A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Olyan a kutya mint a gazdája? – ők is lehetnek pesszimisták

2016. május 16., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Jó tudni!




Az optimisták könnyebben taníthatók - hiszen bíznak abban, hogy legközelebb jobban megy. Szerencsére a kutyák többsége ún. optimista. Vagyis okos...



 

Az optimista kutya az okos kutya - mert újra és újra próbálkozik!

 

Az ausztrál tudósok egy feltételes reflex segítségével tudtak különbséget tenni optimista és pesszimista ebek között: megtanítottak nekik két hangot: az alacsony hangot mindig egy tál víz, míg a két oktávval magasabbat egy tál tej követett. ("A tehéntej itatásával kapcsolatban annyit kell tudnunk, hogy amelyik kutya érzékeny a tejcukorra, annál a tej elfogyasztását követően hasmenés jelentkezik. Az ilyen kutyáknak egész életükben ne adjunk tejtermékeket. Azokban a kutyákban ahol a tej elfogyasztását követően nem jelentkezik hasmenés nyugodtan ihatják a tehéntejet." - www.allatorvos-sopron.hu)

 

Ezután a kettő közötti hangmagassággal szórakoztatták a kutyákat és azt figyelték, hogy melyik mire számít – tejre vagy vízre, vagyis jóra vagy rosszra.

 

“Az általunk tesztelt kutyák többsége inkább optimista volt, azonban korai lenne még általánosítani” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Melissa Starling, a Sydney Egyetem állatorvosi karának oktatója.

 

A legtöbb kutya derűlátó
A legtöbb kutya derűlátó
Kép: desktopbackgrounds4u.com

 

És hogy ez a kutatás mire jó? A tudósok szerint bármilyen munkára is próbáljuk betanítani (mentés vagy nyomozás), érdemes optimista kutyát választani, mivel azok kudarc esetén sem adják fel, míg pesszimista társaik hamarabb összeomlanak a stressz alatt.

 

“Ennek abban rejlik a hihetetlen ereje, hogy lehetőségünk van megkérdezni a kutyától, hogy hogy érzi magát és aztán választ is kapni. Ezzel ellenőrizhetnénk a hogylétét [...] és kideríthetnénk, hogy mit talál érzelmileg nyomasztónak.“ - ezt állítják a kutatók.

 

Az etológusok többsége ezt az "optimizmust" az életösztönnel azonosítja - amelyik állat nem képes arra, hogy újra és újra próbálkozzon a feladattal (pl.: a zsákmány elejtése), az életképtelen. Az élőlényeknek tehát ilyen szempontból "kötelező" optimistának lenni, ha meg akar élni...

 

Az állat nem engedheti meg magának a pesszimizmust, a depressziót, mert ez nem-cselekvéshez, vagyis életképtelenséghez vezet. Márpedig ha el akar érni valamit, akkor tenni kell érte. Az állat fennmaradásához szükséges a gyors tanulás, amely nem kedv/kedvetlenség kérdése - hanem létszükséglet.

 


Indexkép forrás: www.thebrunettediaries.com
Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óriási magyar siker: világbajnok lett Kivágó Arnold és Lito! Hírek - Címlapon
Óriási magyar siker: világbajnok lett Kivágó Arnold és Lito!
Tűzoltó lett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jószolgálati nagykövete Hírek - Címlapon
Tűzoltó lett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jószolgálati nagykövete