A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szülési szabin Eger terápiás kutyája: 10 csöppségnek adott életet Zoya!

2017. február 02., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Tíz gyönyörű kölyöknek adott életet Zoya, a terápiás kutyaként dolgozó border collie. A foltos csöppségek szépen cseperednek, Zoya pedig nagyszerű anya! Gazdijukat, Kapaló Évát kifaggattuk a kölykökről és anyukájukról is!



- Mikor születtek a kicsik?

- A kiskutyák január 19.-én születtek az első kiskutya éjfél után 12 perccel bújt ki. Az első szülött egy fekete fehér kan, aki a Mr. President Aleck nevet fogja kapni.

 

- Első alom Zoyánál? Milyen volt a vemhesség és a picurok megszületése? Simán ment minden?

- Zoyának ez az első alma, egyelőre úgy néz ki, ennyi is marad, de ez még elég távlati dolog. Zoya számomra az „A kutya”, így nagyon szerettem volna tovább vinni ezt a kincset, aminek jómagam is a részese vagyok és a kutyás terápián keresztül az ép-, vagy fogyatékos idősek illetve a gyerekek is egyaránt. Szerencsére a vemhesség teljesen zökkenőmentesen zajlott, amíg lehetett, terápiázni is járt. Az utolsó két hetet már itthon töltötte. A vajúdás kicsit nehéz volt, rossz volt látni, hogy nem értette mi történik, de a szülés már nagyon nyugodtan zajlott.

 

Az anyuka külleme is igazán különleges
Az anyuka külleme is igazán különleges 
Fotó: Kapaló Éva


- Zoya felelősségteljes munkát végez az egri kórházban. Mi a feladata ott?
- Zoya az egri kórház hospice osztályán végez látogató terápiát és nyaranta kutyás játszóházakba kapcsolódik be kicsik és nagyok örömére. Két fajta célcsoport, de mindkettőben remekül megállja a helyét, ugyanakkor azt gondolom, hogy az igazi közege a hospice osztály. Hihetetlen alázattal, empátiával és érzékenységgel rendelkezik, ezért tud remekül együttműködni az osztály betegeivel. A hospice osztályon végstádiumú daganatos betegeket látogatunk heti rendszerességgel. Ilyenkor Zoya amolyan üde színfoltként érkezik a szürke hétköznapokat szebbé tenni a betegek számára, illetve a dolgozókat is kicsit felvidítani. A cél ilyenkor a kedélyállapot javítás, hogy beszélgetünk, hogy egy kicsit eltereljük a gondolatokat. Egy kutya, aki folyton tettre kész, pacsikat oszt, trükköket végez, olykor félre érti és teljesen mást csinál, vagy csak nyugodtan fekszik és élvezi hogy simogatják, de ennek köszönhetően egy valami mindenki arcán ott van… a mosoly.

 

Zoya és Éva az egri kórház hospice osztályára járnak, ahol a terápiás kutya rengeteget segít a betegeknek
Zoya és Éva az egri kórház hospice osztályára járnak, ahol a terápiás kutya rengeteget segít a betegeknek
Fotó: FotoDráhcir


- Mit gondolsz, előfordulhat, hogy a picik közül valamelyikük (vagy akár többen) a nyomdokaiba fognak lépni? Mitől függ ez, mikor és miből lehet látni rajtuk egyáltalán azt, hogy alkalmasak lesznek-e erre a feladatra?
- Nem titkolt célom, hogy szeretném, ha anyukájuk nyomába lépnének és ezt a gyönyörű hivatást végeznék a picik és leendő gazdájuk. Mert valójában ez egy hivatás, amit megfelelő alázattal, rengeteg empátiával lehet csak végezni, amihez nem elég egy jó képességű kölyök, kell egy megfelelő gazdi is, aki kellően elhivatott.
Számomra nagyon fontos, hogy a kiskutyák a megfelelő családot találják meg, és ne csak úgy válasszunk kiskutyát, hogy ”aki legelőször oda jött hozzánk”.

