A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megmentene a kutyád, ha bajba kerülnél? A kutatók szerint igen!

2020. június 05., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutatók szerint akkor is meg akarnánk menteni minket kutyáink, ha erre semmilyen képzést nem kaptak, tehát nem hivatásos mentőkutyák. A kísérletben egyszerű házi kedvencek és gazdáik vettek részt, segítségükkel a kutyák mentési szándékait és motivációit vizsgálták.



 

Őszinte, önzetlen szeretetük végtelen, ezt minden gazdi tudja. Sőt, sokuk állítja: kutyája a bajban is mindig ott van, legyen az bármekkora is. Nem egy megható, vagy épp lenyűgöző történetet hallottunk is már arról, hogy kutyák hogyan mentették meg gazdáikat például tűzesetben, betörőktől, vagy épp rosszullét esetén. Nem beszélve a célzottan erre képzett kutyákról, akik állandóan bevetésre készek és a legreménytelenebb helyzetben is számíthatunk rájuk. A kutatók szerint azonban nem kell ilyen képzéssel rendelkeznie egy kutyának ahhoz, hogy segítő szándékkal forduljon gazdája felé, ha az bajba kerül. 

 

A feltételezés igazolására egy érdekes kísérletet végeztek, melyhez 60 házikedvencként tartott kutyát és gazdáikat kérték fel. A kutatók nem csak arra voltak kíváncsiak, hogy valóban meg akarják-e menteni a kutyák a gazdáikat, hanem a miértekre is. 

 

A kísérlet első, talán legfontosabb felében stresszhelyzetet teremtettek: a gazdának be kellett bújnia egy nagy dobozba, amin egy könnyen nyitható ajtót is elhelyeztek. A gazdának el kellett játszania, hogy akarata ellenére van ott és bajban van, így kellett hívniuk segítségért kutyájukat. A dobozra szerelt ajtón keresztül a kutyák meg tudták menteni gazdájukat, ám ezt előre nem mutatták meg nekik, maguktól kellett rájönniük.

 

A kutyák egyharmada sikeresen "meg tudta menteni" gazdáját szorult helyzetéből, és sokuk komolyan próbálkozott, ám nem sikerült rájönniük az ajtónyitás mikéntjére. 

 

 

Kutyáink mindent megtennének értünk
Kutyáink mindent megtennének értünk
Fotó: inews.co.uk

 

 

A második részben két kontrolltesztet végeztek: az egyikben szintén beültették a gazdát, ám most nem segélykérést kellett eljátsszon, mindössze egy magazint kellett hangosan olvasniuk. Ekkor összesen 16 kutya próbált meg gazdájához jutni: a kutatók arra következtettek, hogy a gazditól való szétválasztás nem tetszett az ebeknek. A másik tesztben a gazdik már nem ültek be a dobozba, hanem élelmet tettek bele. A kutyákból 19 próbált meg bejutni. A finom falatok tehát szintén nagy motivációt jelentenek a kutyák számára. 

 

Az viszont bizonyos, hogy az első teszt során a kutyák átvették a gazdi nyugtalanságát: nyüszítettek, ugattak.

 

"A lenyűgöző ebben a tanulmányban az, hogy azt mutatja, hogy a kutyák valóban törődnek az emberekkel" - mondta Clive Wynne, az Arizona Állami Egyetem pszichológusa. “A kiképzéssel nem rendelkező kutyák közül is sokuk próbált segíteni a bajbajutott gazdin - és ha kudarcot vallottak, nyugtalanok, idegesek lettek.” Kiemelte azt is, hogy a tesztekből az is sejthető, hogy azok a kutyák, akik nem tudták megmenteni a gazdit, mindössze azért voltak sikertelenek, mert nem tudták, hogyan segítsenek. Nem pedig azért, mert nem volt meg a szándékuk.

 

 

 

 

Forrás: sciencealert.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Svédországban kötelezővé válik a macskák ivartalanítása Hírek - Címlapon
Svédországban kötelezővé válik a macskák ivartalanítása
Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok! Hírek - Címlapon
Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok!