A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szuperszimat? A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka

2022. augusztus 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Páratlan szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában egy nemrég közzétett tanulmányban. 

A kutyák agya a szagokra és szaglásra van "huzalozva" – egy újonnan felvázolt térképnek köszönhetően már azt is tudjuk, mennyire kiterjedt ez a hálózat.

 

Erőteljes idegi kapcsolatok kötik össze a kutya orrát és agyát, áll a Journal of Neuroscience (idegtudománnyal foglalkozó folyóirat) július 11-i számában. Hát ezt eddig is tudtuk – mondhatnánk, ám a kutatás új színben tünteti fel a szaglás és látás közötti összefüggést, ahogy eddig más állatfajoknál és az embernél sem volt ismert.

 

Az eredményeknek hála az eddigiektől eltérő, merőben új anatómiai képet kaphatunk arról, hogyan „látják” a kutyák orrukkal a világot:

 

„Az, hogy ugyanazok a kapcsolatok megvannak náluk is, mint az embereknél, és még ennél is többel rendelkeznek, forradalmasítani fogja a kutyák kogníciójának megértését” - jelentette ki Eileen Jenkins, nyugalmazott katonai állatorvos, munkakutya-szakértő.

 

 

Szuperszimat - A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Szuperszimat - A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Fotó: howtododogtraining.com

 

 

Bizonyos tekintetben az eredmények nem is annyira meglepőek, állítja Pip Johnson, a Cornell Állatorvostudományi Egyetem állatorvos-radiológusa, a képalkotó diagnosztika szakértője. A kutyák híresek szuperszimatukról: az orrukban található szaglóreceptorok száma 200 millió és 1 milliárd közé tehető, míg az embereknél ez a szám 5 millió körül mozog. A kutya szaglógumójának mérete akár 30-szorosa is lehet a miénknek. Johnson azonban arra volt kíváncsi, hogyan is jut el az információ a kutya orrából agyának különböző területeire.

 

A térkép megalkotásához Johnson és kollégái 23 kutyáról készítettek MRI felvételeket. 20 keverék és 3 beagle volt az alany, mindegyiküknek hosszú orra és közepes méretű feje volt, feltehetően egytől-egyig kiváló szimattal rendelkeztek. A felvételek alapján a kutatók beazonosították azokat a fehérállományban futó idegpályákat, amelyek az agyterületek között szállítják a jeleket. Módszerük lényege a szövetek mentén futó vízmolekulák mozgásának leképezésén alapszik, így tudták feltérképezni az agy „úthálózatát”, ahogy Johnson fogalmaz.

 

Miután a szaginformáció bejut az orrba, a szaglógumóba száguld, mely a kutya szemei mögött foglal helyet az agyban. Az azonban eddig nem volt tiszta, hogy innen hova is továbbítódnak a jelek. Amikor Johnson alaposan megnézte az MRI felvételeken a nyomvonalakat, teljesen ledöbbent a látottakon: „Egyre-másra bukkantak elő azok a hatalmas pályák. Információs útvonalakhoz hasonlíthatnám őket, melyek az orrból az agyba futnak.”

 

 

A kutya orra egészen lenyűgöző szerkezet
A kutya orra egészen lenyűgöző szerkezet
Fotó: alpinehospital.com

 

 

A szaglórendszer

 

Az alábbi kép egyike az MRI-felvételeknek. Ahogy már említettük, a kutya agyában erőteljes idegpályák futnak a szaglógumóból (balra lent) öt különböző pontra. Az újonnan felfedezett kapcsolat (narancs) köti össze az olfaktorikus rendszert a látással – ezt egyelőre csak kutyáknál találták meg. A piramispályához (tractus corticospinalis, türkiz) az ösztönös viselkedések köthetőek. A lobus piriformis, vagyis a frontalis és temporalis lebeny olfaktorikus területei (zöld) fontos szerepet játszhatnak a szag észlelésében. A limbikus rendszer (kék) a viselkedéssel és az érzelmekkel függ össze. Az entorhinális kéreg (rózsaszín) a memóriát kezeli.

 

A kutya-agytérkép ezen új formájában hasonlóságokat fedezhetünk fel a miénkkel, hiszen olyan utak is találhatóak benne, melyek a szaglógumót az agynak azon területeihez kapcsolják, amelyeket az emlékezettel és érzelmekkel hoznak összefüggésbe. Az emberek esetében például ezzel magyarázható, miért idézhet fel bennünk bizonyos emlékeket egy parfüm illata.

 

A kutatás során egy új útvonalat is felfedeztek, mely a szaglógumó és a nyakszirti lebeny között fut; ez utóbbi kapcsolható a látáshoz. „A képzett kutyák és a kereső-, valamint a nyomkövető kutyák viselkedése alapján nagyon sokan feltételezték már ennek meglétét. Eddig még azonban senkinek sem sikerült bizonyítania, ami igazán lenyűgözővé teszi a felfedezést” - jelentette ki Jenkins.

 

 

Egyedülálló szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában
Egyedülálló szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában
Fotó: sciencenews.org / Pip Johnson

 

 

A kutyák érzékszerveik segítségével mérik fel környezetüket, ám ez az újonnan felfedezett kapcsolat a szaglás és látás között azt sugallja, hogy ez a kapcsolat meglehetősen szövevényes. Talán ez az anatómiai összeköttetés lehet az oka, amiért a szaglás átveszi a látás funkcióját, amikor a kutya elveszíti látását. „A vak kutyák is képesek visszahozni tárgyakat.”

 

Egy korábbi kutatásból már tudjuk, hogy a tenyésztés kihatással lehet a kutyák agyának formájára (Erin Hecht és koll., Harvardi Egyetem). Érdekes lenne még többet tudni arról is, hogy a különböző fajtákban hogyan néznek ki ezek az olfaktorikus útvonalak, például a kopóknál és vérebeknél, akiket olyan feladatokra képeztek ki, mint a vadászat, katasztrófák túlélőinek felkutatása vagy betegségek (rák, COVID-19, stb.) jelzése, mondta el Hecht. „Jelen tanulmány további kutatások alapját teszi le.”

 

Johnson és kollégái más állatfajok olfaktorikus pályáit is szeretné tanulmányozni: „Már volt szerencsém betekinteni macskákról feljegyzett adatokba. A macskák szaglórendszere valami egészen elképesztő, talán még több összeköttetéssel is bír, mint a kutyáké. Ez persze csak előzetes adat” - tette hozzá gyorsan a kutató a gazdik és kutyabarátok megnyugtatására.

 

Forrás: sciencenews.org
Indexkép forrás: howtododogtraining.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Hírek - Címlapon
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!
Meglepő kutya-munka: USB- és mikrochip-keresésre képeznek ki kutyákat Ausztráliában Hírek - Címlapon
Meglepő kutya-munka: USB- és mikrochip-keresésre képeznek ki kutyákat Ausztráliában