A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért félnek egyes kutyák a férfiaktól? És hogyan segíthetünk nekik ezt a félelmet feloldani?

Egyeseknek talán furcsa lehet, de valóban vannak kutyusok, akik tartanak a férfiaktól. Persze ennek a hátterében mindig valamilyen ok húzódik.


2023. április 02., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Nevelés




Négylábú barátaink nem találják ki csak úgy, hogy rettegnének valamitől. Azonban ami elsőre nem tűnik olyan komoly problémának, sokkal nagyobb gonddá válhat, ha nem foglalkozunk vele, hogy megtaláljuk a kiváltó okot és segítsünk a kutyusnak, hogy túljusson rajta.



 

A férfiaktól való félelem meglepően gyakori jelenség a kutyáknál, különösen a mentett kutyáknál. Ez általában úgy nyilvánul meg, hogy a kutya igyekszik elkerülni velük való érintkezést, esetleg elfut és megpróbál elrejtőzni. Azonban vannak olyan egyedek is, akik aggasztóbb viselkedést tanúsítanak, morognak, vicsorítanak, ugatnak, olykor akár haraphatnak is.
 

Több szempontból is nehéz lehet, ha a kutya fél valamelyik családtagtól. Nem csupán érzelmileg generálhat ez feszültséget a családban, de a helyzet kezelése is okozhat nehéz időszakot. Fontos azonban, hogy az érintett ne fogja fel személyesnek a dolgot, és lehetőleg tegyen meg a család mindent, hogy kedvencüknek segíteni tudjanak leküzdeni a félelmét, és megmutassák neki, hogy a férfiaktól sem kell tartania, hiszen ők is jót akarnak neki és szeretik!
 

Tekintsük át ennek a különleges típusú félelemnek a lehetséges okait, valamint néhány módszert, amellyel segíthetünk kutyusunknak leküzdeni azt.

 

 

Félős kutya
A félelelem oka lehet korábbi bántalmazás.
Forrás: www.drjensdogblog.com

 

 

  1. Bántalmazás – Ez az első dolog, ami a legtöbb embernek eszébe jut, ha egy állat retteg a férfiaktól. Noha az valóban igaz, hogy ha korábban egy férfi bántalmazta a kutyát, akkor előfordulhat, hogy általánosságban fél tőlük az eb. Azonban mégsem ez a jellemző. A bántalmazási esetekben a félelem általában helyzetfüggő (pl. valaki összeteker egy újságot), nem pedig általános.
     
  2. Trauma - De nem bántalmazás miatt. Okozhatja a félelmet az, hogy az ember pont akkor lép kapcsolatba a kutyával, amikor valami traumatikus történik. Ez lehet az, hogy a kutya elveszett és megijedt, és egy férfi ember volt az, aki végül befogta. Vagy egy férfi lett a kutya új gazdája, és tűzijáték dörög a közelben. Ezekben az esetekben a férfi nem bántalmazta a kutyát, de a helyzet ijesztő volt, és a kutya a férfi jelenlétét társította az ijesztő incidenshez.
     
  3. A szocializáció hiánya - A szocializáció hihetetlenül fontos az állatok számára. Úgy kell őket kitenni mindenféle új dolognak, hogy az pozitív legyen a számukra. Ha egy kutya nincs jó értelemben véve kitéve férfi társaságnak, a félelem lehet az alapértelmezett viselkedés. Főleg, ha genetikailag hajlamos a félénkségre vagy félelemre, a megfelelő szocializáció hiánya egész életen át tartó következményekkel járhat. Ez a leggyakoribb oka annak, hogy a kutyák félnek a férfiaktól.
     
  4. A veszély érzékelése - Ez a fogalomkör számos különböző elméletet egyesít, amelyek szerint a férfiak veszélyesebbnek tűnnek a kutyák számára, mint a nők vagy a gyerekek, még akkor is, ha a férfi szándéka a kedvesség és a szeretet. Ez lehet az oka annak, hogy azok a kutyák, amelyeket egyáltalán nem szocializáltak egyetlen emberrel sem, még mindig jobban elfogadják a nőket a férfiakkal szemben.
  • Egy tanulmány kimutatta, hogy a férfiak úgy tűnik, mintha mozdulnának előre, valószínűleg magasabb súlypontjuk és ennek a testtartásra gyakorolt hatása miatt. Egy félénk kutya számára ijesztő lehet az az érzés, hogy valaki mozdul felé, még akkor is, ha az illető valójában nem is közeledik!
  • A férfiaknak gyakran szélesebb az állkapcsa, mint a nőknek. A széles állkapocs jellemzően erősebb harapási erővel társul. Ettől a férfiak veszélyesebbnek tűnhetnek.
  • A férfiaknak általában mélyebb a hangjuk, mint a nőknek. A mély hangok pedig ijesztőbbek lehetnek a kutyák számára, mivel potenciálisan valami nagyobb és veszélyesebb dologhoz kapcsolódhatnak.
  • A férfiak jellemzően magasabbak, mint a nők. A kisméretű kutyák esetében akár néhány centiméter is számíthat.
  • A férfiak több tesztoszteront termelnek, ami egy olyan hormon, amely az agresszióhoz kapcsolódik. Amikor izzadunk és lélegzünk, a testünk sok különböző dolgot választ ki, és az az általános meglátás, hogy a kutyák megérzik a megnövekedett tesztoszteron szagát az ember verejtékében, és reagálnak erre. Meg tudják mondani, ha rákosak vagyunk, és ha alacsony a vércukorszintünk, tehát minden bizonnyal képesek a hormonális változások kiszagolására is.

