A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szuperszimat? A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka

2022. augusztus 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Páratlan szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában egy nemrég közzétett tanulmányban. 

A kutyák agya a szagokra és szaglásra van "huzalozva" – egy újonnan felvázolt térképnek köszönhetően már azt is tudjuk, mennyire kiterjedt ez a hálózat.

 

Erőteljes idegi kapcsolatok kötik össze a kutya orrát és agyát, áll a Journal of Neuroscience (idegtudománnyal foglalkozó folyóirat) július 11-i számában. Hát ezt eddig is tudtuk – mondhatnánk, ám a kutatás új színben tünteti fel a szaglás és látás közötti összefüggést, ahogy eddig más állatfajoknál és az embernél sem volt ismert.

 

Az eredményeknek hála az eddigiektől eltérő, merőben új anatómiai képet kaphatunk arról, hogyan „látják” a kutyák orrukkal a világot:

 

„Az, hogy ugyanazok a kapcsolatok megvannak náluk is, mint az embereknél, és még ennél is többel rendelkeznek, forradalmasítani fogja a kutyák kogníciójának megértését” - jelentette ki Eileen Jenkins, nyugalmazott katonai állatorvos, munkakutya-szakértő.

 

 

Szuperszimat - A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Szuperszimat - A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Fotó: howtododogtraining.com

 

 

Bizonyos tekintetben az eredmények nem is annyira meglepőek, állítja Pip Johnson, a Cornell Állatorvostudományi Egyetem állatorvos-radiológusa, a képalkotó diagnosztika szakértője. A kutyák híresek szuperszimatukról: az orrukban található szaglóreceptorok száma 200 millió és 1 milliárd közé tehető, míg az embereknél ez a szám 5 millió körül mozog. A kutya szaglógumójának mérete akár 30-szorosa is lehet a miénknek. Johnson azonban arra volt kíváncsi, hogyan is jut el az információ a kutya orrából agyának különböző területeire.

 

A térkép megalkotásához Johnson és kollégái 23 kutyáról készítettek MRI felvételeket. 20 keverék és 3 beagle volt az alany, mindegyiküknek hosszú orra és közepes méretű feje volt, feltehetően egytől-egyig kiváló szimattal rendelkeztek. A felvételek alapján a kutatók beazonosították azokat a fehérállományban futó idegpályákat, amelyek az agyterületek között szállítják a jeleket. Módszerük lényege a szövetek mentén futó vízmolekulák mozgásának leképezésén alapszik, így tudták feltérképezni az agy „úthálózatát”, ahogy Johnson fogalmaz.

 

Miután a szaginformáció bejut az orrba, a szaglógumóba száguld, mely a kutya szemei mögött foglal helyet az agyban. Az azonban eddig nem volt tiszta, hogy innen hova is továbbítódnak a jelek. Amikor Johnson alaposan megnézte az MRI felvételeken a nyomvonalakat, teljesen ledöbbent a látottakon: „Egyre-másra bukkantak elő azok a hatalmas pályák. Információs útvonalakhoz hasonlíthatnám őket, melyek az orrból az agyba futnak.”

 

 

A kutya orra egészen lenyűgöző szerkezet
A kutya orra egészen lenyűgöző szerkezet
Fotó: alpinehospital.com

 

 

A szaglórendszer

 

Az alábbi kép egyike az MRI-felvételeknek. Ahogy már említettük, a kutya agyában erőteljes idegpályák futnak a szaglógumóból (balra lent) öt különböző pontra. Az újonnan felfedezett kapcsolat (narancs) köti össze az olfaktorikus rendszert a látással – ezt egyelőre csak kutyáknál találták meg. A piramispályához (tractus corticospinalis, türkiz) az ösztönös viselkedések köthetőek. A lobus piriformis, vagyis a frontalis és temporalis lebeny olfaktorikus területei (zöld) fontos szerepet játszhatnak a szag észlelésében. A limbikus rendszer (kék) a viselkedéssel és az érzelmekkel függ össze. Az entorhinális kéreg (rózsaszín) a memóriát kezeli.

 

A kutya-agytérkép ezen új formájában hasonlóságokat fedezhetünk fel a miénkkel, hiszen olyan utak is találhatóak benne, melyek a szaglógumót az agynak azon területeihez kapcsolják, amelyeket az emlékezettel és érzelmekkel hoznak összefüggésbe. Az emberek esetében például ezzel magyarázható, miért idézhet fel bennünk bizonyos emlékeket egy parfüm illata.

 

A kutatás során egy új útvonalat is felfedeztek, mely a szaglógumó és a nyakszirti lebeny között fut; ez utóbbi kapcsolható a látáshoz. „A képzett kutyák és a kereső-, valamint a nyomkövető kutyák viselkedése alapján nagyon sokan feltételezték már ennek meglétét. Eddig még azonban senkinek sem sikerült bizonyítania, ami igazán lenyűgözővé teszi a felfedezést” - jelentette ki Jenkins.

 

 

Egyedülálló szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában
Egyedülálló szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában
Fotó: sciencenews.org / Pip Johnson

 

 

A kutyák érzékszerveik segítségével mérik fel környezetüket, ám ez az újonnan felfedezett kapcsolat a szaglás és látás között azt sugallja, hogy ez a kapcsolat meglehetősen szövevényes. Talán ez az anatómiai összeköttetés lehet az oka, amiért a szaglás átveszi a látás funkcióját, amikor a kutya elveszíti látását. „A vak kutyák is képesek visszahozni tárgyakat.”

 

Egy korábbi kutatásból már tudjuk, hogy a tenyésztés kihatással lehet a kutyák agyának formájára (Erin Hecht és koll., Harvardi Egyetem). Érdekes lenne még többet tudni arról is, hogy a különböző fajtákban hogyan néznek ki ezek az olfaktorikus útvonalak, például a kopóknál és vérebeknél, akiket olyan feladatokra képeztek ki, mint a vadászat, katasztrófák túlélőinek felkutatása vagy betegségek (rák, COVID-19, stb.) jelzése, mondta el Hecht. „Jelen tanulmány további kutatások alapját teszi le.”

 

Johnson és kollégái más állatfajok olfaktorikus pályáit is szeretné tanulmányozni: „Már volt szerencsém betekinteni macskákról feljegyzett adatokba. A macskák szaglórendszere valami egészen elképesztő, talán még több összeköttetéssel is bír, mint a kutyáké. Ez persze csak előzetes adat” - tette hozzá gyorsan a kutató a gazdik és kutyabarátok megnyugtatására.

 

Forrás: sciencenews.org
Indexkép forrás: howtododogtraining.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Egy kutatás szerint nemcsak szellemileg és érzelmileg fontos a kutya számára, hogy szimatolhasson, de még fizikai egészségét is segít megőrizni. Tudj meg többet!

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját? Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket?

A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál
Ami sokak szerint annyira aranyossá teszi őket, pokollá teheti a kutyák mindennapjait. Mit kell tudnunk róla?

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?

Miért csinálja a kutyám? – Állandóan szimatol Miért csinálja a kutyám? – Állandóan szimatol
Indultok kutyatréningre, picit késésben vagytok. Jó lenne szedni a tappancsokat a dologvégzés mellett. Te meg is teszel minden tőled telhetőt, ám kutyusodba mintha a kisördög bújt volna. Zéró kisdolog, nagyról már nem is álmodsz. Ráadásul semmi pénzért nem hajlandó rád figyelni vagy két lépést arrébb vonszolni magát. Elragadtatottan réved a sarki lámpaoszlop szagolgatásába. A múltkor is ezt csinálta, a körmöshöz menet… Közben látod, a túloldalon pont most megy el a troli, a következő újabb hat-nyolc perc… Ezen a ponton feladod. Csalódott vagy. Talán dühös is. Nem létezik, hogy ez a négylábú itt melletted a te nevelésed legyen…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Praktiker Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Hírek - Címlapon
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!
Meglepő kutya-munka: USB- és mikrochip-keresésre képeznek ki kutyákat Ausztráliában Hírek - Címlapon
Meglepő kutya-munka: USB- és mikrochip-keresésre képeznek ki kutyákat Ausztráliában