A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen korban kerüljön új családjához a kölyök?

Valóban igaz a különleges 7 hét?


2016. január 21., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
A túl korai elválasztás viselkedészavarokhoz vezet, melyek csak felnőtt korban alakulnak ki. Azonban a kölyök túl hosszú ideig történő alomban hagyása sem jár minden esetben jó eredményekkel. A témáról a tenyésztők is eltérően vélekednek, van, aki a 7 hetes korra, mások a 4 hónaposra esküsznek.Stanley Coren a kutyák viselkedését vizsgálva egy elismert tenyésztőt kérdezett arról, mi a véleménye a kilenc hetes korban történő elválasztásról. Ő meglepve így felet – Kilenc hét? Akkor rengeteg ideig hagynám a kutyát az alomban. Azt hittem a tudomány is azt mondja, hogy hét hetesen, pontosabban 49 naposan kell a kölyöknek az új családjához kerülnie.  Sosem adok korábban kiskutyát a családoknak, ellenben arra is nagyon igyekszem odafigyelni, hogy az elválasztás ne legyen sokkal később a 49 napos kornál. Úgy gondolom, hogy ha a picik túl sokáig maradnak az alomban, akkor kialakítanak egy hierarchiát, és dominánsan lépnek fel egymással szemben. Ezek távozáskor is megmaradnak, és később szociális-, és viselkedésproblémás felnőtt ebekhez vezetnek.

 

A kölyöknek szüksége van testvérei társaságára
A kölyöknek szüksége van testvérei társaságára
Fotó: happypaws.co.nz

 

Egy 1965-ben elvégzett kutatás igazolja a pszichológiai jelentőségét annak, hogy milyen korban hozzuk el a kiskutyát.  A tanulmány igazolta, hogy a szocializációs periódus a kölyök 3 hetes korától egészen 14 hetes koráig tart. Ez alatt az idő alatt tanulja meg, „hogyan legyen kutya”. Az alomtársakkal való játék közben elsajátítja a mimikát, a zsákmányszerzést, a szexuális aktivitást, és az őrző-védő viselkedésformákat. Megismerkednek a dominanciával, és megadással, ami a későbbi életük során nagy jelentőséget kap. Ha olyan környezetben nevelkednek, ahol az ember mindennapi tevékenységét is nyomon követhetik, megtanulják, hogyan jöhetnek ki az emberekkel.

 

A kutyák közötti szocializálást érdemes elkezdeni 3-6 hetes korban, míg a legoptimálisabb, ha emberek közé csak 6 hetes kora után kerül a kölyök. Ha ebben az időszakban nem kezdi meg szocializációját az eb, akkor könnyen válhat belőle félős, agresszív kutya mind az emberek, mind a társai felé.

Richard Wolters, egy híres kutyás író egy kiadott művében megfogalmazta, hogy ha könnyen képezhető kutyát szeretnénk, akkor pontosan 49 napos korában hozzuk el a társaitól. Ezt egy neves kutyakiképző, valamint számos tenyésztő is igazolta a világ minden pontján.

 

Nem mindegy, hogy játékos lesz, avagy félénk
Nem mindegy, hogy játékos lesz, avagy félénk
Fotó: evcusa.com

 

Ahhoz, hogy kiválaszthassuk a legideálisabb kort egy olasz állatorvos, és két kutató publikált egy tanulmányt a Veterinary Record magazinban, melyben idő előtt, és későn elválasztott kölykök későbbi viselkedését vizsgálták. A kísérletben részt vevő 140 kutya felét 30 és 40 napos kor között, a másik 70-et 60 napos kor után adták örökbe. A gazdáknak kérdéssorokat küldtek az ebek 18 hónapos, és 7 éves korában, hogy megállapíthassák, milyen esetleges későbbi problémák alakultak ki az egyes körülmények hatására.

 

Az eredmény nem túl meglepő. Az idejekorán elválasztott kicsik felnőtt korukban is alultápláltak, nehezen evők maradtak. Viselkedészavarosak, könnyen támadó, harcias, zavart, mindenre ugató, félős ebekké nőttek. Negatívan reagálnak a zajokra, visszautasítják a játékot, és az ételt amiatt, hogy korán elkerültek az alomból, még a szocializációs periódus kezdetén.

 

Fontos az ember társasága, törődése is
Fontos az ember társasága, törődése is
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a kölyöknek nem jó, ha túl korán kerül el az alomból. Sokkal több problémával kell szembesülnie a gazdinak az eb felnőtt korában, mivel megszakítják a viselkedésbeli fejlődésüket azzal, hogy kiemelik őket a társaik közül, mielőtt teljesen szocializálttá válnak. Bár többek szerint a 7 hetes kor az ideális, konkrét szám nincs az elválasztás idejét illetően, de az igaz, hogy 49 napos kora előtt egy kölyöknek se szabadna elkerülnie a testvérei mellől. 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: evcusa.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Zöld utat kapott az állatvédő szervezetek tüntetése Hírek - Címlapon
Zöld utat kapott az állatvédő szervezetek tüntetése
Egészséges táplálkozás allergiás kutyáknak is? Hírek - Címlapon
Egészséges táplálkozás allergiás kutyáknak is?