A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Póráz nélkül sétáltatott kutyák okozták egy lovas sérülését és egy ló halálát

2021. április 16., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Szörnyű tragédia történt Kamaraerdőn: egy póráz nélkül sétáltatott kutya hajszolt halálba egy lovat. 

Két lovas indult lovaglásra Kamaraerdőn. A délutáni lovaglás azonban tragédiába torkollott. A rendőrség információi szerint két, póráz nélkül sétáltatott kutya támadt rájuk. Az egyik ló ledobta lovasát, majd menekülni kezdett nyomában a kutyákkal. Sajnos útját a Balatoni út keresztezte, és épp egy betonkeverős tehergépkocsi elé ugrott ki. A jármű nem tudott megállni, elütötte a lovat, aki a helyszínen életét is vesztette. A lovas az információk szerint könnyű sérülést szenvedett.

 

A kutyákat sétáltató 29 éves nővel szemben súlyos testi sértés bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság - írja a közlemény.

 

 

***

 

Felelősség. 

 

A szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény) 147. Veszélyeztetés kutyával című pontja szerint:

 

193.§ (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

 

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

 

szabálysértést követ el.

 

 

 

Két fontos dolgot ne felejtsük el:

  • A természetben mi is csak vendégek vagyunk. Felelősek vagyunk a saját- és kutyánk viselkedéséért. Az erdők, mezők számtalan növény és állat otthona, ők nem értünk vannak. A kertünkből/lakásunkból kilépve másokkal osztozunk a világon: más kutyásokkal, nem-kutyásokkal, sportolókkal, sétálókkal… nem tehetünk úgy, mintha a világ csak a miénk lenne, nekünk sem szabad mindent. Vannak szabályok a törvényeken és jogszabályokon túl is, melyek bár íratlanok, követésükkel élhetünk és élni hagyhatunk.
  • A pórázon tartás nem azért kötelező, mert mindenáron ki akarnak szúrni a kutyásokkal. A póráz a kutyát ugyanúgy védi, mint a környezetét. Erre nagyon jó példa a lentebb olvasható történet.

 

Természetesen kinek nem inge, ne vegye magára!!

 

 A kutyatartás nem annyi, hogy eldöntöm, szeretnék egy négylábú barátot és kész. Nem kapunk kész kutyát, aki automata, minden vezényszót ismer és hibátlanul végre is hajtja azokat. A kutya nem gép. Divatból pedig végképp nem lehet felelősen kutyázni. Ha kutyássá válunk, komoly felelősséget vállalunk magunkra, egy másik élőlényre és a környezetünkre nézve is.

 

 

A nem megfelelő magatartáss, felelőtlen viselkedés egy gazdi részéről veszélyes mind a gazda, mind kedvence és a környezete számára egyaránt.

Például: ha egy ló felveszi a harcot, az komoly sérülésekkel járhat a kutyára nézve is.

 

A közelmúltban egy Észak-Karolinában fekvő parkban támadt rá egy kutya egy hintót húzó hidegvérű lóra. A ló a menekülés helyett hősiesen küzdött, bár súlyos sérüléseket szerzett a kutya harapásai által. A kutya azonban nem adta fel: folyamatosan támadta a lovat, alá kerülve olyan súlyos sérüléseket szerzett a ló rúgásaitól, hogy végül el kellett altatni. A ló a harapások ellenére jól van, az őt hajtó nő is megsérült, de fel fog épülni. Az esetről készült megrázó videó megtekinthető ide kattintva, azonban kizárólag erős idegzetűeknek ajánljuk!

 

Az eset rávilágít, hogy egy ilyen szituáció bizony több életet is tönkre tehet.

 

 

Lovasként is felelősek vagyunk másokért: ha más kirándulókkal, különösen kutyásokkal találkozunk, lassítsunk le lépésre, vagy álljunk meg, hogy a kutya gazdája is rendezhesse magát és kedvencét. Adjunk időt neki, hogy pórázra vegye, lenyugtassa, ha kell. Ha esetleg a másik fél nem vett észre még minket, szóljunk felé, figyelmeztessük, hogy közeledünk. Udvariasan kérjük, hogy tartsa meg kutyáját biztos kézzel, míg elhaladunk mellette. Ha pedig tehetjük, nagyobb ívben, esetleg másik ösvényen haladjunk tovább.

 

 

 

Figyeljünk és vigyázzunk egymásra!

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Chrissie Kermer

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma
Paula Rodriguez kéthetes nyaralásra érkezett volna Kaliforniába a Dominikai Köztársaságból, ám az egyik átszállás során a légitársaság elkeverte egyik csomagját. Méghozzá a legfontosabbat: a kutyát. A hatéves Maia az atlantai repülőtéren veszett el, és senkinek nem volt információja hollétéről...

Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál
Ízletes gyümölcsünk amennyire finom és egészséges számunkra, olyan komoly gondot okozhat kedvencünk esetében, ha jóízűen fogyaszt belőle. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha észleljük a tüneteket?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Indul az első kutyabarát légitársaság Indul az első kutyabarát légitársaság
Régóta tartó dilemma a kutyatartóknak a repülős utazás – az ő problémájukra ad most megoldást egy amerikai légitársaság.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az Ürömi Állatotthon is eltáncolta a Jerusalemat - kutyusaival együtt! Hírek - Címlapon
Az Ürömi Állatotthon is eltáncolta a Jerusalemat - kutyusaival együtt!
Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat Hírek - Címlapon
Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat