A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Óriási felháborodás: Svédországban hat labradort alkarnak elaltatni kísérleti célból

2019. február 18., 17:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Hosszú évek óta folyik a harc az állatkísérletek ellen. Egyre több cég vállalja, hogy állatkísérlet-mentes legyen, sokuk az állati eredetű összetevőket is elhagyja. Ilyen híreket hallva visszatér a remény, hogy egy jobb világ felé tartunk. Aztán, mint derült égből a villám, ez a szép kép összetörik.



Világszerte óriási felháborodást váltott ki a Svédországban kirobbant botrány. A Djurrättsalliansen állatjogi szövetség irányította rá a figyelmet a fogimplantátumokat fejlesztő kutatócsoportra, akik labradorokon tesztelik a termékeiket. Hat kutyán tesztelik jelenleg az implantátumokat. Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus és Zuri. Hat, egyébként egészségesnek született kétéves labrador kutyus. Mindannyiuk fogainak egyharmadát már kihúzták a kísérlet érdekében - a kihúzott fogak helyére ültették be az implantátumokat.

 

 

Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek
Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek

 

 

A kutyák azért kellenek a kísérlethez, hogy a kutatók lássák, milyen hatása van az implantátumnak a csontokra és a szövetekre. Ennek érdekében akarják őket elaltatni is: a kutyák halála után vizsgálnák meg azok szervezetének reakcióját az implantátumokra vér és szövetminták elemzésével. Svédországban akkor végezhető állatkísérlet, ha bebizonyítható, hogy más módszer nincs az adott tudományos teória, hipotézis igazolására.

 

 

Demonstráció a Göteborgi Egyetem előtt a labradorok életéért
Demonstráció a Göteborgi Egyetem előtt a labradorok életéért

 

 

Az egészséges fogak kihúzása is már önmagában hatalmas fájdalommal jár, amit az állatoknak feleslegesen kell elviselnie. Nem beszélve a lelki traumákról, amit ezek a kutyák kénytelenek elszenvedni. Nagyon vágyják a kötődést, a szeretet az ember felé… Az állatok jogaiért küzdő svéd szervezet szerint a kutyákat ráadásul egy hideg szobában tartják, értesüléseik szerint  Venus könyökén felfekvéses sebek is találhatók, félő, hogy azok el is fertőződtek. Egy drónfelvételről az is kiderül, milyen apró az a kifutó, ami elvileg a kutyák mozgására lett létesítve:

 

 

Rädda hundarna på Göteborgs universitet from Djurrättsalliansen on Vimeo.

 

 


A Djurrättsalliansen folyamatosan harcol a hat labrador életéért, akiket február végén altatnak el a tervek szerint a Göteborgi Egyetemen. Szeretnék a kutyákat rehabilitálni, majd szerető gazdihoz juttatni őket, hogy életük további részét biztonságban élhessék le. Folyamatosan zajlanak a tárgyalások a kutatócsoporttal, sajnos eddig eredménytelenül. Emellett egy petíciót is indítottak, hátha a tömeg hangja meggyőzi az illetékeseket - a petíciót egy hét alatt több mint 84 ezer ember írta alá. Ezeket a szövetség át is adta már a Göteborgi Egyetemek egy figyelemfelhívó demonstráció keretében: fekete kutya-maszkokat viselő aktivisták álltak ki az egyetem elé.

 

 

Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése
Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése

 

 

Az egyetem nem zárkózik el a tárgyalásoktól, ami jó jel - azonban az, hogy ezidáig nem sikerült meggyőzni őket, aggodalomra ad okot, hiszen a határidő egyre jobban fenyeget. A hat labrador sorsáról már a nemzetközi sajtó is cikkez - talán sikerül meggyőzni a kutatócsoportot, hogy hagyják életben a hat kutyát.

 

 

 

Forrás: djurrattsalliansen.se

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya
Megérkezésük után nem sokkal mind a két kutyus nagyon rosszul lett. Az állatorvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a két eb alkoholfüggőségben szenved.

Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk” Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk”
Ruby azonnal segítséget hívott, mikor gazdija eszméletét vesztette, és beleesett az árokba. Nélküle "ki tudja, mennyi ideig lettem volna odalent anélkül, hogy bárki a keresésemre indult volna."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MTI MOL Nyrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Bíróságon a Julius-K9 kutyahám ügye Hírek - Címlapon
Bíróságon a Julius-K9 kutyahám ügye
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás Hírek - Címlapon
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás