A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse

Szörnyű baleset történt Ikrényben (Győr-Moson-Sopron vármegye), amelynek során a gazdi és kutyusa is súlyos sérüléseket szenvedtek.


2023. március 06., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű




B. Richárd és kutyája Szálem pár nappal ezelőtt az ikrényi vasútállomás közelében egy sűrűn látogatott, népszerű sétálóhelyen estek áldozatául a helyi vadásztársaság által kihelyezett hattyúnyak csapdának.



kisalföld.hu szerint a helyi vadásztársaság hattyúnyakcsapdákat helyezett ki, amiket pár centivel a föld alá rejtettek, ám a járókelőket nem figyelmeztették megfelelően.

 

A gazdi és kutyusa szokásos napi sétájukat ejtették meg a területen, ahol egybként is sokan futnak, sétáltatnak rendszeresen a helyiek közül. A kutyára azonnal felkerült a póráz, mihelyst B. Richárd meglátta a csapdákra figyelmeztető egyetlen táblát. Ám arra nem számított, hogy a gyalogút mellett 1-2 méterre, alig pórázhossznyira is belefuthatnak ebbe a szörnyű eszközbe.

 

 

Hiányos figyelmeztetés a csapdázásra
Hiányos figyelmeztetés az egyetlen kihelyezett táblán
Forrás: www.agrojager.hu 

 

 

Így történhetett, hogy Szálem belelépett egy csapdába, amely azonnal rázáródott. A kutyus a helyszínen el is vérzett volna, ha a gazdi saját testi épségével mit sem törődve nem szabadítja ki.
Mind a ketten kórházban kötöttek ki az eset után.

 

A hattyúnyak csapdák régóta vitatott eszközei a vadásztársaságoknak – noha az 1979-es Berlini egyezmény nem tiltja a használatukat, szemben a méreggel vagy füstöléssel. De részletszabályozás a kihelyezésre nem létezik.

 

B.Richárd az ügyet hivatalos útra terelte, mivel úgy gondolja, hogy az úthoz ennyire közel kihelyezett csapda emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet. Egy futó vagy egy arra sétáló kisgyermek akár véletlenül is működésbe hozhatja az eszközt. Sérelmezi továbbá az információk hiányát, mivel sem a csapdák kihelyezéséről, sem azok helyéről nem kaptak a helybéli lakosok tájékoztatást, és a veszélyhelyzet esetén értesítendő elérhetőséget is hiányolja.

 

 

Csapda2
Nem létezik pontos szabályozás a csapdák kihelyezésére vonatkozólag
Forrás: https://madardaloskert.hu/

 

 

Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron vármegyei Területi Szervezetének titkára szerint az ehhez hasonló ügyek véleményesek, mivel nem lehet bizonyítani azt, hogy a kutyát valóban pórázon sétáltatták.
Az ügyben az is vizsgálható, hogy a kutyasétáltató milyen területen járt. Fontos lenne, hogy a sétáltatók a terület tulajdonosával is egyeztessenek, használják a futtatásra kijelölt területeket, a közútnak minősülő útvonalakat és persze a pórázt minden esetben.

 

Németh Tamás, Ikrény polgármesterének nyilatkozta alapján, a jegyző asszony hivatalos levélben kéri a vadásztársaságot arra, hogy haladéktalanul tájékoztassa az önkormányzatot a csapdák helyéről. – „Kíváncsiak vagyunk a csapdakihelyezés pontos szabályaira. Nyilván vadászok szakemberek, ők tudják, hogy erre szükség van, vagy nincs, van vadgazdálkodási tervük. De egy településsel együtt kell működnie a vadásztársaságnak. Ebben az esetben az út mellett a csapda, ami egy egyszerű rövid póráz távolságra van letéve ez abszolút szabálytalan és veszélyes. Ez az út nincs elzárva a közforgalomtól, bárki járhat arra, személy szerint azon az úton járok 45 éve sétálni, futni, kutyát sétáltatni. Kell, hogy legyen szabályozás arra, hogy a csapda úttól való távolsága még szalagpóráz esetén se okozhasson gondot. Végigjárjuk ezt az ügyet, megkeressük a törvényi szabályozást, a társaságokkal és a kormányhivatallal. A jövőben mindig szeretnénk tudni hol helyeznek ki csapdákat, hogy tudjuk tájékoztatni a lakosságot.”

 

 

 

Forrás: kisalfold.hu
Indexkép forrás: madardaloskert.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca Hírek - Címlapon
Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca
Miért habzsol a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért habzsol a kutyám?