A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 jel, mely biztosan mutatja: a kutyádat stresszeli valami

2022. június 13., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyák sokáig képesek nyugodtan tűrni a kényelmetlen helyzeteket is, így nehezebb észrevenni náluk a stressz jeleit.



 

A kutyák máshogy élik meg a stresszhelyzeteket, mint mi. Nagyon sok dolog kelthet kényelmetlen érzést bennük, akár apróságok is. Vannak azonban olyan jelek, melyek alapján könnyen beazonosítható a gyülemlő stressz még akár a kezdő gazdiknak is! A felismerés az első lépés a megoldásig - a feszült állapotot több dolog is okozhatja: egy sérülés, betegség, vagy bármilyen környezeti dolog! 

 

 

1. Túlzott lihegés

Minden kutya más - így máshogy is lihegnek. A gazdi feladata, hogy ismerje annyira a kutyáját, hogy tudja, mikor változik meg annak viselkedése: így akár a lihegés mértéke is. A meleg idő, a kánikula persze befolyásolhatja ezt.

A lihegéssel kutyáink a stressz kényelmetlen érzését próbálják csökkenteni, így jól jelzi a gondot. Ha a kutya a hűvös idő ellenére is (meleg esetén például légkondicionált szobában) egyre erősebben liheg, gyanakodhatunk valamilyen érzelmi vagy fizikai kényelmetlenség-érzésre.

 

 

Ha a kutya lihegése eltér a normálistól, feszültségre is gyanakodhatunk
Ha a kutya lihegése eltér a normálistól, feszültségre is gyanakodhatunk
Fotó: reference.com

 

 

2. Fül-szemek-farok

E három testrész együttesen olyan kifejezőek, mintha kutyánk beszélne hozzánk. Ha a kutya hátrahúzza a füleit, tudhatjuk, hogy feszült. Ugyanerre gyanakodhatunk, ha a kutya a szeme fehérjét mutatja, valamint a maga alá húzott farok, vagy a mereven tartott emelt farok is. Ezek együttesen szinte lengetik a vörös zászlót, igaz? Ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket!

 

 

A szemek is beszédesek
A szemek is beszédesek
Fotó: freemotionanimalmassage.com

 

 

3. Étvágytalanság

Még a legfalánkabb kutya is elfordul az ételtől, ha nagyon feszült. Ez lehet annak is az oka, hogy sokan sikertelenül próbálkoznak étellel magukhoz csalogatni és (segítő szándékkal) megfogni egy kóbor, gazdátlan kutyát.

Akárcsak mi, a kutyák is elveszthetik étvágyukat stressz esetén. Így ha étvágytalanságot is tapasztalunk, gondolhatunk fizikai vagy érzelmi stresszre. Ha pedig még a kedvenc eledelét is huzamosabb otthagyja, mindenképp konzultálni kell az állatorvossal!

 

 

A testbeszéd árulkodó a kutyáknál is
A testbeszéd árulkodó a kutyáknál is
Fotó: countryliving.co.uk

 

 

Ha a tüneteket tapasztaljuk, érdemes különösen odafigyelnünk kutyánkra. A stressz eredhet testi betegségből, egy sérülésből, vagy akár környezeti tényezőkből is. Ahogy mi, úgy kutyáink is különböző módon birkóznak meg a stresszel, némelyiküknél a legapróbb dolgok is feszültséget okozhatnak. A gazdáknak ismerniük kell a kutyát: ha a kedvence könnyen stresszes állapotba kerül, nem kell azonnal halálos betegségre gondolnia a tünetek észlelésekor. Próbáljuk meg megtalálni a stressz okát, és megszüntetni azt!

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: countryliving.co.uk
Cikk első megjelenése: 2016. augusztus 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Ebugatta Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sem tűzijáték, sem fényjáték nem lesz szilveszterkor Prágában Hírek - Címlapon
Sem tűzijáték, sem fényjáték nem lesz szilveszterkor Prágában
Miért színezi meg a könny a szőrt? Hírek - Címlapon
Miért színezi meg a könny a szőrt?