A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív

Frissítve! Rejtélyes betegség öli a kutyákat - Drámai a helyzet Norvégiában

2019. szeptember 12., 12:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Sorra szedi áldozatait egy betegség, melyről semmit nem tudni: eddig 25 kutya haláláról tudni Norvégia különböző pontjairól. A vizsgálatok folyamatosan folynak a véres hányást és hasmenést okozó betegség felderítésének érdekében. 


 

Frissítés - 2019.09.12

 

Sajnos továbbra sem sikerült megtalálni a betegség okát, sem pedig egyéb összefüggést az esetek között.

 

Időközben 26-ra emelkedett a betegség áldozatainak száma, és további megbetegedéseket is jelentettek Norvégia több pontjáról is.

 

Annyit már tudni, hogy kizárhatónak tűnik az algák okozta mérgezés mint kiváltó ok, illetve nem találtak bizonyítékot arra sem, hogy kullancsok által terjedne a betegség. Kizárták továbbá a tularémia (nyúlpestis) lehetőségét is.

 

Eddig nem sikerült olyan adatokat találni, mely járványra utalna, továbbra is folynak a laboratóriumi vizsgálatok, hogy vírus, vagy baktérium okozhatja-e a gyors lefolyású kórt. Vizsgálják a környezeti tényezőket is, továbbá hogy nem valamilyen szezonális betegségről lehet-e szó. Felmérik, van-e összefüggés megbetegedett a kutyák életkora, fajtája, táplálkozása, sétáltatási területei és más kutyákkal való érintkezési szokásai között, hátha ezek az adatok is közelebb visznek a megoldáshoz.

Teljes bizonyossággal még az sem állítható, hogy a betegség kutyáról kutyára terjedne, legalábbis érkeztek olyan beszámolók kutyatulajdonosoktól, miszerint több kutyájukból csak egy betegedett meg, a többin nem tapasztalta a tüneteket. Arra sem találtak utalást, hogy a betegség átterjedne a kutyákról emberre.

 

A MEOE, illetve a külföldi klubok is kiadtak figyelmeztetést, amiben arra kérik a kutyatulajdonosokat, lehetőség szerint ne utazzanak kutyával Norvégiába, de annak környező országaiba se. A betegségre való tekintettel a kiállításokra nem fogadnak norvég nevezőket.

A Norvég Kennel Klub is több rendezvényt lemondott, melyre a közeljövőben került volna sor. 

 


 

 

Véres hasmenést és hányást okoz az a rejtélyes betegség, mely sorra szedi áldozatait Norvégiában. A betegség igen gyors lefolyású, egészséges, jó állapotban lévő kutyákat is megtámadott és vitt el. Drámai a helyzet - így nyilatkozott a sajtó képviselőinek Jorun Jarp, az Állategészségügyi Intézet sürgősségi igazgatója. 

 

A betegség hirtelen fellépő véres hányással és hasmenéssel jelentkezik. Okát még nem sikerült megtalálni, a vizsgálatok folyamatosan zajlanak. Az eddigi boncolások erős bélgyulladást mutattak a kutyáknál, ám nem találtak még olyan baktériumot, vírust, vagy egyéb okot, mely összeköthetné az eseteket, vagy magyarázattal szolgálna. Az eddigi vizsgálatok mindössze két egyező baktériumot találtak a kutyákban, ám ezek nem okozhatták önmagukban a tüneteket. Vasárnapig 25 kutyát regisztráltak Norvégiában az ilyen tünetekkel járó betegség áldozataként. 

 

A patkánymérget és hasonló mérgeket már kizárták a vizsgálatok során. A közösségi médiában terjedő pletykák szerint akár kutyaeledelben található anyag is okozhatja, ám ezidáig ez sem került megerősítésre, sőt, a norvég Állategészségügyi Intézet eddig úgy nyilatkozott, nem találtak arra utaló jelet, hogy bármilyen takarmány okozná a betegséget. 

