő reakció mind a kutyáknál, mind az embereknél azt jelentheti, hogy a kutyák az eddig előnyben részesített sertéseknél és egereknél jóval megfelelőbb alanyi lehetnek a humán táplálkozási tanulmányoknak. És minél többet tudunk meg az emberi emésztőrendszer működéséről, annál több információhoz juthatunk a kutyák emésztéséről is – ez pedig hozzájárulhat a kutyák egészséges testsúlyának megőrzéséhez, megfelelő táplálásához és a fogyást elősegítő eledelek, receptek összeállításához.

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: dogsnet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése
A gyomorcsavarodás súlyos és sajnos gyakori állapot, mégis keveset tudunk róla. Gazdiként kiemelten fontos tisztában lennünk tüneteivel és a szükséges teendőkkel.

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így...

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások
Keresi a társaságod? Szeret veled lenni? Imádja, ha együtt csináltok valamit? Vagy nem annyira lelkes? Meglepő helyen rejtőzhet az ok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismét szigorodni fog a Jófogás szabályzata az állatok védelme érdekében Hírek - Címlapon
Ismét szigorodni fog a Jófogás szabályzata az állatok védelme érdekében
Elmarad több kutyás rendezvény a kormány mai döntését követően Hírek - Címlapon
Elmarad több kutyás rendezvény a kormány mai döntését követően