A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vesztettek az állatvédők: elaltatták a hat labradort Svédországban

2019. március 07., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Hiába a folyamatos kampány, a konzultációk, tárgyalások és a nemzetközi közvélemény nyomása - ez mind nem volt elég. Mind a hat labradort elaltatták a kísérlet folytatásának érdekében.Szomorú hírt közölt a svéd Djurrättsalliansen állatjogi szövetség: a Göteborgi Egyetem február végén véget vetett a hat kísérleti labrador életének. Ahogy arról mi is beszámoltunk, nemzetközi szinten óriási felháborodást váltott ki a Djurrättsalliansen által nyilvánosságra hozott kísérlet: az állatjogi szövetség hívta fel a figyelmet arra, hogy hat labradoron végez a svéd egyetem kutatócsoportja kísérleteket. A csapat fogat helyettesítő implantátumokat tesztelt a kutyákon: ennek érdekében kihúzták az egyébként makk egészséges kutyák fogainak egyharmadát, ami nagy, de legfőképp szükségtelen fájdalmat okozott a négylábúaknak. A kihúzott fogak helyére ültették be az implantátumokat. A teszt követező fázisához azonban el kellett venniük a kutyák életét: a beültetett implantátumok hatását a fogínyre és a szervezetre csak így tudják megvizsgálni.

 

A Djurrättsalliansen kitartóan harcolt a kutyák életéért: nem csak demonstrációkat szerveztek, de folyamatosan próbáltak tárgyalni is az egyetem kutatócsoportjával. A szövetség által az állatok életben hagyásáért indított petíciót is több mint 80.000 ember írta alá…  Világszerte írt a sajtó az állatvédők harcáról, ám ez a nyomás sem volt elegendő. Sajnos a történet nem ért boldog véget.

 

 

Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése
Fekete kutya maszkos demonstrálók - az állatvédők nem adják fel, céljuk a labradorok életének megmentése volt
Fotó: djurrattsalliansen.se

 

 

A Djurrättsalliansen  biztosítja támogatóit az oldalán arról, hogy nem fogják feladni a harcot, továbbra is küzdeni fognak azért, hogy hasonló eset, kísérlet ne történhessen meg az egyetemen. Információik szerint a 90-es évek óta legalább 200 kutyán végeztek kísérletet és vették el életüket.

 

Ugyanakkor arról is beszámolnak, hogy ez utóbbi kísérlet kapcsán folyt egy állatjóléti ellenőrzés is. A vizsgálat során sejthető, hogy nem tartotta be az egyetem maradéktalanul az állatjóléti jogszabályokat. Olyan hiányosságokat tártak fel, mint a kutyák kopár, ingerszegény környezete, nem megfelelő időjárás elleni védelem. A kutyák vékony alkata mellett testükön sebeket, felfekvéseket is felfedeztek. A kutatás alatt vezetett nyilvántartások sem bizonyultak megfelelőnek és kellően részletesnek. A hiányosságok kapcsán még zajlik a kommunikáció a felügyelő bizottság és az egyetem között (utóbbinak egyébként 2023-ig van engedélye kutyákon végezni kísérleteket.)

 

Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek
Ugyanennek a kísérletnek a korábbi alanyai - ők már sajnos nem élnek
Fotó: djurrattsalliansen.se

 

 

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus és Zuri már sohasem tudhatják meg, milyen egy boldog kutya élete, milyen az, ha egy gazda sétálni viszi, játszik vele és szívből szereti. Számukra ez nem adatott meg. Holott mindannyian vidám, egészséges kutyák voltak.

 

 

 

 

Forrás: djurrattsalliansen.se

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük? Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?
Egy ausztrál tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy mások szerint is olyan cuki a kutyánk, mint amilyennek mi látjuk. De pontosan mi a cuki? Mit látunk cukinak - nem ugyanazt, mint mások? Hogy is van ez?

"Ő a legjobb barátom." - Megható levelet írt segítőkutyájának a beteg kisfiú "Ő a legjobb barátom." - Megható levelet írt segítőkutyájának a beteg kisfiú
„Szeret mellettem üldögélni, biztonságot és szeretetet nyújt, és sokkal többet segít nekem, mint azt valaha is hinné. Egy hatalmas, puha mackó, de a legjobb az egészben, hogy ő a legjobb barátom!”

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Teniszlabda-esővel lepték meg a nyugdíjba vonuló bombakereső kutyát Teniszlabda-esővel lepték meg a nyugdíjba vonuló bombakereső kutyát
Pályafutása utolsó keresése igazán nagy fogást hozott a bombakereső kutyaként dolgozó labradornak - öröme láttán garantáltan könnybe lábad minden szem!

Nyugdíjba vonul az ország leglustább tűzoltója, Brúnó százados Nyugdíjba vonul az ország leglustább tűzoltója, Brúnó százados
A lustaság bajnokává kikiáltott tűzoltókutya, Brúnó százados visszavonul, hogy immár nyugdíjasként élvezhesse tovább a semmittevést. A hétéves labradort megható poszttal búcsúztatja a salgótarjáni tűzoltóság.

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Kutyával futnál? Ez a 12 fajta rövid távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 12 fajta rövid távon is remek futópartner lehet
A futás remek kikapcsolódás mind a gazdi, mind kedvence számára. Ha szeretsz kocogni, rövidebb távokat teljesíteni, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez
Szívesebben mozdulsz ki, minthogy otthon üsd el a szabadidőd, és a nyüzsgést is szereted? Feltölt, ha másokkal találkozhatsz? Ha a válasz igen, és még keresed a hozzád illő négylábú társat, az alábbi kutyafajták között megtalálhatod az ideálisat.

Meglepő hasonlóságot mutat a kutya és az ember emésztőrendszere Meglepő hasonlóságot mutat a kutya és az ember emésztőrendszere
Bár kívülről csak a legnagyobb jóindulattal fedezhetünk fel némi hasonlóságot gazdi és kutyája között, belsőleg úgy tűnik, több az egyezés, mint hinnénk.

26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre 26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre
Új, sokkal boldogabb életre kapott esélyt az a 26 beagle, akik a fajtamentők gondozásába kerültek. Számukra örökre vége a kísérleteknek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kávézóban keresik a gazdit az árva kutyák Madridban Hírek - Címlapon
Kávézóban keresik a gazdit az árva kutyák Madridban
Életét áldozta a dalmata, hogy megmentse családját a mérges kígyótól Hírek - Címlapon
Életét áldozta a dalmata, hogy megmentse családját a mérges kígyótól