A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Óriási felháborodás: Svédországban hat labradort alkarnak elaltatni kísérleti célból

2019. február 18., 17:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Hosszú évek óta folyik a harc az állatkísérletek ellen. Egyre több cég vállalja, hogy állatkísérlet-mentes legyen, sokuk az állati eredetű összetevőket is elhagyja. Ilyen híreket hallva visszatér a remény, hogy egy jobb világ felé tartunk. Aztán, mint derült égből a villám, ez a szép kép összetörik.Világszerte óriási felháborodást váltott ki a Svédországban kirobbant botrány. A Djurrättsalliansen állatjogi szövetség irányította rá a figyelmet a fogimplantátumokat fejlesztő kutatócsoportra, akik labradorokon tesztelik a termékeiket. Hat kutyán tesztelik jelenleg az implantátumokat. Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus és Zuri. Hat, egyébként egészségesnek született kétéves labrador kutyus. Mindannyiuk fogainak egyharmadát már kihúzták a kísérlet érdekében - a kihúzott fogak helyére ültették be az implantátumokat.

 

 

Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek
Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek

 

 

A kutyák azért kellenek a kísérlethez, hogy a kutatók lássák, milyen hatása van az implantátumnak a csontokra és a szövetekre. Ennek érdekében akarják őket elaltatni is: a kutyák halála után vizsgálnák meg azok szervezetének reakcióját az implantátumokra vér és szövetminták elemzésével. Svédországban akkor végezhető állatkísérlet, ha bebizonyítható, hogy más módszer nincs az adott tudományos teória, hipotézis igazolására.

 

 

Demonstráció a Göteborgi Egyetem előtt a labradorok életéért
Demonstráció a Göteborgi Egyetem előtt a labradorok életéért

 

 

Az egészséges fogak kihúzása is már önmagában hatalmas fájdalommal jár, amit az állatoknak feleslegesen kell elviselnie. Nem beszélve a lelki traumákról, amit ezek a kutyák kénytelenek elszenvedni. Nagyon vágyják a kötődést, a szeretet az ember felé… Az állatok jogaiért küzdő svéd szervezet szerint a kutyákat ráadásul egy hideg szobában tartják, értesüléseik szerint  Venus könyökén felfekvéses sebek is találhatók, félő, hogy azok el is fertőződtek. Egy drónfelvételről az is kiderül, milyen apró az a kifutó, ami elvileg a kutyák mozgására lett létesítve:

 

 

Rädda hundarna på Göteborgs universitet from Djurrättsalliansen on Vimeo.

 

 


A Djurrättsalliansen folyamatosan harcol a hat labrador életéért, akiket február végén altatnak el a tervek szerint a Göteborgi Egyetemen. Szeretnék a kutyákat rehabilitálni, majd szerető gazdihoz juttatni őket, hogy életük további részét biztonságban élhessék le. Folyamatosan zajlanak a tárgyalások a kutatócsoporttal, sajnos eddig eredménytelenül. Emellett egy petíciót is indítottak, hátha a tömeg hangja meggyőzi az illetékeseket - a petíciót egy hét alatt több mint 84 ezer ember írta alá. Ezeket a szövetség át is adta már a Göteborgi Egyetemek egy figyelemfelhívó demonstráció keretében: fekete kutya-maszkokat viselő aktivisták álltak ki az egyetem elé.

 

 

Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése
Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése

 

 

Az egyetem nem zárkózik el a tárgyalásoktól, ami jó jel - azonban az, hogy ezidáig nem sikerült meggyőzni őket, aggodalomra ad okot, hiszen a határidő egyre jobban fenyeget. A hat labrador sorsáról már a nemzetközi sajtó is cikkez - talán sikerül meggyőzni a kutatócsoportot, hogy hagyják életben a hat kutyát.

 

 

 

Forrás: djurrattsalliansen.se

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vesztettek az állatvédők: elaltatták a hat labradort Svédországban Vesztettek az állatvédők: elaltatták a hat labradort Svédországban
Hiába a folyamatos kampány, a konzultációk, tárgyalások és a nemzetközi közvélemény nyomása - ez mind nem volt elég. Mind a hat labradort elaltatták a kísérlet folytatásának érdekében.

Állatkísérlet-mentes lesz a Dove! Állatkísérlet-mentes lesz a Dove!
Újabb előrelépés történt az állatvédelemben. Az egyik legnagyobb szépségipari cég bejelentette, nem végez többé állatokon kísérleteket.

2020-ra állatkísérlet-mentes lesz Kalifornia 2020-ra állatkísérlet-mentes lesz Kalifornia
Betiltják Kaliforniában az állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumokat. A törvény 2020 januárjában lép életbe, onnantól komoly büntetésre számíthatnak a tesztelő cégek.

Kilenc kiskacsát fogadott örökbe egy labrador Kilenc kiskacsát fogadott örökbe egy labrador
Kilenc kiskacsa árvult el, anyjuk egyik napról a másikra eltűnt. Az apróságok azonban hamar pótszülőre találtak. Bájos videó a nem mindennapi barátságról!

Egy ausztrál luxusszálloda alkalmazottja lett egy labrador Egy ausztrál luxusszálloda alkalmazottja lett egy labrador
Így is lehet kutyabarátnak lenni: egy ausztrál luxushotel új munkatársa egy kedves, udvarias… labrador!

4000 méteres magasságból hozták le az idős kutyát másfél hónappal eltűnése után 4000 méteres magasságból hozták le az idős kutyát másfél hónappal eltűnése után
A 14 éves keveréknek egy kirándulás alkalmával veszett nyoma Colorado hegycsúcsai között. Akaraterejének és egy állatbarát túrázó elszántságának köszönhetően az utolsó pillanatban leltek rá.

Több százan búcsúztatták a hős bombakereső kutyát utolsó útján Több százan búcsúztatták a hős bombakereső kutyát utolsó útján
Ünnepélyes tiszteletadás övezte Cena, a 10 éves bombakereső kutya utolsó útját. Hála, tisztelet, szeretet: ezt akarták kimutatni az emberek a hős kutya felé, aki emberek százait mentette meg.

6 év után találkoztak újra az egykori bajtársak: a veterán és bombakereső kutyája 6 év után találkoztak újra az egykori bajtársak: a veterán és bombakereső kutyája
7 hónapon át szolgáltak együtt a világ egyik legveszélyesebb országában, ám küldetésük után elváltak útjaik. Szívmelengető videó örökítette meg a viszontlátás örömteli pillanatait.

Élő adásban ijesztett rá a macskás híradósra a fekete kutya Élő adásban ijesztett rá a macskás híradósra a fekete kutya
"Mit keres a stúdióban ez a kutya?" - kiáltott fel a rémült híradósnő, mikor az elszabadult labrador felkapaszkodott az asztalára. Vidám jelenetükön milliók derülnek azóta is.

Hős kutya: kihúzta társát a folyó sodrásából Hős kutya: kihúzta társát a folyó sodrásából
A nagy játszásban a labrador rossz helyre téved a folyón: elkapja egy áramlat, ami egy magával sodorja egy zúgón keresztül. Nem kell azonban megijedni, a kutyus nem volt életveszélyben, mégis megható nézni, ahogy társa kihúzza a sodrásból, ráadásul nem is akármilyen technikával!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MTI EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Hírek - Címlapon
Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás Hírek - Címlapon
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás