A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok

2020. október 14., 13:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Évek óta jótékonykodnak a kaposvári ovisok: állateledelt, felszerelést gyűjtenek a menhelyi állatok számára. Koronavírus ide, járvány oda, ez idén se maradhatott el: az állatok világnapja után nem sokkal össze is gyűlt az idei ellátmány a négylábúak számára!



 

Konzervek, óriási tápos zsákok, szalámik, pokrócok gyűltek kupacban a kaposvári Arany János Tagóvoda udvarán. A gyerekek és szüleik az óvónők segítségével idén is gyűjtöttek az árva menhelyi állatok számára. A járvány okozta gazdasági nehézségek sajnos a menhelyeket és az állatvédő egyesületeket sem kímélte, ráadásul a hideg tél is lassan az ajtón kopogtat, így minden segítség jól jön. 

 

Az óvodában már hagyománynak számít az állatok világnapja alkalmából szervezett gyűjtés. Az állateledeleket, pokrócokat a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület árva állatai számára ajánlják fel. 

 

„A kaposvári Arany János Tagóvodában mindig történik valami érdekes, a hétköznapoktól eltérő. Örökös Zöld Óvoda révén kiemelt hangsúlyt kap a környezettudatosságra nevelés. A környezet szeretetét, óvását a takarékos energia- és vízhasználaton túl az élőlények tiszteletét is megismerik a kicsik. A Kutyatár egyesülettel több, mint tíz éve ápolunk jó kapcsolatot. Az állatok világnapjához kapcsolódva ajánlottuk fel 2020. október 9-én adományunkat az egyesületnek.” – mondta el Székely Gabriella, a Tagóvoda vezetője.  

 

 

Az ovisok a szüleikkel kutyatápot, konzerveket, takarókat gyűjtöttek a menhelyi kutyáknak
Az ovisok a szüleikkel kutyatápot, konzerveket, takarókat gyűjtöttek a menhelyi kutyáknak
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

A felelős állattartásra, a természet és az állatok értékének megbecsülésére és védelmére való nevelést már gyerekkorban meg kell kezdeni, hiszen fiatalon a legfogékonyabbak a gyerkőcök. És hogyan máshogy alapozhatnánk meg a felelős, tudatos állattartási kultúrát? A jövő megváltoztatása, szebbé és jobbá tétele pedig nagyban függ a következő generációktól.   

 

„A gyermekekhez közel állnak az állatok, különösen a kutyák. Az óvodások nagyon fogékonyak az állatok gondozására. Már ebben a zsenge korban beléjük ivódik a segítségnyújtás öröme, a gondoskodás megélése. Ezért szívesen vettek részt a szüleik támogatásával a menhelyre befogadott állatok részére rendezett eleséggyűjtésben.” - mesélte kérdésünkre az akcióról Schmidt Edéné, Zöld óvoda munkaközösség-vezető. -  „A járványhelyzet miatt most személyesen ugyan nem találkozhattak, de vidám plakáttal is üzentek négylábú barátaiknak. A járvány elmúltával hagyományainkhoz hűen ismét meglátogatják majd négylábú barátaink az óvodában a gyerekeket és lehetőség lesz simogatni is a kedves állatokat. A gyűjtés és az adományozás akkora élmény volt az ovisoknak, hogy egész nap erről beszélgettek.  Hazafelé boldogan újságolták szüleiknek, hogy ma az ő általuk hozott ropogtatnivalót kapják vacsorára kutyusok.”

 

 

Idén nem találkozhattak az ovisok a kutyákkal, ezért táblán üzentek nekik
Idén nem találkozhattak az ovisok a kutyákkal, ezért táblán üzentek nekik
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

És valóban, a gyerekekre óriási hatással vannak nem csak az, amit az óvónéniktől, az állatvédőktől hallanak, de maga a cselekvés is: a tudat, hogy ők is segíthettek az árva állatokon. „Nagyon szeretem a kutyákat. Nekünk is van otthon. Szívesen hoztam az eleségből az oviba. Azoknak a kutyusoknak küldjük, akiknek nincs gazdájuk.”  - mesélte egy nagycsoportos óvodás.

 

„Gyermekem nagycsoportos óvodás. Színes, mélyreható élményeket szerez az óvodában. Az eledelgyűjtés kapcsán sokat beszélgettünk a gazdátlan állatokról. Nagyon megsajnálta őket, hogy éhesen kell lefeküdniük. Szívesen hozta az óvodába az eleséget, hogy majd közösen juttatják el a rászoruló kis jószágoknak.” - mesélte az egyik szülő, Steinmetzné Balogh Margit„Most társasházban lakunk, itt nincs kutyánk. Ha majd kertes házban élünk, biztosan családtagként fogjuk számon tartani. A Zöld óvoda programok kézzelfogható közelségbe hozzák számára az állatokat, a természet.” 

 

 

A gyerekek szívesen vesznek részt az ilyen akciókban
A gyerekek szívesen vesznek részt az ilyen akciókban
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

Az állatvédelem mellett a kutya- és állattartási kultúra is fontos téma az óvodában. Idén a járvány miatt ugyan nem találkozhattak személyesen a gyerekek az állatvédőkkel és a négylábúakkal, ám amint lehetőség adódik rá, bepótolják. A korábbi években rendszeresen találkozhattak a Kutyatárosokkal a kicsik. A rendhagyó foglalkozásokon, beszélgetéseken több, a felelős állattartást és az állatvédelmet érintő témát is érintettek. 

 

„Fontosnak tartom, hogy gyermekeink részt vehetnek az óvodában ilyen szuper programokon, mert amellett, hogy közelről megismerik a kutyusokat, a velük való kapcsolatról és gondoskodásról is sokat tanulhatnak.” - mondta Nádas Dávid, szülő. 

 

 

Az elmúlt években gyakran találkozhattak a gyerekek az állatvédőkkel és kutyáikkal
Az elmúlt években gyakran találkozhattak a gyerekek az állatvédőkkel és kutyáikkal
Fotó: Arany János Tagóvoda

 

 

“Szülőként nagyon örülök, hogy óvodánkban a gyerekeket a környezettudatosságra és a felelősségteljes viselkedésre tanítják. Ennek egyik fontos lépcsője, hogy minden évben gyűjtést szervezünk a Kutyatár Egyesületnek. Így gyermekeink már óvodás korban megtanulják a felelős állattartás fontosságát." - mondta el a programról Kovacsik Patrícia, szülő.

 

 

Az Örökös Zöld Óvoda és Madárbarát Óvoda címeket elnyert Arany János Tagóvodában egyébként a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek. Sokat tanulnak a gyerekek például a szelektív hulladékgyűjtésről (és ilyen akciókat rendszeresen szerveznek is), az állatokról, részt vesznek többek közt madárgyűrűzéseken, erdei óvodákon. Az érdeklődő nagycsoportosok pedig ÖKO-manó foglalkozásokon is részt vehetnek, ahol tovább bővíthetik játékos formában a környezetvédelemről szerzett tudásukat. 

 

 

 

A kaposvári Arany János Tagóvoda élete az www.aranyovi.kapos.info című honlapon, valamint Facebook oldalukon keresztül követhető!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán Hírek - Címlapon
Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán
Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága Hírek - Címlapon
Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága