A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mitől lesz népszerű egy kutyafajta?

.... és vannak hátulütői?


2024. október 10., 14:00


Szerző: Hortobágyi Henrietta


Kategória: Jó tudni!




Tagadhatatlan, hogy vannak nagyobb népszerűségnek örvendő kutyák, mint kevésbé kiváltságos társaik. Számtalan oka lehet, hogy az emberek jobban ragaszkodnak egy-egy fajtához, míg mások a feledés homályába merülnek.



Cuki kutyafajták

 

Ki ne olvadna el egy édes szőrös, bolyhos kiskutyától és gombszemektől?

A kedvtelésből tartott kutyafajták legtöbbje pontosan ilyen, amiért egyenesen meg vannak veszve az emberek.

 

Praktikus, kis méreteik miatt (általában) a gazdi bárhova magával viheti, sokkal könnyebben lehet velük utazni, étterembe menni, munkahelyre vinni, mert csak betesszük egy táskába, és már “nem is zavar sok vizet”.

 

Szőrtípusuk sok esetben nem allergizál, ugyanis a szőr szerkezete leginkább a hajra hasonlít. 

 

 

Egy yorkit mindenhova magunkkal vihetünk
Egy yorkit mindenhova magunkkal vihetünk
Fotó: Unsplash

 

 

A cuki kutyafajták hátrányai

 

Vannak olyan változatai egy-egy fajtának, ami egy szakértő ha meghall, rögtön tudja, hogy nagy valószínűséggel a kutya nem lesz túl egészséges.

Tipikusan ilyen a toy és törpe uszkár. Nagyon népszerűek lettek az utóbbi időben, ha valaki közép vagy óriás uszkárt szeretne, nehezen talál tenyésztőt, mert a legtöbben már a kisebb változatokra álltak rá.
Ezen belül is a vöröses, fahéj, hivatalosan fawn szín a legelterjedtebb. Egészségesebbek a kevésbé népszerű, fekete uszkárok.

 

A yorkshire terrier általános színétől eltérő változat a biewer yorki, ami a “hagyományostól” még kevésbé egészséges. Rengeteg yorki küzd allergiával, légcső szűkülettel, patella problémákkal.

 

A szakértői körökben csak “kis fehér” kutyáknak nevezett ebek (ide tartoznak például a bichonok, a máltai selyemszőrű, a coton de tulear) az allergia kiskirályai és kiskirálynői.
Elég egy tápváltás, egy apró jutalomfalat, máshogyan melegített étel vagy rossz szögben elhelyezett etetőedény, és mutatkoznak az allergiás tünetek.
Szőrük gyakran elszíneződik, nem meglepő tehát, hogy erre is ráugrottak a tápgyártók: már kaphatóak szőrfehérítő eledelek.

 

 

Ellenállhatatlan gombszemek és pofi. Nem véletlenül ilyen népszerű a máltai selyemszőrű.
Ellenállhatatlan gombszemek és pofi. Nem véletlenül ilyen népszerű a máltai selyemszőrű
Fotó: Unsplash

 

 

A gyerekbarát kutyák

 

Nagyon sok család akkor szerez be egy négylábú társat, mikor kisbaba érkezik, így együtt nőhetnek fel a kutyussal, esetleg a gyerek már elég nagy ahhoz, hogy ő maga is gondoskodjon a kutyáról.

 

Népszerű gyerekbarát kutya a labrador vagy a golden retriever. Ha valaki látta a Marley meg én-t, és játszópajtáson gondolkodik a gyereke mellé, már garantált is a kutyafajta a célra.

Sajnos gyakran küzdenek vesebetegséggel, rossz, gyenge ízületekkel és csontozattal, rákos megbetegedésekkel.

 

 

Fotó: Unsplash

 

 

Filmes kutyák

 

Ha már szóba került a Marley meg én (labrador van benne), akkor nagyon fontos szót ejteni azokról a kutyákról, akik filmes szerepeiknek köszönhetik az emberek imádatát.

 

Németjuhász. Ugye, hogy mindenki tud legalább egy filmet, amiben ők szerepelnek? Rex, Kutyám, Jerry Lee, Rin Tin Tin, és még sorolhatnánk. 

 

Aztán ott van a Beethoven, a közel 80 kilós bernáthegyivel, ami bevallom, rám is hatással volt. 

 

Lassie miatt rengetegen vásároltak akkoriban skót juhászt. Gyerekkoromban nagyon sokat láttam sétáltatni mindig, mostanában mintha csökkent volna a népszerűsége.

 

 

A skót juhász kirobbanó népszerűségét a Lassie filmeknek köszönheti
A skót juhász kirobbanó népszerűségét a Lassie filmeknek köszönheti
Fotó: Unsplash

 

 

A csúnya kutyák

 

Nem, szerintem sincs csúnya kutya. Viszont kétség kívül vannak érdekes kinézetű kutyák. Ilyen például a kínai kopasz kutya, vagy a még extrább kinézetű mexikói meztelen kutya.

 

Kész show-k övezik ezeket az ebeket, csúnyasági versenyeket rendeznek nekik, és a gazdi hihetetlenül büszke, ha az ő kiskedvence nyeri el a fődíjat. Így kell kihozni a maximumot a minimumból.:)

 

 

Scooter, a 2023-as év legcsúnyább kutyája
Scooter, a 2023-as év legcsúnyább kutyája
Fotó: World's Ugliest Dog

 

 

A csakazértisszeretem kutyák

 

Néhány kutyafajtát mondhatni utálat övezi, ami miatt a fajta mellett kiállók még hangosabban védik őket, és igazi “véres küzdelmek” mennek a fajta jó híréért.

 

Ilyen például az amerikai staffordshire terrier és a pitbull. Én személy szerint nem örülök, hogy ennyire elterjedt fajták lettek, mert sokszor nem kerülnek jó kézbe. Tény, és ezt a fajtát kedvelőknek is el kell ismerniük, hogy nagyon kemény fajták, és csak hozzáértő gazdánál lesz belőlük egy jól kezelhető kutya.

 

Ezeknél a kutyáknál is megjelentek már bizonyos változatok, amik a "tenyésztés" egy mély bugyra, és ugyanúgy be kéne tiltani, mint néhány más fajtaváltozatot. Ilyen az amerikai bully.
A fajtát nem ismeri el az Amerikai Kennel Klub. Rengeteg egészségügyi hátránya van annak, hogy ez a kutya úgy néz ki, mintha egy torzítótükörben látnánk egy pitbull és staffi keveréket.

 

 

A torz külső rengeteg egészségügyi hátránnyal is jár
A torz külső rengeteg egészségügyi hátránnyal is jár
Fotó: Unsplash
 

 

Nyomott orrú kutyák

 

Azt hiszem senkinek nem kell bemutatni azokat a fajtákat, amik ki lettek téve a fogyasztói társadalom irreális igényeinek: ilyen például a mopsz és a francia bulldog.
Rendkívül dühítő, hogy mennyi kutya életét keseríti meg, hogy elnyerjék az emberek tetszését. 

 

Gyakran a 6 évet sem élik meg a számos egészségügyi probléma miatt, ami egy kistestű kutyánál ez jóval kevesebb, mint az (el)várható élettartamának a fele…

 

 

A francia bulldogok viszik a prímet minden egészségügyi problémával
A francia bulldogok viszik a prímet az állatorvos-látogatás terén
Fotó: Unsplash

 

 

Mivel okozunk még problémákat?

 

  • Nagyon sokat rontunk a fajták minőségén a szaporítással.

Ha fajtatiszta kutyára vágyunk, vagy tenyésztőtől vásároljunk kutyát, vagy fajtamentőktől fogadjunk örökbe. Semmiképp se szaporítóktól!

A szaporítók papírok nélkül adják a “fajtatiszta” kutyákat, nulla előzetes orvosi szűrésekkel, nulla szakmai tapasztalatú valódi tenyésztéssel.

Amíg ilyen kutyákat vásárolnak az emberek, tovább tartják fenn a rettenetes egészségügyi állapotú kutyák továbbszaporítását.

 

  • Bizonyos színvariációk népszerűvé válása ront a fajták egészségén.

Ezek a variációk valójában mutációk. Ilyen a harlekin vagy a merle is. Sok fajtánál jelen vannak ezek a színek, például a tacskónál, francia bulldognál. Az emberek megőrülnek az újdonságért, ezért a tenyésztők vagy szaporítók igyekeznek ezeket az igényeket kielégíteni.

 

  • Az egyes fajták nagy népszerűsége miatt könnyen felhígul az állomány, hiszen a tenyésztőknek is egyre nehezebb dolguk van, hogy olyan párosításokat találjanak, amik nem állnak egyáltalán rokonságban egymással.

 

Fotó: Unsplash

 

 

Mit tegyünk?

 

 

  • Amennyiben tenyésztőtől vásárolunk kutyát, törekedjünk arra, hogy a leghagyományosabb színű kutyát válasszuk az alomból, ami a legalapabb a fajtastandarban. A különleges színkombinációkkal sajnos nem a legegészségesebb egyedek rendelkeznek.

  • Alaposan járjuk körbe a tenyésztőt, tájékozódjunk a szakmai tevékenységéről. Látogassuk meg a kennelt, nézzük meg a kutyaszülőket.

  • Soha ne vásároljunk töredék áron kutyát! A papírok nélküli kutyák szaporított kutyák, ne támogassuk a tevékenységüket vásárlással! Nem mentés egy ilyen kutyának az elhozatala!

hagyományos kutyaszín
Az alomból mindig a leghagyományosabb színű kutyát válasszuk
Fotó: Unsplash

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nyugdíjba ment Pocak Nyugdíjba ment Pocak
Pocak 10 éves, és ügyesen szolgált a Vas vármegyei rendőrségen.

Az 1800-as években épült Károlyi-kastély vár kutyusoddal együtt Az 1800-as években épült Károlyi-kastély vár kutyusoddal együtt
A Károlyi Kastély Hotel & Restaurant 23 szállodai szobával, étteremmel és egy 50 hektáros arborétummal közkedvelt úticélja a kiskedvenceikkel utazó vendégeknek, hisz a kastély körüli ősfás park mindenki számára igazi kikapcsolódást nyújt.

Őszi kutyasétáltatás Őszi kutyasétáltatás
Az ősz kétségkívül a legideálisabb időszak a hosszú sétákra kutyusunkkal, hiszen nem olvadunk el a nyári melegben, és nem fagyunk át a téli latyakban. Sok gazdi több napos pihenésre indul kutyástul ősszel.

Kutyák a Titanicon Kutyák a Titanicon
Te tudtad, hogy kutyák is utaztak a Titanicon? Egészen pontosan 12 eb indult útnak New York felé, de csak hárman tudtak élve távozni a hajóról.

Sütőtök vagy töklámpás? Bármelyiket is választod, tök jó lesz! Sütőtök vagy töklámpás? Bármelyiket is választod, tök jó lesz!
A Halloween eredetileg nem amerikai ünnep, bár a filmek alapján sokan így gondolják, hiszen elterjedt motívummá vált a Halloween-nel kapcsolatban, hogy az utcán jelmezekben vonulnak a gyerekek édességért kopogtatni a házakba.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Bizonyított: a kutyák tudják, mit érez a gazdi Hírek - Címlapon
Bizonyított: a kutyák tudják, mit érez a gazdi
Őszi kirándulás kutyával – Tippek kezdőknek és haladóknak Hírek - Címlapon
Őszi kirándulás kutyával – Tippek kezdőknek és haladóknak