A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért habzsol a kutyám?

2023. március 04., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Figyel, ólálkodik, felmér, szemmel tart, csaknem szemmel ver… amiért még mindig nem adtad neki AZT a bizonyos tele tálkát! Amint lehetősége adódik rá, egyből nekiesik a kapott finomságoknak. Fel sem néz, dehogy ül le illedelmesen, harapja az ételt, a tálat, a levegőt… Utóbbiból nem keveset nyelve, ami később felfúvódást, gyomorbántalmakat okozhat neki. Nem telik bele harminc másodpercbe sem, nyom nélkül eltünteti a bizonyítékot. Olyan, mintha semmit nem kapott volna. Szemrehányóan néz az „állatkínzó” gazdira. Szemében ott a megvetés: „hát csak ennyire telt”?



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Akármilyen furának, adott pillanatban mókásnak tűnik a koncentrációtól dülledt szemű kutyus, aki élvezettel fal, sok veszélyt hordoz magában e szokás kedvencedre nézve. Bizony itt az ideje, hogy segíts neki új étkezési szokásokat kialakítani! Miért?

 

  • A falás mellékhatása puffadás, hányinger, hányás, akár hasmenés. Kutyusod közérzete is romlik a nap folyamán, ha szervezete meg van terhelve, nem tud nyugodtan pihenni a habzsolás következményeitől.
  • A nagy igyekezetben könnyen félrenyelhet valamit, nő a fulladás kockázata.
  • Amennyiben tápot kap kutyusod, a hirtelen gyomorba kerülő nagy mennyiségű étel letapadhat. Így szorulást, legrosszabb esetben bélelzáródást okozhat.
  • Még csak nyers etetés sem kell ahhoz, hogy a nem megfelelően megrágott, sietve nyeldekelt tápszem vagy állati eredetű rész a száj sérülését okozza vagy bélkárokat. Gondolj a szárított hús keménységére, egy rágcsiból lepattant darab élességére!
  • A tartósan túlterhelt emésztőrendszer károsult bélflórához vezet.

 

 

Legszívesebben a tálat is megenné... Ne engedjük habzsolni, hisz veszélyes lehet a kutya egészségére ez a rossz szokás!
Legszívesebben a tálat is megenné... Ne engedjük habzsolni, hisz veszélyes lehet a kutya egészségére ez a rossz szokás!
Fotó: akc.org

 

 

Nézzük, mit szoktak általában javasolni a falás megelőzésére! Mozgasd le a kutyusod és etesd őt kézből. Alapvetően minkét ötlettel egyetértek. Egy fáradt kutyának kevesebb energiája marad habzsolni és ha kézből adagolod egyenként a falatokat, mondjuk feladatokért cserébe, nem kerül a gyomrába egyszerre túl sok.

 

De azt gondolom, legjobb, ha első lépésként meghatározzuk, miért fal a kutyus. Nem mindegyik technika passzol ugyanis minden négylábúhoz.

Ahány kutyus, annyi oka lehet ennek a szokásnak:

 

  1. Szaporítónál született kölyköknél, ahol idősebbek a kiskutya szülei, nem biztos, hogy elegendő mennyiségű és minőségű tejjel tudja őt táplálni az anyakutya. Ez önmagában kialakíthat egy rossz szokást, a folytonos evés igényét – pótolandó a tápanyag hiányát.
  2. Az előző példánál maradva, ha az elégtelen minőségű örökítőanyag (túl idős a kutya-szülő vagy az ő szervezete sem egészséges) szomatikus vagy idegrendszeri terhelést eredményez a kölyöknél, megmutatkozhat ez a tápanyagfelvétel és -lebontás elégtelenségében. Ilyenkor hiába eszik a kutyus, éhségérzete megmarad, mert szervezete nem megfelelően hasznosítja a bejutott tápanyagokat. Az ilyen kiskutyák hajlamosak például a túlevésre is.
  3. Ha sok az alomtestvér, harc alakulhat ki az ételért. Ilyenkor a legerősebb vagy a leggyorsabban étkező kölyök jut előnyhöz. Rögzülhet a kiskutyában a táplálkozás ezen módja, ami később nehezen felülírható. Persze nem lehetetlen!
  4. Hasonló szocializációs alapú minta rögzül, amikor egy kutyus azt látja maga körül, például a menhelyen, hogy minden kutya így eszik. Egyszerűen nem lát más példát.
  5. Sok örökbefogadott, korábban utcán élt kutyus jellemzője a falás. Ők úgy maradhattak életben, hogy mindent és azonnal felfaltak, amit csak találtak maguknak. Végtére a másnap sikerében, a legközelebbi ételhez jutás időpontjában nem lehettek biztosak. Ez nem csupán a porszívózás kellemetlen és veszélyes rítusát alapozza. Legalább ilyen kockázatos, hogy mérget eszik fel a kutyus vagy számára emészthetetlen anyagokat: műanyag szalámis csomagolást, fólia-darabot.
  6. Ha pörgős legjobb barátod, érdemes a sétából való hazaérkezés után várnod kicsit, hogy lenyugodjon, és elraknod a lakásban széjjel hagyott játékait. Ha ugyanis feldobott hangulatban ront tálkájára, ott is felfokozottan lesz, falni fog. Nem beszélve arról, alig várja, hogy folytassátok a játékot, hiszen ott a maci, a sípolós labda. Minél gyorsabban megeszi az ételét, annál hamarabb jut hozzájuk.
  7. Néhány kutya versengő típus. Ők „presztízs-kérdést” csinálnak abból, hamarabb végezzenek, mint a társuk a kimért eledellel. Biztos, ami biztos. Ami bent van a pociban, azt más kutya nem veheti el tőlük.
  8. Végül – a falást kiváltó okok teljességének igénye nélkül – érdemes a kolerikus idegrendszeri típusú kutyus jellegzetességeként említeni: ő mindent nagyon csinál. Nagyon s lelkesen és gyorsan és maximalista kutyához méltón. Nincs ez másként az evéssel sem.

