A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók

Javíthatja a kutyakiképzést


2014. december 05., 09:30


Szerző: kiberov


Kategória: Könnyű




A kutya egészségét őrző, viselhető műszer, okoshám prototípusát készítették el amerikai tudósok. Az eszköz javíthatja kutya és gazdája kommunikációját is.



 Az állatra rögzíthető hámot olyan szenzorokkal látták el, amelyek nyomon követik a kutya testtartását és életfunkcióit. A hámra rezgő motorokat is szereltek, ezek segítségével kommunikálhat az ember a kutyával, amikor az nincs a közelében. Az okoshám segíthet a kutyakiképzésben, javíthatja a munkakutyák és gazdáik együttműködését.

    A hámot mozgásérzékelőkkel látták el, amelyek a kutyatestbeszédét, kommunikációja elsődleges eszközét értelmezhetik. Az ember látótávolságon kívül is nyomon követheti, mikor ül, áll, szalad az eb - mondta David Roberts, az Észak-karolinai Állami Egyetem munkatársa, aki a prototípus fejlesztését segítette.

 

    A pulzus és a testhőmérséklet mérésével az állat testi állapotáról is gyűjthető információ, ezek jelezhetik az embernek, ha a kutya izgatott vagy ideges.

    "A vakvezető kutyákat arra képzeték ki, hogy viselkedésükkel ne árulják el, ha stressz éri őket, ezért a műszer jelzései különösen fontosak, mert segítségükkel felismerhetjük és enyhíthetjük a kutyák izgatottságát" - mondta Sean Mealin, aki szintén dolgozott a
projekten.

    A kutyával való kommunikáció új színnel gazdagodhat: a hám rezgő motorjai működtetésével a gazda megerősítheti a szóbeli parancsot, vagy akkor is ráveheti az állatot egy tevékenységre, ha az nincs közelében.

    Az okoshámot ki lehet egészíteni további műszerekkel is: mikrofonokkal, kamerákkal, a környezet jeleit érzékelő szenzorokkal, amelyek hasznos adatokat rögzíthetnek, ha a kutya például katasztrófa sújtotta területen dolgozik.

 

Forrás: bbc.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata
Léna, a kis vizsla a legújabb „szaktanácsadó” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál. Bájos pofijával mindenkit azonnal levesz a lábáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Frizurát a kutyáknak, avagy a téli szőrápolás Hírek - Címlapon
Frizurát a kutyáknak, avagy a téli szőrápolás
Minden idők legszélsőségesebb kutyakeresése Hírek - Címlapon
Minden idők legszélsőségesebb kutyakeresése