A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Meglepő hasonlóságot mutat a kutya és az ember emésztőrendszere

2020. március 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Bár kívülről csak a legnagyobb jóindulattal fedezhetünk fel némi hasonlóságot gazdi és kutyája között, belsőleg úgy tűnik, több az egyezés, mint hinnénk.Mikroszkopikus szinten a kutya szervezete parányi organizmusok – például baktériumok és gombák – ökoszisztémája. Ezek a miniatűr lények, más néven mikrobák, említése kellemetlen érzést ébreszthet bennünk, ugyanakkor legtöbbjük létfontosságú a jó egészséghez és közérzethez - úgy embereknél, mint állatoknál. Különösen igaz ez a kutya emésztőrendszerére: a beleikben található mikrobiom (mikrobák közössége) segíti az emésztést és támogatja az immunrendszert.

 

Fentiekben bizony nagyon is hasonlítunk kedvenceinkre. Az egészséges mikrobiom rendkívül fontos testi-lelki jólétünkhöz, olyannyira, hogy tudományos kutatások gyakori témáját képezi, legyen szó a testsúly csökken(t)éséről, hangulatingadozásról, szorongásról vagy a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni védekezésről. A sertések és az egerek gyakran szerepelnek az emésztéssel, hízással és fogyással kapcsolatos tanulmányokban, mivel étrendjük behatárolható és könnyen kontroll alatt tartható. Egy kutatás szerint azonban a kutyák bevonása is hasznos információkkal szolgálhat.

 

Érdekes eredményekre jutottak a kutatók a kutyák és emberek emésztésének összehasonlításakor
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók a kutyák és emberek emésztésének összehasonlításakor
Fotó: bustle.com

 

Dr. Luis Pedro Coelho és társai az Európai Molekuláris Biológia Laboratórium és a Nestlé Purina Research közös kutatásában kutyák mikrobiomját alkotó mikrobák génjeit vizsgálták. Ahhoz, hogy megértsék, mi történik egy kutya emésztőrendszerében, elsősorban a távozó ürüléket tanulmányozták. A székletmintákból kinyert DNS segítette az adott pillanatban jelenlévő mikrobiom megismerését. 64 kutya adományozott „kakit” a tudomány javára, 32 beagle és 32 labrador retriever. A kutyák fele mindkét fajtánál túlsúlyos volt, a többiek testsúlya a normál kategóriába esett. A mintavételt megelőző négy héten át ugyanazt az eledelt kapták.

 

A túlsúlyos és ideális súlyú kutyákat ezután véletlenszerűen két csoportra osztották a következő négyhetes periódusban. Az egyik csoport magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú eledelt kapott, míg a többiek alacsony fehérjetartalmú, szénhidrátban gazdag étrenden voltak. A tesztidőszak után a mikrobiomot újra megvizsgálták, hogy lássák, hogyan hatott az eltérő táplálás a belekben lévő mikrobákra. Ekkor már az elhízott és az egészséges kutyákat hasonlították össze, s kiderült, hogy előbbiek esetében a mikrobiom nagyobb változáson ment keresztül a fehérjében gazdag diétát követően.

 

Emberekkel végzett tanulmányoknál ugyanerre az eredményre jutottak. Mindez azt támasztja alá, hogy az „egészséges mikrobiom” – mint a normál súlyú kutyáknál – ellenállóbbnak bizonyult. De a hasonlóságok itt még nem érnek véget. A kutatók összehasonlították a kutyák bél mikrobiomját patkányokéval, sertésekével és emberekével. Meglepő, de a kutyáké állt a legközelebb az emberéhez.

 

Meglepő hasonlóságot mutat az ember és a kutya emésztőrendszere
A tanulmányban beagle és labrador fajtájú kutyák emésztését vizsgálták
Fotó: dogsnet.com

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák emésztőrendszere feltűnően hasonlít a miénkhez, jónéhány mikrobánk egyezik. A kutatók véleménye szerint ez annak is köszönhető, hogy a kutyák az emberi történelem korai időszakában lettek háziasítva, és szinte mindvégig megosztottuk élelemforrásainkat egymással.

 

A mikrobiom hasonlósága és az étrendi változtatásra történő reakció mind a kutyáknál, mind az embereknél azt jelentheti, hogy a kutyák az eddig előnyben részesített sertéseknél és egereknél jóval megfelelőbb alanyi lehetnek a humán táplálkozási tanulmányoknak. És minél többet tudunk meg az emberi emésztőrendszer működéséről, annál több információhoz juthatunk a kutyák emésztéséről is – ez pedig hozzájárulhat a kutyák egészséges testsúlyának megőrzéséhez, megfelelő táplálásához és a fogyást elősegítő eledelek, receptek összeállításához.

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: dogsnet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet! Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!
Kicsi a bors, de erős - akárcsak kedvencünk bűzmirigye, mely kellemetlen szagok és bajok forrása lehet. Mit kell tudnunk róla, és mit tehetünk betegsége esetén?

Miért szeretne a kutyám bizonyos embereket mindenáron megszimatolni? Miért szeretne a kutyám bizonyos embereket mindenáron megszimatolni?
Kíváncsiságuk határtalan, nem csoda hát, ha sűrűn elcsábulnak egy illat vagy érzés hatására. De miért van az, hogy olykor éppen egy idegenre figyelnek fel? Mitől lehet olyan érdekes?

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok
A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

Abbahagynád a randizást a kiszemelteddel, ha a kutyád nem kedveli? Abbahagynád a randizást a kiszemelteddel, ha a kutyád nem kedveli?
Egy felmérés szerint a gazdik több mint kétharmada jobban bízik kedvence megérzésében, mint saját véleményében. Ami a társkeresést illeti, hajlamosak rábízni a döntést, és inkább kutyájukat választanák partnerükkel szemben.

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ismét szigorodni fog a Jófogás szabályzata az állatok védelme érdekében Hírek - Címlapon
Ismét szigorodni fog a Jófogás szabályzata az állatok védelme érdekében
Elmarad több kutyás rendezvény a kormány mai döntését követően Hírek - Címlapon
Elmarad több kutyás rendezvény a kormány mai döntését követően
fb-text