A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Pumi

Pumi

A XVII - XVIII. Században Magyarorszá...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

További fajták


Tudástár

Egészség
Ápolás Betegségek
"Head-pressing" (Fejtámasztás) A pajzsmirigy rendellenességei kutyáknál Álvemhesség Babesiosis (Babézia) Bélelzáródás Csípő- és könyökízületi diszplázia Cukorbetegség Dehidratáció (kiszáradás) Depresszió Epilepszia Fordított tüsszentés Giardiasis (Giardiázis) Időskori demencia Időskori demencia: 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Inkontinencia (vizeletcsepegés)

Az ősztől kora tavaszig tartó időszak a felfázások tipikus ideje, mely kedvenceinket is érintheti. A vizeletcsepegésnek azonban számos kiváltó oka lehet. Tudj meg többet arról is, hogyan segíthetsz kutyádnak inkontinencia esetén!

 

Egy kiadós sétát követően kutyád fáradtan hajtja álomra fejét kedvenc helyén, Te pedig teljesen belefeledkezel a szívmelengető látványba, ahogy édesen szuszog álmában. Pár órával később, vagy a reggeli felkelésnél azonban gyanús folt díszeleg fekhelyén… Ismerős a helyzet?

 

A vizeletcsepegés meglehetősen gyakori probléma a kutyáknál: pihenés, alvás, bizonyos esetekben akár járás közben is megindulhat a vizelet. Felmerülhet a gondolat, hogy a hosszú évek óta tökéletesen szobatiszta kutya valamilyen módon „elfelejtette” a tanultakat vagy „direkt csinálja”, hogy „bosszút álljon” egy vélt vagy valós sérelemért, büntetésért. Bosszantó tud lenni, főleg, ha otthon történik meg, és nap-nap után moshatjuk ki takaróját, ágyát vagy – ha velünk együtt alszik – saját takarónkat, lepedőnket… Éppen ezért fontos leszögeznünk, hogy ez a folyamat nem tudatos! Kedvencünk nincsen tudatában annak, hogy akaratlanul távozik a vizelete, legtöbbször csupán akkor veszi észre, hogy valami nincs rendben, mikor a szőrén vagy a bőrén érzékeli a nedvességet. Tény, hogy koruk előre haladtával hajlamosak lehetnek a feledékenységre, ugyanakkor az érzékelés finomságának csökkenése miatt záróizmainak gyengülése is elkerülheti figyelmét.

 

Általánosságban véve elmondhatjuk, hogyha kedvencünk fekhelye (vagy a kanapé) vizelettel telik meg mialatt ő mit sem sejtve rajta pihen vagy séta közben szemmel láthatóan távoznak a cseppecskék, akkor inkontinenciával állunk szemben.

 

 

Az inkontinencia lehetséges okai

 

A vizeletcsepegésre elsődlegesen szervi okok jellemzőek – nem összetévesztendő az alázatos „becsurgatással”, melyet kölyköknél figyelhetünk meg, vagy éppen saját kutyánk esetében is, mikor hazaérve kitörő örömmel fogad minket. Lássuk tehát, mi állhat a háttérben:

 

1. Húgyúti fertőzés

A húgyhólyagban megtelepedő baktériumok irritálják a hólyag és a húgycső falát, ennek eredményeként sűrűbb vizelési inger lép fel, akár öntudatlanul is. A kezelés késedelmes megkezdése (vagy hiánya) miatt hamar igen fájdalmassá válhat, a vér megjelenése a vizeletben pedig az állapot fokozódó súlyosságára utal.

Rövidebb húgycsövük miatt a szukák hajlamosabbak lehetnek a bakteriális fertőzésekre. Ha hosszabb időt töltenek kint a hidegben, könnyen felfázhatnak, de a kórokozók a szennyezett felületről, koszos talajról is bejuthatnak húgycsőnyílásukba, ahonnan felvándorolnak a húgyhólyagba. Nem megfelelő tisztaságú tavakban, folyóban történő úszáskor, sőt mi több, sáros pocsolyában való fetrengés során is összeszedhetik a baktériumokat.

Állatorvosunk laborvizsgálatot és vizeletmintát is kérhet a megfelelő antibiotikumos kezelés kiválasztásához. Nehezítheti a gyógyulást, ha kedvencünk gyakran nyalogatja magát „odalent”, ezáltal ugyanis további baktériumok juthatnak be a húgycsőnyílásán keresztül, tetézve ezzel a meglévő fertőzést.

 

2. Megnövekedett folyadékbevitel

Ha azt vesszük észre, hogy kutyánk az átlagos napi tevékenységek mellett is többet iszik a megszokottnál, érdemes kivizsgáltatni. A fokozott vízfogyasztás következtében telítődhet a hólyag, míg a vizelet spontán megindul. Hátterében számos, kezelésre szoruló betegség állhat, például: cukorbetegség (diabetes mellitus), Cushing-kór, vesegyulladás, veseelégtelenség, ivaros szukáknál gennyes méhgyulladás, a már említett húgyúti fertőzés, de gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet.

 

3. Gerincbetegség

A gerinc sérülése, a csigolyák deformitása vagy porckorongsérv eredményeként is előfordulhat, hogy a húgyhólyag működését kontrolláló idegekre nehezedő nyomás megnő, és a kutya képtelen lesz tartani vizeletét. A fizikai állapotfelmérést mellett röntgen, CT vagy MRI segítségével állapítható meg a baj forrása és a szükséges kezelés.

 

4. Gyenge záróizom

Idős korban a húgyhólyag záróizmai fokozatosan elgyengülhetnek, az évek előre haladtával pedig már kisebb mennyiségű vizelet visszatartása is problémássá válhat. Sajnos fiatalabb korban is kialakulhat ez az állapot, ha a kutya túlsúllyal küzd. Konzultáljunk állatorvosunkkal a lehetséges kezelést illetően.

 

5. Húgykövesség, vesekövesség

Az ásványi anyagokból képződő apró kövecskék jellemzően a vesékben és a húgyhólyagban alakulnak ki. Gyakoribb vizelési ingert, fájdalmas – akár véres – vizelést okozhatnak, méretüktől függően akár el is zárhatják a húgyutakat, amely azonnali állatorvosi beavatkozást igényel!

 

5. Ivartalanítás

Egészséges, ivartalanított szukák egy részénél is megfigyelhető a vizeletcsepegés, gyakorlatilag bármely korban. Egyik oka a húgyhólyag bizonyos receptorainak fokozott érzékenysége, mely összefüggésben állhat az ösztrogén szintjének csökkenésével. Megoldást nyújthat a hormonpótláson alapuló komplex terápia.

 

Az inkontinencia diagnózisa

 

Az általános állapotfelmérést és a gazdi által megfigyelt tünetek átbeszélését követően állatorvosunk az alábbi vizsgálatokat rendelheti el:

 

Vizelet-analízis: a vizelet laboratóriumi elemzésével meghatározható, milyen betegséggel állunk szemben. Azt is megtudhatjuk, a vizeletben jelen vannak-e (s ha igen, milyen koncentrációban) fehérvérsejtek, vörösvértestek, s a pontos kórokozók ismeretében a megfelelő kezelést is könnyebb kiválasztani.

 

Vizelet-tenyésztés: a vizeletből kimutatott baktériumokat petri-csészében tenyésztik tovább. Különböző hatóanyagok hozzáadásával megállapítható az adott gyógyszerre vonatkozó rezisztencia, valamint az is, mely antibiotikumok biztosíthatják a leghatékonyabb gyógymódot.

 

Vérkép: a vizelet-analízis alapján vagy azzal párhuzamosan is kérheti állatorvosunk. Ha a vizelet-analízis során szokatlan eltérések láthatók, kiterjedtebb vizsgálatra lehet szükség az inkontinencia hátterében megbúvó lehetséges okok feltárására. A vérképből fény derülhet például cukorbetegségre, amelynek tipikus jele, hogy a kutya többet iszik, és ezáltal többet is vizel, akár anélkül, hogy észrevenné.

 

Az inkontinencia kezelési módjai

 

Az első és legfontosabb a pontos diagnózis felállítása, mely magában hordozza a megfelelő kezelési módszert is. A húgyúti fertőzések antibiotikumokkal jól gyógyíthatók, míg a gerinc eredetű betegségek komplex kezelést igényelnek: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, kímélő mozgatás, sok pihenés, szakszerű fizioterápia és/vagy hidroterápia, szükség esetén pedig dekompressziós (idegfelszabadító) műtétre is sor kerülhet.

 

Ivartalanított szukáknál segíthet az ösztrogén-tabletta mindennapos adagolása; a hormontabletta hosszú távon történő alkalmazásának kellemetlen mellékhatása lehet a csontsűrűség fokozatos csökkenése, rendszeres kontrollal és gondos odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a gyengülő csontokból eredő problémákat.

Végső esetben az inkontinencia műtéti úton is orvosolható. Önmagában is eredményes lehet, ám előfordulhat, hogy a beavatkozást követően gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. Akár korábban alkalmazott tabletta adagolása, mely a műtét előtt nem vagy csak minimális mértékben járt sikerrel.

 

Mit ne tegyünk?

 

Bármennyire is zavaró kedvencünk vizelet-visszatartási problémája, soha ne büntessük meg érte! Nem fogja érteni, mivel ez egy szervi eredetű állapot, melyről ő maga nem tehet! Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy jól érezze magát, tartsuk tisztán fekhelyét és ügyeljünk arra, hogy minél többször vigyük ki, hogy kint végezhesse el a dolgát. Ő is kényelmesebben fogja magát érezni, ezerszeresen meghálálja majd a gondoskodást!

Soha ne adjunk neki olyan gyógyszert, melyet előzetesen nem beszéltünk meg állatorvosunkkal!

 

Hogyan javíthatunk a helyzeten otthon?

 

Fontos, hogy mindig tartsuk tisztán kutyánk pihenőhelyét. Ha vizeletével beszennyezte takaróját, cseréljük le, ha átáztatta fekhelyét, mossuk ki. Ha szőrére és a bőrére vizelet került, töröljük át egy kutyák számára is alkalmazható hipoallergén törlőkendővel, majd töröljük szárazra (megtörölhetjük húgycsőnyílását is). Ily módon megelőzhetjük a további fertőzéseket, a bőr irritációját, kipirosodását, a baktériumok ugyanis nagyon könnyen megtelepednek az érintett testfelületen, ahonnan visszajuthatnak szervezetébe, főleg, ha sűrűn nyalogatja magát.

 

Pelenka: számos típus közül választhatunk: padlóra helyezhető és a bugyiként felrögzíthető egyszerhasználatos vagy mosható változatok is rendelkezésre állnak. Fontos, hogy gyakran cseréljük, így elkerülhető a nedvességnek kitett bőr elfertőződése.

 

Vízhatlan lepedő: lakberendezési áruházakban, üzletekben kapható, mosható lepedő. Mivel ivartalanított szuka kutyáinknál is előfordul a bepisilés (egyikük 7, másik 10 éves), mi vízhatlan lepedővel takartuk le az ágyunkat, fekhelyeikre pedig egy gyermekágyra való méretű lepedőt szabtunk két részre. Így a komplett fekhely, párna vagy az ágy matracának szinte lehetetlen kitisztítása helyett csupán a takarót, lepedőt kell kimosni. Sokkal könnyebb az alkalmanként előforduló balesetek után feltakarítani.

 

Megelőzhető az inkontinencia kialakulása?

 

Sajnos nem tudjuk mindentől megóvni kedvenceinket minden fertőzéstől, balesettől. Viselkedésének megváltozása, a megszokottól gyakoribb (vagy éppen ritkább) vizelés, vízfogyasztás esetén mindenképpen forduljunk állatorvosunkhoz!

 

 

A teljes cikk ITT olvasható!

 

Forrás: doghealth.com, dogsnaturallymagazine.com


Jódhiány és jódpótlás kutyáknál Könnyezés, csipásodás Kutyaegészség: a 10 leggyakoribb probléma Kutyainfluenza Levertség (letargia) Lyme-kór (Lyme borreliosis) Miről ismerem fel, ha beteg a kutyám? Mit árul el a kutya széklete? Passzív dohányzás és harmadlagos dohányzás Pollenallergia I. - Tünetek Pollenallergia II. - Kezelési lehetőségek és otthoni teendők Remegés I. - Hőmérséklet, betegségek Remegés II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés" Stressz I. - Testbeszéd, viselkedés Szemsérülések I. - Okok és tünetek Szemsérülések II. - Kezelés és megelőzés Veszettség
Mérgezések Nyári veszélyek Oltások Paraziták, élősködők Táplálkozás Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Pumi

Pumi

A XVII - XVIII. Században Magyarorszá...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube