A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene

2023. december 06., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa, egy szolgáltató állatorvos. A kiskutyákat és macskákat az Európai Unió több tagállamába szállították – a hamis papírokon túl a kölykök korával is baj volt, túl fiatalok voltak még a szállításhoz, ráadásul azonosító chippel sem rendelkeztek. A hatósági állatorvos és társai ellen vádat emeltek – börtön várhat rájuk!



Az alábbiakban olvasható az Ügyészség közleménye a vádemelés részleteiről:

 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult eljárásban a nyomozó ügyészség 2021 májusában Békés vármegyében összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre. Az ügyészség felkérésére az NVSZ nyomozati cselekmények elvégzésében is hatékonyan közreműködött. 

 

A vádirat szerint egy vezető beosztású hatósági állatorvos és egy szolgáltató állatorvos hivatalos személyként, készpénzért cserébe több kutyakereskedő és egyéb technikai, valamint logisztikai feladatokat ellátó személyekkel 2019-ben megállapodott abban, hogy a jogszabályi rendelkezések megszegésével, kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

 

A megállapodás alapján az állatkereskedők a külföldi vásárlók által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú, a kereskedelmi célú nemzetközi forgalmazásra vonatkozó szabályok által megkívánt veszettség elleni oltással, egyedi megjelöléssel nem rendelkező, a megengedettnél fiatalabb kutyákat, illetve esetenként macskákat vásároltak fel.

 

 

Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa
Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa
Fotó: Unsplash - Mia Anderson

 

 

Az állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállat útleveleket állított ki anélkül, hogy rajtuk bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású állatorvos a segítőjével rögzítette az internetes nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat. A valótlan tartalmú okiratok birtokában az érintett kisállatokat az Európai Unió több tagállamába szállították.

 

 

Az elkövetési időszakban 79 szállításhoz kapcsolódóan, több mint 33.000.000 forint összegben került sor jogtalan előny elfogadására, valamint több mint 5.000 kisállatot érintően állítottak ki valótlan tartalmú kisállat útlevelet.

 

Vádiratban az ügyészség a tíz vádlott többsége esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, a legsúlyosabb büntetési indítvány beismerés esetére 8 év.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Mia Anderson

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál Hírek - Címlapon
10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Hírek - Címlapon
Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt