A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutya közelsége nemcsak a stresszt csökkenti, de általa barátságosabbá is válunk

2022. október 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Amikor megsimogatunk egy kutyát, agyunkban felizzanak azok az idegpályák, melyek az érzelmi interakciókat szabályozzák - hatására szociálisan nyitottabbá válunk. 

Mindössze napokkal azután, hogy kiderült, szimata segítségével is érzi a kutya, ha stresszes a gazdi, egy újabb nagyszerű tény látott napvilágot: kedvencünk közelsége és a fizikai kontaktus (érintés, simogatás, bújás) segíthet leküzdeni a szorongást. „Ezt eddig is tudtuk...” mondhatnánk, hiszen gazdiként mind érezhetjük, hogy négylábú barátunk nyugtató hatással van ránk. Megtapasztalhatják azok is, akik terápiás kutyák társaságában tölthetnek el időt. Egy friss tanulmány még ennél is tovább megy: a kutyáknak hála barátságosabbá válunk, nyitottabbak leszünk szociális tevékenységekre.

 

Amikor ránézünk egy kutyára, érezzük közelségét és megérintjük őt, agyunk bizonyos területén fokozott működésbe lépnek az idegek. Ezek az idegek a homloklebenyben található prefrontális kéregben foglalnak helyet, mely az érzelmi interakciók szabályozásáért felelős.

 

 

Jó érzéssel tölti el az embert már az is, ha ránéz egy kutyára
Jó érzéssel tölti el az embert már az is, ha ránéz egy kutyára
Fotó: humanesociety.org

 

 

A PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pozitív hatások még azután is érezhetőek, ha a kutya kilép a képből, ugyanakkor csökkennek, ha a kellemes élményt követően egy plüssállattal igyekeznek helyettesíteni bundás pajtásunkat.

 

„Jelen tanulmány rávilágít arra, hogy egy kutya vagy plüssállat közelsége, valamint a velük való interakció hatására fokozódott az egészséges alanyokban mért prefrontális agytevékenység. Még erősebbnek mutatkozott, amikor lehetőségük volt közvetlen kapcsolatba kerülni a kutyával (például érintés, simogatás formájában)” - mondta el a svájci tanulmány vezető szerzője, Rahel Marti.

 

Minél többet tudunk arról, hogyan segítenek nekünk a kutyák megbirkózni az érzelmi nehézségekkel, mint például a stressz és a depresszió, annál jobb kezeléseket fejleszthetnek ki a szakemberek, és az állatasszisztált klinikai terápia célorientált bevonása is nagyobb sikereket hozhat.

 

 

Egy kutya közelsége jótékony hatással van az emberre
Egy kutya közelsége jótékony hatással van az emberre
Fotó: fearfreehappyhomes.com

 

 

„A kutyával történő interakciók aktiválhatják a figyelmi folyamatokat és erősebb érzelmi reakciókat válthat ki, szemben azzal az esettel, amikor a stimulus nem élőlénytől származik” - tette hozzá a Bázeli Egyetem kutatója.

 

A vizsgálatok során az agy prefrontális kérgének tevékenységét képalkotó technológia segítségével mérték 19 férfin és nőn. A résztvevők fejére egy különleges sapkát rögzítettek, mely infravörös fényt sugárzott az agyukba az alábbi helyzetekben: miközben egy kutyát néztek, miközben egy kutya nekidőlt a lábuknak, vagy megsimogattak egy kutyát. Mindegyik cselekvést megismételték egy plüssállattal is: Leo, a puha oroszlánfigura pocakjába egy meleg vizes palackot tettek, így hőmérséklete és súlya a tanulmányban résztvevő kutyákét idézte.

 

Az eredmények alapján elmondható, hogy az agytevékenység jelentősebbnek mutatkozott akkor, amikor az alanyok igazi kutyákkal léptek interakcióba. A különbség a legközvetlenebb interakció, vagyis a kutya simogatása közben bizonyult legszámottevőbbnek.

 

 

Erősebb érzelmi választ eredményezett, ha a résztvevők megérinthették a kutyát
Erősebb érzelmi választ eredményezett, ha a résztvevők megérinthették a kutyát
Fotó: people.com

 

 

Egy másik fontos felfedezés az volt, hogy a prefrontális agytevékenység minden alkalommal megnövekedett, amikor az emberek valódi kutyákkal kerülhettek közelségbe. Ezt az eltérést nem tapasztalták a plüss Leoval történő interakciók során, tehát elképzelhető, hogy a mért reakciók a bizalmas közelség vagy társas kötődés jelenségével állhatnak összefüggésben.

 

„Mindennek klinikai jelentősége van azoknál a betegeknél, akik figyelemhiányos zavarban szenvednek, nem érzik a motivációt, illetve problémákkal küzdenek a helyes társas-érzelmi működés terén. Ígéretes megközelítést nyújthat az érzelmi érintettség és figyelem javításának kérdésében, ha állatokat is bevonunk a terápiába, a gyógyászati célú megelőzés során.” - mondta el a kutató a kutyák jóllétünkre gyakorolt jótékony hatásait méltatva.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: fearfreehappyhomes.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért is jó, ha van kutyád? Miért is jó, ha van kutyád?
Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek meglágyítani a szívüket.

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így...

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com MOL Nyrt. JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját Hírek - Címlapon
Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját
6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt Hírek - Címlapon
6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt