A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Titina, az első kutya az Északi-sark felett

2019. április 13., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Ki hinné, hogy az Északi-sark első átrepülése során a pilóta legkitartóbb támasza, bátor kis segédje egy virgonc kiskutya volt? Olvassátok el izgalmas történetüket!



1926-ban az olasz felfedező, Umberto Nobile (1885-1978) célul tűzte ki, hogy ő lesz az első ember a földön, aki átrepül az Északi-sark felett. Álmának megvalósításában hűséges foxterrierje, Titina is segítségére volt. Az expedíció április 10-én kezdődött, Nobile kapitány és 13 fős legénysége Rómában szállt fel a Norge nevet viselő léghajóval.

 

Egy évvel korábban már voltak hasonló kísérletek, a norvég Roald Amundsen két hidroplánnal indult útnak, de nem járt sikerrel. Oslóban ismerkedett meg Nobiléval, közösen tervezték meg a '26-os expedíciót. Amundsen vezetésével néhány héttel később, májusban tűzték ki az olasz, norvég és amerikai zászlókat az Északi-sark jegén. 

Titina, a felfedező foxterrierje (balra) és Nobile második léghajója, az Italia
Titina, a felfedező foxterrierje (balra) és Nobile második léghajója, az Italia
Fotó: barkpost.com

 

A léghajó fedélzetének szűkös körülményei miatt Nobile legénysége kezdetben ellenezte a kutya jelenlétét a hosszú úton, de a kapitány eltökélten kitartott terve mellett. Kedvencét az utcáról vette magához Rómában, ahol Titina magányosan, éhezve tengette életét, ám attól a pillanattól kezdve, hogy a férfi társául fogadta a négylábút, szinte mindent együtt csináltak, s a nap minden percét együtt töltötték. Kétség sem fért hozzá, hogy a nehézségekkel tarkított, veszélyes utazásnak is együtt vágnak neki. Az Északi-sark egének meghódítása Titina nélkül elképzelhetetlen lett volna a gazdi számára.

 

Umberto Nobile kapitány és kutyája, Titina
Umberto Nobile kapitány és kutyája, Titina
Fotó: barkpost.com

 

A sikeres küldetés után a bátor kiskutya természetesen a fényképekről sem maradhatott le, s az idő múlásával egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. Neve beivódott a repülés történetébe, míg a legénység tagjainak többsége feledésbe merült.

 

Titina igazi celeb eb lett a 20-as évek Amerikájában. Olyan hírességek oldalán fedezhetjük fel korabeli fotókon, mint a filmsztár Rudolph Valentino, a norvég királyi család, de még New York polgármesterével és az Egyesült Államok elnökével is találkozhatott. Az imádnivaló foxterrier története bejárta a világot, legendája máig fennmaradt, hiszen ő volt az első kutya, aki átrepülte az Északi-sarkot.

 

Umberto Nobile és Titina, a felfedező által dedikált fényképen (1926. augusztus 1.)
Umberto Nobile és Titina, a felfedező által dedikált fényképen (1926. augusztus 1.)
Fotó. maxim48.ru

 

Mivel Titina az égi kalandok jelképévé vált, Nobile második sarki útjára is elvitte magával. Sajnos az expedíció meglehetősen szerencsétlenül végződött, a repülőgép lezuhant a fagyos tundra síkságain. Amikor a mentésükre küldött repülő megérkezett, s a legénység életben maradt tagjai végre fellélegezhettek, a pilóta arról tájékoztatta őket, hogy csak egyetlen szabad helye van vezetőjük számára.

 

Nobile nem habozott sokáig, ölbe kapta kutyáját, s bajtársai elképedésére otthagyta őket a jégen... Később őket is kimentették, de a kapitány döntése, mely szerint hű legénysége helyett kedvencét választotta, végérvényesen tönkretette hírnevét.

 

Titina, az első kutya az Északi-sark egén
Titina, az első kutya az Északi-sark egén
Fotó: spitsbergenairshipmuseum.com

 

Hogyan is hibáztathatnánk érte tettéért? Ha ő akkor nem viszi magával Titinát, a kiskutya minden bizonnyal életét vesztette volna a kegyetlen fagyban.

 

 

Forrás: barkpost.com, wikipedia.hu
Indexkép forrás: barkpost.com
Cikk első megjelenése: 2016. február 22.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szigorította az állatok eladására vonatkozó szabályzatát a Jófogás Hírek - Címlapon
Szigorította az állatok eladására vonatkozó szabályzatát a Jófogás
Vádat emeltek a mohácsi kutyaviadal szervezői ellen Hírek - Címlapon
Vádat emeltek a mohácsi kutyaviadal szervezői ellen