A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Meglepő hasonlóságot mutat a kutya és az ember emésztőrendszere

2020. március 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Bár kívülről csak a legnagyobb jóindulattal fedezhetünk fel némi hasonlóságot gazdi és kutyája között, belsőleg úgy tűnik, több az egyezés, mint hinnénk.



Mikroszkopikus szinten a kutya szervezete parányi organizmusok – például baktériumok és gombák – ökoszisztémája. Ezek a miniatűr lények, más néven mikrobák, említése kellemetlen érzést ébreszthet bennünk, ugyanakkor legtöbbjük létfontosságú a jó egészséghez és közérzethez - úgy embereknél, mint állatoknál. Különösen igaz ez a kutya emésztőrendszerére: a beleikben található mikrobiom (mikrobák közössége) segíti az emésztést és támogatja az immunrendszert.

 

Fentiekben bizony nagyon is hasonlítunk kedvenceinkre. Az egészséges mikrobiom rendkívül fontos testi-lelki jólétünkhöz, olyannyira, hogy tudományos kutatások gyakori témáját képezi, legyen szó a testsúly csökken(t)éséről, hangulatingadozásról, szorongásról vagy a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni védekezésről. A sertések és az egerek gyakran szerepelnek az emésztéssel, hízással és fogyással kapcsolatos tanulmányokban, mivel étrendjük behatárolható és könnyen kontroll alatt tartható. Egy kutatás szerint azonban a kutyák bevonása is hasznos információkkal szolgálhat.

 

Érdekes eredményekre jutottak a kutatók a kutyák és emberek emésztésének összehasonlításakor
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók a kutyák és emberek emésztésének összehasonlításakor
Fotó: bustle.com

 

Dr. Luis Pedro Coelho és társai az Európai Molekuláris Biológia Laboratórium és a Nestlé Purina Research közös kutatásában kutyák mikrobiomját alkotó mikrobák génjeit vizsgálták. Ahhoz, hogy megértsék, mi történik egy kutya emésztőrendszerében, elsősorban a távozó ürüléket tanulmányozták. A székletmintákból kinyert DNS segítette az adott pillanatban jelenlévő mikrobiom megismerését. 64 kutya adományozott „kakit” a tudomány javára, 32 beagle és 32 labrador retriever. A kutyák fele mindkét fajtánál túlsúlyos volt, a többiek testsúlya a normál kategóriába esett. A mintavételt megelőző négy héten át ugyanazt az eledelt kapták.

 

A túlsúlyos és ideális súlyú kutyákat ezután véletlenszerűen két csoportra osztották a következő négyhetes periódusban. Az egyik csoport magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú eledelt kapott, míg a többiek alacsony fehérjetartalmú, szénhidrátban gazdag étrenden voltak. A tesztidőszak után a mikrobiomot újra megvizsgálták, hogy lássák, hogyan hatott az eltérő táplálás a belekben lévő mikrobákra. Ekkor már az elhízott és az egészséges kutyákat hasonlították össze, s kiderült, hogy előbbiek esetében a mikrobiom nagyobb változáson ment keresztül a fehérjében gazdag diétát követően.

 

Emberekkel végzett tanulmányoknál ugyanerre az eredményre jutottak. Mindez azt támasztja alá, hogy az „egészséges mikrobiom” – mint a normál súlyú kutyáknál – ellenállóbbnak bizonyult. De a hasonlóságok itt még nem érnek véget. A kutatók összehasonlították a kutyák bél mikrobiomját patkányokéval, sertésekével és emberekével. Meglepő, de a kutyáké állt a legközelebb az emberéhez.

 

Meglepő hasonlóságot mutat az ember és a kutya emésztőrendszere
A tanulmányban beagle és labrador fajtájú kutyák emésztését vizsgálták
Fotó: dogsnet.com

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák emésztőrendszere feltűnően hasonlít a miénkhez, jónéhány mikrobánk egyezik. A kutatók véleménye szerint ez annak is köszönhető, hogy a kutyák az emberi történelem korai időszakában lettek háziasítva, és szinte mindvégig megosztottuk élelemforrásainkat egymással.

 

A mikrobiom hasonlósága és az étrendi változtatásra történő reakció mind a kutyáknál, mind az embereknél azt jelentheti, hogy a kutyák az eddig előnyben részesített sertéseknél és egereknél jóval megfelelőbb alanyi lehetnek a humán táplálkozási tanulmányoknak. És minél többet tudunk meg az emberi emésztőrendszer működéséről, annál több információhoz juthatunk a kutyák emésztéséről is – ez pedig hozzájárulhat a kutyák egészséges testsúlyának megőrzéséhez, megfelelő táplálásához és a fogyást elősegítő eledelek, receptek összeállításához.

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: dogsnet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismét szigorodni fog a Jófogás szabályzata az állatok védelme érdekében Hírek - Címlapon
Ismét szigorodni fog a Jófogás szabályzata az állatok védelme érdekében
Elmarad több kutyás rendezvény a kormány mai döntését követően Hírek - Címlapon
Elmarad több kutyás rendezvény a kormány mai döntését követően