A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen korban kerüljön új családjához a kölyök?

Valóban igaz a különleges 7 hét?


2016. január 21., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A túl korai elválasztás viselkedészavarokhoz vezet, melyek csak felnőtt korban alakulnak ki. Azonban a kölyök túl hosszú ideig történő alomban hagyása sem jár minden esetben jó eredményekkel. A témáról a tenyésztők is eltérően vélekednek, van, aki a 7 hetes korra, mások a 4 hónaposra esküsznek.



Stanley Coren a kutyák viselkedését vizsgálva egy elismert tenyésztőt kérdezett arról, mi a véleménye a kilenc hetes korban történő elválasztásról. Ő meglepve így felet – Kilenc hét? Akkor rengeteg ideig hagynám a kutyát az alomban. Azt hittem a tudomány is azt mondja, hogy hét hetesen, pontosabban 49 naposan kell a kölyöknek az új családjához kerülnie.  Sosem adok korábban kiskutyát a családoknak, ellenben arra is nagyon igyekszem odafigyelni, hogy az elválasztás ne legyen sokkal később a 49 napos kornál. Úgy gondolom, hogy ha a picik túl sokáig maradnak az alomban, akkor kialakítanak egy hierarchiát, és dominánsan lépnek fel egymással szemben. Ezek távozáskor is megmaradnak, és később szociális-, és viselkedésproblémás felnőtt ebekhez vezetnek.

 

A kölyöknek szüksége van testvérei társaságára
A kölyöknek szüksége van testvérei társaságára
Fotó: happypaws.co.nz

 

Egy 1965-ben elvégzett kutatás igazolja a pszichológiai jelentőségét annak, hogy milyen korban hozzuk el a kiskutyát.  A tanulmány igazolta, hogy a szocializációs periódus a kölyök 3 hetes korától egészen 14 hetes koráig tart. Ez alatt az idő alatt tanulja meg, „hogyan legyen kutya”. Az alomtársakkal való játék közben elsajátítja a mimikát, a zsákmányszerzést, a szexuális aktivitást, és az őrző-védő viselkedésformákat. Megismerkednek a dominanciával, és megadással, ami a későbbi életük során nagy jelentőséget kap. Ha olyan környezetben nevelkednek, ahol az ember mindennapi tevékenységét is nyomon követhetik, megtanulják, hogyan jöhetnek ki az emberekkel.

 

A kutyák közötti szocializálást érdemes elkezdeni 3-6 hetes korban, míg a legoptimálisabb, ha emberek közé csak 6 hetes kora után kerül a kölyök. Ha ebben az időszakban nem kezdi meg szocializációját az eb, akkor könnyen válhat belőle félős, agresszív kutya mind az emberek, mind a társai felé.

Richard Wolters, egy híres kutyás író egy kiadott művében megfogalmazta, hogy ha könnyen képezhető kutyát szeretnénk, akkor pontosan 49 napos korában hozzuk el a társaitól. Ezt egy neves kutyakiképző, valamint számos tenyésztő is igazolta a világ minden pontján.

 

Nem mindegy, hogy játékos lesz, avagy félénk
Nem mindegy, hogy játékos lesz, avagy félénk
Fotó: evcusa.com

 

Ahhoz, hogy kiválaszthassuk a legideálisabb kort egy olasz állatorvos, és két kutató publikált egy tanulmányt a Veterinary Record magazinban, melyben idő előtt, és későn elválasztott kölykök későbbi viselkedését vizsgálták. A kísérletben részt vevő 140 kutya felét 30 és 40 napos kor között, a másik 70-et 60 napos kor után adták örökbe. A gazdáknak kérdéssorokat küldtek az ebek 18 hónapos, és 7 éves korában, hogy megállapíthassák, milyen esetleges későbbi problémák alakultak ki az egyes körülmények hatására.

 

Az eredmény nem túl meglepő. Az idejekorán elválasztott kicsik felnőtt korukban is alultápláltak, nehezen evők maradtak. Viselkedészavarosak, könnyen támadó, harcias, zavart, mindenre ugató, félős ebekké nőttek. Negatívan reagálnak a zajokra, visszautasítják a játékot, és az ételt amiatt, hogy korán elkerültek az alomból, még a szocializációs periódus kezdetén.

 

Fontos az ember társasága, törődése is
Fontos az ember társasága, törődése is
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a kölyöknek nem jó, ha túl korán kerül el az alomból. Sokkal több problémával kell szembesülnie a gazdinak az eb felnőtt korában, mivel megszakítják a viselkedésbeli fejlődésüket azzal, hogy kiemelik őket a társaik közül, mielőtt teljesen szocializálttá válnak. Bár többek szerint a 7 hetes kor az ideális, konkrét szám nincs az elválasztás idejét illetően, de az igaz, hogy 49 napos kora előtt egy kölyöknek se szabadna elkerülnie a testvérei mellől. 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: evcusa.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Zöld utat kapott az állatvédő szervezetek tüntetése Hírek - Címlapon
Zöld utat kapott az állatvédő szervezetek tüntetése
Egészséges táplálkozás allergiás kutyáknak is? Hírek - Címlapon
Egészséges táplálkozás allergiás kutyáknak is?