A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új ellenszer kerülhet a boltokba a kullancsok ellen

2017. június 25., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Óriási problémát okoznak mindennapjainkban a kullancsok, és bár több védekezési mód is rendelkezésünkre áll, 100%-os megoldást egyik sem jelent. Nem beszélve arról, hogy nem csak kutyákra, hanem a gazdikra is veszélyt jelentenek az általuk hordozott betegségek. Egy új módszer végre megoldást hozhat!Rejtőzködő életmódja miatt szinte észrevehetetlen, évente huszonkétezer petét rak és alkalmazkodóképessége miatt a tartósan plusz hét fok alatti hőmérséklet sem végez vele. A kullancs ellen még a zárt ruházat sem jelent biztos védelmet. Kedveli a nedves, hűvös helyeket, előszeretettel telepszik meg háziállatok bundájában és emberi testhajlatokban, a Lyme-kóron kívül számos más betegség forrása is lehet. Szerencsére az egyik gombafaj, pontosabban egy abból előállított készítmény szinte száz százalékban képes elpusztítani ezt a vérszívót - írja a magyarhirlap.hu.

 

Réten, erdőben, de akár a városban is összeszedheti akár a kutya, akár a gazdi a kullancsot
Réten, erdőben, de akár a városban is összeszedheti akár a kutya, akár a gazdi a kullancsot
Fotó: pinterest.comBózsik Béla Pál nyugalmazott főorvos, a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak azt mondta, a kullancsgombát először katicabogarak és fátyolkák lárváin, valamint kullancsokon tesztelték, ám szerencsés módon a kifejlesztett szer csak az utóbbiakat pusztította el. Egy húsz évvel ezelőtti, a Lyme-kórhoz és társbetegségeihez kapcsolódó San Francisco-i kongresszus adta az ötletet a hazai kísérletekhez – idézte fel a szakember. Az ily módon már bizonyított hatású vegyületet aztán permetként szórták szét a Duna árterében olyan területeken, ahol sok vérszívó fordult elő, majd rá egy évre összehasonlították olyan helyszínekkel, ahová nem jutott belőle. A kezelt és a kezeletlen területek között jelentős különbség mutatkozott.

Noha a kullancsgomba nevet viselő szer itthon szabadalmat kapott, használata évekig nem terjedt el. Most azonban lehetséges, hogy akár már az idén a boltok polcaira kerülhet – mondta Bózsik Béla Pál. Elmondta, mivel folyékony formában kerül majd forgalomba, permetezéssel lehet felhasználni. A kullancsgomba.hu felsorolása szerint háti permetezővel, gépi háti permetezővel, traktoros csápos permetezővel, permetezőhelikopterrel szórható, azaz otthoni, kerti használatra és nagyüzemi felhasználásra egyaránt alkalmas lesz. Hamarosan tehát egy magyar termékkel vehetjük fel a harcot a veszélyes vérszívók ellen.

 

 

Forrás: magyarhirlap.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Támadnak a kullancslegyek hazánkban is Támadnak a kullancslegyek hazánkban is
Valójában nem új jelenségről van szó. A tudósok szerint viszont évről-évre nő a számuk, és a közösségi médiában is egyre több észlelésről lehet olvasni hazánk területéről is. Az erdők, legelők, istállók környéke a kedvenc előfordulási helyük, ahol könnyen találnak gazdaállatot, azonban a beszámolók alapján már a városok fás, füves területein is lehet velük találkozni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tüntettek az állatok védelméért Fülöp szenvedéseinek helyszínén Hírek - Címlapon
Tüntettek az állatok védelméért Fülöp szenvedéseinek helyszínén
Egy kávézó teraszáról loptak el egy kutyát Budapesten Hírek - Címlapon
Egy kávézó teraszáról loptak el egy kutyát Budapesten