A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3000 éves leleteket talált egy kutya Csehországban

2018. szeptember 24., 13:45


Szerző: László Enikő


Kategória: Könnyű
A kutya sétálás közben szimatot fogott és bronzkori kincseket ásott ki a földből.Monty az észak-csehországi Orlické-hegységben sétált gazdájával, mikor valami különleges szagot fogott az orra. A kutya rögtön őrült mód ásni kezdett, de amire bukkant, arra senki sem gondolt volna: Monty 23 bronzkori leletet ásott ki a talajból! Gazdája sejtette, hogy ezek értékes leletek lehetnek, ezért értesítette a hatóságokat és átadta nekik a kincseket.

 

A 23 leletet átadták az illetékes hatóságnak
A 23 leletet átadták az illetékes hatóságnak
Fotó: Hradec Králové Region

 

 

A régészek szerint a kutya által talált eszközök valamiféle rituális áldozatbemutatás kellékei lehettek. Erre abból következtettek, hogy sok tárgy van egy helyen, ami szokatlan és valószínűleg nem a véletlen műve. A leletegyüttes 13 sarlót, két dárdát- és három fejszefejet tartalmaz. A kutatókat nagyon meglepte, hogy mindent épségben találtak, ugyanis a bronzkorbeliek általában csak töredékeket temettek el vagy beolvasztották a már nem használt eszközeiket. Ezért is különösen értékesek a maradványok, amelyek a régészek szerint közel 3000 évesek lehetnek. Monty márciusban bukkant a kincsekre, de még mindig nem jöttek rá, pontosan hogyan és miként temethették el ezeket a tárgyakat. A térség régészei hatalmas lázban égnek, ugyanis 1953 óta nem találtak hasonló jelentőségű leleteket. Egyelőre annyi feltételezhető, hogy az urnamezős kultúra hagyta hátra ezeket a maradványokat. A területet nagyon sokszor átvizsgálták azóta, ám még nem találtak más kincseket. Ennek az is lehet az oka, hogy az évek során rengeteg változáson ment keresztül ez a régió, ezért elképzelhető, hogy a további bronzkori maradványok a mélyebb rétegekben vannak. Monty szimata viszont nem csalt és olyanra bukkant, amire a régészek több mint 60 év alatt nem tudtak!

A kutya (és gazdája) jutalma 7860 cseh korona volt, ami körülbelül 100 ezer forintnak megfelelő összeg. Ebből nagyon sok jutalomfalatot kaphat a jó szimatú eb! A leleteket október 21-ig a helyi múzeumban lehet megtekinteni, ezután pedig egy állandó kiállítás részei lesznek Kostelecben.

 

 

 


Indexkép forrás: pamasonsbenefits.com (illusztráció)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismét gyilkoltak a yulin-i kutyahús fesztiválon Hírek - Címlapon
Ismét gyilkoltak a yulin-i kutyahús fesztiválon
5 dolog, amit nem rosszaságból csinál a kutyád Hírek - Címlapon
5 dolog, amit nem rosszaságból csinál a kutyád