A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Személyiséged is befolyásolja, hogyan fog viselkedni a kutyád

2022. október 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Nemcsak az ebek képezhetőséget figyelték meg a kutatás során, hanem azt is, milyen szerepet játszhat a gazdi személyisége a viselkedésterápiában. 

Kutyakiképzés, tanítás, nevelés. Számtalan módszer létezik rá, olyan azonban nincs, ami mindenkinél, minden esetben pontosan ugyanúgy beválna. De ha megtaláljuk azt a módszert, ami a mi kutyánknál jól működik, az esetleges viselkedési problémákon is hatékonyabban fogunk tudni segíteni. Természetesen a változás időt, türelmet és kitartást igényel a gazdi részéről. 

 

Kedvenceink rengeteget tanulnak tőlünk és általunk, ebből indult ki a Pennsylvaniai Egyetem kutatócsapata. Azt a témát járták körül, hogyan befolyásolják a gazdik a kutya tanulását. Szerették volna megérteni azt is, milyen módon érhető el legjobban a pozitív változás a kutya viselkedésében. S az eredmény? Személyiségünk sokkal többet nyom a latban, mint hinnénk!

 

 

A gazdi személyisége befolyásolhatja, hogyan tanul a kutya
A gazdi személyisége befolyásolhatja, hogyan tanul a kutya
Fotó: AdobeStock

 

 

A kutatók 75 kutya-gazdi párost figyeltek meg hat hónapon át egy állatorvosi viselkedési program keretein belül. A résztvevőket arra kérték, töltsenek ki egy személyiségtesztet, kedvencük részéről pedig egy kutya viselkedési kérdőívre kellett válaszolniuk. A tanulmány harmadik és hatodik hónapjában újra kitöltették velük mindkét kérdőívet.

 

A kutyákra vonatkozó kérdéseknél értékelniük kellett például a következőket: izgatottság, szeparációs szorongás, a képzésre adott fogékonyság. A humán személyiségtesztben pedig olyan állításoknál választhatták az „egyetértek/nem értek egyet” opciót, mint a nyitottság új tapasztalatok szerzésére, extraverzió vagy intraverzió, és így tovább.

 

 

Az extrovertált gazdik oldalán ritkábban találkozhatunk félős kutyákkal
Az extrovertált gazdik oldalán ritkábban találkozhatunk félős kutyákkal
Fotó: flpboard.com

 

 

A kutya tanulását és a viselkedésterápiát befolyásoló tényezők - Mit mondanak az adatok?

 

A tanulmány alapján elmondható, hogy a kutya életkora, neme és mérete is kihatással lehet a viselkedésterápia sikerére. A program végére az agressziós problémákkal küzdő nagy testű kutyák nagyobb fejlődést mutattak, mint kistestű társaik. Ennek egyik lehetséges oka, hogy méretükből kifolyólag komolyabb kockázatot jelenthetnek mások fizikai biztonságára, ezért gazdáik fokozottabban odafigyeltek arra, hogy viselkedésük pozitív irányba változzon. Egy másik fontos információ, hogy az idős kutyáknál lassabban következett be a változás, kisebb sikereket tudtak elérni.

 

Érdekes különbségeket mutattak az adatok a gazdik személyisége kapcsán is – az extrovertált és introvertált személyiségtípusok kedvencei másként tanulnak, fogalmazta meg a tanulmány vezető szerzője, Powell:

 

 

Az extrovertált gazdik nyitottabbak az új élmények szerzésére - és kutyáik is
Az extrovertált gazdik nyitottabbak az új élmények szerzésére - és kutyáik is
Fotó: dailypaws.com

 

 

„Az extrovertált gazdik hajlamosabbak voltak javulást látni kutyájuk félős viselkedésén, míg az introvertált gazdik kevésbé érzékelték a változást. Utóbbiaknál megfigyelték, hogy valamelyest nehezebbnek találják azt, ha magára kell hagyniuk kedvenceiket, és nem szívesen adnak neki teret, ha a kutya kezelése megkívánja.”

 

A kutatók elismerték annak lehetőségét, hogy azok az emberek, akik alapvetően nyitottabban állnak hozzá az élet dolgaihoz, nyitottabbak az újfajta képzési módszerekre és a másodvéleményekre. Ennélfogva, az extrovertált gazdik oldalán ritkábban találkozhatunk félős kutyusokkal. Természetesen további tanulmányokra van még szükség ahhoz, hogy mélyebb betekintést nyerhessünk az összefüggésekbe, mondták el a kutatók.

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: pawparenting.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau
Magánéletében és hivatásában is hűséges társra talált egy kedves szőrmók személyében.

Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra? Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra?
Több tanulmány is rámutat arra, hogy az emberek hajlamosak elnézőbbek lenni a kicsi kutyákkal. Mi lehet ennek az oka?

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára
Hála a tündéri kutyusnak mindenkinek jobb kedvvel folytatódik a napja, aki összefut vele munkába vagy épp hazafelé menet a vonaton. Lássuk be! Minden járatra kellene egy ilyen csodás hangulat-felelős!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Rehabportál MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt Hírek - Címlapon
6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Közönségsiker volt az idei Kéktúrázás napja Hírek - Címlapon
Közönségsiker volt az idei Kéktúrázás napja