A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

További fajták


Tudástár

Egészség
Ápolás Betegségek
"Head-pressing" (Fejtámasztás) A pajzsmirigy rendellenességei kutyáknál Álvemhesség Babesiosis (Babézia) Bélelzáródás

A szimatolás a kutyák lételeme. Talán sohasem tudjuk megérteni, elképzelni mennyi ingert, információt vesznek fel néhány szippantás segítségével. Néha, azonban, ha kívánatos illatok csábítanak bizony ez-az le is csusszanhat kedvencünk torkán. Egy kis kidobott maradék, gyümölcs, rosszabb esetben ürülék. Sokan persze ilyenkor könnyedén mondják: meg kellett volna tanítani a négylábút a „rendre”. Az élelem megtagadás, azonban kényes kérdés, és következetes nevelés mellett is igazi gyengepontnak számít.

 

Az igazi probléma akkor kezdődik, ha a falánk eb idegen tárgyat nyel le, ami aztán nem képes kiürülni. Bélelzáródás. A tünetek nagyon különbözőek lehetnek, a gond súlyosságától függően. Amennyiben van egy kis átjárás az érintett bélszakaszon úgy a kutya még napokkal az eset után is üríthet, sőt az étvágya is megmaradhat. A hányás, levertség, azonban általános, minden esetben megjelenő indikátorok. Az éjszakai nyugtalan alvás, lihegés, tehát felfokozott idegi állapot, sőt, hasi fájdalmak is kísérhetik a kórképet. A legextrémebb helyzetben a kis kedvenc abszolút nem képes üríteni, teljesen étvágytalan, kedvetlen.

 

Minden esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni! Az idő az a faktor, amely nagyon fontos szerepet játszik, ahogy egyébként a megbetegedések nagy részében. A vizsgálat a has áttapogatása után ultrahanggal, vagy röntgennel egészülhet ki. Utóbbi esetében, ha nem mutat egyértelmű képet a felvétel kontrasztanyagot „itatnak” a négylábúval. Pár óra után, aztán újabb képalkotást követően állítható fel a diagnózis.

 

Jobb esetben a kontrasztanyag síkosító, bélernyesztő hatásának köszönhetően a beszorult idegen test elindul, s ürítés formájában lát majd napvilágot. Ám az esetek nagyobb százalékában, teljes elzáródás esetében a műtéti beavatkozás az egyetlen megoldás.

 

Tanulságot nem tudunk írni, hiszen kutyáink falánksága sok esetben kontrollálhatatlan, arról nem is beszélve, hogy legtöbbször fél pillanat alatt indul be a porszívózás. A lényeg, hogy figyeljük a jeleket, s amennyiben változást észlelünk induljunk az állatorvoshoz!

 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 


Csípő- és könyökízületi diszplázia Cukorbetegség Dehidratáció (kiszáradás) Depresszió Epilepszia Fordított tüsszentés Giardiasis (Giardiázis) Időskori demencia Időskori demencia: 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Inkontinencia (vizeletcsepegés) Jódhiány és jódpótlás kutyáknál Könnyezés, csipásodás Kutyaegészség: a 10 leggyakoribb probléma Kutyainfluenza Levertség (letargia) Lyme-kór (Lyme borreliosis) Miről ismerem fel, ha beteg a kutyám? Mit árul el a kutya széklete? Passzív dohányzás és harmadlagos dohányzás Pollenallergia I. - Tünetek Pollenallergia II. - Kezelési lehetőségek és otthoni teendők Remegés I. - Hőmérséklet, betegségek Remegés II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés" Stressz I. - Testbeszéd, viselkedés Szemsérülések I. - Okok és tünetek Szemsérülések II. - Kezelés és megelőzés Veszettség
Mérgezések Nyári veszélyek Oltások Paraziták, élősködők Táplálkozás Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube