A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tippek: Így éld túl a Hard Dog Race Wild-ot

2017. augusztus 28., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Elég erősek és kitartóak vagytok kutyáddal, így elhatároztad, hogy indulsz a HDR Wild-on? Hoztunk pár tippet, amik segíthetnek nem csak a felkészülés véghajrájában, hanem a kutyakemény versenyen is.A Hard Dog Race (HDR) Base után eggyel magasabb fokozatra kapcsol a HDR: a Wild versenyen 12 km és 22 akadály vár a párosokra. Ez már nem gyerekjáték (bár saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy bizony a Base se volt egyszerű falat :) ) , sokkal komolyabb felkészülést és odafigyelést igényel a kutya és főleg a gazdi részéről. Hiszen Te, kedves Gazdi, felelsz mindkettőtökért: Neked kell megítélni, valóban elég jól felkészültek vagytok-e egy ekkora kihívásra, Neked kell gondoskodnod arról, hogy az edzések után a versenyen is helyt álljatok, és egyben célba érjetek. Hiszen semmilyen verseny, nyeremény, díj nem ér annyit, hogy a saját, pláne kedvenced egészségét kockáztasd.

 

A HDR blogja, a kutyakemeny.blog.hu és a verseny megálmodójának, Púza Andrásnak a segítségével összeszedtünk pár “életmentő” tippet, amik az utolsó edzéseken és az induláskor is a segítségedre lehetnek.

 

A megfelelő felszerelés és ruha is sokat segít a teljesítésben
A megfelelő felszerelés és ruha is sokat segít a teljesítésben
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

 

#1 Felszerelés - a kutyának

A jó felszerelés nagyban megkönnyítheti a versenyeteket: megfelelő körülményt biztosít a futáshoz, kommunikációhoz. Bár nem kötelező, de erősen ajánlott a futóöv - hám kombináció. Utóbbi, a megfelelő hám még akkor is javasolt, ha magadnak nem szeretnél övet venni: kényelmesebb a kutyádnak és nem utolsó sorban megfelelően oszlatja el a terhelést. A pórázt ne felejtsd otthon, hiszen a verseny és a rendezvény területén is kötelező a használata!

Szájkosarat is lehet használni a versenyen, ha kutyád természete indokolja. Gondolj azonban arra, hogy kedvenced nem izzad - csak a tappancsán - kénytelen hát lihegéssel hűteni magát. A fokozott aktivitás hatására még inkább gyorsul a lihegése, nem szabad olyan szájkosarat adnod rá, ami ebben meggátolja. A textil szájkosár alkalmatlan a futáshoz, válaszd inkább a fém, vagy műanyag verziót. Fontos: ha az állatorvos a verseny előtti vizsgálaton úgy ítéli, kötelezhet arra, hogy a kutyára a verseny ideje alatt feltedd a szájkosarát.

Ami viszont kifejezetten tiltott lesz a versenyen: a fojtó- és szöges nyakörvek - ugye nem kell indokolni, miért? Tiltott lesz az indulás a flexi és az automata pórázokkal, hiszen ezek a terepen balesetveszélyesek.

 

Hám és futóöv: nyerő párosítás a Hard Dog Race-re is!
Hám és futóöv: nyerő párosítás a Hard Dog Race-re is!
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

#2 Felszerelés - Neked

Tartsd szem előtt: a HDR egy terepverseny! Nem kötelező ugyan, de ajánlott tehát terepre való cipővel indulnod. Ennek kialakítása nagy segítségedre lesz majd a hepehupás talajon, a sárban, az emelkedőkön és lejtőkön. Bármilyen cipőt is választasz, kerüld a vízhatlanságot! Elsőre jó ötletnek tűnhet, viszont az első derékig érő vizesárok után meg fogod bánni: a vízálló cipő a felül befolyt vizet bizony kifele se engedi ki. Előnyösebb egy nem-vízhatlan, jól szellőző cipő!

Egy ilyen hosszú távú versenyen kényelmesebb, ha kimondottan futáshoz készült ruházatot választasz. A technikai funkcionális pólók, nadrágok gyorsan száradnak.

Hasznos, ha futóövvel indulsz: erre nem csak a pórázt erősítheted, de bizonyos öveken zseb, és kulacstartó is van: elfér benne jutalomfalat a kutyádnak, energiaszelet Neked, és az életmentő víz. Utóbbi számára választhatsz akár futóhátizsákot is.