 

 

 

A kézből etetés is segíthet megszüntetni a habzsolást
A kézből etetés is segíthet megszüntetni a habzsolást
Fotó: Unsplash - Nick Djalia

 

 

Most, hogy sorra vettük, miért habzsolhat kutyusod, mutatok pár ötletet, amikkel elejét veheted ennek a protokoll-mentes szokásának.

 

  • Ha pici nedvességet (hús- vagy zöldségleves leve, víz, kevés nedves eledel) adsz tápjához, a szervezetébe jutó folyadék hamarabb jelez számára telítettség-érzetet. Ezzel még a szárazabb ételdarabok okozta szájsérülést is megelőzheted.
  • Ha rivalizálás okozza két vagy több kutyus kapcsán a falást, könnyen megakadályozhatod ezt. Etess külön helyiségben, egymástól szeparálva a kutyákat. Vagy ugyanott, de egymás után kapjanak hamit, amikor társuk már másutt van. Néha az is segít, ha a helyiség más-más pontjára helyezed az etetőtálakat.
  • Amennyiben kézből etetsz, ügyelj rá, mindig a kültéri lemozgatás után kezdjétek azokat a feladatokat, melyekért falat jár. Inkább a hazafelé vezető szakasz során vagy otthonotokba belépve. A teli gyomrú kutyának, ha felugrik akár egy bogár után, vagy ha futkosásba, hempergésbe kezd, könnyen gyomorcsavarodása lehet.
  • Számtalan evést lassító tál közül választhatsz, ha kipróbálnál ilyen eszközt.
  • Jó alternatíva lehet szimatszőnyegbe rejteni a száraz tápszemeket. Ezt összekötheted az evés előtti helyben maradás gyakorlásával. Csak akkor foghat neki a keresésnek, ha előtte nyugalmat mutatott és türelmet tanúsított. Bátran kioszthatod így reggelijét vagy a vacsiját 2-3 körre bontva!
  • Éljen a nyaliszőnyeg! Remek megoldás nedvesebb etetésnél és még kreativitásodnak is teret adhatsz a finom falatok „tálalását” illetően. Nézd, mutatom a videómban
  • Interaktív játékok belsejébe is elrejtheted kedvenced kedvenc falatjait! Ha például tányérbójákat helyezel a nappali padlójára, ám nem mindegyik alatt lapul eleség, nagy öröm lehet számára felkutatni a nyerő bójákat!

 

A felsoroltak számos ponton jelentenek majd kutyusodnak szellemi kihívást, gondolkodtató és problémamegoldó játékot is. Ez egyáltalán nem baj. Ki mondta, hogy a kellemeset a hasznossal nem szabad?

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Cikk első megjelenése: 2021. november 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve
Ízületi gyulladás, szívproblémák, légzési nehézségek… Bármennyire is aranyosan néznek ki dundin, az elhízás számos egészségügyi gondot okozhat kedvenceiknél. De mitől is híznak el a kutyák?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MTI Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse Hírek - Címlapon
Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse
Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya Hírek - Címlapon
Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya