A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 jel, mely biztosan mutatja: a kutyádat stresszeli valami

2022. június 13., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyák sokáig képesek nyugodtan tűrni a kényelmetlen helyzeteket is, így nehezebb észrevenni náluk a stressz jeleit.



 

A kutyák máshogy élik meg a stresszhelyzeteket, mint mi. Nagyon sok dolog kelthet kényelmetlen érzést bennük, akár apróságok is. Vannak azonban olyan jelek, melyek alapján könnyen beazonosítható a gyülemlő stressz még akár a kezdő gazdiknak is! A felismerés az első lépés a megoldásig - a feszült állapotot több dolog is okozhatja: egy sérülés, betegség, vagy bármilyen környezeti dolog! 

 

 

1. Túlzott lihegés

Minden kutya más - így máshogy is lihegnek. A gazdi feladata, hogy ismerje annyira a kutyáját, hogy tudja, mikor változik meg annak viselkedése: így akár a lihegés mértéke is. A meleg idő, a kánikula persze befolyásolhatja ezt.

A lihegéssel kutyáink a stressz kényelmetlen érzését próbálják csökkenteni, így jól jelzi a gondot. Ha a kutya a hűvös idő ellenére is (meleg esetén például légkondicionált szobában) egyre erősebben liheg, gyanakodhatunk valamilyen érzelmi vagy fizikai kényelmetlenség-érzésre.

 

 

Ha a kutya lihegése eltér a normálistól, feszültségre is gyanakodhatunk
Ha a kutya lihegése eltér a normálistól, feszültségre is gyanakodhatunk
Fotó: reference.com

 

 

2. Fül-szemek-farok

E három testrész együttesen olyan kifejezőek, mintha kutyánk beszélne hozzánk. Ha a kutya hátrahúzza a füleit, tudhatjuk, hogy feszült. Ugyanerre gyanakodhatunk, ha a kutya a szeme fehérjét mutatja, valamint a maga alá húzott farok, vagy a mereven tartott emelt farok is. Ezek együttesen szinte lengetik a vörös zászlót, igaz? Ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket!

 

 

A szemek is beszédesek
A szemek is beszédesek
Fotó: freemotionanimalmassage.com

 

 

3. Étvágytalanság

Még a legfalánkabb kutya is elfordul az ételtől, ha nagyon feszült. Ez lehet annak is az oka, hogy sokan sikertelenül próbálkoznak étellel magukhoz csalogatni és (segítő szándékkal) megfogni egy kóbor, gazdátlan kutyát.

Akárcsak mi, a kutyák is elveszthetik étvágyukat stressz esetén. Így ha étvágytalanságot is tapasztalunk, gondolhatunk fizikai vagy érzelmi stresszre. Ha pedig még a kedvenc eledelét is huzamosabb otthagyja, mindenképp konzultálni kell az állatorvossal!

 

 

A testbeszéd árulkodó a kutyáknál is
A testbeszéd árulkodó a kutyáknál is
Fotó: countryliving.co.uk

 

 

Ha a tüneteket tapasztaljuk, érdemes különösen odafigyelnünk kutyánkra. A stressz eredhet testi betegségből, egy sérülésből, vagy akár környezeti tényezőkből is. Ahogy mi, úgy kutyáink is különböző módon birkóznak meg a stresszel, némelyiküknél a legapróbb dolgok is feszültséget okozhatnak. A gazdáknak ismerniük kell a kutyát: ha a kedvence könnyen stresszes állapotba kerül, nem kell azonnal halálos betegségre gondolnia a tünetek észlelésekor. Próbáljuk meg megtalálni a stressz okát, és megszüntetni azt!

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: countryliving.co.uk
Cikk első megjelenése: 2016. augusztus 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kölyökkutyát fogadott örökbe az állatkert, hogy az elárvult gepárd társa lehessen Hírek - Címlapon
Kölyökkutyát fogadott örökbe az állatkert, hogy az elárvult gepárd társa lehessen
Felismeri magát a kutya a tükörben? Hírek - Címlapon
Felismeri magát a kutya a tükörben?