A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szuperszimat? A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka

2022. augusztus 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Páratlan szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában egy nemrég közzétett tanulmányban.



 

A kutyák agya a szagokra és szaglásra van "huzalozva" – egy újonnan felvázolt térképnek köszönhetően már azt is tudjuk, mennyire kiterjedt ez a hálózat.

 

Erőteljes idegi kapcsolatok kötik össze a kutya orrát és agyát, áll a Journal of Neuroscience (idegtudománnyal foglalkozó folyóirat) július 11-i számában. Hát ezt eddig is tudtuk – mondhatnánk, ám a kutatás új színben tünteti fel a szaglás és látás közötti összefüggést, ahogy eddig más állatfajoknál és az embernél sem volt ismert.

 

Az eredményeknek hála az eddigiektől eltérő, merőben új anatómiai képet kaphatunk arról, hogyan „látják” a kutyák orrukkal a világot:

 

„Az, hogy ugyanazok a kapcsolatok megvannak náluk is, mint az embereknél, és még ennél is többel rendelkeznek, forradalmasítani fogja a kutyák kogníciójának megértését” - jelentette ki Eileen Jenkins, nyugalmazott katonai állatorvos, munkakutya-szakértő.

 

 

Szuperszimat - A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Szuperszimat - A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Fotó: howtododogtraining.com

 

 

Bizonyos tekintetben az eredmények nem is annyira meglepőek, állítja Pip Johnson, a Cornell Állatorvostudományi Egyetem állatorvos-radiológusa, a képalkotó diagnosztika szakértője. A kutyák híresek szuperszimatukról: az orrukban található szaglóreceptorok száma 200 millió és 1 milliárd közé tehető, míg az embereknél ez a szám 5 millió körül mozog. A kutya szaglógumójának mérete akár 30-szorosa is lehet a miénknek. Johnson azonban arra volt kíváncsi, hogyan is jut el az információ a kutya orrából agyának különböző területeire.

 

A térkép megalkotásához Johnson és kollégái 23 kutyáról készítettek MRI felvételeket. 20 keverék és 3 beagle volt az alany, mindegyiküknek hosszú orra és közepes méretű feje volt, feltehetően egytől-egyig kiváló szimattal rendelkeztek. A felvételek alapján a kutatók beazonosították azokat a fehérállományban futó idegpályákat, amelyek az agyterületek között szállítják a jeleket. Módszerük lényege a szövetek mentén futó vízmolekulák mozgásának leképezésén alapszik, így tudták feltérképezni az agy „úthálózatát”, ahogy Johnson fogalmaz.

 

Miután a szaginformáció bejut az orrba, a szaglógumóba száguld, mely a kutya szemei mögött foglal helyet az agyban. Az azonban eddig nem volt tiszta, hogy innen hova is továbbítódnak a jelek. Amikor Johnson alaposan megnézte az MRI felvételeken a nyomvonalakat, teljesen ledöbbent a látottakon: „Egyre-másra bukkantak elő azok a hatalmas pályák. Információs útvonalakhoz hasonlíthatnám őket, melyek az orrból az agyba futnak.”

 

 

A kutya orra egészen lenyűgöző szerkezet
A kutya orra egészen lenyűgöző szerkezet
Fotó: alpinehospital.com

 

 

A szaglórendszer

 

Az alábbi kép egyike az MRI-felvételeknek. Ahogy már említettük, a kutya agyában erőteljes idegpályák futnak a szaglógumóból (balra lent) öt különböző pontra. Az újonnan felfedezett kapcsolat (narancs) köti össze az olfaktorikus rendszert a látással – ezt egyelőre csak kutyáknál találták meg. A piramispályához (tractus corticospinalis, türkiz) az ösztönös viselkedések köthetőek. A lobus piriformis, vagyis a frontalis és temporalis lebeny olfaktorikus területei (zöld) fontos szerepet játszhatnak a szag észlelésében. A limbikus rendszer (kék) a viselkedéssel és az érzelmekkel függ össze. Az entorhinális kéreg (rózsaszín) a memóriát kezeli.

 

A kutya-agytérkép ezen új formájában hasonlóságokat fedezhetünk fel a miénkkel, hiszen olyan utak is találhatóak benne, melyek a szaglógumót az agynak azon területeihez kapcsolják, amelyeket az emlékezettel és érzelmekkel hoznak összefüggésbe. Az emberek esetében például ezzel magyarázható, miért idézhet fel bennünk bizonyos emlékeket egy parfüm illata.

 

A kutatás során egy új útvonalat is felfedeztek, mely a szaglógumó és a nyakszirti lebeny között fut; ez utóbbi kapcsolható a látáshoz. „A képzett kutyák és a kereső-, valamint a nyomkövető kutyák viselkedése alapján nagyon sokan feltételezték már ennek meglétét. Eddig még azonban senkinek sem sikerült bizonyítania, ami igazán lenyűgözővé teszi a felfedezést” - jelentette ki Jenkins.

 

 

Egyedülálló szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában
Egyedülálló szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában
Fotó: sciencenews.org / Pip Johnson

 

 

A kutyák érzékszerveik segítségével mérik fel környezetüket, ám ez az újonnan felfedezett kapcsolat a szaglás és látás között azt sugallja, hogy ez a kapcsolat meglehetősen szövevényes. Talán ez az anatómiai összeköttetés lehet az oka, amiért a szaglás átveszi a látás funkcióját, amikor a kutya elveszíti látását. „A vak kutyák is képesek visszahozni tárgyakat.”

 

Egy korábbi kutatásból már tudjuk, hogy a tenyésztés kihatással lehet a kutyák agyának formájára (Erin Hecht és koll., Harvardi Egyetem). Érdekes lenne még többet tudni arról is, hogy a különböző fajtákban hogyan néznek ki ezek az olfaktorikus útvonalak, például a kopóknál és vérebeknél, akiket olyan feladatokra képeztek ki, mint a vadászat, katasztrófák túlélőinek felkutatása vagy betegségek (rák, COVID-19, stb.) jelzése, mondta el Hecht. „Jelen tanulmány további kutatások alapját teszi le.”

 

Johnson és kollégái más állatfajok olfaktorikus pályáit is szeretné tanulmányozni: „Már volt szerencsém betekinteni macskákról feljegyzett adatokba. A macskák szaglórendszere valami egészen elképesztő, talán még több összeköttetéssel is bír, mint a kutyáké. Ez persze csak előzetes adat” - tette hozzá gyorsan a kutató a gazdik és kutyabarátok megnyugtatására.

 

Forrás: sciencenews.org
Indexkép forrás: howtododogtraining.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem hagyta el sérült barátját a kutya – mellette maradt, míg megérkezett a segítség Hírek - Címlapon
Nem hagyta el sérült barátját a kutya – mellette maradt, míg megérkezett a segítség
Meglepő kutya-munka: USB- és mikrochip-keresésre képeznek ki kutyákat Ausztráliában Hírek - Címlapon
Meglepő kutya-munka: USB- és mikrochip-keresésre képeznek ki kutyákat Ausztráliában