A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért habzsol a kutyám?

2023. március 04., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Figyel, ólálkodik, felmér, szemmel tart, csaknem szemmel ver… amiért még mindig nem adtad neki AZT a bizonyos tele tálkát! Amint lehetősége adódik rá, egyből nekiesik a kapott finomságoknak. Fel sem néz, dehogy ül le illedelmesen, harapja az ételt, a tálat, a levegőt… Utóbbiból nem keveset nyelve, ami később felfúvódást, gyomorbántalmakat okozhat neki. Nem telik bele harminc másodpercbe sem, nyom nélkül eltünteti a bizonyítékot. Olyan, mintha semmit nem kapott volna. Szemrehányóan néz az „állatkínzó” gazdira. Szemében ott a megvetés: „hát csak ennyire telt”?



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Akármilyen furának, adott pillanatban mókásnak tűnik a koncentrációtól dülledt szemű kutyus, aki élvezettel fal, sok veszélyt hordoz magában e szokás kedvencedre nézve. Bizony itt az ideje, hogy segíts neki új étkezési szokásokat kialakítani! Miért?

 

  • A falás mellékhatása puffadás, hányinger, hányás, akár hasmenés. Kutyusod közérzete is romlik a nap folyamán, ha szervezete meg van terhelve, nem tud nyugodtan pihenni a habzsolás következményeitől.
  • A nagy igyekezetben könnyen félrenyelhet valamit, nő a fulladás kockázata.
  • Amennyiben tápot kap kutyusod, a hirtelen gyomorba kerülő nagy mennyiségű étel letapadhat. Így szorulást, legrosszabb esetben bélelzáródást okozhat.
  • Még csak nyers etetés sem kell ahhoz, hogy a nem megfelelően megrágott, sietve nyeldekelt tápszem vagy állati eredetű rész a száj sérülését okozza vagy bélkárokat. Gondolj a szárított hús keménységére, egy rágcsiból lepattant darab élességére!
  • A tartósan túlterhelt emésztőrendszer károsult bélflórához vezet.

 

 

Legszívesebben a tálat is megenné... Ne engedjük habzsolni, hisz veszélyes lehet a kutya egészségére ez a rossz szokás!
Legszívesebben a tálat is megenné... Ne engedjük habzsolni, hisz veszélyes lehet a kutya egészségére ez a rossz szokás!
Fotó: akc.org

 

 

Nézzük, mit szoktak általában javasolni a falás megelőzésére! Mozgasd le a kutyusod és etesd őt kézből. Alapvetően minkét ötlettel egyetértek. Egy fáradt kutyának kevesebb energiája marad habzsolni és ha kézből adagolod egyenként a falatokat, mondjuk feladatokért cserébe, nem kerül a gyomrába egyszerre túl sok.

 

De azt gondolom, legjobb, ha első lépésként meghatározzuk, miért fal a kutyus. Nem mindegyik technika passzol ugyanis minden négylábúhoz.

Ahány kutyus, annyi oka lehet ennek a szokásnak:

 

  1. Szaporítónál született kölyköknél, ahol idősebbek a kiskutya szülei, nem biztos, hogy elegendő mennyiségű és minőségű tejjel tudja őt táplálni az anyakutya. Ez önmagában kialakíthat egy rossz szokást, a folytonos evés igényét – pótolandó a tápanyag hiányát.
  2. Az előző példánál maradva, ha az elégtelen minőségű örökítőanyag (túl idős a kutya-szülő vagy az ő szervezete sem egészséges) szomatikus vagy idegrendszeri terhelést eredményez a kölyöknél, megmutatkozhat ez a tápanyagfelvétel és -lebontás elégtelenségében. Ilyenkor hiába eszik a kutyus, éhségérzete megmarad, mert szervezete nem megfelelően hasznosítja a bejutott tápanyagokat. Az ilyen kiskutyák hajlamosak például a túlevésre is.
  3. Ha sok az alomtestvér, harc alakulhat ki az ételért. Ilyenkor a legerősebb vagy a leggyorsabban étkező kölyök jut előnyhöz. Rögzülhet a kiskutyában a táplálkozás ezen módja, ami később nehezen felülírható. Persze nem lehetetlen!
  4. Hasonló szocializációs alapú minta rögzül, amikor egy kutyus azt látja maga körül, például a menhelyen, hogy minden kutya így eszik. Egyszerűen nem lát más példát.
  5. Sok örökbefogadott, korábban utcán élt kutyus jellemzője a falás. Ők úgy maradhattak életben, hogy mindent és azonnal felfaltak, amit csak találtak maguknak. Végtére a másnap sikerében, a legközelebbi ételhez jutás időpontjában nem lehettek biztosak. Ez nem csupán a porszívózás kellemetlen és veszélyes rítusát alapozza. Legalább ilyen kockázatos, hogy mérget eszik fel a kutyus vagy számára emészthetetlen anyagokat: műanyag szalámis csomagolást, fólia-darabot.
  6. Ha pörgős legjobb barátod, érdemes a sétából való hazaérkezés után várnod kicsit, hogy lenyugodjon, és elraknod a lakásban széjjel hagyott játékait. Ha ugyanis feldobott hangulatban ront tálkájára, ott is felfokozottan lesz, falni fog. Nem beszélve arról, alig várja, hogy folytassátok a játékot, hiszen ott a maci, a sípolós labda. Minél gyorsabban megeszi az ételét, annál hamarabb jut hozzájuk.
  7. Néhány kutya versengő típus. Ők „presztízs-kérdést” csinálnak abból, hamarabb végezzenek, mint a társuk a kimért eledellel. Biztos, ami biztos. Ami bent van a pociban, azt más kutya nem veheti el tőlük.
  8. Végül – a falást kiváltó okok teljességének igénye nélkül – érdemes a kolerikus idegrendszeri típusú kutyus jellegzetességeként említeni: ő mindent nagyon csinál. Nagyon s lelkesen és gyorsan és maximalista kutyához méltón. Nincs ez másként az evéssel sem.

 

 

 

A kézből etetés is segíthet megszüntetni a habzsolást
A kézből etetés is segíthet megszüntetni a habzsolást
Fotó: Unsplash - Nick Djalia

 

 

Most, hogy sorra vettük, miért habzsolhat kutyusod, mutatok pár ötletet, amikkel elejét veheted ennek a protokoll-mentes szokásának.

 

  • Ha pici nedvességet (hús- vagy zöldségleves leve, víz, kevés nedves eledel) adsz tápjához, a szervezetébe jutó folyadék hamarabb jelez számára telítettség-érzetet. Ezzel még a szárazabb ételdarabok okozta szájsérülést is megelőzheted.
  • Ha rivalizálás okozza két vagy több kutyus kapcsán a falást, könnyen megakadályozhatod ezt. Etess külön helyiségben, egymástól szeparálva a kutyákat. Vagy ugyanott, de egymás után kapjanak hamit, amikor társuk már másutt van. Néha az is segít, ha a helyiség más-más pontjára helyezed az etetőtálakat.
  • Amennyiben kézből etetsz, ügyelj rá, mindig a kültéri lemozgatás után kezdjétek azokat a feladatokat, melyekért falat jár. Inkább a hazafelé vezető szakasz során vagy otthonotokba belépve. A teli gyomrú kutyának, ha felugrik akár egy bogár után, vagy ha futkosásba, hempergésbe kezd, könnyen gyomorcsavarodása lehet.
  • Számtalan evést lassító tál közül választhatsz, ha kipróbálnál ilyen eszközt.
  • Jó alternatíva lehet szimatszőnyegbe rejteni a száraz tápszemeket. Ezt összekötheted az evés előtti helyben maradás gyakorlásával. Csak akkor foghat neki a keresésnek, ha előtte nyugalmat mutatott és türelmet tanúsított. Bátran kioszthatod így reggelijét vagy a vacsiját 2-3 körre bontva!
  • Éljen a nyaliszőnyeg! Remek megoldás nedvesebb etetésnél és még kreativitásodnak is teret adhatsz a finom falatok „tálalását” illetően. Nézd, mutatom a videómban
  • Interaktív játékok belsejébe is elrejtheted kedvenced kedvenc falatjait! Ha például tányérbójákat helyezel a nappali padlójára, ám nem mindegyik alatt lapul eleség, nagy öröm lehet számára felkutatni a nyerő bójákat!

 

A felsoroltak számos ponton jelentenek majd kutyusodnak szellemi kihívást, gondolkodtató és problémamegoldó játékot is. Ez egyáltalán nem baj. Ki mondta, hogy a kellemeset a hasznossal nem szabad?

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Cikk első megjelenése: 2021. november 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon! Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon!
Negyedik alkalommal szervezi meg a Mancs a bajban! akciót a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A 2024. május 11-12-én, szombaton és vasárnap zajló adománygyűjtés során állatvédő szervezetek közreműködésével az INTERSPAR hipermarketekben száraztápot, konzervet, szalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot, állatfelszereléseket és tisztító szereket gyűjtenek menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse Hírek - Címlapon
Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse
Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya Hírek - Címlapon
Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya