A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Új kutyás rendezvényhelyszín Szabolcsban - ráadásul vízparton!

2019. augusztus 15., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Kutyás rendezvényekre járni jó buli: találkozhatunk más kutyákkal, gazdikkal, a programoknak hála pedig színes élményekre tehetünk szert. Na és ha mindezt összeköthetjük egy kis vízparti mókával – felejthetetlen lesz!Egy egészen új ötlettel állt elő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy elhivatott kutyás csapat: különleges, kifejezetten kutyásokra szabott rendezvényhelyszínt álmodtak meg, ami ráadásul egy festői kis tavacska partján fekszik. Arról, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni a vízparti kutyás rendezvényhelyszínt, annak megálmodójával, Kovács Tündével beszélgettünk.

 

 

- Honnan jött az ötlet, hogy tóparti rendezvényeket szervezz kutyásoknak?

- Évek óta találkozom a szabolcsi kutyabarátok igényével, miszerint szeretnék nyáron (de akár máskor is) kedvenceiket vízpartra vinni, ám ezt 100 km-es körzetben csak nagyon kevés helyen tehetik meg. Sokan járnak Nyíregyházáról a nemrég Tiszafüreden nyílt kutyastrandra, de nem mindenki vállalja be a csaknem másfél órás autóutat kedvencével a kánikulában... Ezért 2018-ban életre hívtuk a "Vízparti Kutyás Hétvégét", amit idén is megszerveztünk, hogy a Tiszánál összegyűlhessenek pancsolni a kutyások. Már ott is felmerült, hogy bár élvezik, de jó lenne, ha még többször tehetnék ezt meg, és ha közelebb lenne a megyeszékhelyhez. Évek óta kerestünk olyan vízpartot, ahol "megtűrnék" az ebeket, de sajnos mindig falakba ütköztünk. Akár önkormányzati, akár magántulajdonról volt szó. Nagyon megörültem hát, amikor idén rábukkantam egy kis magántóra Nyíregyháza és Nyírtelek között, amely mellett végre kutyás rendezvényeket tarthatunk. 

 

 

- Milyen környezetben fekszik a Vizsla-tó, mire számítsanak a gazdik?

- Eddig a legtömörebb visszajelzés, amit kaptunk a környezetre,  hogy "hangulatos". Csend és nyugalom honol, minden irányból zöld veszi körül. Bár főútvonalhoz közel fekszik, a fák remek hangszigetelők és szinte alig hallani az autókat, érezni pedig nem is lehet őket. Többen azt mondták, hihetetlen, hogy Nyíregyháza belvárosától 10 percre ilyen kis csodában lehet része az embernek.  Busszal is 15 percet kell csak utaznunk, majd pár perc gyalog a tóig. A két éve befejezett Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút is a közelben halad el, így két- és négykeréken is viszonylag egyszerűen megközelíthető a helyszín, amelyhez a főútról letérve árnyas fák között, és többek között napraforgótáblák mellett vezet a kavicsos-/ földút. A közelben gyakran látni nyulat, őzet, fácánt, a tóra kacsa, gólya és kócsag jár vadászni, a szomszédban pedig lovak legelésznek... Szerintünk idilli :) A szomszédok pedig szerencsére nagyon kedves, kutyabarát emberek, és pozitívan állnak hozzánk, köszönjük az eddigi segítséget ezúton is!

 

 

Idilli környezetben fekszik a Vizsla-tó
Idilli környezetben fekszik a Vizsla-tó
Fotó: Kovács Tünde

  

- Az egész tó a kutyusoké lesz egyébként, vagy csak egy része?

- Ez egy kb. 500 négyzetméteres tó, az egész a négylábúak birodalma lesz! Emberek számára a fürdés nem megengedett, mivel nem kijelölt fürdőhelyről van szó. A tó nem hirtelen, hanem lépcsőzetesen mélyül, ezért az úszással még csak ismerkedő ebeknek sem lesz ijesztő. De kutya úszómellényeket is igénybe lehet majd venni! A parton pedig napernyők alatt hűsölhet majd kutya és gazdi, de a fáradhatatlanok pancsolás után gyakorolhatnak is a mini agility pályán. 

 

- Mekkora területről van egyébként szó? El is lesz kerítve?

- Egy csaknem 5000 négyzetméteres, körbekerített területnek körülbelül a felét vehetik birtokba majd a kutyások. A parkoló is zárt, de az út felé nyitott lesz, hogy bárki ki- be tudjon jönni, amikor neki tetszik, ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a kutyusát a parkolóban csak pórázon vezesse a szökés elkerülése érdekében. A természetben még a legszófogadóbb ebeknél is előfordulhat, hogy az ösztön győz, és egy felröppenő fácán vagy egy megugró őz után megerednek, és akkor kergetheti szegény gazdi a környező mezőkön... Amint belépnek a rendezvényhelyszínre és bezárták a kaput, akkor el lehet majd engedni természetesen a kutyusokat, hogy ismerkedjenek, pancsoljanak. A kerítés alja be van ásva, így a gyors szökés veszélye nem áll fenn, ám sajnos nem túl magas a kerítés, a "magasugró" ebeknek valószínűleg nem akadály. Tervben van a fejlesztések között egy még magasabb, még zártabb kerítés rendszer, ám addig a nagyon nagy, vagy a szökésre hajlamos kutyáknak nem teljesen ideális a hely - ezt a gazdik vegyék figyelembe! Bár "tesztalanyként" volt olyan kutya már a területen, aki valószínűleg könnyen átlendült volna a kerítésen, de meg sem fordult a fejében, mert lekötötte a tó. Véleményem szerint, ha jól érzi magát a kutya és foglalkozunk vele, akkor nem lesz gond. Titkon remélem is, hogy itt a gazdi aktívan tud kikapcsolódni kedvencével, és nem fogok sok olyat látni, mint a futtatókban, amikor a kétlábúak ülnek a padon és a telefonjukat nyomkodják, míg szegény négylábú társuk próbálja lefoglalni magát, gödröket ás, ugatja a járókelőket, beleköt más kutyákba, mindenféle kontroll nélkül.  Várhatóan itt sokan leszünk "összezárva", mindenki felel saját kedvencéért, de ez természetesen a Házirendben is részletezve lesz. 

Mivel magánterületről van szó, nem tudjuk biztosítani, hogy 0-24 ben nyitva legyen a rendezvényhelyszín. A látogatással kapcsolatos mindennemű információt fel fogunk tüntetni a Facebook-oldalunkon, de egyedi igényeket is szívesen fogadunk privát üzenetben.

 

A sekély, lassan mélyülő víz a kistestű kutyáknak is kényelmes
A sekély, lassan mélyülő víz a kistestű kutyáknak is kényelmes
Fotó: Kovács Tünde 

- És talán a legtöbb kutyást érdeklő kérdés: mikor lesz az első rendezvény?

- A nyitóbuli időpontját folyamatosan tolnunk kellett, mert többek között az időjárás nem igazán kedvezett az előkészületeknek... Augusztusban és szeptemberben azért szeretnénk már pár kisebb rendezvényt összehozni, de a nagyobb bulik jövő tavasztól várhatóak. 

 

- Milyen rendezvényekre kell számítani?
- A "klasszikus" szépségversenyes, ügyességi versenyes vonal mellett tervezünk majd fajtatalálkozókat, sportversenyeket, de különlegességekkel is készülünk, ami egyelőre legyen meglepetés! Csak a fantázia szab határt, így természetesen várjuk az ötleteket, igényeket a kutyásoktól. Emellett magán rendezvényekre is bérelhető a terület egész évben. 

 

Facebook oldalunkon lesznek fenn a rendezvények és itt várjuk a javaslatokat is :)

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand
Vidám kutyák, mosolygó gazdik, pancsolás, játék és faültetés - így zajlott pár szóban leírva Vas megye első kutyastrandjának hivatalos megnyitója.

4+1 kutyás strand a Krk-szigeten 4+1 kutyás strand a Krk-szigeten
Horvátország rendkívül kedvelt nyaralási célpont a magyarok körében, és egyre több kutyás is felfedezi az adriai államot. Horvátország meglepően kutyabarát, a négylábú turistákat is szívesen látják! Rövid látogatásunk alkalmával ezt mi is tapasztaltuk: tárt karokkal fogadtak minket a Krk-szigeten!

Idén is vár a Hivatalos Tacskó Találkozó! Idén is vár a Hivatalos Tacskó Találkozó!
Imádnivaló tacsik, családias hangulat, színes programok, versenyek, bemutatók várják a tacsirajongókat a VI. Hivatalos Tacskó Találkozón. A rendezvény idén is jótékony célt szolgál: a Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentést támogatják vele.

Elkészült Vas megye első kutyastrandja Elkészült Vas megye első kutyastrandja
Frissítő, sekély víz, kutyajátékok, árnyék és biztonságos kerítés - ilyen Vas megye első kutyastrandja! Bár a hivatalos megnyitóra még pár napot várni kell, már biztonságosan használhatják a kutyák és a gazdik a vadonatúj kutyastrandot és futtatót az Abért-tavon.

Újra találkoznak a szabolcsi tacskók és tacskósok Újra találkoznak a szabolcsi tacskók és tacskósok
Második alkalommal rendezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tacskó Találkozót. A nyíregyházi Erdei Tornapályán versenyek, kutyás bemutatók, hasznos tanácsok és örökbe fogadható ebek is várják az érdeklődőket. Az ingyenes találkozón minden kutyabarát megtalálhatja a neki tetsző programot vasárnap

Toto kutya kalandjai az Adrián Toto kutya kalandjai az Adrián
Nyár, nyaralás, utazás, tenger - természetesen kutyával! Toto elvitte gazdiját magával nyaralni, meg sem álltak az Adriáig.

Készül Vas megye első kutyastrandja! Készül Vas megye első kutyastrandja!
Újabb tóparton engedélyezik a kutyák pancsolását: A Kőszeg mellett fekvő Abért-tavon létesül Magyarország legújabb kutyastrandja!

Kutyák a múzeumban? Rex Alapítvány a Múzeumok Éjszakáján Kutyák a múzeumban? Rex Alapítvány a Múzeumok Éjszakáján
Idén a Múzeumok Éjszakáján a legugatósabb négylábú barátaink lesznek a főszereplők a Vajdahunyadvárban.

Ez a kölyöknap biztosan állati lesz az AsiaCenterben! Ez a kölyöknap biztosan állati lesz az AsiaCenterben!
Egyszer volt, hol nem volt, a Szentmihályi úton túl…. ahol a disznó évének tiszteletére idén díszvendégként a kurta farkú malac túr. Ismét AsiaCenter Állati Kölyöknap!

Állatok világnapja az Ürömi Állatotthonban Állatok világnapja az Ürömi Állatotthonban
Mindenkit szeretettel látnak családi napjukra az Ürömi Állatotthon lakói és munkatársai! Rengeteg szórakoztató programmal és gazdikereső kutyussal várják a látogatókat.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Vizslatúra MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Idén is vár a Hivatalos Tacskó Találkozó! Hírek - Címlapon
Idén is vár a Hivatalos Tacskó Találkozó!
Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Hírek - Címlapon
Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok