A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szobrot kap Mancs, a mentőkutya Törökországban

2023. március 30., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Mancs, a világhírű mentőkutyánk még az 1999-ben Törökországot ért óriási földrengés utáni mentésekben vett részt: a romok között túlélők után kutatva talált rá és mentett meg egy hároméves kislányt. 

Mancs az 1999-ben történt, az ideihez hasonlóan rengeteg életet követelő tragikus földrengés utáni mentésekben érkezett a helyszínre a Spider Mentőszolgálattal, és vezetőjével, Lehoczki Lászlóval, hogy segítse a mentéseket.

 

A katasztrófa után három nappal találta meg Hatirát, a hároméves kislányt a romok alatt. Mancsnak hála a kislányt szinte sértetlenül tudták kiemelni a romok alól 82 órával a földrengés után!

 

A hős Mancs nevét ezzel egy csapásra megismerte a világ. Most pedig szobrot emelnek a fantasztikus kutya emlékére és tiszteletére. „Óriási megtiszteltetés ez, és azt gondolom, ez egy hatalmas nemzetközi elismerés is.” – írja Lehoczki László Facebook oldalán felesége, Lehoczki Beatrix. „Egy kutyának két szobor. Egy Magyarországon, egy külföldön. Nem semmi.  Azt hiszem ettől nagyobb elismerés nem is kell, és ez is bizonyítja, Mancs és Laci nem akármilyen páros voltak.”

 

 

Mancs az 1999-ben történt földrengés helyszínén
Mancs az 1999-ben történt földrengés helyszínén
Fotó: Lehoczki László

 

 

A szobor a miskolci Mancs-szobor mása lesz, melyet szintén Szanyi Borbála készített. A törökországi szobrot Novák Katalin köztársasági elnök fogja felavatni, de a helyszínre utazott Lehoczki László, Binda Nikolett és Hope, a mentőkutya is, aki az idén februárban történt földrengés utáni mentésekben segédkezett.

 

Lehoczki László és Hope március 29-én magával a török elnökkel Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozott: az Elnöki Palotában tartott találkozón és sajtótájékoztatón beszédett mondott Erdogan török elnök és Novák Katalin köztársasági elnökünk is. Beszédében a török elnök külön megköszönte a magyar csapatok segítségét, melyet a februári földrengés után nyújtottak. Ekkor Erdogan elnök úr felhívta az emelvényre Lehoczki Lászlót és Hope-ot is, ami hatalmas megtiszteltetés.

 

 

Novák Katalin köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök,  Lehoczki László és Hope
Novák Katalin köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök,  Lehoczki László és Hope
Fotó: Lehoczki László

 

 

„Az Elnök Úr egyszer csak felhívta az emelvényre Lacit és Hope-ot.Elmondta, hogy Laci már járt többször Törökországban Mancs kutyával,1999-ben a Hatira megtalálását is kiemelte, és hogy szobrot is avatnak a tiszteletére 31-én.  Elmondta továbbá, hogy most újból itt van, és a februári rengésen is segített munkájával és Hope-al. Majd, és itt jön az érdekesség, lehajolt Hope kutyához, és megsimogatta, Hope még pacsit is adott. – írja Lehoczki Beatrix Lehoczki László Facebook oldalán. - Állítólag mindenki el volt csodálkozva, hogy hogyan lehetséges ez?! Hisz a török elnök, valószínűleg még soha nem ért hozzá egy kutyához sem. A válasz a következő: a tisztelet. A török elnök így fejezte ki a tiszteletét Hope felé, ugyanis... Hope-ot NEM kutyának tekinti, hanem segítőnek. Ahogy Mancsra sem kutyaként néztek a török emberek, hanem segítőként. Ezért a szobor is. Mert annyira tisztelik Mancsot.”

 

Hatalmas megtiszteltetés ez Hope-nak is, hiszen a törökök nem igazán kedvelik a kutyákat, tisztátalan állatnak tartják.

 

Mancs szobrát március 31-én avatják fel, ahol Hope is szerepet fog kapni!

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hős mentőkutyánkról neveztek el teret Miskolcon Hős mentőkutyánkról neveztek el teret Miskolcon
Névadója lett egy miskolci térnek Mancs, a világhírű mentőkutyánk.

Teret nevezhetnek el a világhírű mentőkutyánkról Teret nevezhetnek el a világhírű mentőkutyánkról
Több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában, nevét világszerte ismerik. Mancs, a hős mentőkutya emlékére nevezhetnek el egy teret Miskolcon.

Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban
Az elmúlt 25 évben nyújtott önzetlen segítségnyújtásaiért kapott kitüntetést a török államtól a magyar mentőkutyás, Lehoczki László és kutyája, Hope.

Kitüntetést kap Törökországban Hope, a magyar mentőkutya és vezetője, Lehoczki László Kitüntetést kap Törökországban Hope, a magyar mentőkutya és vezetője, Lehoczki László
A török állam meghívására Törökországba érkezett Lehoczki László Hope-al, és Dr. Jackovics Péter ezredessel, a HUNOR Mentőszervezet parancsnokával. Az utazás apropója pedig igencsak ünnepélyes!

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI MOL Nyrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezek a tündéri kuvasz kölykök lesznek egyszer a polgárőrök rettenthetetlen segítői Hírek - Címlapon
Ezek a tündéri kuvasz kölykök lesznek egyszer a polgárőrök rettenthetetlen segítői
A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára Hírek - Címlapon
A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára