A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot

2018. október 18., 06:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!




A kutyák mindig is nagy szerepet töltöttek be az emberek életében. Ezt bizonyítja az a kutatás is, amelyben kiderül, már a nagy vándorlások korában is velünk tartottak négylábú barátaink.



Tudósok szerint az első farmerek, akik kivándoroltak a Közép-Keletről a kecskéiket, juhaikat és kutyáikat is magukkal vitték útjukra. Az első farmerek a termékeny félhold területén, azaz a mai Szíriában, Irakban, Egyiptomban és Jordániában éltek. Azok az emberek, akik vadászó és gyűjtögető életmódot folytattak, szinte rá voltak kényszerülve az állatokkal való együttélésre. Körülbelül 9000 évvel ezelőtt ezek az embercsoportok Európa és Ázsia területére kezdtek vándorolni. A vadon élő farkasok az emberrel való együttélés hatására háziasodtak és egyre inkább átalakultak a ma élő kutyák elődeire. A háziasodásról azonban nem áll rendelkezésünkre sok információ, a tudósok eddig inkább csak következtettek arra, mi és hogyan történt.

 

Mivel a kutya és az ember több tízezer éve együtt él, emiatt gyakran közös genetikai nyomásnak voltak kitéve, ezért több hasonló genetikai változást lehet felfedezni a két faj fejlődésében.

 

 

Border collie és egy csehszlovák farkaskutya
Border collie és egy csehszlovák farkaskutya
Fotó: Getty Images

 

 

Az új kutatásból az derül ki, hogy a vándorlások során az emberekkel együtt tartottak kutyáik is. A bizonyítékok a ma élő ebekből kivont DNS mintákon alapszanak, melyeket Európa- és Ázsia-szerte megtaláltak régészeti leleteken. A francia Rennes Egyetem professzora, Dr. Morgane Ollivier azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy:

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a kutyáknak és az embereknek összefonódott története van: a kutyák követték az embereket az Európába tartó vándorlás alatt. A kutatás azt bizonyítja, hogy az emberek és az ebek között régóta szoros kapcsolat áll fenn.”

 

Amikor a vándorlás befejeződött, az emberekkel érkező kutyák elkezdtek szaporodni a már Európában lévő társaikkal, ami méginkább megváltoztatta génállományukat. Ennek a rendkívül hosszas folyamatnak a hatására alakult ki ennyi fajtájú, színű, méretű és természetű négylábú kedvenc, akikkel ma osztjuk meg otthonainkat.

A teljes kutatás az alábbi oldalon  tekinthető meg.

 

 


A háziasodásuk története:

  • a farkasok 20-40.000 évvel ezelőtt váltak kutyákká, az emberrel való együttélés hatására
  • lehetséges, hogy két különböző, egymástól több ezer mérföldre élő farkaspopulációt szelidítettek meg
  • a háziasodás során a farkasok génjei és viselkedése átformálódott és ebből alakultak ki a mai kutyák

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta Irodakutya.com Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaházra gyűjtenek a menhelyi kutyáknak – Te is segíthetsz! Hírek - Címlapon
Kutyaházra gyűjtenek a menhelyi kutyáknak – Te is segíthetsz!
Lenyűgöző képeken Budapest kutyái Hírek - Címlapon
Lenyűgöző képeken Budapest kutyái