A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Frissítve! Rejtélyes betegség öli a kutyákat - Drámai a helyzet Norvégiában

2019. szeptember 12., 12:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Sorra szedi áldozatait egy betegség, melyről semmit nem tudni: eddig 25 kutya haláláról tudni Norvégia különböző pontjairól. A vizsgálatok folyamatosan folynak a véres hányást és hasmenést okozó betegség felderítésének érdekében.



 


 

Frissítés - 2019.09.12

 

Sajnos továbbra sem sikerült megtalálni a betegség okát, sem pedig egyéb összefüggést az esetek között.

 

Időközben 26-ra emelkedett a betegség áldozatainak száma, és további megbetegedéseket is jelentettek Norvégia több pontjáról is.

 

Annyit már tudni, hogy kizárhatónak tűnik az algák okozta mérgezés mint kiváltó ok, illetve nem találtak bizonyítékot arra sem, hogy kullancsok által terjedne a betegség. Kizárták továbbá a tularémia (nyúlpestis) lehetőségét is.

 

Eddig nem sikerült olyan adatokat találni, mely járványra utalna, továbbra is folynak a laboratóriumi vizsgálatok, hogy vírus, vagy baktérium okozhatja-e a gyors lefolyású kórt. Vizsgálják a környezeti tényezőket is, továbbá hogy nem valamilyen szezonális betegségről lehet-e szó. Felmérik, van-e összefüggés megbetegedett a kutyák életkora, fajtája, táplálkozása, sétáltatási területei és más kutyákkal való érintkezési szokásai között, hátha ezek az adatok is közelebb visznek a megoldáshoz.

Teljes bizonyossággal még az sem állítható, hogy a betegség kutyáról kutyára terjedne, legalábbis érkeztek olyan beszámolók kutyatulajdonosoktól, miszerint több kutyájukból csak egy betegedett meg, a többin nem tapasztalta a tüneteket. Arra sem találtak utalást, hogy a betegség átterjedne a kutyákról emberre.

 

A MEOE, illetve a külföldi klubok is kiadtak figyelmeztetést, amiben arra kérik a kutyatulajdonosokat, lehetőség szerint ne utazzanak kutyával Norvégiába, de annak környező országaiba se. A betegségre való tekintettel a kiállításokra nem fogadnak norvég nevezőket.

A Norvég Kennel Klub is több rendezvényt lemondott, melyre a közeljövőben került volna sor. 

 


 

 

Véres hasmenést és hányást okoz az a rejtélyes betegség, mely sorra szedi áldozatait Norvégiában. A betegség igen gyors lefolyású, egészséges, jó állapotban lévő kutyákat is megtámadott és vitt el. Drámai a helyzet - így nyilatkozott a sajtó képviselőinek Jorun Jarp, az Állategészségügyi Intézet sürgősségi igazgatója. 

 

A betegség hirtelen fellépő véres hányással és hasmenéssel jelentkezik. Okát még nem sikerült megtalálni, a vizsgálatok folyamatosan zajlanak. Az eddigi boncolások erős bélgyulladást mutattak a kutyáknál, ám nem találtak még olyan baktériumot, vírust, vagy egyéb okot, mely összeköthetné az eseteket, vagy magyarázattal szolgálna. Az eddigi vizsgálatok mindössze két egyező baktériumot találtak a kutyákban, ám ezek nem okozhatták önmagukban a tüneteket. Vasárnapig 25 kutyát regisztráltak Norvégiában az ilyen tünetekkel járó betegség áldozataként. 

 

A patkánymérget és hasonló mérgeket már kizárták a vizsgálatok során. A közösségi médiában terjedő pletykák szerint akár kutyaeledelben található anyag is okozhatja, ám ezidáig ez sem került megerősítésre, sőt, a norvég Állategészségügyi Intézet eddig úgy nyilatkozott, nem találtak arra utaló jelet, hogy bármilyen takarmány okozná a betegséget. 

 

Egyelőre nem zárható ki az sem, hogy vírus okozza a bajt, ám az eredményekre még várni kell - a legfrissebb adatokat e hétre várják. 

 

A helyzet, bármilyen rosszul is fest, nem reménytelen: több kutya sikeresen kilábalt a betegségből a gyors segítségnek köszönhetően. A közösségi médiában futótűzként terjed egy fotó, mely nem kis pánikot kavart a kutyás csoportokban: a képen egy véres nappaliban kuporgó kutya látható. A fotón szereplő kutya Saki, alaszkai malamut keverék. Az öt éves kutyánál először hasmenés, majd hányás jelentkezett - másnap reggelre már mindez vérrel keverve jelentkezett. Szerencsére Saki időben kapott segítséget, a gyengeségen kívül már teljesen jól van. 

 

Megkeresésünkre Jakkel Tamás, az FCI elnöke elmondta, tudomásuk szerint a hatóságok semmilyen rendelkezést nem foganatosítottak, a határok szabadon átjárhatók Norvégiában. A norvég Kennel Klub ennek ellenére javasolja a kutyatartóknak a kutyáik lehetőség szerinti helyben tartását és a megszokott közösségi kutyás sétáltatóhelyek elkerülését az elkövetkező napokban, valamint a higiéniai szempontok fokozott érvényesítését.

"200 kutya megbetegedéséről számoltak be hasonló tünetekkel 70 különböző állatorvosi rendelőből Norvégiában." - fűzte hozzá. Bakteriológiai, virológiai és toxikológiai vizsgálatok indultak, ám eddig bizonyító erejű eredmény nélkül. Elmondása szerint sok olyan kutyának sikerült meggyógyulnia, melyeknél jelentkeztek a tünetek.

 

 

 

 

 

 

Forrás: nettavisen.no, vetinst.no, dagbladet.no
Cikk első megjelenése: 2019. szeptember 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Pitbull segített az eltévedt tacskónak hazajutni! Hírek - Címlapon
Pitbull segített az eltévedt tacskónak hazajutni!
Három méter mély kútból mentettek kutyát a tűzoltók Hírek - Címlapon
Három méter mély kútból mentettek kutyát a tűzoltók