A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust?

2021. augusztus 16., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Ez bizony fogas kérdés. Mindkét opció mellett kismillió érvet és ellenérvet lehetséges felsorakoztatni. Egy biztos: ha majd leteszed a voksod valamelyik mellé, akkor nem érdemes azon gondolkodnod mondjuk pár hónap után, miért is nem más módon döntöttél. 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Miért írom ezt? Volt már olyan gazdim, aki azért érzett lelkifurdalást, mert nem gyepmesteri telepről fogadott örökbe egy pöttöm, árva kiskutyát. És volt olyan is, akinek gyerekkori álma volt egy fajtatiszta yorkshire-terrier. Tájékozódott kennelekről, tenyésztőkről külföldön és itthon is. Félretett leendő kutyusa megvásárlására, félretett állatorvosi költségekre, minden létező, a jövőben potenciálisan felmerülő szükséglet biztosítására, majd amikor mindezt kipipálta, menhelyről fogadott örökbe. Mert szeme elé került egy hirdetés. Erre mondom, tényleg mindig azzal a kutyussal találjátok meg egymást, akivel kölcsönösen szükségetek van egymásra. Így lehettek egymás társai.

 

A gyakorlatiasság jegyében összeszedtem lentebb néhány pro és kontra gondolatot, hátha ezzel segítek döntésed meghozatalában.

 

 

Menhelyről, vagy tenyésztőtől válasszak kutyát? Mindegyiknek van előnye és hátránya is
Menhelyről, vagy tenyésztőtől válasszak kutyát? Mindegyiknek van előnye és hátránya is
Fotó: Unsplash - Hannah Lim

 

 

A menhelyről vagy gyepmesteri telepről örökbefogadott kutyus „előnyei”.

 • Ha felnőtt, jó eséllyel kevesebb figyelmet kell fordítanod a szobatisztaság kialakítására.
 • Ha volt korábban gazdija, bizonyára ismeri a pórázt, a lakásban és az autóban tartózkodás lényegét, így ezen szempontok tekintetében kevesebb dolgod lesz vele.
 • Ha 1-2 éves már van, biztos lehetsz abban, hogy sikeresen átvészelte a kölyökkorral járó esetleges betegségeket és nehézségeket, szervezete „edzett” valamelyest.  Ha pedig bármi egészségügyi probléma sújtja, arról bizonyára tudnak is gondozói és tájékoztatnak téged. Kevesebb meglepetés érhet e vonalon.
 • Ha a kutyus megtapasztalta, mit jelent árvának lenni, kóborolni az utcán cél, társ és otthon nélkül, mit jelent a magány, kötődése bizonyos szempontból talán picit gyorsabban épül feléd, mint egy optimális körülmények közé született kölyök esetében.
 • Erősen mix kutyusnál szinte kizárható a bel- és túltenyésztettség és a sokszor velejáró testi/pszichés betegségekre való hajlam.

 

A menhelyről vagy gyepmesteri telepről örökbefogadott kutyus „hátrányai”.

 • Ha előző gazdái megváltak tőle, jó eséllyel traumatizált, bizalmatlan kutyusnak kell a bizalmába férkőznöd. Ez olykor együtt jár azzal, hogy neked kell segítened őt agressziós viselkedésproblémái leküzdésében.
 • Nem tudhatod pontosan, milyen genetikai csomag „ketyeg” benne, ami később krónikus betegséget is eredményezhet akár. Egy-egy ilyen betegséggel az együttélés és az, hogy kutyusodnak élhető mindennapokat teremts mellette, nagyon komoly anyagi áldozattal jár.
 • Idősebb korában örökbefogadott vagy negatív élményekkel terhelt kölyökkorú kutyus szocializációja mindig több energiát, időt és anyagi ráfordítást igényel. Ha nem kölyköt választasz társadul, rendelkezhet ugyanis kialakult szokásokkal, válaszreakciókkal a világ ingereire.

 

Választáskor minden esetben vegyük figyelembe a leendő kutyusunk személyiségét is!
Választáskor minden esetben vegyük figyelembe a leendő kutyusunk személyiségét is!
Fotó: Unslash - Jonatan Burneo

 

 

Tenyésztőnél született kutyus „előnyei”.

 • Nyomon követheted családfáját. Biztos lehetsz felmenői fajtatisztaságában. Ha kiállítási eredményekről és élményekről álmodsz leendő kutyusoddal, jó eséllyel megvalósíthatod őket.
 • Lelkiismeretes tenyésztő nem hív életre beltenyésztett, ismert szomatikus betegséget hordozó vagy mentálisan idegkiskutyákat. Elméletben nagyobb eséllyel kerülöd el a fentiekből eredő fájdalmakat és szomorúságot.
 • Nem ér nagy meglepetés a fajta jellemvonásait és temperamentumát illetően. Nagyobb eséllyel választhatsz életviteledhez, habitusodhoz és mozgásigényedhez illő kutyatársat.
 • Ha eleve beleszerettél egy adott fajtájú kutyus csodálatos küllemébe, 10-15 éves keresztül minimum gyönyörködhetsz benne.
 • Sok külföldi kennelből növendék-korú kutyust tudsz csak elhozni. Ekkor a kiskutya már rendelkezik alapengedelmességi ismeretekkel és szocializációjának alapköveit is lerakta első családja. Ez kifejezett könnyebbséget jelenthet, ha első kutyás gazdi vagy.

 

Tenyésztőnél született kutyus „hátrányai”.

 • Jóval drágább mulatság fajtatiszta kutyust családtaggá tenni, mint örökbefogadni.
 • Ha elfogadod, hogy az ember nem Isten, akkor elfogadod azt is, hogy olykor hiba csúszik a leglelkiismeretesebb tenyésztő munkájába is egy-egy alomnál. Magyarán: a kiadott pénz nem mindig garancia a testi és mentális betegségek elkerülését illetően.
 • Ha speciális bőr- és szőrápolást igénylő kutyust választasz társadul, macerás lehet élete végéig ápolni, gondoznod őt napi szinten, hogy megőrizze mesés küllemét.

 

Akár örökbefogadható, akár tenyésztőnél született kutyusra szavazol, fontos, hogy ne a küllem legyen az egyetlen vezérlő elved. Nem hagyhatod figyelmen kívül leendő kutyatársad jellemvonásait, testi adottságait, szelekciós előzményeit és mozgásigényét. Ahogyan tanítását, szocializációját sem. Sok-sok közösen eltöltött óra és kaland fogja megalapozni kapcsolatotok. Egyedül te varázsolhatsz köré élménygazdag, boldog életet.

 

 

Hasznos lehet még végiggondolni a következőket.

 • Szeretnél vele repülőn utazni? Ha igen, tudnod kell, hogy a kistestű és a toy méretű kutyusok tartózkodhatnak melletted az út során az utastérben hordozójukban.
 • Rendelkezel autóval? Ha nem, tervet kell kiötölni, sürgős esetben hogyan viheted őt orvoshoz például. Jóbarátok kocsival, családtagok segítsége, állattaxi, sima taxi mind jól jöhetnek. Ments el a telefonodba néhány számot. Ezt megteheted éjjel-nappal működő állatkórházak kapcsán is!
 • Ha sokat tartózkodsz külföldön és nem viszed magaddal a kutyusod, ki fog rá vigyázni? Érdemes utána nézni néhány kutyapanziónak vagy izzítani a kutya-fan barátnőd szükség esetén.

 

Ha minden kérdésen és válaszon túl vagy, akkor hajrá és nagyon sok egészségben, közös kalandozásban gazdag évet kívánok nektek! 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Hannah Lim

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust
Ezek után a San Francisco SPCA állatjóléti szolgálat és a United Airlines légitársaság képviselői közös erővel igyekeztek az eb számára a legjobb otthont megtalálni. Így talált egy igazán jófiú végül a legszeretőbb otthonra. A kölyköt, akit előző tulajdonosa egyszerűen a reptéren hagyott, William Dale pilóta és családja vette végül magához még pont karácsony előtt.

22 éves lett Gino, és ezzel elnyerte a Világ Legidősebb Kutyája címet 22 éves lett Gino, és ezzel elnyerte a Világ Legidősebb Kutyája címet
„Elképesztő belegondolni, milyen régóta van mellettem, és hogy mennyi mindenen segítettük át egymást.”

„Égi ajándék” - Életmentők és tűzoltók fogadták örökbe a kutyákat, miután az őket szállító repülőgép lezuhant „Égi ajándék” - Életmentők és tűzoltók fogadták örökbe a kutyákat, miután az őket szállító repülőgép lezuhant
"A karomba ugrott, és csak osztotta a puszikat. Éreztem, ahogy könnyek gyűlnek a szemem sarkában, és azt mondtam, 'ajjaj, azt hiszem, lett egy kutyánk'.

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Kidobott kiskutyát mentettek a mentősök – a kölyök végül szerető otthonra is talált az egyik életmentőnél Kidobott kiskutyát mentettek a mentősök – a kölyök végül szerető otthonra is talált az egyik életmentőnél
Hatalmas szerencséje volt az alig 8 hetes kiskutyának: magára hagyva kóborolt az út szélén, amiből nagy baj is lehetett volna – az arra járó mentősök azonban észrevették és nem mentek el mellette!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Hírstart Rehabportál Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idén sem lesz tűzijáték Esztergomban - a város fényfestéssel ünnepel augusztus 20-án Hírek - Címlapon
Idén sem lesz tűzijáték Esztergomban - a város fényfestéssel ünnepel augusztus 20-án
Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Hírek - Címlapon
Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai