A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Olyan a kutya mint a gazdája? – ők is lehetnek pesszimisták

2016. május 16., 13:00


Szerző: sklara


Kategória: Jó tudni!




Az optimisták könnyebben taníthatók - hiszen bíznak abban, hogy legközelebb jobban megy. Szerencsére a kutyák többsége ún. optimista. Vagyis okos...



 

Az optimista kutya az okos kutya - mert újra és újra próbálkozik!

 

Az ausztrál tudósok egy feltételes reflex segítségével tudtak különbséget tenni optimista és pesszimista ebek között: megtanítottak nekik két hangot: az alacsony hangot mindig egy tál víz, míg a két oktávval magasabbat egy tál tej követett. ("A tehéntej itatásával kapcsolatban annyit kell tudnunk, hogy amelyik kutya érzékeny a tejcukorra, annál a tej elfogyasztását követően hasmenés jelentkezik. Az ilyen kutyáknak egész életükben ne adjunk tejtermékeket. Azokban a kutyákban ahol a tej elfogyasztását követően nem jelentkezik hasmenés nyugodtan ihatják a tehéntejet." - www.allatorvos-sopron.hu)

 

Ezután a kettő közötti hangmagassággal szórakoztatták a kutyákat és azt figyelték, hogy melyik mire számít – tejre vagy vízre, vagyis jóra vagy rosszra.

 

“Az általunk tesztelt kutyák többsége inkább optimista volt, azonban korai lenne még általánosítani” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Melissa Starling, a Sydney Egyetem állatorvosi karának oktatója.

 

A legtöbb kutya derűlátó
A legtöbb kutya derűlátó
Kép: desktopbackgrounds4u.com

 

És hogy ez a kutatás mire jó? A tudósok szerint bármilyen munkára is próbáljuk betanítani (mentés vagy nyomozás), érdemes optimista kutyát választani, mivel azok kudarc esetén sem adják fel, míg pesszimista társaik hamarabb összeomlanak a stressz alatt.

 

“Ennek abban rejlik a hihetetlen ereje, hogy lehetőségünk van megkérdezni a kutyától, hogy hogy érzi magát és aztán választ is kapni. Ezzel ellenőrizhetnénk a hogylétét [...] és kideríthetnénk, hogy mit talál érzelmileg nyomasztónak.“ - ezt állítják a kutatók.

 

Az etológusok többsége ezt az "optimizmust" az életösztönnel azonosítja - amelyik állat nem képes arra, hogy újra és újra próbálkozzon a feladattal (pl.: a zsákmány elejtése), az életképtelen. Az élőlényeknek tehát ilyen szempontból "kötelező" optimistának lenni, ha meg akar élni...

 

Az állat nem engedheti meg magának a pesszimizmust, a depressziót, mert ez nem-cselekvéshez, vagyis életképtelenséghez vezet. Márpedig ha el akar érni valamit, akkor tenni kell érte. Az állat fennmaradásához szükséges a gyors tanulás, amely nem kedv/kedvetlenség kérdése - hanem létszükséglet.

 


Indexkép forrás: www.thebrunettediaries.com
Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óriási magyar siker: világbajnok lett Kivágó Arnold és Lito! Hírek - Címlapon
Óriási magyar siker: világbajnok lett Kivágó Arnold és Lito!
Tűzoltó lett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jószolgálati nagykövete Hírek - Címlapon
Tűzoltó lett a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola jószolgálati nagykövete