A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért vonyít a kutya, ha szirénát hall?

2020. január 26., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Békésen üldögélsz a kanapén, vagy a teraszon, amikor a távolban halkan megszólal egy sziréna hangja, majd egyre erősödik, ahogy a jármű közeledik. Kutyád persze felpattan, fülel, majd nekiáll a földöntúlinak ható vonyításnak… Ismerős?



Kutyáink viszonylag ritkán hallatnak vonyító hangot, leszámítva pár északi fajtát (akik valljuk be, imádják a hangjukat). Azonban egy szirénázó mentőautó, vagy tűzoltóautó a kutyák nagy részénél kivált olyan ingert, amire bizony vonyítással válaszolnak.  

 

Biztos válasz még nincs arra, mi is ennek a folyamatnak az oka - annak ellenére, hogy a kérdés foglalkoztatja a tudósokat. Néhány lehetséges hipotézis azonban már született.

 

A kutyák társas lények, így megvan a saját, jellegzetes kommunikációjuk mind a testbeszéd, mind a hangok terén. Ezek közül egyik a vonyítás, melynek hangja messzire elhallatszik. Ez a fajta kommunikáció visszavezethető lehet a farkas ősöktől örökölt ösztönökre. A falka tagjai, mikor szétszóródtak, vonyító hangjelzéssel adták egymás tudtára, merre járnak.

A messziről hallatszó sziréna hasonlíthat kutyáink értelmezésében egy távoli kutyatárs hangjára, így lehetséges, hogy erre válaszolnak a vonyítással. Továbbgörgetve a dolgot: ha egy kutya elkezdi, akkor társai talán az ő hangjára válaszolnak, nem is a szirénáéra.

 

 

Több lehetséges magyarázata is van, miért vonyítanak a kutyák a sziréna hangjára
Több lehetséges magyarázata is van, miért vonyítanak a kutyák a sziréna hangjára
Fotó: mentalfloss.com

 

 

Lehetséges magyarázata lehet a viselkedésének az is, hogy egy nem mindennapi, furcsa eset miatt riadóztatni akarja a falkáját, figyelmeztetni a falkavezérét, azaz a Gazdit.

Persze azt is gondolhatják, az ő hangjuk futamította meg a szirénázó “betolakodót”, hiszen az hamar tovaszáguld az úton…

 

Mindenesetre nem valószínű, hogy félelmet, esetleg fájdalmat váltana ki az ebekből a szirénázás, hiszen nem próbálnak elmenekülni, vagy elrejtőzni előle, nem húzzák maguk alá farkukat, de megtámadni se próbálják a hang forrását.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. január 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan óvjuk kutyáinkat Szilveszterkor? Hírek - Címlapon
Hogyan óvjuk kutyáinkat Szilveszterkor?
Balu, az életmentő magyar keresőkutya Hírek - Címlapon
Balu, az életmentő magyar keresőkutya