A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Olyan a kutya mint a gazdája? – ők is lehetnek pesszimisták

2016. május 16., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Jó tudni!
Az optimisták könnyebben taníthatók - hiszen bíznak abban, hogy legközelebb jobban megy. Szerencsére a kutyák többsége ún. optimista. Vagyis okos... 

Az optimista kutya az okos kutya - mert újra és újra próbálkozik!

 

Az ausztrál tudósok egy feltételes reflex segítségével tudtak különbséget tenni optimista és pesszimista ebek között: megtanítottak nekik két hangot: az alacsony hangot mindig egy tál víz, míg a két oktávval magasabbat egy tál tej követett. ("A tehéntej itatásával kapcsolatban annyit kell tudnunk, hogy amelyik kutya érzékeny a tejcukorra, annál a tej elfogyasztását követően hasmenés jelentkezik. Az ilyen kutyáknak egész életükben ne adjunk tejtermékeket. Azokban a kutyákban ahol a tej elfogyasztását követően nem jelentkezik hasmenés nyugodtan ihatják a tehéntejet." - www.allatorvos-sopron.hu)

 

Ezután a kettő közötti hangmagassággal szórakoztatták a kutyákat és azt figyelték, hogy melyik mire számít – tejre vagy vízre, vagyis jóra vagy rosszra.

 

“Az általunk tesztelt kutyák többsége inkább optimista volt, azonban korai lenne még általánosítani” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Melissa Starling, a Sydney Egyetem állatorvosi karának oktatója.

 

A legtöbb kutya derűlátó
A legtöbb kutya derűlátó
Kép: desktopbackgrounds4u.com

 

És hogy ez a kutatás mire jó? A tudósok szerint bármilyen munkára is próbáljuk betanítani (mentés vagy nyomozás), érdemes optimista kutyát választani, mivel azok kudarc esetén sem adják fel, míg pesszimista társaik hamarabb összeomlanak a stressz alatt.

 

“Ennek abban rejlik a hihetetlen ereje, hogy lehetőségünk van megkérdezni a kutyától, hogy hogy érzi magát és aztán választ is kapni. Ezzel ellenőrizhetnénk a hogylétét [...] és kideríthetnénk, hogy mit talál érzelmileg nyomasztónak.“ - ezt állítják a kutatók.

 

Az etológusok többsége ezt az "optimizmust" az életösztönnel azonosítja - amelyik állat nem képes arra, hogy újra és újra próbálkozzon a feladattal (pl.: a zsákmány elejtése), az életképtelen. Az élőlényeknek tehát ilyen szempontból "kötelező" optimistának lenni, ha meg akar élni...

 

Az állat nem engedheti meg magának a pesszimizmust, a depressziót, mert ez nem-cselekvéshez, vagyis életképtelenséghez vezet. Márpedig ha el akar érni valamit, akkor tenni kell érte. Az állat fennmaradásához szükséges a gyors tanulás, amely nem kedv/kedvetlenség kérdése - hanem létszükséglet.

 


Indexkép forrás: www.thebrunettediaries.com
Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?
Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minden kutya a mennybe megy? Minden kutya a mennybe megy?
Aki egy kicsit is szereti a kutyákat, nem vitatja azt az állítást, miszerint mindegyiküknek hatalmas szíve van, teli szeretettel és örömmel, amit készek azonnal nekünk, gazdiknak ajándékozni. Arról azonban már hevesebb viták folynak, van-e az állatoknak lelke.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Hírstart MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óriási magyar siker: világbajnok lett Kivágó Arnold és Lito! Hírek - Címlapon
Óriási magyar siker: világbajnok lett Kivágó Arnold és Lito!
Tűzoltó lett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jószolgálati nagykövete Hírek - Címlapon
Tűzoltó lett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jószolgálati nagykövete