 

Egyelőre nem zárható ki az sem, hogy vírus okozza a bajt, ám az eredményekre még várni kell - a legfrissebb adatokat e hétre várják. 

 

A helyzet, bármilyen rosszul is fest, nem reménytelen: több kutya sikeresen kilábalt a betegségből a gyors segítségnek köszönhetően. A közösségi médiában futótűzként terjed egy fotó, mely nem kis pánikot kavart a kutyás csoportokban: a képen egy véres nappaliban kuporgó kutya látható. A fotón szereplő kutya Saki, alaszkai malamut keverék. Az öt éves kutyánál először hasmenés, majd hányás jelentkezett - másnap reggelre már mindez vérrel keverve jelentkezett. Szerencsére Saki időben kapott segítséget, a gyengeségen kívül már teljesen jól van. 

 

Megkeresésünkre Jakkel Tamás, az FCI elnöke elmondta, tudomásuk szerint a hatóságok semmilyen rendelkezést nem foganatosítottak, a határok szabadon átjárhatók Norvégiában. A norvég Kennel Klub ennek ellenére javasolja a kutyatartóknak a kutyáik lehetőség szerinti helyben tartását és a megszokott közösségi kutyás sétáltatóhelyek elkerülését az elkövetkező napokban, valamint a higiéniai szempontok fokozott érvényesítését.

"200 kutya megbetegedéséről számoltak be hasonló tünetekkel 70 különböző állatorvosi rendelőből Norvégiában." - fűzte hozzá. Bakteriológiai, virológiai és toxikológiai vizsgálatok indultak, ám eddig bizonyító erejű eredmény nélkül. Elmondása szerint sok olyan kutyának sikerült meggyógyulnia, melyeknél jelentkeztek a tünetek.

 

 

 

 

 

 

Forrás: nettavisen.no, vetinst.no, dagbladet.no
Cikk első megjelenése: 2019. szeptember 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés
Gondoltad volna, hogy kutyáink is szenvedhetnek gyomorégéstől és savtúltengéstől? Tudj meg többet az állapotról, és arról is, hogyan segíthetsz kedvencednek reflux esetén!

Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség
A világszerte előforduló, hasmenéses tüneteket okozó egysejtű parazita sajnos kutyáinkat és minket, gazdikat is könnyedén megfertőzhet. Éppen ezért fontos tisztában lennünk a betegség terjedésével és megelőzési lehetőségeivel.

Gáz van! Avagy a kutyapuki nem mindig cuki... Gáz van! Avagy a kutyapuki nem mindig cuki...
A szellentés kutyáinknál is az élet természetes velejárója, ám egészségi problémára is utalhat. Mitől lesz valóban gázos a helyzet, és mit tehetünk a szellőztetésen túl?

A kutyajólét egyik titka: az egészséges emésztőrendszer A kutyajólét egyik titka: az egészséges emésztőrendszer
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni az emésztőrendszerre, mintha egyetlen lényeges funkciója maga az emésztés lenne. Szerepe azonban szorosan összefonódik a kutya egészségével és szervezetének egyensúlyával.

Parvo-vírus terjed Ausztriában Parvo-vírus terjed Ausztriában
Az ÖKV a parvo-vírus terjedésére figyelmezteti a kutyásokat. A betegség Alsó-Ausztria északi területeit érinti főként.

Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma
Lassan ugyan, de csökken a véres hányással és hasmenéssel járó megbetegedések száma. Az okokat azonban továbbra sem tudják biztosan megmondani.

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Járvány-közeli állapot a fővárosban: egyre több a Parvo-vírusos kutya Járvány-közeli állapot a fővárosban: egyre több a Parvo-vírusos kutya
Egyre több kutyánál diagnosztizálják az állatorvosok a Parvo-vírust: Dél-Pest több kerületében már járvány-közeli helyzetről beszélnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Praktiker MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Hírek - Címlapon
Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Három méter mély kútból mentettek kutyát a tűzoltók Hírek - Címlapon
Három méter mély kútból mentettek kutyát a tűzoltók