A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért csinálja a kutyám? – Labdaimádat

2021. június 11., 11:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Mint Gombóc Artúr a csokival… A kicsit, a nagyot, a sípolósat, a vízen úszót, a falattal tömöttet, az átlátszót, a nagyot pattanót… Lényeg, hogy labda legyen! Lehessen fixálni, kutyavigyorral várni az utána vetődést, üldözni, elkapni, erősen ráharapni, újra és újra, rázni, marcangolni adott esetben (az ölés imitációja), aztán letenni, hogy a gazdi hajításával elölről induljon a móka.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

Vagyis nem is annyira móka. Meglehet, a te kutyusod is azért szeret labdázni, mert ily módon élheti ki zsákmányszerző ösztönét. Sarkítottan fogalmazva hasonló ez neki, mint az igazi vadászat. Nyilván nem hajtás és nem cserkelés a labda üldözése, de képes a folyamat hasonló izgalmi ingerületi állapotba juttatni a kutyát. Ahogyan a megragadás, a fogás élménye is. Vizsgáljuk most meg magát a zsákmányszerző ösztönt egy kicsit közelebbről!

 

 

A labdázás segít kielégíteni a kutya zsákményszerző ösztönét
A labdázás segít kielégíteni a kutya zsákményszerző ösztönét
Fotó: Unsplash - Patrick Hendry

 

 

A kutyák egyik alapösztöne, mely a táplálkozáshoz, mint létfenntartó funkcióhoz kapcsolódik. Rész-cselekvések sorozatát jelenti. Hogy miért fontos ennek az ösztönnek a kiélése? Gondolj bele! Hány kutyus vetődik az utcán elsuhanó görkorcsolyások bokája után? Hány kutya szalad úttestre egy túloldalon felbukkanó macska látványára? Ez történik, ha az ösztön kezeletlen marad. Érdemi fontosságú tehát kiélési/megélési lehetőségeket biztosítani. A gazdiknak mindig azt szoktam mondani, nem megyünk szembe a természettel, mert az csúnyán visszavág! Esetünkben ez annyit tesz, nem a szomszéd cicájára vagy a hároméves, kismotoron gördülő lánykájára engedjük a Morzsit vadászni, hanem olyan speciális mozgatásos lehetőségeket biztosítunk számára, amiktől sikerélménye lesz e téren. Csúnya szakmaisággal fogalmazva: ösztöncél-kielégülést nyer. Hogy megélhesse általuk a zsákmányolás valahány, már említett fázisát. Ennek legegyszerűbb eszköze a labda, a vele történő apportmunka. Soha nem az ösztönt kell elnyomni (ez lehetetlen is lenne), hanem helyette megszabjuk mikor, mily módon és meddig vadászhat Morzsi. Azt szoktam javasolni, mint minden gyakorlat és játék, ez is fegyelmezettséggel induljon és fegyelmezettséggel is érjen véget. Népiesen szólva ne engedjük Morzsit a fejünkre pattanni, mert ő azonnal akarna játszani. Üljön le előbb, várjon! Mutasson engedelmességet és tiszteletet személyes terünk iránt. Várja meg a „Tiéd!” vagy a „Fogd!” vezényszót. A legvégén pedig ne hagyjuk messzire nyargalni a szerzett zsákmánnyal, fitogtatni birtoklásának tényét velünk szemben. Ha eleinte hosszúvezetővel gyakoroljuk az eresztést, ezzel tőlünk való távolodását tudjuk szabályozni. Nem következhet be „a kutya elvitte a labdát, fogalmam nincs hol van” vagy a „nem tudom megfogni, hogy kiköpje” klasszikus esete. 

 

 

A labdamánia megfleleően kezelve hasznos is lehet
A labdamánia megfleleően kezelve hasznos is lehet
Fotó: Unsplash - Afra Ramio

 

 

Vajon miért ezek a mozgó „objektumok” tüzelik fel annyira a kutyákat? Miért érdekli őket jobban egy tárgy, ami a földön van mozgatva, mint ha kézben tartanád? Nagyon egyszerű a magyarázat. A zsákmány, a prédaállat a földön fut, szalad előlük, ott neszez apró mancsaival. A földről ugrik a magasba vagy épp onnét röppen fel. A kutyusok igazán őszinte lények. Leolvasható szőrös kis arcukról, ha szeretnének valamit, vagy egy dolog szívből érdekli őket. Most már te is tudod: bármi, ami a földön, tehát kutyusoddal egy szinten tartózkodik és gyorsan mozog, stimulálhatja kedvenced zsákmányszerző ösztönét. Így jutnak arra a következtetésre: jó ötlet ráharapni egy orruk előtt elhúzó rolleres vádlijára.

 

Végezetül még egy érdekesség. Ha elfogadjuk azt alapvetésnek, hogy a zsákmányszerző ösztön általunk történő stimulációja, alakítása, kezelése során, például a labda zsákmányolásánál a kutyus nincs közvetlen veszélyben, hiszen nem szükséges védekeznie (labdát zsákmányol, nem vaddisznót táplálkozási céllal), akkor el kell fogadnunk azt is: elvárható részéről az agresszió-mentesség is. Ezért nem természetes, hogy amikor el akarod tőle venni az épp birtokolt labdát, ő erre válaszul morogni, vicsorítani kezd. Ilyenkor mindig kérd kutyatréner segítségét, mert ez indokolatlanul megjelenő viselkedéselem, ami ráadásul nagyon veszélyes is!

 

 

A labda játékra, edzéshez, tanulásra is tökéletes eszköz. Elvárható azonban a kutyától a labdázáskor az agresszió-mentesség!
A labda játékra, edzéshez, tanulásra is tökéletes eszköz. Elvárható azonban a kutyától a labdázáskor az agresszió-mentesség!
Fotó: Unsplash - Elisa Kennemer

 

 

Egy ilyen egyszerű játékkal, mint a kutyusoddal való labdázás, rengeteg mindent valósíthatsz meg. Kimozgathatod, edzheted őt, fejlesztheted mozgáskoordinációs képességét, gyakorolhatja a helyben maradást, javíthatod önkontrollját, lehet pontosítani a fogás-eresztést, nem utolsó sorban pedig szuper délutánt tölthettek együtt a szabadban.

 

Jó játékot kívánok Nektek!

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Egy kutatás szerint nemcsak szellemileg és érzelmileg fontos a kutya számára, hogy szimatolhasson, de még fizikai egészségét is segít megőrizni. Tudj meg többet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hőség és heves zivatarok - így figyelj kutyádra! Hírek - Címlapon
Hőség és heves zivatarok - így figyelj kutyádra!
Odaült egy idegen férfi lábához a rottweiler – kiderült, nemrég veszítette el kedvencét Hírek - Címlapon
Odaült egy idegen férfi lábához a rottweiler – kiderült, nemrég veszítette el kedvencét