A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Végzetes balesethez is vezethet a kutya játéka

2016. február 18., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Idegen tárgy mindaz, amit a kutya lenyel, és nem képezi a szervezete részét. Lehet akár kő, vagy egy fél pár zokni, problémát okozhat, ha nem jut ki mihamarabb a testéből. Egyesek tárgya maguktól távoznak, míg mások műtéti beavatkozást igényelnek. A felnőtt kutyáknál gyakoribb az utóbbi eset.A kutya szájnyílása, és nyelőcsöve sokkal nagyobb méretű tárgyakat képes befogadni, mint a belei, emiatt gyakori, hogy a lenyelt játék a gyomorban marad. A kisebb, vagy puhább tárgyak könnyen távozhatnak a széklettel, de ez nem jelenti azt, hogy nincs ok az aggodalomra, ha az eb lenyelt valamit. Míg egy dán dog bélrendszerén könnyen áthalad egy zokni, addig egy bichonnak komoly gondokat okozhat.

 

Számos megtörtént esettel találkozhatunk az interneten, ahol a kutyák aprópénzt nyelnek le, vagy teniszlabda akad a torkukon. A legutóbbi történet résztvevője egy németjuhász kutya volt, akinek a lenyelés után, még a garat előtt akadt meg a labda a torkában. A légzést egy apró, néhány milliméteres rés biztosította csak, és ez segítette az ebet a túléléshez.

 

A torkán akadt a labda a kutyusnak
A torkán akadt a labda a kutyusnak
Fotó: The Pet Clinic at House and Jackson

 

Egy másik esetben egy fiatal, szórakozott husky okozott fejtörést az állatorvosoknak. Legkedveltebb elfoglaltságát, a labda feje fölé dobálását, majd elkapását űzte a kertben, minek következtében lenyelte a játékot. Röntgenvizsgálatok, majd egy rövid műtét után az eb egészségesen távozhatott a rendelőből.

 

Hogyan vehetjük észre, ha lenyelt valamit a kutyánk?

 

A tünetek nem szűnő hányással jelentkeznek. Ha szerencsénk van, az idegen tárgy rövidesen távozik a szervezetből, ellenkező esetben fel kell keresni egy állatorvost, ugyanis a hányás kiszáradáshoz és az eszmélet elvesztéshez vezet. Egyeseknek komoly fájdalmai is megjelennek, és romlik a közérzetük.

 

Az állatorvosnál készítenek egy röntgenfelvételt, melyről megállapítják az eset súlyosságát. A különböző tárgyak eltérő beavatkozást igényelnek. Nem mindegy, hogy az adott játék méreganyagokat bocsát ki, vagy éles, esetleg megszívja magát, és megnő a térfogata a gyomorban. Összefoglalva tehát a legvalószínűbb, hogy mindenképpen találkozni fogunk a sebészeti beavatkozás kényszerével, ahol eltávolítják az idegen testet, és a rövid ébredés után, vagy néhány nap elteltével hazavihetjük kedvencünket.

 

A családnak sem móka és kacagás egy ilyen beavatkozás
A családnak sem móka és kacagás egy ilyen beavatkozás
Fotó: battersea.org.uk

 

Hogyan előzzük meg a bajt?

 

  • A legegyszerűbb lehetőség a veszélyes tárgyak távol tartása a kutyától. Sose bátorítsuk zokni lopkodásra, vagy ne dobjunk követ neki játék gyanánt.
  • Kizárólag olyan játékokat használjunk, melyek a megfelelő méretűek kutyánk számára. Semmiképpen ne dobáljunk pinpong labda méretű, vagy annál kisebb golyókat az eb fárasztása céljából. Egy nagyobb testű kutya könnyű szerrel lenyel egy teniszlabdát is, a kisebbek pedig előszeretettel majszolják a gumiszerű, szivacsos állagú játékokat.
  • Tegyük az evőeszközöket és késeket rögtön a mosogatóba, miután bármit vágtunk velük, nehogy a négylábú lehúzza az asztalról kíváncsiságában.

 

A kölyök kutyákkal gyakrabban megesnek hasonló történetek, de egy-egy felnőtt eb is áldozattá válhat. Ne habozzunk legalább telefonon elérni az állatorvost, jelentős aggodalomtól kímélhetjük meg magunkat.

Forrás: petcha.com
Indexkép forrás: herepup.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem tartózkodhat többé a rendelőben Rex Hírek - Címlapon
Nem tartózkodhat többé a rendelőben Rex
Újabb ellenőrzés a gyerekorvosi rendelőben Rex miatt Hírek - Címlapon
Újabb ellenőrzés a gyerekorvosi rendelőben Rex miatt