A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Munkába állt az első magyar gluténjelző kutya – egy kislányra vigyáz Gofree

2020. május 06., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya: a Gofree névre hallgató eb egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti - közölte a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület kedden az MTI-vel.



 

A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént - olvasható a közleményben.

 

Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.

 

 

A Gofree névre hallgató gluténjelző kutya egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti
A Gofree névre hallgató gluténjelző kutya egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti 
Fotó: segitokutya.net

 

 

Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NFSZK támogatásával valósult meg.

 

A kutya, az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt (OORI) a járvány miatt határozatlan időre lezárták - írták a közleményben.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: segitokutya.net

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kullancsveszély: Magyarországon közel 30-szor nagyobb az esély a babéziózisra, mint más európai országokban Hírek - Címlapon
Kullancsveszély: Magyarországon közel 30-szor nagyobb az esély a babéziózisra, mint más európai országokban
Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére Hírek - Címlapon
Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére