A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok

2020. október 14., 13:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Évek óta jótékonykodnak a kaposvári ovisok: állateledelt, felszerelést gyűjtenek a menhelyi állatok számára. Koronavírus ide, járvány oda, ez idén se maradhatott el: az állatok világnapja után nem sokkal össze is gyűlt az idei ellátmány a négylábúak számára!



 

Konzervek, óriási tápos zsákok, szalámik, pokrócok gyűltek kupacban a kaposvári Arany János Tagóvoda udvarán. A gyerekek és szüleik az óvónők segítségével idén is gyűjtöttek az árva menhelyi állatok számára. A járvány okozta gazdasági nehézségek sajnos a menhelyeket és az állatvédő egyesületeket sem kímélte, ráadásul a hideg tél is lassan az ajtón kopogtat, így minden segítség jól jön. 

 

Az óvodában már hagyománynak számít az állatok világnapja alkalmából szervezett gyűjtés. Az állateledeleket, pokrócokat a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület árva állatai számára ajánlják fel. 

 

„A kaposvári Arany János Tagóvodában mindig történik valami érdekes, a hétköznapoktól eltérő. Örökös Zöld Óvoda révén kiemelt hangsúlyt kap a környezettudatosságra nevelés. A környezet szeretetét, óvását a takarékos energia- és vízhasználaton túl az élőlények tiszteletét is megismerik a kicsik. A Kutyatár egyesülettel több, mint tíz éve ápolunk jó kapcsolatot. Az állatok világnapjához kapcsolódva ajánlottuk fel 2020. október 9-én adományunkat az egyesületnek.” – mondta el Székely Gabriella, a Tagóvoda vezetője.  

 

 

Az ovisok a szüleikkel kutyatápot, konzerveket, takarókat gyűjtöttek a menhelyi kutyáknak
Az ovisok a szüleikkel kutyatápot, konzerveket, takarókat gyűjtöttek a menhelyi kutyáknak
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

A felelős állattartásra, a természet és az állatok értékének megbecsülésére és védelmére való nevelést már gyerekkorban meg kell kezdeni, hiszen fiatalon a legfogékonyabbak a gyerkőcök. És hogyan máshogy alapozhatnánk meg a felelős, tudatos állattartási kultúrát? A jövő megváltoztatása, szebbé és jobbá tétele pedig nagyban függ a következő generációktól.   

 

„A gyermekekhez közel állnak az állatok, különösen a kutyák. Az óvodások nagyon fogékonyak az állatok gondozására. Már ebben a zsenge korban beléjük ivódik a segítségnyújtás öröme, a gondoskodás megélése. Ezért szívesen vettek részt a szüleik támogatásával a menhelyre befogadott állatok részére rendezett eleséggyűjtésben.” - mesélte kérdésünkre az akcióról Schmidt Edéné, Zöld óvoda munkaközösség-vezető. -  „A járványhelyzet miatt most személyesen ugyan nem találkozhattak, de vidám plakáttal is üzentek négylábú barátaiknak. A járvány elmúltával hagyományainkhoz hűen ismét meglátogatják majd négylábú barátaink az óvodában a gyerekeket és lehetőség lesz simogatni is a kedves állatokat. A gyűjtés és az adományozás akkora élmény volt az ovisoknak, hogy egész nap erről beszélgettek.  Hazafelé boldogan újságolták szüleiknek, hogy ma az ő általuk hozott ropogtatnivalót kapják vacsorára kutyusok.”

 

 

Idén nem találkozhattak az ovisok a kutyákkal, ezért táblán üzentek nekik
Idén nem találkozhattak az ovisok a kutyákkal, ezért táblán üzentek nekik
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

És valóban, a gyerekekre óriási hatással vannak nem csak az, amit az óvónéniktől, az állatvédőktől hallanak, de maga a cselekvés is: a tudat, hogy ők is segíthettek az árva állatokon. „Nagyon szeretem a kutyákat. Nekünk is van otthon. Szívesen hoztam az eleségből az oviba. Azoknak a kutyusoknak küldjük, akiknek nincs gazdájuk.”  - mesélte egy nagycsoportos óvodás.

 

„Gyermekem nagycsoportos óvodás. Színes, mélyreható élményeket szerez az óvodában. Az eledelgyűjtés kapcsán sokat beszélgettünk a gazdátlan állatokról. Nagyon megsajnálta őket, hogy éhesen kell lefeküdniük. Szívesen hozta az óvodába az eleséget, hogy majd közösen juttatják el a rászoruló kis jószágoknak.” - mesélte az egyik szülő, Steinmetzné Balogh Margit„Most társasházban lakunk, itt nincs kutyánk. Ha majd kertes házban élünk, biztosan családtagként fogjuk számon tartani. A Zöld óvoda programok kézzelfogható közelségbe hozzák számára az állatokat, a természet.” 

 

 

A gyerekek szívesen vesznek részt az ilyen akciókban
A gyerekek szívesen vesznek részt az ilyen akciókban
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

Az állatvédelem mellett a kutya- és állattartási kultúra is fontos téma az óvodában. Idén a járvány miatt ugyan nem találkozhattak személyesen a gyerekek az állatvédőkkel és a négylábúakkal, ám amint lehetőség adódik rá, bepótolják. A korábbi években rendszeresen találkozhattak a Kutyatárosokkal a kicsik. A rendhagyó foglalkozásokon, beszélgetéseken több, a felelős állattartást és az állatvédelmet érintő témát is érintettek. 

 

„Fontosnak tartom, hogy gyermekeink részt vehetnek az óvodában ilyen szuper programokon, mert amellett, hogy közelről megismerik a kutyusokat, a velük való kapcsolatról és gondoskodásról is sokat tanulhatnak.” - mondta Nádas Dávid, szülő. 

 

 

Az elmúlt években gyakran találkozhattak a gyerekek az állatvédőkkel és kutyáikkal
Az elmúlt években gyakran találkozhattak a gyerekek az állatvédőkkel és kutyáikkal
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

“Szülőként nagyon örülök, hogy óvodánkban a gyerekeket a környezettudatosságra és a felelősségteljes viselkedésre tanítják. Ennek egyik fontos lépcsője, hogy minden évben gyűjtést szervezünk a Kutyatár Egyesületnek. Így gyermekeink már óvodás korban megtanulják a felelős állattartás fontosságát." - mondta el a programról Kovacsik Patrícia, szülő.

 

 

Az Örökös Zöld Óvoda és Madárbarát Óvoda címeket elnyert Arany János Tagóvodában egyébként a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek. Sokat tanulnak a gyerekek például a szelektív hulladékgyűjtésről (és ilyen akciókat rendszeresen szerveznek is), az állatokról, részt vesznek többek közt madárgyűrűzéseken, erdei óvodákon. Az érdeklődő nagycsoportosok pedig ÖKO-manó foglalkozásokon is részt vehetnek, ahol tovább bővíthetik játékos formában a környezetvédelemről szerzett tudásukat. 

 

 

 

A kaposvári Arany János Tagóvoda élete az www.aranyovi.kapos.info című honlapon, valamint Facebook oldalukon keresztül követhető!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt 6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Ebugatta Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán Hírek - Címlapon
Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán
Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága Hírek - Címlapon
Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága