A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szobrot kap Mancs, a mentőkutya Törökországban

2023. március 30., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Mancs, a világhírű mentőkutyánk még az 1999-ben Törökországot ért óriási földrengés utáni mentésekben vett részt: a romok között túlélők után kutatva talált rá és mentett meg egy hároméves kislányt.



 

Mancs az 1999-ben történt, az ideihez hasonlóan rengeteg életet követelő tragikus földrengés utáni mentésekben érkezett a helyszínre a Spider Mentőszolgálattal, és vezetőjével, Lehoczki Lászlóval, hogy segítse a mentéseket.

 

A katasztrófa után három nappal találta meg Hatirát, a hároméves kislányt a romok alatt. Mancsnak hála a kislányt szinte sértetlenül tudták kiemelni a romok alól 82 órával a földrengés után!

 

A hős Mancs nevét ezzel egy csapásra megismerte a világ. Most pedig szobrot emelnek a fantasztikus kutya emlékére és tiszteletére. „Óriási megtiszteltetés ez, és azt gondolom, ez egy hatalmas nemzetközi elismerés is.” – írja Lehoczki László Facebook oldalán felesége, Lehoczki Beatrix. „Egy kutyának két szobor. Egy Magyarországon, egy külföldön. Nem semmi.  Azt hiszem ettől nagyobb elismerés nem is kell, és ez is bizonyítja, Mancs és Laci nem akármilyen páros voltak.”

 

 

Mancs az 1999-ben történt földrengés helyszínén
Mancs az 1999-ben történt földrengés helyszínén
Fotó: Lehoczki László

 

 

A szobor a miskolci Mancs-szobor mása lesz, melyet szintén Szanyi Borbála készített. A törökországi szobrot Novák Katalin köztársasági elnök fogja felavatni, de a helyszínre utazott Lehoczki László, Binda Nikolett és Hope, a mentőkutya is, aki az idén februárban történt földrengés utáni mentésekben segédkezett.

 

Lehoczki László és Hope március 29-én magával a török elnökkel Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozott: az Elnöki Palotában tartott találkozón és sajtótájékoztatón beszédett mondott Erdogan török elnök és Novák Katalin köztársasági elnökünk is. Beszédében a török elnök külön megköszönte a magyar csapatok segítségét, melyet a februári földrengés után nyújtottak. Ekkor Erdogan elnök úr felhívta az emelvényre Lehoczki Lászlót és Hope-ot is, ami hatalmas megtiszteltetés.

 

 

Novák Katalin köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök,  Lehoczki László és Hope
Novák Katalin köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök,  Lehoczki László és Hope
Fotó: Lehoczki László

 

 

„Az Elnök Úr egyszer csak felhívta az emelvényre Lacit és Hope-ot.Elmondta, hogy Laci már járt többször Törökországban Mancs kutyával,1999-ben a Hatira megtalálását is kiemelte, és hogy szobrot is avatnak a tiszteletére 31-én.  Elmondta továbbá, hogy most újból itt van, és a februári rengésen is segített munkájával és Hope-al. Majd, és itt jön az érdekesség, lehajolt Hope kutyához, és megsimogatta, Hope még pacsit is adott. – írja Lehoczki Beatrix Lehoczki László Facebook oldalán. - Állítólag mindenki el volt csodálkozva, hogy hogyan lehetséges ez?! Hisz a török elnök, valószínűleg még soha nem ért hozzá egy kutyához sem. A válasz a következő: a tisztelet. A török elnök így fejezte ki a tiszteletét Hope felé, ugyanis... Hope-ot NEM kutyának tekinti, hanem segítőnek. Ahogy Mancsra sem kutyaként néztek a török emberek, hanem segítőként. Ezért a szobor is. Mert annyira tisztelik Mancsot.”

 

Hatalmas megtiszteltetés ez Hope-nak is, hiszen a törökök nem igazán kedvelik a kutyákat, tisztátalan állatnak tartják.

 

Mancs szobrát március 31-én avatják fel, ahol Hope is szerepet fog kapni!

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel
Emlékeztek még Arielre, a hat lábbal született kis spánielre? A kiskutya élete küzdelmesen indult, de szerencsére jó kezekbe került, így ma a boldog kölykök életét élheti.

Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt
Ahogy odaért az állatmentőhöz, kezébe tette a mancsát, mintha azt mondaná: „Kérlek szépen, segíts rajtam!”

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezek a tündéri kuvasz kölykök lesznek egyszer a polgárőrök rettenthetetlen segítői Hírek - Címlapon
Ezek a tündéri kuvasz kölykök lesznek egyszer a polgárőrök rettenthetetlen segítői
A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára Hírek - Címlapon
A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára