A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gyomorhurut kutyáknál - Mit kell tudnod, ha hány a kutyusod?

A gyomorhurut – vagy a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának gyulladása – lehet rövid távú, akut vagy krónikus, akár hét napon túl is elhúzódó.


2023. június 21., 15:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




Mi okozza, és mit kell tenni hányás esetén? Jó, ha tudod, hogy mikor kell azonnal állatorvoshoz fordulnod, és hogyan segíthetsz kutyusodnak, hogy gyorsan jobban érezze magát.



 

Rövid áttekintés

 

  • A gyomorhurut a gasztrointesztinális (GI) nyálkahártya gyulladása, és az állapot lehet akut, öngyógyító vagy krónikus.
     
  • Az akut gastritis kutyáknál sokkal gyakoribb, mint a krónikus formája, és sok esetben olyan gyorsan elmúlik, hogy a gazdi nem is tudja, hogy a kutyája beteg.
     
  • A gyomorhurut mindkét formájának klasszikus tünete a hányás, de ha az állapot krónikus, akkor számos egyéb tünet is jelentkezik. A kezeletlen, krónikus gastritis súlyos bélrendszeri károsodást okozhat.
     
  • A krónikus gastritisnek különböző formái vannak. A sikeres eljárás nem csupán a tünetekkel foglalkozik, hanem a kiváltó okot is azonosítja és kezeli.
     
  • A gyomorhurut a gyomor-bélrendszer (GI) nyálkahártya gyulladásának orvosi elnevezése. A kutyák gyomorhurutjának két fő formája van - akut vagy krónikus.

 

 

Levertség, étvágytalanság is lehet a gyomorhurut jele.
Levertség, étvágytalanság is lehet a gyomorhurut jele.
Fotó: Unsplash - Robert Larsson

 

 

Akut gyomorhurut

 

Az akut gastritis sokkal gyakoribb, és olyan gyorsan elmúlik (gyakran kevesebb, mint 24 óra alatt), hogy a gazdi talán észre sem veszi, hogy kutyája beteg volt. De még ha egy hétig is eltart, akkor is akut epizódnak számít. Nehéz lehet meghatározni az akut gyomorhurut okát, mivel sok kutya visszatér a normális állapotba, mielőtt bármilyen vizsgálatot elvégeznének.

 

Sok minden válthat ki akut gyomorhurutot az ebeknél, ideértve a játékok rágását, a szemétből való csemegézést, egy új gyógyszer bevezetését (gyakori okok a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mind a szteroid, mind a nem szteroid), vagy egy hirtelen változást az élelmezésben.

 

 

Segítségnyújtás akut gyomorhurutban szenvedő kutyának, hogy minél gyorsabban jobban érezze magát

 

24-48 órás teljes élelem-megvonás. Friss, tiszta víz viszont mindig legyen elérhető helyen bőségesen. Ha kutyus nem tudja visszatartani a vizet sem, mindenképpen állatorvossal való konzultáció szükséges a folyadék pótlásról (Nagyon valószínű, hogy biztonsági okból fog kapni infúziót a folyadék pótlására.), valamint a hányásgátló gyógyszerekről. Ezzel párhuzamosan számos nyugtató anyag, köztük az aloe belső leveléből nyert juice, a manuka méz, a kolosztrum és a vörös szilkéreg, mind segíthetnek támogatni a gyomor irritált nyálkahártyáját, és csökkentik a fekélyek kialakulásának valószínűségét.

 

Hányás nélküli 24 óra elteltével kínálj kutyusodnak kímélő, könnyen emészthető táplálékot, például párolt sütőtököt főtt, darált pulykahússal. A gyömbér, a kurkuma és kamilla gyomornyugtató hatását már tanulmányok is igazolták, és a gyulladás csökkentése érdekében kímélő étrendhez is hozzáadhatók. Miután négylábú barátod visszatért a normális kerékvágásba, folytasd az etetést a szokásos napi mennyiség felével, 4-6 étkezésre osztva, majd a következő napokban fokozatosan növelje a táplálék mennyiségét kisebb mennyiségekkel, amíg el nem éritek a betegség előtt bevált adagot.

 

 

Hányás
A krónikus gyomorhurut súlyos bélrendszeri károsodást okozhat.
Fotó: spotandtango.com 

 

 

Krónikus gyomorhurut

 

A krónikus gyomorhurut, a betegség súlyosabb formája, és jellemzően macskáknál gyakrabban fordul elő, mint kutyáknál, gyakran napi egyszeri vagy kétszeri hányással. Ha a krónikus gyomorhurutot nem kezelik, az súlyos bélrendszeri károsodást okozhat. A krónikus gastritisben szenvedő kutyák egyéb tünetei a következők:
 

  • hasmenés;
  • az elektrolit háztartás egyensúlyának felborulása;
  • vérzés a bélrendszerből (fekete kátrányos széklet vagy „zacc” hányás);
  • letargia, gyengeség;
  • hasi fájdalom és görcsök;
  • remegés, hányinger, nyáladzás;
  • láz;
  • csökkent étvágy, testsúly-veszteség;
  • kiszáradás;
  • fakó, durva tapintású szőrzet.

 

A kutyák krónikus gyomorhurutjának három formája van:
 

  • Krónikus atrófiás gastritis, amely ritka, és a gyomorban lévő mirigyek méretének vagy számának csökkenését eredményezi. A betegség ezen formája egy immunrendszeri rendellenesség következtében alakul ki, és leggyakrabban a norvég Lundehund fajtánál fordul elő.
  • Krónikus hipertrófiás gastritis, amely a gyomorban lévő szövetek megvastagodását jelenti. Ennek a formának a kiváltó okát nem azonosították, de úgy gondolják, hogy ez egy veleszületett (születéskor jelen lévő) rendellenesség, amely a hisztamin felszabadulásához kapcsolódik. A krónikus hipertrófiás gyomorhurut gyakoribb a hímeknél, valamint az idősebb, kisebb fajtájú kutyáknál.
  • A krónikus eozinofil gyomorhurut egy olyan vérbetegség, amelyet bizonyos típusú fehérvérsejtek abnormális száma jellemez a gyomor szöveteiben. Ez az állapot leggyakrabban 5 év alatti kutyáknál és hajlamos fajtáknál (német juhászkutyák, rottweilerek és sharpeiek) fordul elő.

A betegség akut formájához hasonlóan a krónikus gyomorhurut is összefüggésbe hozható a kutya étrendjével, például ételallergiával, egy összetevőre adott reakcióval, vagy rendszeresen adott gyógyszerrel vagy étrend-kiegészítővel. A gyulladásos bélbetegség (IBD), egyéb szisztémás betegségek, például vese- vagy májbetegség, epehólyag- vagy epeműködési zavar, helicobacter fertőzések és mikrobiom-egyensúlyzavarok, valamint paraziták mellett is jelen lehet.

 

A krónikus gastritis ahhoz vezethet, hogy az alsó nyelőcső-záróizom nem záródik be teljesen, így a gyomorsav bejuthat a nyelőcsőbe, ami refluxot vagy GERD-t (gasztrooesophagealis reflux betegség) okoz. Az integratív állatorvosok számos nem toxikus gyógymódot alkalmaznak a GERD kezelésére, beleértve emésztőenzimeket ökörepével, deglicirrhizinezett édesgyökérgyökeret (DGL) és az emésztést elősegítő keserűket, amellett, hogy orvosolják a mögöttes diszbiózist.

 

 

Gastritis diagnosztizálása kutyáknál

 

Ha a kutyusodnak egy hétig vagy tovább tartó gyomorhurut tünetei vannak, fontos, hogy időpontot kérj az állatorvoshoz, hogy ellenőrizze a krónikus gyomorhurut és/vagy más betegségek jelenlétét.

 

Az állatorvos vérvizsgálattal, vizeletvizsgálattal, széklet- és mikrobiomvizsgálatokkal, hasi röntgennel, hasi ultrahanggal vagy endoszkópiával megerősítheti a gyomorhurutot. Leggyakrabban a végleges diagnózis több lépést és jelentős vizsgálatokat foglal magában, hogy kizárják az egyéb rendellenességeket.

 

Ezek a tesztek átfogóbb képet adnak az állatorvosnak arról, hogy mi történik a probléma szintjén (általában a gyomorban), és további információkért mintát vesz a szövetből, amennyiben ez szükségesnek bizonyul.

 

 

A tünetek enyhítése mellett nagyon fontos a kiváltó okot is megtalálni!
A tünetek enyhítése mellett nagyon fontos a kiváltó okot is megtalálni!
Fotó: Unsplash - Matthew Henry

 

 

Krónikus gyomorhurut kezelési lehetőségei

 

A hagyományos orvosi kezelés általában több gyógyszeres kezelést foglal magában a tünetek szabályozására, mint például hányinger- és fekélyellenes gyógyszerek, védőszerek és savkötők. Protonpumpa-gátlókat (PPI) gyakran írnak fel a gyomorsav csökkentésére, de ezek a gyógyszerek összefüggésbe hozhatók a vesebetegség, a csontritkulás, a tüdőgyulladás, a szélütés és a bakteriális fertőzések fokozott kockázatával, ezért csak nagyon rövid ideig szabad alkalmazni őket.

Rendkívül fontos, hogy az állatorvos pontosan feltárja a kutyus krónikus gyomorhurutjának kiváltó okát, hogy együtt kezelhesse – nem csak a tüneteket. A tünetek csökkentése érdekében szükség lehet rövid gyógyszeres periódusra, de a cél mindig az állapot kiváltó okának teljes körű megszüntetése vagy sikeres kezelése kell, hogy legyen.

 

A gondos elemzésnek részét kell képeznie annak is, hogy kritikusan értékelje a kutya étrendjében lévő minden összetevő minőségét, beleértve a takarmányhamisítás lehetőségét is.

 

 

Forrás: www.barkandwhiskers.com
Indexkép forrás: metamorphosis.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Hírek - Címlapon
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata
Másodfokú hőségriadó lép érvénybe - így vigyázz kutyádra! Hírek - Címlapon
Másodfokú hőségriadó lép érvénybe - így vigyázz kutyádra!