A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók

Javíthatja a kutyakiképzést


2014. december 05., 09:30


Szerző: kiberov


Kategória: Könnyű




A kutya egészségét őrző, viselhető műszer, okoshám prototípusát készítették el amerikai tudósok. Az eszköz javíthatja kutya és gazdája kommunikációját is.



 Az állatra rögzíthető hámot olyan szenzorokkal látták el, amelyek nyomon követik a kutya testtartását és életfunkcióit. A hámra rezgő motorokat is szereltek, ezek segítségével kommunikálhat az ember a kutyával, amikor az nincs a közelében. Az okoshám segíthet a kutyakiképzésben, javíthatja a munkakutyák és gazdáik együttműködését.

    A hámot mozgásérzékelőkkel látták el, amelyek a kutyatestbeszédét, kommunikációja elsődleges eszközét értelmezhetik. Az ember látótávolságon kívül is nyomon követheti, mikor ül, áll, szalad az eb - mondta David Roberts, az Észak-karolinai Állami Egyetem munkatársa, aki a prototípus fejlesztését segítette.

 

    A pulzus és a testhőmérséklet mérésével az állat testi állapotáról is gyűjthető információ, ezek jelezhetik az embernek, ha a kutya izgatott vagy ideges.

    "A vakvezető kutyákat arra képzeték ki, hogy viselkedésükkel ne árulják el, ha stressz éri őket, ezért a műszer jelzései különösen fontosak, mert segítségükkel felismerhetjük és enyhíthetjük a kutyák izgatottságát" - mondta Sean Mealin, aki szintén dolgozott a
projekten.

    A kutyával való kommunikáció új színnel gazdagodhat: a hám rezgő motorjai működtetésével a gazda megerősítheti a szóbeli parancsot, vagy akkor is ráveheti az állatot egy tevékenységre, ha az nincs közelében.

    Az okoshámot ki lehet egészíteni további műszerekkel is: mikrofonokkal, kamerákkal, a környezet jeleit érzékelő szenzorokkal, amelyek hasznos adatokat rögzíthetnek, ha a kutya például katasztrófa sújtotta területen dolgozik.

 

Forrás: bbc.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó
Ő volt a legapróbb életmentő keresőkutya, aki számos katasztrófa sújtotta helyszínen állt helyt nagyobb termetű társai mellett. Smile, a tacskó 13 éves volt.

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Frizurát a kutyáknak, avagy a téli szőrápolás Hírek - Címlapon
Frizurát a kutyáknak, avagy a téli szőrápolás
Minden idők legszélsőségesebb kutyakeresése Hírek - Címlapon
Minden idők legszélsőségesebb kutyakeresése