A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Séta vagy futtatás?

2015. október 04., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Ha a kérdés egy egyszerű négylábúra vonatkozik, akkor a válasz egy határozott: mindkettő! A vakvezető kutyáknál azonban kicsit más a helyzet, s nem is olyan könnyű a helyes választás.



A fenti probléma véleményem szerint abszolút szubjektív kérdés. Lehet, hogy általánosságban néhány tulajdonság ugyanúgy jellemző minden segítőre, de azért a karakter, a személyiség, a habitus mind egyedenként változik, s így a hozzáállás se lehet egységes. A séta, vagy futtatás témája egyébként nagyon lényeges, hiszen a munkát teljesítő ebek kimozgatása nagy prioritást élvező feladat! Nem elég a mentális vezetés okozta fáradtság, a fizikai energiák levezetése is primer fontosságú. Azt hiszem, az gond nélkül kijelenthető, hogyha egy négylábú játékos természetű, barátkozós típus, akkor a leghatékonyabban ebtársai körében tudja kimulatni magát. Az a kedvenc azonban, aki inkább elnézeget, szaglászik, mélázik, annak lehetséges, hogy a séta fárasztóbb, egyszóval jobb alternatíva.

 

Van olyan kutya, aki jobban élvezi a kiadós sétát
Van olyan kutya, aki jobban élvezi a kiadós sétát
Fotó: cmononline.com

 

Lili esetében egy kombinációs megoldás lett az „igazi”. Séta a kutyatársakkal. Azért ezt városban, póráz nélkül megoldani kihívással teli feladat. A legelső hónapokban meg kellett tanítani Lilinek, hogy ugyan igaz hám nincsen rajta, azért a zebráknál meg kell állnia, az átjáróknál lábhoz kell igazodnia stb. Kellő türelemmel, és természetesen látó barátok segítségével ez néhány problémásabb hónap elteltével stabilan ment. Azért néha ellátogattunk a kutyafuttatóra is, de ha nem talált játszópajtást (márpedig a labradori móka-stílust nem minden eb szereti), akkor egy idő után fekvésbe torkollott a kimozgatás. Azt is megértem, hogy körülbelül negyed óra elteltével nagyon unalmas tudok lenni a labdadobálással. Ezek a tények is a séta mellett érveltek.

 

Játék a kutyatársakkal - sok kutyának ez az igazi kikapcsolódás
Játék a kutyatársakkal - sok kutyának ez az igazi kikapcsolódás
Fotó: wallpaperup.com

 

Akad, aki azért nem meri segítőjét így mozgatni, mert attól fél, hogy kutyája hámban könnyebben elcsábul majd az illatok, ingerek után. Saját tapasztalatom azonban az, hogy a hám önmagában pontosan jelzi az eb számára, hogy most munka van, s amikor lekerül a munkaruha, mehet a szórakozás. Sőt, ha egy-két parkot, folyópart menti ösvényt végigszaglászhat a szabadsága idején sokkal kevésbé érzi vonzónak hámban a zöld területeket.

 

Egy szó, mint száz: azt hiszem, ahogy a kutyanevelésben oly sok minden más, ez is ebre szabott módon kell, hogy menjen. A lényeg csak az, hogy megfelelő minőségű, és mennyiségű szabadsággal ajándékozzuk meg a hivatását hűségesen végző kedvencünket!


Indexkép forrás: huffingtonpost.com

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 MTI Rehabportál Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei I. Hírek - Címlapon
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei I.
Újra fókuszban a hős kutyák! Hírek - Címlapon
Újra fókuszban a hős kutyák!