A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hőség és heves zivatarok - így figyelj kutyádra!

2021. június 12., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A hirtelen érkezett nyár nem könnyíti meg a kutyások dolgát, hát még a gyakori viharok, felhőszakadások!



 

A nyarat végigkísérik az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott veszélyjelzések, melyek hol a hőségre, hol a hirtelen lezúduló esőkre, felhőszakadásokra, és a zivatarokat kísérő dörgésekre, villámlásokra figyelmeztetnek minket. Kutyásként jól tudjuk, hogy a hőség és a zivatarok egyaránt veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre - előbbi a hőguta, utóbbi a vihartól való rettegés miatt. Fokozottabban kell hát figyelnünk rájuk! 

 

Ha szereted és jót akarsz neki, inkább hagyd otthon!

Legalábbis ahelyett, hogy az autóba zárnád akár csak pár percre is. Hiába a rengeteg figyelemfelhívó kampány, sokan még mindig nem veszik komolyan, hogy a napsütésben, melegben a kocsiban nem szabad állatot hagyni. A felforrósodott járműben hagyott kedvenc akár az életével is fizethet a gazdi hanyagságáért…

 

 

A hőségben oda kell figyelni a kutyák biztonságára
A hőségben oda kell figyelni a kutyák biztonságára
Fotó: wagwalking.com

 

 

Séta csak árnyékban…

...és lehetőleg nem a déli melegben! Az aszfalt és a fém aknafedők hamar felmelegszenek, könnyen égési sérülést okozhatnak a tappancsokon! A legnagyobb melegben ne vigyük hosszú, aktív sétára, ne sportoljunk a kutyával, hiszen könnyen túlhevülhet, akár hőgutát is kaphat.

 

 

Vizet!

Figyelj a hidratálásra! Mindig legyen a kutya előtt friss víz, hogy ha megszomjazik, ihasson. Hasznos lehet, ha a sétára is viszel magaddal egy palack vizet és itatótálkát.

 

 

Kerti kutyák

Legyen a kertben olyan hely, ahova behúzódhat a napsütés elől! A vizét is lehetőleg olyan helyre tedd, ahol nem süti a nap, így nem melegszik fel annyira. Ha nincs nagyobb árnyékos terület, engedd be a garázsba, vagy az árnyékos teraszra!

 

 

Sok kutya retteg a vihar idején
Sok kutya retteg a vihar idején
Fotó: strawfieldpets.com

 

 

Ha közeleg a vihar

Szerencsések azok a gazdik, akik kedvencei nem félnek a vihartól, dörgéstől. A félős kutyák gazdijai jó, ha előre felkészülnek. Érdemes lemozgatni a kutyát - sajnos a kánikulában ez nem egyszerű feladat. Ha van rá lehetőség, egy pancsolással, úszással egybekötött séta a legjobb választás ilyenkor!

A vihar közeledtével bekapcsolhatunk zenét, elindíthatunk valamilyen hangosabb háztartási gépet (például egy mosást), ezek segítenek elnyomni a vihar hangjait. Megpróbálhatod kedvenc játékával lekötni a figyelmét a zivatar ideje alatt, vagy épp engedelmes feladatokat is csinálhattok - mindkét aktivitás lefoglalja a kutya figyelmét, ráadásul pozitív élményt szerez a vihar ideje alatt, ami segíthet elhagyni a félelmet.

Az udvaron lévő kutyák számára biztosíts menedéket a jégeső és orkán erejű szél elől! Ha pedig ő is fél a vihartól, jobb, ha zárt térbe viszed, így biztosan nem szökik el félelmében.

 

 

Korábbi cikkünkben még több tippet olvashatsz, hogyan segíthetsz a vihartól félő kutyán.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2018. június 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magyar Termék Nagydíjat nyert a Julius-K9 terméke! Hírek - Címlapon
Magyar Termék Nagydíjat nyert a Julius-K9 terméke!
A IV. Vizsla Túra Fesztiválon jártunk Hírek - Címlapon
A IV. Vizsla Túra Fesztiválon jártunk