A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen gyakran szabad fürdetni a kutyát?

2024. July 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Több dolog is befolyásolhatja, mikor lesz szüksége a kutyának fürdésre. Nem mintha annyira nagy örömmel ugranának a kádba, de olykor sajnos ezt sem lehet megúszni... Tudj meg többet a témáról!



 

A kutyafürdetésre nem léteznek szigorú szabályok, de az, hogy milyen gyakran érdemes megfürdetni, sok mindentől függ, így például: a kutya fajtája, szőrzete, életmódja és az aktuális évszak. 

 

A fürdés és az ápolás két különböző, ám egymással szorosan összefüggő dolog. Minden kutyának szüksége van a rendszeres ápolásra. Ez magában foglalja a karomvágást, a szőr kifésülését, a vastagabb szőrű kutyáknál a vedlés kezelését, valamint a fülek és bőrredők tisztítását.

 

 

Fürdetés - A legtöbb kutya nem szereti, de olykor fontos
Fürdetés - A legtöbb kutya nem szereti, de olykor fontos
Fotó: Freepik

 

 

Egyes kutyák sűrűbben szorulnak ápolásra szőrzet tekintetében, mint másoknak. A legtöbbjüknek azonban jót tesz, ha hetente egyszer csippentünk a karomból, megtisztítjuk a fülét, és kibogozzuk a szőrben rejtőző kisebb gubancokról. A komplett fürdetést illetően, vagyis amikor bevizezzük a kutya bundáját, átmossuk samponnal, majd alaposan kiöblítjük a szőrét, azonban nem létezik egységes válasz.

 

  • A túl gyakori fürdéstől kiszáradhat a kutya bőre, mely bőr- és szőrproblémákhoz vezethet.
     
  • Ha viszont nem fordítunk rá gondot, és túl ritkán fürdetjük meg a kutyát, az is kellemetlen következményekkel járhat a kutya egészségére nézve (nem beszélve az esetleges „büdi” kutyaszagról).

A fürdetés gyakorisága tehát ideálisan havonta egy-kettőtől évi néhány alkalomig terjedhet.

 

 

Miyen gyakran érdemes megfürdetni a kutyát
Miyen gyakran érdemes megfürdetni a kutyát
Fotó: Freepik

 

 

Két fontos tényező: a fajta és a szőrtípus

 

A kutya fajtája nagyban meghatározza, hogy milyen gyakran kell fürdetni, és mennyi munkával jár ez a folyamat. Ez nem olyan egyszerű, mintha csak a szőr hosszára és vastagságára hagyatkoznánk, mivel az olyan szőrtelen kutyáknak, mint a kínai kopaszkutya vagy a Xoloitzcuintli (mexikói kopaszkutya), meglehetősen sok szőrzet- vagyis inkább bőrápolásra van szükségük, annak ellenére, hogy testüket alig fedi szőr.

 

Más kutyák, például a pulik és komondorok hosszú és bőséges bundával rendelkeznek. Meglepő módon azonban kevés gondozást igényelnek a zsinóros szőrzetnek köszönhetően.

 

A duplaszőrű kutyáknak, mint például a labradorokat, inkább a vedlés során kihulló szőrszálaktól kell megszabadítanunk gyakori fésüléssel. A fürdetést kevésbé igénylik – persze, ha tehetik, vízimádó fajtaként ezt megoldják maguk.

 

A hosszúszőrű kutyák, mint például a collie-k, általában több gubanccal vannak megáldva, bundájuk összetapadhat és csomósodhat, emiatt szőrüket rendszeresen ápolni kell.

 

 

Egyes kutyafajták szőrét gyakrabban kell kefélni
Egyes kutyafajták szőrét gyakrabban kell kefélni
Fotó: Freepik

 

 

Általános szabály, hogy minél nagyobb a kutya és minél hosszabb a szőre, annál több időt és energiát igényel a rendben tartása. Esetükben nem feltétlenül a minél sűrűbb fürdetést jelenti, hanem gondosabb odafigyelést és szőrzetápolást.

 

Fontos, hogy tisztában legyünk a kutya szőrtípusával, valamint annak megfelelő ápolásával, mielőtt magunkhoz vennénk. Felelős gazdiként illik tudni, mire számíthatunk, hiszen nem mindegy, hogy kedvencünket elég hetente kétszer megfésülni vagy napi szinten kell időt fordítanunk arra, hogy szőre és bőre szép tiszta és egészséges maradhasson.

 

 

Az egészség mércéje: a szőr és a bőr

 

Ha kedvencünknek bármilyen egészségügyi problémája van – különösen olyan, amely a bőrt is érinti –, állatorvosunk a kutya fürdetésével kapcsolatosan is útmutatóval szolgálhat. Bizonyos bőrbetegségek kezeléséhez szükség lehet gyógyszeres samponokra, és előfordulhat, hogy ezeket a kutyákat gyakrabban (vagy éppenséggel ritkábban) kell fürdetni, mint ahogy az a fajtaleírásban szerepel.

 

 

Úszás, pancsolás után is jó, ha lemossuk a kutya szőrét
Úszás, pancsolás után is jó, ha lemossuk a kutya szőrét
Fotó: Freepik

 

 

Ha nem megfelelő sampont vagy krémet használunk a beteg bőrfelületen, az ronthatja a helyzetet. Ezért ha bármilyen változást észlelünk a kutya bőrén vagy szőrén, mindenképpen egyeztessünk állatorvosunkkal, mielőtt valamilyen készítményt rátennénk!

 

 

Szezonalitás, avagy a fürdetés az évszaktól is függ

 

Az aktuális évszak is befolyásolja, hogy milyen gyakran kell fürdetni a kutyát, és milyen termékekkel tanácsos ápolni bőrét és szőrét.

 

Az év meleg, nedves hónapjaiban sok kutya bundája hajlamossá válhat a zsírosodásra, ami jellegzetes szagot eredményez. A bőrt érintő allergiák is előtérbe kerülhetnek, például a szőrrel kevésbé fedett bőrfelületek kipirosodása, a hajlatok kidörzsölődése, befülledése.

 

Az érzékenyebb kutyáknál elég egy rövid séta a magasabb fűben, és már megjelenhetnek apró karcolások, sebek a bőrön. A pollenek is okozhatnak viszketést az arra érzékenyeknél, ezért erről is érdemes beszélni állatorvosunkkal, ha a kutya adott időszakban gyakrabban vakarózik.

 

 

Séta a magas fűben - Irritálhatja az érzékeny kutya bőrét, ezért szükséges lehet a fürdetés
Séta a magas fűben - Irritálhatja az érzékeny kutya bőrét, ezért szükséges lehet a fürdetés
Fotó: Freepik/@aleksandarlittlewolf

 

 

Ezekben az időszakokban a bolhák és kullancsok is fokozottan lehetnek jelen környezetünkben. Az élősködők nemcsak a bőrt irritálják, de súlyos betegségeket is terjeszthetnek, emiatt fontos a megelőző védekezés. Előfordulhat, hogy gyakoribb fürdetésre lesz szüksége a kutyának, akár az állatorvos által felírt gyógyszeres samponnal.

 

A melegebb hónapokban a vízkedvelő kutyák kevesebb fürdetést igényelhetnek, ugyanakkor pancsolás után érdemes lemosni a kutyát tiszta vízzel. A szőrébe tapadó iszap és homok viszketést okozhat – jobb, ha megszabadítjuk ezektől.

 

Hideg időszakban inkább az eső és a sár piszkolhatja be a kutya bundáját és tappancsait, amit általában véve elegendő alaposan letörölni, miután hazaértünk a sétából. Ugyanakkor a fűtés miatt hajlamosabbak a bőrszárazságra, ami viszketést és irritációt okozhat, ezért hidratáló samponra lehet szükség. A fürdetés mértéke a kutyán lévő szennyeződéstől függ, vagyis, ha összesározza magát egy esős napon, akkor értelemszerűen jobb kimosni a bundájából, minthogy rajtahagyjuk.

 

 

Kutya a hóban - Téli séta után is fürdetésre kerülhet sor
Kutya a hóban - Téli séta után is fürdetésre kerülhet sor
Fotó: Freepik/@DejaVu Designs

 

 

Életkor és életmód

 

A kölykök és a fiatal növendékek általában remekül megtalálják a módját, hogyan koszolják össze magukat... Ennek eredményeként ezeknek a kutyáknak gyakran több fürdetésre lehet szükségük.

 

Az életkor előrehaladtával a kutya fokozatosan veszít energiaszintjéből. Egyes kutyák szívesebben tartózkodnak bent, mint kint, a szabadban. Az öreg kutyusoknak általában nincs szükségük annyi fürdésre – legfeljebb csak annyira, hogy távol tartsuk a kutyaszagokat. A fürdetések között bevethetünk hipoallergén törlőkendőket is, hogy felfrissítsük kedvencünk illatát.

 

Az idős kutyák aktivitása korlátozottá válhat, és gondot okozhat, hogy tisztán tartsák magukat. Intenzívebb ápolásra lehet szükségük, mivel nem biztos, hogy egyedül ezt képesek megtenni. Ha a kutyánál inkontinencia lép fel, akkor még jobban oda kell figyelnünk a gondos ápolásra. Mivel nem érzi, hogy ki kell mennie, a szivárgó pisi rátapadhat szőrére a kényes testrészeken, ami kicsípheti a bőrt. Ez igen kellemetlen és idővel fájdalmassá is válhat, ezért az állatorvosi kezelés mellett mindenképpen érdemes beszerezni olyan alátétet, amely felszívja a nedvességet, miközben a kutya rajta pihen. Alábbi cikkünkben részletesen írtunk a vizeletcsepegésről

 


 

Ajánló:  Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára

 


 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya
Folyton nyalogatja, rágcsálja a tappancsait? Mintha abba sem tudná hagyni... Miért csinálja a kutya, és hogyan segíthetünk neki?

Rettenetesen kiakadt a duci kutya, amikor vízi tornára fogták Rettenetesen kiakadt a duci kutya, amikor vízi tornára fogták
Mintha azt mondta volna "hé srácok, ezt kapjátok azért, hogy nekem itt kell szenvednem!”

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Imádott kutyája emlékének ajánlotta fel aranyérmét az olimpiai úszó Imádott kutyája emlékének ajánlotta fel aranyérmét az olimpiai úszó
"Minden, amit tettem, kettőnkért volt."

Mit tegyek, ha száraz a kutyám bőre? Mit tegyek, ha száraz a kutyám bőre?
Bár idős kutyusoknál gyakoribb, évszaktól függetlenül szinte bármely életkorban felléphet a bőrszárazság. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MOL Nyrt. Hírstart Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó Hírek - Címlapon
Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó
277 állatvédő civil szervezet nyert el támogatást a számukra kiírt pályázaton Hírek - Címlapon
277 állatvédő civil szervezet nyert el támogatást a számukra kiírt pályázaton