A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Séta vagy futtatás?

2015. október 04., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Ha a kérdés egy egyszerű négylábúra vonatkozik, akkor a válasz egy határozott: mindkettő! A vakvezető kutyáknál azonban kicsit más a helyzet, s nem is olyan könnyű a helyes választás.



A fenti probléma véleményem szerint abszolút szubjektív kérdés. Lehet, hogy általánosságban néhány tulajdonság ugyanúgy jellemző minden segítőre, de azért a karakter, a személyiség, a habitus mind egyedenként változik, s így a hozzáállás se lehet egységes. A séta, vagy futtatás témája egyébként nagyon lényeges, hiszen a munkát teljesítő ebek kimozgatása nagy prioritást élvező feladat! Nem elég a mentális vezetés okozta fáradtság, a fizikai energiák levezetése is primer fontosságú. Azt hiszem, az gond nélkül kijelenthető, hogyha egy négylábú játékos természetű, barátkozós típus, akkor a leghatékonyabban ebtársai körében tudja kimulatni magát. Az a kedvenc azonban, aki inkább elnézeget, szaglászik, mélázik, annak lehetséges, hogy a séta fárasztóbb, egyszóval jobb alternatíva.

 

Van olyan kutya, aki jobban élvezi a kiadós sétát
Van olyan kutya, aki jobban élvezi a kiadós sétát
Fotó: cmononline.com

 

Lili esetében egy kombinációs megoldás lett az „igazi”. Séta a kutyatársakkal. Azért ezt városban, póráz nélkül megoldani kihívással teli feladat. A legelső hónapokban meg kellett tanítani Lilinek, hogy ugyan igaz hám nincsen rajta, azért a zebráknál meg kell állnia, az átjáróknál lábhoz kell igazodnia stb. Kellő türelemmel, és természetesen látó barátok segítségével ez néhány problémásabb hónap elteltével stabilan ment. Azért néha ellátogattunk a kutyafuttatóra is, de ha nem talált játszópajtást (márpedig a labradori móka-stílust nem minden eb szereti), akkor egy idő után fekvésbe torkollott a kimozgatás. Azt is megértem, hogy körülbelül negyed óra elteltével nagyon unalmas tudok lenni a labdadobálással. Ezek a tények is a séta mellett érveltek.

 

Játék a kutyatársakkal - sok kutyának ez az igazi kikapcsolódás
Játék a kutyatársakkal - sok kutyának ez az igazi kikapcsolódás
Fotó: wallpaperup.com

 

Akad, aki azért nem meri segítőjét így mozgatni, mert attól fél, hogy kutyája hámban könnyebben elcsábul majd az illatok, ingerek után. Saját tapasztalatom azonban az, hogy a hám önmagában pontosan jelzi az eb számára, hogy most munka van, s amikor lekerül a munkaruha, mehet a szórakozás. Sőt, ha egy-két parkot, folyópart menti ösvényt végigszaglászhat a szabadsága idején sokkal kevésbé érzi vonzónak hámban a zöld területeket.

 

Egy szó, mint száz: azt hiszem, ahogy a kutyanevelésben oly sok minden más, ez is ebre szabott módon kell, hogy menjen. A lényeg csak az, hogy megfelelő minőségű, és mennyiségű szabadsággal ajándékozzuk meg a hivatását hűségesen végző kedvencünket!


Indexkép forrás: huffingtonpost.com

Témába vág

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz
Együtt a szabadban? Így varázsolhatod örömteli élménnyé kedvenced társaságában.

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MTI JULIUS-K9 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei I. Hírek - Címlapon
Kutyaharapást szőrével? A rehabilitáció lehetőségei I.
Újra fókuszban a hős kutyák! Hírek - Címlapon
Újra fókuszban a hős kutyák!