A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról

A Magyar Állatorvosok Lapjában jelent meg az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ nemrég publikált felmérése, ami egyes kérdésekben érdekes eredményeket hozott.


2023. április 17., 16:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.Az ivartalanítás megtagadásának vezető oka kutyák esetében a későbbi tenyésztési, szaporítási lehetőség, a macskatartók körében pedig a beavatkozás anyagi vonzata volt, második legjellemzőbb válasznak mindkét csoportban az ivartalanítás feleslegesnek ítélése bizonyult.
A kitöltők jelentős része ugyanakkor szoros érzelmi kapcsolatot ápol kutyájával, macskájával, családtagként tekintenek kedvencükre.

 

 

ivartalanítás
Az ivartalanítás fontosságával sajnos még mindig sokan nincsenek tisztában!
Forrás: www.researchgate.net

 

Míg 2018-ban meg csak megközelítőleg minden harmadik magyar háztartásban élt kutya, a kutyatartó háztartások aránya 2021-re az összes háztartás 50,4%-ara nőtt egy reprezentatív kutatás alapján. Az országon belül a legtöbb kutyatartó Pest vármegyében és Budapesten él. A menhelyekről történő örökbefogadás aránya relatív kicsinek mondható, a kitöltők 14,9% fogadta örökbe állatát.

 

A kitöltők kevés kivétellel egyetértettek abban, hogy a felelős állattartással a gyerekeket is meg kell ismertetni (98,3%), ill., hogy a kormánynak támogatnia kell a nemzeti ivartalanítási programokat (95,2%).

 

A válaszadók közel 80%-a kutyát tart, 40%-a pedig macskát, közel 70%-a pedig több állatfajjal osztja meg otthonát. Az állattartok 93%-a azonnal, vagy legkésőbb pár napon belül állatorvoshoz fordul kedvencével, ha az szokatlanul viselkedik.

 

A megkérdezett kutyatartók 65%-a már ivartalaníttatta állatát, 11,2%-a még nem, viszont tervezi a későbbi ivartalanítást, mivel az ő kedvenceik jellemzően még túl fiatalok, 23,8%-uk pedig nem akarja alávetni állatát a műtétnek. Arra a kérdésre, hogy állata miért nem ivartalanított, eltérő válaszok érkeztek. A legtöbb gazda a későbbi tenyésztést, szaporítást írta oknak. A másik vezető indokként a „felesleges” állítás állt, valamint az, hogy állatuk nem találkozik másik kutyával. Harmadik helyen a „kockázatosságot” említették a válaszadók.
Voltak, akik szerint a kan kutyákat nem érdemes ivartalanítani, mert nem csavarognak el, és gazdájuknak nem is tudnak gondot okozni.

 

 

sétáltatás
Még mindig vannak olyan kutyusok, akiket sosem visz sétálni a gazdájuk.
Forrás: www.researchgate.net

 

 

A megkérdezettek 38,7%-a naponta többször, 20,2%-a naponta viszi el sétálni kutyáját. A kutyatulajdonosok 5,1%-a sohasem megy el sétálni kedvencével.
Utóbbiak között kiemelkedően nagy azok száma, akik nem akarják ivartalaníttatni a kutyájukat. Míg összességében a válaszadók csupán 23,8%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát, addig a kutyájukat soha nem sétáltatók között ez az arány 62,86%.

 

A felmérés jól láthatóan rávilágított, hogy bár a kitöltők jelentős része szoros érzelmi kapcsolatot ápol kutyájával, macskájával, családtagként tekintenek kedvencükre. Mély kötelékre enged következtetni az is, hogy a magánytól való védelem kiemelkedő jelentőséggel bír a megkérdezettek szerint.

Mindezen túl azonban olyan hiedelmek, túlzások is kapcsolódnak az állattartáshoz, amelyek sem az emberek, sem az állatok érdekeit nem szolgálják, és szakmailag meghaladottak.

 

Kiemelt feladat az ivartalanításról szóló hiedelmek eloszlatása. Az ivartalanítással szembeni attitűdok megosztottsága is rámutat arra, hogy fontos cél az ivartalanítás jelentőségének hangsúlyozása, valamint az állattartók megfelelő, hiteles tájékoztatása. Azok a kutyatartók, akik a jövőben sem szeretnék ivartalanítani kedvencüket, gyakran hivatkoznak későbbi tenyésztési, szaporítási szándékra.

Fontos, hogy ez a csoport megismerje, mivel jár, ha nem megfelelően szelektált allatokat vonnak be a tenyésztésbe, szaporításba, ill. melyek egy felelős tenyésztő ismérvei.

 

A kutatás teljes anyaga megtekinthető itt.
 

Forrás: https://www.facebook.com/drvetterszilvia
Indexkép forrás: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az ember tenyerében is elfér a csivava, aki rekordot döntött aprócska méretével Hírek - Címlapon
Az ember tenyerében is elfér a csivava, aki rekordot döntött aprócska méretével
Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt Hírek - Címlapon
Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt