A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vesztettek az állatvédők: elaltatták a hat labradort Svédországban

2019. március 07., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Hiába a folyamatos kampány, a konzultációk, tárgyalások és a nemzetközi közvélemény nyomása - ez mind nem volt elég. Mind a hat labradort elaltatták a kísérlet folytatásának érdekében.



Szomorú hírt közölt a svéd Djurrättsalliansen állatjogi szövetség: a Göteborgi Egyetem február végén véget vetett a hat kísérleti labrador életének. Ahogy arról mi is beszámoltunk, nemzetközi szinten óriási felháborodást váltott ki a Djurrättsalliansen által nyilvánosságra hozott kísérlet: az állatjogi szövetség hívta fel a figyelmet arra, hogy hat labradoron végez a svéd egyetem kutatócsoportja kísérleteket. A csapat fogat helyettesítő implantátumokat tesztelt a kutyákon: ennek érdekében kihúzták az egyébként makk egészséges kutyák fogainak egyharmadát, ami nagy, de legfőképp szükségtelen fájdalmat okozott a négylábúaknak. A kihúzott fogak helyére ültették be az implantátumokat. A teszt követező fázisához azonban el kellett venniük a kutyák életét: a beültetett implantátumok hatását a fogínyre és a szervezetre csak így tudják megvizsgálni.

 

A Djurrättsalliansen kitartóan harcolt a kutyák életéért: nem csak demonstrációkat szerveztek, de folyamatosan próbáltak tárgyalni is az egyetem kutatócsoportjával. A szövetség által az állatok életben hagyásáért indított petíciót is több mint 80.000 ember írta alá…  Világszerte írt a sajtó az állatvédők harcáról, ám ez a nyomás sem volt elegendő. Sajnos a történet nem ért boldog véget.

 

 

Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése
Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése volt
Fotó: djurrattsalliansen.se

 

 

A Djurrättsalliansen  biztosítja támogatóit az oldalán arról, hogy nem fogják feladni a harcot, továbbra is küzdeni fognak azért, hogy hasonló eset, kísérlet ne történhessen meg az egyetemen. Információik szerint a 90-es évek óta legalább 200 kutyán végeztek kísérletet és vették el életüket.

 

Ugyanakkor arról is beszámolnak, hogy ez utóbbi kísérlet kapcsán folyt egy állatjóléti ellenőrzés is. A vizsgálat során sejthető, hogy nem tartotta be az egyetem maradéktalanul az állatjóléti jogszabályokat. Olyan hiányosságokat tártak fel, mint a kutyák kopár, ingerszegény környezete, nem megfelelő időjárás elleni védelem. A kutyák vékony alkata mellett testükön sebeket, felfekvéseket is felfedeztek. A kutatás alatt vezetett nyilvántartások sem bizonyultak megfelelőnek és kellően részletesnek. A hiányosságok kapcsán még zajlik a kommunikáció a felügyelő bizottság és az egyetem között (utóbbinak egyébként 2023-ig van engedélye kutyákon végezni kísérleteket.)

 

Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek
Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek
Fotó: djurrattsalliansen.se

 

 

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus és Zuri már sohasem tudhatják meg, milyen egy boldog kutya élete, milyen az, ha egy gazda sétálni viszi, játszik vele és szívből szereti. Számukra ez nem adatott meg. Holott mindannyian vidám, egészséges kutyák voltak.

 

 

 

 

Forrás: djurrattsalliansen.se

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kávézóban keresik a gazdit az árva kutyák Madridban Hírek - Címlapon
Kávézóban keresik a gazdit az árva kutyák Madridban
Életét áldozta a dalmata, hogy megmentse családját a mérges kígyótól Hírek - Címlapon
Életét áldozta a dalmata, hogy megmentse családját a mérges kígyótól