 

A kis border collie kölykök szépen cseperednek - talán több leendő terápiás kutya is van köztük
A kis border collie kölykök szépen cseperednek - talán több leendő terápiás kutya is van köztük
Fotó: Kapaló Éva

 

- A kicsiket a korai idegrendszeri stimuláció mellett kölyökteszteljük is. Az elmúlt években számos kutatás igazolta, hogy a természetes adottságok összességét csak kb 1/3 arányban teszik ki a genetikailag örökölhető tényezők, és kb. 2/3 arányban egyéb hatások (stimuláció, korai szocializáció, tréning, gondoskodás, táplálkozás, tartási körülmények stb.) Éppen ezért tartom fontosnak, hogy minden lehetőséget megragadva formáljuk majd a kicsiket, hogy jobb teljesítményképességgel kitűnő terápiás-, sport-, bármilyen „munkatárs” vagy egy kiegyensúlyozott jó idegrendszerű családi kutya váljon belőlük.
A kölyöktesztet 5 naposan és 6 hetesen végezzük el szakember segítségével, hiszen a kicsik engem már ismernek. A tesztek során számos tulajdonságuk kiderül, amiből következtetni tudunk ki milyen családba alkalmas. Ilyenek például a dominancia, a magabiztosság, a kezdeményező képesség, motiválhatóság fájdalomküszöb/érzékenység.

 

Az apróságok közül még páran keresik leendő gazdijukat
Az apróságok közül még páran keresik leendő gazdijukat
Fotó: Kapaló Éva


- Gazdijelöltek vannak már?
- Igen, már akadnak gazdijelöltek. Bár először kicsit mindenkit lebeszélek a border collie-ról, elmondom a negatív oldalát, ami persze nem mindenkinek minősül negatívnak, de ugyanakkor azt gondolom, hogy mindenkinek tisztába kell lenni vele, hogy mit vállal 10-15 évre. A kutya (és nem csak a border) nagy felelősség, hisz időt energiát és nem utolsó sorban pénzt igényel. Éppen ezért minden tenyésztő szeret elbeszélgetni a gazdijelöltekkel, hogy kellően átgondolt döntést hoznak-e a kiskutya érkezésével.
Mint ahogy említettem már, nagyon szeretném, hogy páran anyukájuk nyomába lépjenek. A kiskutyák közül vannak terápiára alkalmas jelöltek, de teljes képet a 6 hetes teszt fog adni. Még várom olyan elhivatott gazdik jelentkezését, akik e nagyon szép hivatásban látják önmagukat.

 

A kutyusok nevei is megvannak már
A kutyusok nevei is megvannak már
Fotó: Kapaló Éva



- Mi a helyzet a nevekkel? Megvannak már?
- Alakulnak a nevek is, első alom, így "A" betűs neveket kapnak, valami jellemző tulajdonságukkal egybekötve. Van nekünk első kanunk és szukánk: egymás után jöttek, így az előkelő „Mr. President” és „First Lady” nevet kapják. De van egy kis harcosunk, aki a legkisebb ő a „Little one Alice”-t (az Alice egyébként nemest, harcost jelent.), valamint mivel tízen vannak akárcsak az indiánok, így az utolsó szülött „Last Mohican Ava” lett (teljesen függetlenül, de az Ava pedig ősanyát jelent.)

 

Már most fotogének a kölykök!
Már most fotogének a kölykök!
Fotó: Kapaló Éva



- Mikor tér majd vissza Zoya a “szülési szabadságáról”?
- Reményeim szerint február vége felé már újra dolgozhat, de ahogy bírja majd. Abban biztos vagyok, hogy nagyon fog örülni, hogy újra ismerősökkel találkozhat és ő kerülhet a középpontba a kicsik helyett.

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Kapaló Éva

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Odaadta a kabátját egy didergő kóbor kutyának - kitüntetést kapott érte! Hírek - Címlapon
Odaadta a kabátját egy didergő kóbor kutyának - kitüntetést kapott érte!
Összefogás született az állatok védelméért Hírek - Címlapon
Összefogás született az állatok védelméért