Akár beszerezted már a felszerelést, vagy még csak most indulsz bevásárolni, azt tanácsoljuk, a verseny előtti utolsó edzéseken mindenképp “avasd fel” az új ruhákat, cipőt, hámot - minden felszerelést. Ne a versenyen találkozzatok vele először!

 

Az emelkedők és a lejtők komoly kihívást jelentenek - egy jó cipő aranyat ér!
Az emelkedők és a lejtők komoly kihívást jelentenek - egy jó cipő aranyat ér!
Fotó: Figura Photo

 

#3 Hidratálj!!!

Nem véletlen a három felkiáltójel: ez az egyik legfontosabb egy ilyen versenyen (is)! Az intenzív fizikai igénybevétel fokozott hőtermeléssel jár mindkettőtöknél, így kiemelten fontos a hidratálás. A versenyző kutyát többször kell itatni!

A HDR Wildon több frissítőpont is lesz Neked és a kutyádnak is. Ennek ellenére jó, ha van Nálad egy kulacs, vagy palack víz, bármikor jól jöhet! Készüljetek viszont erre is előre: gyakorold kutyáddal a kulacsból/palackból ivást! A begyakorolt mozdulatok értékes perceket spórolhatnak Nektek.

A verseny előtti itatás rendkívül fontos: egy jól hidratált kutya jobban bírja a terhelést is. Adj neki inni reggel és a verseny előtt is (ugyanígy az edzések előtt is) 15-30 perccel.

Mielőtt rajthoz állnál, zuhanyozd le a kutyád, így az első vizes akadályig is biztosítod a hűtését.

A célba éréskor se feledkezz meg a vízről: Te is és kutyád is igyatok, pótoljátok az elveszett folyadékot!

 

Kiemelten fontos a hidratálás a verseny előtt - alatt - és után!
Kiemelten fontos a hidratálás a verseny előtt - alatt - és után!
Fotó: Figura Photo

 

#4 A futás

Ha a Wild-ra neveztél, valószínűleg már sok-sok kilométert megtettetek együtt kedvenceddel, a közös futást már sokat gyakoroltátok. A HDR azonban ennél jóval több: emelkedők, lejtők, rámpák, árkok… ezekre is készülj fel, amennyire lehet! Légy kreatív, fedezd fel a környékeden rejlő lehetőségeket a gyakorlásra! Az utolsó edzéseken sem késő ilyen szituációkat elővenni, hasznát vehetitek majd a versenyen! Kússzatok együtt kutyusoddal - akár az asztal alatt! Padokon, magasabb tereptárgyakon a fel-le ugrást tudjátok gyakorolni. Futás közben néha álljatok meg, és végezz guggolásokat a kutyád mellett: ne a versenyen lepődjön meg, hogy miért kezdtél ilyen fura dologba… :)

Az edzéseken és a versenyen is mindig figyelj a kutyusodra, vedd észre az általa küldött jeleket! Nem biztos, hogy végig bírja kocogni a 12 kilométert: ha kell, álljatok meg egy kis pihenőre, vagy lassítsatok a tempón.

 

Mindenre fel kell készülni!
Mindenre fel kell készülni!
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

+1 Kövesd a Falká(ka)t!

A Facebookon alakult Hard Dog Race Falkák rengeteg segítséget és nem kevés motivációt nyújthatnak! Keresd meg a hozzád legközelebbi Falkát, csatlakozz a csapatukhoz - ugyanakkor érdemes követni a többi Falkát is!

 

 


Még több tippért keresd fel a Hard Dog Race Blogját, a kutyakemeny.blog.hu-t!


 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, kutyakemeny.blog.hu

Témába vág

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz? Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?
Ahhoz, hogy a kutya fülei egészségesek maradhassanak, időről-időre érdemes gondot fordítanunk ápolásukra. Ilyenkor azonban nem minden eb bizonyul együttműködőnek... Kis odafigyeléssel és kreativitással számukra is kellemesebbé tehetjük a műveletet!

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Rehabportál Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a szivárványhídon Magyarország legidősebb kutyusa Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon Magyarország legidősebb kutyusa
Tévésztár lesz a Bors szerkesztőségi kutyusából! Hírek - Címlapon
Tévésztár lesz a Bors szerkesztőségi kutyusából!