A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Póráz nélkül sétáltatott kutyák okozták egy lovas sérülését és egy ló halálát

2021. április 16., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Szörnyű tragédia történt Kamaraerdőn: egy póráz nélkül sétáltatott kutya hajszolt halálba egy lovat. 

Két lovas indult lovaglásra Kamaraerdőn. A délutáni lovaglás azonban tragédiába torkollott. A rendőrség információi szerint két, póráz nélkül sétáltatott kutya támadt rájuk. Az egyik ló ledobta lovasát, majd menekülni kezdett nyomában a kutyákkal. Sajnos útját a Balatoni út keresztezte, és épp egy betonkeverős tehergépkocsi elé ugrott ki. A jármű nem tudott megállni, elütötte a lovat, aki a helyszínen életét is vesztette. A lovas az információk szerint könnyű sérülést szenvedett.

 

A kutyákat sétáltató 29 éves nővel szemben súlyos testi sértés bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság - írja a közlemény.

 

 

***

 

Felelősség. 

 

A szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény) 147. Veszélyeztetés kutyával című pontja szerint:

 

193.§ (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

 

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

 

szabálysértést követ el.

 

 

 

Két fontos dolgot ne felejtsük el:

  • A természetben mi is csak vendégek vagyunk. Felelősek vagyunk a saját- és kutyánk viselkedéséért. Az erdők, mezők számtalan növény és állat otthona, ők nem értünk vannak. A kertünkből/lakásunkból kilépve másokkal osztozunk a világon: más kutyásokkal, nem-kutyásokkal, sportolókkal, sétálókkal… nem tehetünk úgy, mintha a világ csak a miénk lenne, nekünk sem szabad mindent. Vannak szabályok a törvényeken és jogszabályokon túl is, melyek bár íratlanok, követésükkel élhetünk és élni hagyhatunk.
  • A pórázon tartás nem azért kötelező, mert mindenáron ki akarnak szúrni a kutyásokkal. A póráz a kutyát ugyanúgy védi, mint a környezetét. Erre nagyon jó példa a lentebb olvasható történet.

 

Természetesen kinek nem inge, ne vegye magára!!

 

 A kutyatartás nem annyi, hogy eldöntöm, szeretnék egy négylábú barátot és kész. Nem kapunk kész kutyát, aki automata, minden vezényszót ismer és hibátlanul végre is hajtja azokat. A kutya nem gép. Divatból pedig végképp nem lehet felelősen kutyázni. Ha kutyássá válunk, komoly felelősséget vállalunk magunkra, egy másik élőlényre és a környezetünkre nézve is.

 

 

A nem megfelelő magatartáss, felelőtlen viselkedés egy gazdi részéről veszélyes mind a gazda, mind kedvence és a környezete számára egyaránt.

Például: ha egy ló felveszi a harcot, az komoly sérülésekkel járhat a kutyára nézve is.

 

A közelmúltban egy Észak-Karolinában fekvő parkban támadt rá egy kutya egy hintót húzó hidegvérű lóra. A ló a menekülés helyett hősiesen küzdött, bár súlyos sérüléseket szerzett a kutya harapásai által. A kutya azonban nem adta fel: folyamatosan támadta a lovat, alá kerülve olyan súlyos sérüléseket szerzett a ló rúgásaitól, hogy végül el kellett altatni. A ló a harapások ellenére jól van, az őt hajtó nő is megsérült, de fel fog épülni. Az esetről készült megrázó videó megtekinthető ide kattintva, azonban kizárólag erős idegzetűeknek ajánljuk!

 

Az eset rávilágít, hogy egy ilyen szituáció bizony több életet is tönkre tehet.

 

 

Lovasként is felelősek vagyunk másokért: ha más kirándulókkal, különösen kutyásokkal találkozunk, lassítsunk le lépésre, vagy álljunk meg, hogy a kutya gazdája is rendezhesse magát és kedvencét. Adjunk időt neki, hogy pórázra vegye, lenyugtassa, ha kell. Ha esetleg a másik fél nem vett észre még minket, szóljunk felé, figyelmeztessük, hogy közeledünk. Udvariasan kérjük, hogy tartsa meg kutyáját biztos kézzel, míg elhaladunk mellette. Ha pedig tehetjük, nagyobb ívben, esetleg másik ösvényen haladjunk tovább.

 

 

 

Figyeljünk és vigyázzunk egymásra!

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Chrissie Kermer

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra? Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra?
Mindennek a kulcsa a felelősség, az egymásra való odafigyelés, a kommunikáció. Ezek nélkül nem megy. De mégis, hogyan legyünk felelősek, hogyan figyeljünk oda egymásra, mit tegyünk találkozáskor? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe szakértői segítséggel.

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

A Kisjézus jászlában talált menedékre az elhagyott kiskutya A Kisjézus jászlában talált menedékre az elhagyott kiskutya
Apró, de annál szívmelengetőbb karácsonyi csoda - a brazil városka terén felállított jászolban talált menedékre az elhagyott kölyökkutya. A menedék mellett egy sokkal nagyobb ajándékra is lelt: szerető családra!

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál
Ízletes gyümölcsünk amennyire finom és egészséges számunkra, olyan komoly gondot okozhat kedvencünk esetében, ha jóízűen fogyaszt belőle. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha észleljük a tüneteket?

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak 8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak
Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.

Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra! Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra!
A kutya nem csak háziállatunk, hanem családtagunk! Következésképpen visszük magunkkal mindenhová, ahová csak lehet. Indulás előtt jó azonban utána nézni a különféle utazási módok szabályaival. Íme, egy kis segítség, hogyan utazz kedvenceddel autóval, tömegközlekedési eszközön, vagy akár repülőn!

Négyméteres aligátor szájából mentette meg kutyáját a gazdi Négyméteres aligátor szájából mentette meg kutyáját a gazdi
Nem sokat hezitálnánk, ha kutyánk életéről van szó: mi is azonnal négylábú családtagunk segítségére sietnénk, ha bajba kerülne. De vajon mit tennénk, ha egy óriás “fenevad” ellen kellene fellépnünk, hogy kedvencünket megvédhessük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Az Ürömi Állatotthon is eltáncolta a Jerusalemat - kutyusaival együtt! Hírek - Címlapon
Az Ürömi Állatotthon is eltáncolta a Jerusalemat - kutyusaival együtt!
Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat Hírek - Címlapon
Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat
fb-text