 

jelzések
A riadt kutya jelzéseket küld félelméről. Jó, ha ezeket tudjuk értelmezni!
Forrás:drjensdogblog.com

 

 

De mi lehet a megoldás?
 

  1. Figyeljünk az apró jelekre, a testbeszédre: Az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azokat az apró jeleket, amelyeket kutyák adnak, hogy megmutassák, hogy kényelmetlenül érzik magukat. Ezekben az esetekben pedig a kutya úgy érzi, hogy nem értik meg, ezért a kommunikáció „hangosabb” formáihoz folyamodik, morog, ugat és kicsattog. Amikor a fokozódó jelzések ellenére is kikényszerítik az interakciót a kutya úgy érzi, hogy nem marad más választása, ez gyakori oka a védekező viselkedés felerősödésének. Milyen jeleket érdemes figyelni:
  • tágra nyílt, elkerekedett szemek;
  • elkerülő viselkedés: amikor a fejét, de akár az egész testét elfordítja, próbál kitérni az érintés elől;
  • amikor a szeme sarkából figyel;
  • merev testtartás;
  • összeszorított száj;
  • összevont szemöldök;
  • borzolódó bunda;
  • maga alá húzott farkinca;
  • lelapul a földre és kicsire húzza össze magát.
  1. Legyen minden férfival való kapcsolat pozitív, élvezetes dolog. A félős kutyák leginkább nem szeretik, ha bárhogyan is közelednek hozzájuk. Azt sem, ha simogatják őket még akkor sem, ha finomságokat kapnak közben. Ha szeretnénk segíteni egy kutyusnak, hogy a félelmét legyőzze, akkor a férfi maradjon távolabb, és eleinte csak dobáljon finom falatokat a kutyának. Ezzel azt érhetjük el, hogy a négylábú agyában az ember látványa és szaga összekapcsolódik valami pozitív képzettel. "Megjelenik az ember = érkezik a finom nyalánkság, és semmit sem kényszerítenek rám!" Guggoljon le a kutyusnak oldalvást és ne nézzen a szemébe, aki gyakorol vele. Ne is közelítsen a kutyához! Várja meg, amíg az eb oldódik annyira, hogy elkezdjen ő közeledni. Ha megpróbálna a férfi közeledni a kutyához, esetleg kinyúlna felé, hogy megérintse, amikor az eb még nem áll készen erre, azzal csak rontani fog a helyzeten. A közeledés miatt tapasztalt félelmet ugyanis nem írja felül a csemege megszerzésének vágya, és az általános interakció a kutya szemszögéből negatívan fog záródni.

     
    félős kutya testbeszéd
    Hátracsapott fülek, riadt tekintet, földre lelapulás - a félelem jelzései a kutyáknál.
    Forrás: dogpsychology101.com

     
  2. A család férfi tagjai végezzék el az összes olyan feladatot, ami a kutya szemszögéből pozitív lehet. Ez etetést, sétálást, játékot stb. jelent. Ne erőltessük a közvetlen fizikai kontaktust, de ha a férfiak gondoskodnak a kutyának mindenéről, amit az szeret, akkor hamarosan rájön, hogy a férfitól jó dolgok származnak, nem pedig ijesztőek vagy félelmetesek. Ez azt jelenti, hogy a házban élő nők és gyerekek kerüljék ezeket a feladatokat, amennyire csak lehetséges.
     
  3. Ne siettessük a dolgokat! Az idő nagyon fontos tényező. Hagyjuk, hogy a kutya a saját tempójában haladjon! Egy olyan kutyának, akinek a múltjában voltak ijesztő események, és nincsenek jó emlékei a férfiakkal kapcsolatosan, akár már az ember szagára vagy megjelenésére bekapcsolhatnak a régi emlékek és bizony időbe telik, mire legyőzi ezt. Hagyjuk, hogy a kutya az ő tempójában tanuljon. Apró lépésekkel, lassan haladjunk! Engedjük, hogy a kutyus diktálja a tempót, amilyen ütemben ő fel tudja dolgozni a számára új (kellemes) tapasztalatokat. Ha siettetjük a dolgokat csak túlterheljük a kutyust és a tréning hatásárára akár rosszabb állapotba is kerülhet, mint korábban.
     
  4. A családon belüli vitákat, feszült helyzeteket igyekezzetek a kutyustól távol kezelni. Ha egy kutya fél a férfiaktól, és veszélyt érzékel körülötte, akkor egy vitatkozó férfi közelében lenni nagyon negatív élmény lehet számára. Még akkor is, ha csak egy rossz játékvezetői teljesítményről folyik az emelkedett hangú vita a tv előtt, a kutya nem fogja megérteni a különbséget. A rossz tapasztalatok megelőzése az egyik legfontosabb lépés ennek a félelemnek a leküzdéséhez!

 

 

 

A lassú és állhatatos fogja nyerni ezt a versenyt! Azoknak a kutyáknak, amelyek félelmekkel élnek, nagyon nehéz dolguk van, amivel meg kell küzdeniük. Gyakran nem ismerjük a mentett kutyák múltját és azt, hogy mi okozhatta a konkrét félelmeiket. Ha jó első benyomást keltünk, és lassan megtanítjuk nekik, hogy nincs szükségük rá többé, hogy védjék magukat és elkezdenek bízni abban, hogy a férfiaktól is csupa jót és szépet kapnak, ez elősegíti az új kapcsolatok kivirágzását!

 

 

 

 

Forrás: reallifedogbehavior.wordpress.com
Indexkép forrás: vcahospitals.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever Hírek - Címlapon
Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever
Muffin Glóriája – egy vak kutyus hagyatéka Hírek - Címlapon
Muffin Glóriája – egy vak kutyus hagyatéka