hirdetés (X)

hirdetés (X)

A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Tippek: Így éld túl a Hard Dog Race Wild-ot

2017. augusztus 28., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Elég erősek és kitartóak vagytok kutyáddal, így elhatároztad, hogy indulsz a HDR Wild-on? Hoztunk pár tippet, amik segíthetnek nem csak a felkészülés véghajrájában, hanem a kutyakemény versenyen is.

Humac - huminsav - immunerősítő

hirdetés (X)A Hard Dog Race (HDR) Base után eggyel magasabb fokozatra kapcsol a HDR: a Wild versenyen 12 km és 22 akadály vár a párosokra. Ez már nem gyerekjáték (bár saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy bizony a Base se volt egyszerű falat :) ) , sokkal komolyabb felkészülést és odafigyelést igényel a kutya és főleg a gazdi részéről. Hiszen Te, kedves Gazdi, felelsz mindkettőtökért: Neked kell megítélni, valóban elég jól felkészültek vagytok-e egy ekkora kihívásra, Neked kell gondoskodnod arról, hogy az edzések után a versenyen is helyt álljatok, és egyben célba érjetek. Hiszen semmilyen verseny, nyeremény, díj nem ér annyit, hogy a saját, pláne kedvenced egészségét kockáztasd.

 

A HDR blogja, a kutyakemeny.blog.hu és a verseny megálmodójának, Púza Andrásnak a segítségével összeszedtünk pár “életmentő” tippet, amik az utolsó edzéseken és az induláskor is a segítségedre lehetnek.

 

A megfelelő felszerelés és ruha is sokat segít a teljesítésben
A megfelelő felszerelés és ruha is sokat segít a teljesítésben
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

 

#1 Felszerelés - a kutyának

A jó felszerelés nagyban megkönnyítheti a versenyeteket: megfelelő körülményt biztosít a futáshoz, kommunikációhoz. Bár nem kötelező, de erősen ajánlott a futóöv - hám kombináció. Utóbbi, a megfelelő hám még akkor is javasolt, ha magadnak nem szeretnél övet venni: kényelmesebb a kutyádnak és nem utolsó sorban megfelelően oszlatja el a terhelést. A pórázt ne felejtsd otthon, hiszen a verseny és a rendezvény területén is kötelező a használata!

Szájkosarat is lehet használni a versenyen, ha kutyád természete indokolja. Gondolj azonban arra, hogy kedvenced nem izzad - csak a tappancsán - kénytelen hát lihegéssel hűteni magát. A fokozott aktivitás hatására még inkább gyorsul a lihegése, nem szabad olyan szájkosarat adnod rá, ami ebben meggátolja. A textil szájkosár alkalmatlan a futáshoz, válaszd inkább a fém, vagy műanyag verziót. Fontos: ha az állatorvos a verseny előtti vizsgálaton úgy ítéli, kötelezhet arra, hogy a kutyára a verseny ideje alatt feltedd a szájkosarát.

Ami viszont kifejezetten tiltott lesz a versenyen: a fojtó- és szöges nyakörvek - ugye nem kell indokolni, miért? Tiltott lesz az indulás a flexi és az automata pórázokkal, hiszen ezek a terepen balesetveszélyesek.

 

Hám és futóöv: nyerő párosítás a Hard Dog Race-re is!
Hám és futóöv: nyerő párosítás a Hard Dog Race-re is!
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

#2 Felszerelés - Neked

Tartsd szem előtt: a HDR egy terepverseny! Nem kötelező ugyan, de ajánlott tehát terepre való cipővel indulnod. Ennek kialakítása nagy segítségedre lesz majd a hepehupás talajon, a sárban, az emelkedőkön és lejtőkön. Bármilyen cipőt is választasz, kerüld a vízhatlanságot! Elsőre jó ötletnek tűnhet, viszont az első derékig érő vizesárok után meg fogod bánni: a vízálló cipő a felül befolyt vizet bizony kifele se engedi ki. Előnyösebb egy nem-vízhatlan, jól szellőző cipő!

Egy ilyen hosszú távú versenyen kényelmesebb, ha kimondottan futáshoz készült ruházatot választasz. A technikai funkcionális pólók, nadrágok gyorsan száradnak.

Hasznos, ha futóövvel indulsz: erre nem csak a pórázt erősítheted, de bizonyos öveken zseb, és kulacstartó is van: elfér benne jutalomfalat a kutyádnak, energiaszelet Neked, és az életmentő víz. Utóbbi számára választhatsz akár futóhátizsákot is.

Akár beszerezted már a felszerelést, vagy még csak most indulsz bevásárolni, azt tanácsoljuk, a verseny előtti utolsó edzéseken mindenképp “avasd fel” az új ruhákat, cipőt, hámot - minden felszerelést. Ne a versenyen találkozzatok vele először!

 

Az emelkedők és a lejtők komoly kihívást jelentenek - egy jó cipő aranyat ér!
Az emelkedők és a lejtők komoly kihívást jelentenek - egy jó cipő aranyat ér!
Fotó: Figura Photo

 

#3 Hidratálj!!!

Nem véletlen a három felkiáltójel: ez az egyik legfontosabb egy ilyen versenyen (is)! Az intenzív fizikai igénybevétel fokozott hőtermeléssel jár mindkettőtöknél, így kiemelten fontos a hidratálás. A versenyző kutyát többször kell itatni!

A HDR Wildon több frissítőpont is lesz Neked és a kutyádnak is. Ennek ellenére jó, ha van Nálad egy kulacs, vagy palack víz, bármikor jól jöhet! Készüljetek viszont erre is előre: gyakorold kutyáddal a kulacsból/palackból ivást! A begyakorolt mozdulatok értékes perceket spórolhatnak Nektek.

A verseny előtti itatás rendkívül fontos: egy jól hidratált kutya jobban bírja a terhelést is. Adj neki inni reggel és a verseny előtt is (ugyanígy az edzések előtt is) 15-30 perccel.

Mielőtt rajthoz állnál, zuhanyozd le a kutyád, így az első vizes akadályig is biztosítod a hűtését.

A célba éréskor se feledkezz meg a vízről: Te is és kutyád is igyatok, pótoljátok az elveszett folyadékot!

 

Kiemelten fontos a hidratálás a verseny előtt - alatt - és után!
Kiemelten fontos a hidratálás a verseny előtt - alatt - és után!
Fotó: Figura Photo

 

#4 A futás

Ha a Wild-ra neveztél, valószínűleg már sok-sok kilométert megtettetek együtt kedvenceddel, a közös futást már sokat gyakoroltátok. A HDR azonban ennél jóval több: emelkedők, lejtők, rámpák, árkok… ezekre is készülj fel, amennyire lehet! Légy kreatív, fedezd fel a környékeden rejlő lehetőségeket a gyakorlásra! Az utolsó edzéseken sem késő ilyen szituációkat elővenni, hasznát vehetitek majd a versenyen! Kússzatok együtt kutyusoddal - akár az asztal alatt! Padokon, magasabb tereptárgyakon a fel-le ugrást tudjátok gyakorolni. Futás közben néha álljatok meg, és végezz guggolásokat a kutyád mellett: ne a versenyen lepődjön meg, hogy miért kezdtél ilyen fura dologba… :)

Az edzéseken és a versenyen is mindig figyelj a kutyusodra, vedd észre az általa küldött jeleket! Nem biztos, hogy végig bírja kocogni a 12 kilométert: ha kell, álljatok meg egy kis pihenőre, vagy lassítsatok a tempón.

 

Mindenre fel kell készülni!
Mindenre fel kell készülni!
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

+1 Kövesd a Falká(ka)t!

A Facebookon alakult Hard Dog Race Falkák rengeteg segítséget és nem kevés motivációt nyújthatnak! Keresd meg a hozzád legközelebbi Falkát, csatlakozz a csapatukhoz - ugyanakkor érdemes követni a többi Falkát is!

 

 


Még több tippért keresd fel a Hard Dog Race Blogját, a kutyakemeny.blog.hu-t!


 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, kutyakemeny.blog.hu

Témába vág

Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál
Az ősztől kora tavaszig tartó időszak a felfázások tipikus ideje, mely kedvenceinket is érintheti. A vizeletcsepegésnek azonban számos kiváltó oka lehet. Tudj meg többet arról is, hogyan segíthetsz kutyádnak inkontinencia esetén!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

„Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál? „Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál?
Körbe-körbe rohangál, szemei kikerekednek, füleit hátracsapja és fikarcnyit sem törődik azzal, kit vagy mit borít fel a féktelen tombolásban... Ismerős?

Kutyás sportok: Puller – a lila karika Kutyás sportok: Puller – a lila karika
Egyre több gazdi és körülöttük ugrándozó kutyus bukkan fel a parkokban két darab furcsa, agyonrágcsált lila karikát lóbálva, röptetve és lelkesen cipelve. A számtalan fognyomot őrző szerkezet neve: Puller.

"Hat láb-egy tempó" - Kutyás terepfutó verseny "Hat láb-egy tempó" - Kutyás terepfutó verseny
Öröm, felszabadultság, közös élmények és csapatépítés. Ezt mindet és még ennél is többet megtapasztalhattál már, ha kutyáddal közösen futsz. És nincs is jobb módja mindkettőtök napi mozgására, mint a közös kocogás. Magyarország egyik legnagyobb kutyás futóinak közössége megrendezi első versenyét!

Így védd a kutyádat tűzijáték idején Így védd a kutyádat tűzijáték idején
Nagyon sok kutya retteg a dörgéstől, villámlástól, valamint a tűzijátéktól. Augusztus 20-án az ország legtöbb településén ezzel a programmal koronázzák meg az ünneplést - kutyáinknak ez azonban hatalmas sokkot is jelenthet.

Elindult a nevezés a Hard Dog Race Wildra! Elindult a nevezés a Hard Dog Race Wildra!
A legkeményebb kutyák és legbátrabb gazdik versenyére idén szeptember elsején kerül sor - a nevezés már elindult!

10 tipp Cesar Millantól a nyári meleg idejére 10 tipp Cesar Millantól a nyári meleg idejére
A legmelegebb évszak sok boldog percet okoz nekünk: szabadság, napsütés, strandolás… De az éremnek két oldala van, a hőségben sok dologra kell odafigyelnünk mind a saját, mind kutyáink egészségének megőrzése érdekében.

Visszaszámlálás indul: startol az idei Hard Dog Race Visszaszámlálás indul: startol az idei Hard Dog Race
Április utolsó hétvégéjén startol az idei Hard Dog Race szezon: a HDR Base-el indul a népszerű versenysorozat a jól ismert piliscsévi motocross pályán.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyák a tigrisek között Hírek - Címlapon
Kutyák a tigrisek között
Segítőkutya-figurát készített a Lego! Hírek - Címlapon
Segítőkutya-figurát készített a Lego!