A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3000 éves leleteket talált egy kutya Csehországban

2018. szeptember 24., 13:45


Szerző: László Enikő


Kategória: Könnyű
A kutya sétálás közben szimatot fogott és bronzkori kincseket ásott ki a földből.Monty az észak-csehországi Orlické-hegységben sétált gazdájával, mikor valami különleges szagot fogott az orra. A kutya rögtön őrült mód ásni kezdett, de amire bukkant, arra senki sem gondolt volna: Monty 23 bronzkori leletet ásott ki a talajból! Gazdája sejtette, hogy ezek értékes leletek lehetnek, ezért értesítette a hatóságokat és átadta nekik a kincseket.

 

A 23 leletet átadták az illetékes hatóságnak
A 23 leletet átadták az illetékes hatóságnak
Fotó: Hradec Králové Region

 

 

A régészek szerint a kutya által talált eszközök valamiféle rituális áldozatbemutatás kellékei lehettek. Erre abból következtettek, hogy sok tárgy van egy helyen, ami szokatlan és valószínűleg nem a véletlen műve. A leletegyüttes 13 sarlót, két dárdát- és három fejszefejet tartalmaz. A kutatókat nagyon meglepte, hogy mindent épségben találtak, ugyanis a bronzkorbeliek általában csak töredékeket temettek el vagy beolvasztották a már nem használt eszközeiket. Ezért is különösen értékesek a maradványok, amelyek a régészek szerint közel 3000 évesek lehetnek. Monty márciusban bukkant a kincsekre, de még mindig nem jöttek rá, pontosan hogyan és miként temethették el ezeket a tárgyakat. A térség régészei hatalmas lázban égnek, ugyanis 1953 óta nem találtak hasonló jelentőségű leleteket. Egyelőre annyi feltételezhető, hogy az urnamezős kultúra hagyta hátra ezeket a maradványokat. A területet nagyon sokszor átvizsgálták azóta, ám még nem találtak más kincseket. Ennek az is lehet az oka, hogy az évek során rengeteg változáson ment keresztül ez a régió, ezért elképzelhető, hogy a további bronzkori maradványok a mélyebb rétegekben vannak. Monty szimata viszont nem csalt és olyanra bukkant, amire a régészek több mint 60 év alatt nem tudtak!

A kutya (és gazdája) jutalma 7860 cseh korona volt, ami körülbelül 100 ezer forintnak megfelelő összeg. Ebből nagyon sok jutalomfalatot kaphat a jó szimatú eb! A leleteket október 21-ig a helyi múzeumban lehet megtekinteni, ezután pedig egy állandó kiállítás részei lesznek Kostelecben.

 

 

 


Indexkép forrás: pamasonsbenefits.com (illusztráció)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit? Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?
Kedvenceink megannyi módon fejezik ki irántunk való rajongásukat, és ebbe beletartozik az is, hogy olykor elcsennek ezt-azt, ami felkelti kíváncsiságukat. De mitől olyan ellenállhatatlan a zokni, amit nemrég viseltünk?

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kántor és Csupati Hírek - Címlapon
Kántor és Csupati
Kurkuma - nem csak "nagyiknak" Hírek - Címlapon
Kurkuma - nem csak "nagyiknak"