A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tippek: Így éld túl a Hard Dog Race Wild-ot

2017. augusztus 28., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Elég erősek és kitartóak vagytok kutyáddal, így elhatároztad, hogy indulsz a HDR Wild-on? Hoztunk pár tippet, amik segíthetnek nem csak a felkészülés véghajrájában, hanem a kutyakemény versenyen is.



A Hard Dog Race (HDR) Base után eggyel magasabb fokozatra kapcsol a HDR: a Wild versenyen 12 km és 22 akadály vár a párosokra. Ez már nem gyerekjáték (bár saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy bizony a Base se volt egyszerű falat :) ) , sokkal komolyabb felkészülést és odafigyelést igényel a kutya és főleg a gazdi részéről. Hiszen Te, kedves Gazdi, felelsz mindkettőtökért: Neked kell megítélni, valóban elég jól felkészültek vagytok-e egy ekkora kihívásra, Neked kell gondoskodnod arról, hogy az edzések után a versenyen is helyt álljatok, és egyben célba érjetek. Hiszen semmilyen verseny, nyeremény, díj nem ér annyit, hogy a saját, pláne kedvenced egészségét kockáztasd.

 

A HDR blogja, a kutyakemeny.blog.hu és a verseny megálmodójának, Púza Andrásnak a segítségével összeszedtünk pár “életmentő” tippet, amik az utolsó edzéseken és az induláskor is a segítségedre lehetnek.

 

A megfelelő felszerelés és ruha is sokat segít a teljesítésben
A megfelelő felszerelés és ruha is sokat segít a teljesítésben
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

 

#1 Felszerelés - a kutyának

A jó felszerelés nagyban megkönnyítheti a versenyeteket: megfelelő körülményt biztosít a futáshoz, kommunikációhoz. Bár nem kötelező, de erősen ajánlott a futóöv - hám kombináció. Utóbbi, a megfelelő hám még akkor is javasolt, ha magadnak nem szeretnél övet venni: kényelmesebb a kutyádnak és nem utolsó sorban megfelelően oszlatja el a terhelést. A pórázt ne felejtsd otthon, hiszen a verseny és a rendezvény területén is kötelező a használata!

Szájkosarat is lehet használni a versenyen, ha kutyád természete indokolja. Gondolj azonban arra, hogy kedvenced nem izzad - csak a tappancsán - kénytelen hát lihegéssel hűteni magát. A fokozott aktivitás hatására még inkább gyorsul a lihegése, nem szabad olyan szájkosarat adnod rá, ami ebben meggátolja. A textil szájkosár alkalmatlan a futáshoz, válaszd inkább a fém, vagy műanyag verziót. Fontos: ha az állatorvos a verseny előtti vizsgálaton úgy ítéli, kötelezhet arra, hogy a kutyára a verseny ideje alatt feltedd a szájkosarát.

Ami viszont kifejezetten tiltott lesz a versenyen: a fojtó- és szöges nyakörvek - ugye nem kell indokolni, miért? Tiltott lesz az indulás a flexi és az automata pórázokkal, hiszen ezek a terepen balesetveszélyesek.

 

Hám és futóöv: nyerő párosítás a Hard Dog Race-re is!
Hám és futóöv: nyerő párosítás a Hard Dog Race-re is!
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

#2 Felszerelés - Neked

Tartsd szem előtt: a HDR egy terepverseny! Nem kötelező ugyan, de ajánlott tehát terepre való cipővel indulnod. Ennek kialakítása nagy segítségedre lesz majd a hepehupás talajon, a sárban, az emelkedőkön és lejtőkön. Bármilyen cipőt is választasz, kerüld a vízhatlanságot! Elsőre jó ötletnek tűnhet, viszont az első derékig érő vizesárok után meg fogod bánni: a vízálló cipő a felül befolyt vizet bizony kifele se engedi ki. Előnyösebb egy nem-vízhatlan, jól szellőző cipő!

Egy ilyen hosszú távú versenyen kényelmesebb, ha kimondottan futáshoz készült ruházatot választasz. A technikai funkcionális pólók, nadrágok gyorsan száradnak.

Hasznos, ha futóövvel indulsz: erre nem csak a pórázt erősítheted, de bizonyos öveken zseb, és kulacstartó is van: elfér benne jutalomfalat a kutyádnak, energiaszelet Neked, és az életmentő víz. Utóbbi számára választhatsz akár futóhátizsákot is.

Akár beszerezted már a felszerelést, vagy még csak most indulsz bevásárolni, azt tanácsoljuk, a verseny előtti utolsó edzéseken mindenképp “avasd fel” az új ruhákat, cipőt, hámot - minden felszerelést. Ne a versenyen találkozzatok vele először!

 

Az emelkedők és a lejtők komoly kihívást jelentenek - egy jó cipő aranyat ér!
Az emelkedők és a lejtők komoly kihívást jelentenek - egy jó cipő aranyat ér!
Fotó: Figura Photo

 

#3 Hidratálj!!!

Nem véletlen a három felkiáltójel: ez az egyik legfontosabb egy ilyen versenyen (is)! Az intenzív fizikai igénybevétel fokozott hőtermeléssel jár mindkettőtöknél, így kiemelten fontos a hidratálás. A versenyző kutyát többször kell itatni!

A HDR Wildon több frissítőpont is lesz Neked és a kutyádnak is. Ennek ellenére jó, ha van Nálad egy kulacs, vagy palack víz, bármikor jól jöhet! Készüljetek viszont erre is előre: gyakorold kutyáddal a kulacsból/palackból ivást! A begyakorolt mozdulatok értékes perceket spórolhatnak Nektek.

A verseny előtti itatás rendkívül fontos: egy jól hidratált kutya jobban bírja a terhelést is. Adj neki inni reggel és a verseny előtt is (ugyanígy az edzések előtt is) 15-30 perccel.

Mielőtt rajthoz állnál, zuhanyozd le a kutyád, így az első vizes akadályig is biztosítod a hűtését.

A célba éréskor se feledkezz meg a vízről: Te is és kutyád is igyatok, pótoljátok az elveszett folyadékot!

 

Kiemelten fontos a hidratálás a verseny előtt - alatt - és után!
Kiemelten fontos a hidratálás a verseny előtt - alatt - és után!
Fotó: Figura Photo

 

#4 A futás

Ha a Wild-ra neveztél, valószínűleg már sok-sok kilométert megtettetek együtt kedvenceddel, a közös futást már sokat gyakoroltátok. A HDR azonban ennél jóval több: emelkedők, lejtők, rámpák, árkok… ezekre is készülj fel, amennyire lehet! Légy kreatív, fedezd fel a környékeden rejlő lehetőségeket a gyakorlásra! Az utolsó edzéseken sem késő ilyen szituációkat elővenni, hasznát vehetitek majd a versenyen! Kússzatok együtt kutyusoddal - akár az asztal alatt! Padokon, magasabb tereptárgyakon a fel-le ugrást tudjátok gyakorolni. Futás közben néha álljatok meg, és végezz guggolásokat a kutyád mellett: ne a versenyen lepődjön meg, hogy miért kezdtél ilyen fura dologba… :)

Az edzéseken és a versenyen is mindig figyelj a kutyusodra, vedd észre az általa küldött jeleket! Nem biztos, hogy végig bírja kocogni a 12 kilométert: ha kell, álljatok meg egy kis pihenőre, vagy lassítsatok a tempón.

 

Mindenre fel kell készülni!
Mindenre fel kell készülni!
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

+1 Kövesd a Falká(ka)t!

A Facebookon alakult Hard Dog Race Falkák rengeteg segítséget és nem kevés motivációt nyújthatnak! Keresd meg a hozzád legközelebbi Falkát, csatlakozz a csapatukhoz - ugyanakkor érdemes követni a többi Falkát is!

 

 


Még több tippért keresd fel a Hard Dog Race Blogját, a kutyakemeny.blog.hu-t!


 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, kutyakemeny.blog.hu

Témába vág

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a szivárványhídon Magyarország legidősebb kutyusa Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon Magyarország legidősebb kutyusa
Tévésztár lesz a Bors szerkesztőségi kutyusából! Hírek - Címlapon
Tévésztár lesz a Bors szerkesztőségi kutyusából!