A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért védd a kutyád máját gyógynövényekkel?

2017. november 23., 12:00


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




Talán először azt kellene tisztázni, hogy MITŐL is kellene a kutyáink máját megóvni? Mert alkoholt nem isznak, legalábbis nem ez a jellemző. A májat azonban nem csak a szeszes ital teheti tönkre, hanem például vírusok, testidegen vegyszerek vagy akár a stressz károsíthatják nagymértékben.



Vegyi anyagok mindenhol vannak a kutyád körül: földön-vízben-levegőben. A gyógyszerek, féreghajtók, vakcinák, adalékanyagok, húsban/vízben található hormonmaradványok, háztartási vegyiáruk és a kutya számára mérgező emberi ételek vegyületeinek ártalmatlanítása első körben mind a máj feladata. Ha túl sok vegyi anyaggal kell megküzdenie, akkor – hiába nagyon jól regenerálódó szerv- sejtjei elhasználódnak, és egyre rosszabbul tudja a munkáját elvégezni. Ennek aztán számos nemkívánt következménye lesz. Ilyenek például az allergiák, legyen szó akár emésztőrendszeri, akár bőrt érintő allergiáról.

 

Májvédelem kutyáknál

 

A legismertebb májvédő gyógynövény a máriatövis. Erről szinte mindenki hallott már, hiszen képes a máj sejtjeit védeni, és azok szaporodását elősegíteni. Azt azonban kevesen tudják, hogy a magja egészben nem emészthető, és hogy roppantva hamar avasodik. Legjobb tehát vagy a frissen őrölt mag, vagy az avasodást (romlást) lassító antioxidáns hatású herbákkal kevert őrlemény, például egy speciális gyógynövény-keverék formájában. A hidegen sajtolt lenolaj is jótékony hatású, de csak kevés, és kúraszerűen. Mindenféleképpen fontos, hogy epehajtó és gyomornedvelválasztást fokozó gyógynövényekkel együtt add kutyádnak a magas zsírosolajatartalamú máriatövis magot, és ne önmagában, különben egy nehezen emészhető anyagot viszel be szervezetébe!

 

Kutyák szervezetének biztonságos méregtelenítéséről és májuk regenerálásáról bővebben a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg könyvét.

 

 


Indexkép forrás: thespruce.com

Témába vág

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idén is szavazhatsz magyar indulókra a Fjällräven Polar kihívásán Hírek - Címlapon
Idén is szavazhatsz magyar indulókra a Fjällräven Polar kihívásán
A Rex alapítvány szerint a közösségépítés a kulcs Hírek - Címlapon
A Rex alapítvány szerint a közösségépítés a kulcs