A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért csinálja a kutyám? – Állandóan szimatol

2023. január 27., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Indultok kutyatréningre, picit késésben vagytok. Jó lenne szedni a tappancsokat a dologvégzés mellett. Te meg is teszel minden tőled telhetőt, ám kutyusodba mintha a kisördög bújt volna. Zéró kisdolog, nagyról már nem is álmodsz. Ráadásul semmi pénzért nem hajlandó rád figyelni vagy két lépést arrébb vonszolni magát. Elragadtatottan réved a sarki lámpaoszlop szagolgatásába. A múltkor is ezt csinálta, a körmöshöz menet… Közben látod, a túloldalon pont most megy el a troli, a következő újabb hat-nyolc perc… Ezen a ponton feladod. Csalódott vagy. Talán dühös is. Nem létezik, hogy ez a négylábú itt melletted a te nevelésed legyen… 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Van egy jó hírem számodra. Nyugodj meg, kérlek, biztosan nem akart téged felidegesíteni! Hiszen a világon te vagy neki a legfontosabb személy. Szeret téged. De akkor miért nem hallja meg, ha szólsz hozzá? Miért szimatol folyton?

 

A tudomány jelen állása szerint az ember hozzávetőlegesen 5 cm2-es szaglóhám-felülettel, a kutya pedig 150 cm2-essel rendelkezik. Akár 5-600 millió szaglóreceptoruk is lehet. Mit jelent ez?

  • Mintha te tudnál kiszagolni egy gigantikus úszómedencébe pottyantott kockacukrot.
  • Vagy egy butikban beleszimatolnál a levegőbe és tudnád, kik jártak ott negyedórával korábban. Mi több! Tudnád azt is, ki mennyi idős volt, fiú vagy lány, milyen volt a hangulata és az egészségügyi állapota, miféle finomságot evett előző este, valamint tájékozódnál reprodukciós képességéről.
  • Vagy autópályán felhúzott ablakkal haladva is meg tudnád mondani, kik ülnek két-három kocsival előrébb.

 

Elképesztő, igaz? Kutyusod is annak találja a szagok világát! Ezért áll meg olyan sokszor szimatolni. Lenyűgözik őt az élőlények maguk mögött hagyott feromonjai. A fentiekhez hasonló információadagot kutyusod könnyen „kiolvassa” egyetlen csepp vizeletből is, amit egy másik négylábú hagyott maga után. Gondolj bele, hány kutya jelölhette meg csak aznap azt a lámpaoszlopot!

 

És hát legyünk őszinték, létezik a szimatolásnak egy teljesen más funkciója is. Amiről nagyon sok gazdi sosem hallott, így nem is gondolnának erre a verzióra. Számos kutyus kommunikációs készletében ez egy üzenet a gazdi felé: kérlek, állj meg egy pillanatra! Érzékelem rajtad, hogy feszült vagy. Nézd! Megmutatom, mit csinálj. Csak állj, engedd el a stresszt. Érzem az illatodból, hogy ma megbántottak. Gyere, gazdi, mutatok egy érdekes szagot Hátha te is felvidulsz tőle.

Bundás barátodnak fogalma nincs róla, hogy te nem úgy érzékeled, pontosabban egyáltalán nem érzékeled azt a varázslatos világot, amit neki legfőbb érzékszerve, az orra tár elé nap mint nap.

 

 

Számtalan információt képesek a kutyák a szagokból szerezni - nem csoda, hogy úgy le tudja kötni őket a szimatolás!
Számtalan információt képesek a kutyák a szagokból szerezni - nem csoda, hogy úgy le tudja kötni őket a szimatolás!
Fotó: Unsplash - Beth Macdonald

 

 

Kutyusod orrlyukai egymástól függetlenül képesek mozogni, így minden irányból be tudják gyűjteni az érkező szagmolekulákat. Van a szájpadláscsontjában a metszőfogak mögött egy icipici szerv, a Jacobson-szerv, másként a vomeronazális szerv. Itt azonosítja kutyatársad a feromonokat a szagmolekulákban. Ahonnét közvetlenül az emlékezetet és az érzelmeket vezérlő limbikus rendszerhez kerülnek az ezen szerven át beérkező információk. Ezért raktározódnak a különböző illatok és a hozzájuk fűződő emlékek egymáshoz igen szorosan a kutyák világában. Biztos te is voltál úgy, hogy megéreztél valakin egy illatot, ami a kedvesedre vagy gyerekkorod egy óvodai délutánjára emlékeztetett. És időt, figyelmet szántál annak, hogy beleszippants ismét a levegőbe. Hogy megteljen orrod a számodra kellemes illattal és ettől jól érezd magad. Kutyatársad pontosan ezt csinálja, amikor elmélyülten szaglászik egy bokornál.

 

 

Ezeket ne tedd, ha kutyusod szimatol:

  • Ne rángasd őt el.
  • Ne kiabálj vele és ne szidd meg ezért.
  • Ne siettesd!

Ezekkel csupán megmakacsolja magát vagy saját magad mellett őt is stresszeled. Ezt biztosan nem akarod.

 

 

Ezeket teheted, hogy séták alatt irányítottabbá váljon a szimatolás:

  • Tervezetten tegyetek szimatsétát! Ez azt jelenti, előre kijelölöd, a hét mely napján lesznek olyan sétáitok, ahol rászánod az időt és kedvenced a saját tempójában, elmélyülten tud szimatolni. Ahol, amennyit csak szeretne és jólesik neki. Így nem ér téged sem váratlanul a helyzet, nem válsz frusztrálttá.
  • Kösd keresős feladathoz a szimatolást, mint tevékenységet. Ez az izgalmas játék szép ötvözete az engedelmességnek és az önfeledt játéknak. Nem kell hozzá más, mint némi jutifalat és néhány filléres tányérbója. Tegyél le 10-12 darabot egy parkban, de csak 5-6 alá rejts falatot. Kutyusod boldogan fogja felderíteni, hová bújtak.
  • Megszabhatod azt is, hogy csak minden harmadik vagy ötödik szagnyomnál fogtok elidőzni. Amikor épp szimatol, kössél hozzá egy vezényszót biztatásképp. Kutyusod hálás lesz érte. Viszont ez később azt is fogja jelenteni számára: amikor nem hallja adott vezényszót, bizony ez még nem az az idő, amikor kedvére hódolhat hobbijának.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Cikk első megjelenése: 2022. július 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé? A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé?
Ha jobban elmélyedünk benne kiderül, hogy bizony sokkal több mindenben tér el érzékelésük az emberétől. Ennek köszönhetően pedig másképp fogják fel a körülöttük lévő világot. Így már talán érthető, hogy miért is találnak bizonyos dolgokat például ijesztőnek, ami nekünk fel sem tűnik. De nézzük, hogy hogyan is működik az 5 érzékszerv szőrös barátainknál!

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Egy kutatás szerint nemcsak szellemileg és érzelmileg fontos a kutya számára, hogy szimatolhasson, de még fizikai egészségét is segít megőrizni. Tudj meg többet!

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Hírek - Címlapon
Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
14 sikertelen örökbeadás után találta meg álmai otthonát Ronny, a nagyra nőtt kölyökkutya Hírek - Címlapon
14 sikertelen örökbeadás után találta meg álmai otthonát Ronny, a nagyra nőtt kölyökkutya