A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3000 éves leleteket talált egy kutya Csehországban

2018. szeptember 24., 13:45


Szerző: László Enikő


Kategória: Könnyű




A kutya sétálás közben szimatot fogott és bronzkori kincseket ásott ki a földből.



Monty az észak-csehországi Orlické-hegységben sétált gazdájával, mikor valami különleges szagot fogott az orra. A kutya rögtön őrült mód ásni kezdett, de amire bukkant, arra senki sem gondolt volna: Monty 23 bronzkori leletet ásott ki a talajból! Gazdája sejtette, hogy ezek értékes leletek lehetnek, ezért értesítette a hatóságokat és átadta nekik a kincseket.

 

A 23 leletet átadták az illetékes hatóságnak
A 23 leletet átadták az illetékes hatóságnak
Fotó: Hradec Králové Region

 

 

A régészek szerint a kutya által talált eszközök valamiféle rituális áldozatbemutatás kellékei lehettek. Erre abból következtettek, hogy sok tárgy van egy helyen, ami szokatlan és valószínűleg nem a véletlen műve. A leletegyüttes 13 sarlót, két dárdát- és három fejszefejet tartalmaz. A kutatókat nagyon meglepte, hogy mindent épségben találtak, ugyanis a bronzkorbeliek általában csak töredékeket temettek el vagy beolvasztották a már nem használt eszközeiket. Ezért is különösen értékesek a maradványok, amelyek a régészek szerint közel 3000 évesek lehetnek. Monty márciusban bukkant a kincsekre, de még mindig nem jöttek rá, pontosan hogyan és miként temethették el ezeket a tárgyakat. A térség régészei hatalmas lázban égnek, ugyanis 1953 óta nem találtak hasonló jelentőségű leleteket. Egyelőre annyi feltételezhető, hogy az urnamezős kultúra hagyta hátra ezeket a maradványokat. A területet nagyon sokszor átvizsgálták azóta, ám még nem találtak más kincseket. Ennek az is lehet az oka, hogy az évek során rengeteg változáson ment keresztül ez a régió, ezért elképzelhető, hogy a további bronzkori maradványok a mélyebb rétegekben vannak. Monty szimata viszont nem csalt és olyanra bukkant, amire a régészek több mint 60 év alatt nem tudtak!

A kutya (és gazdája) jutalma 7860 cseh korona volt, ami körülbelül 100 ezer forintnak megfelelő összeg. Ebből nagyon sok jutalomfalatot kaphat a jó szimatú eb! A leleteket október 21-ig a helyi múzeumban lehet megtekinteni, ezután pedig egy állandó kiállítás részei lesznek Kostelecben.

 

 

 


Indexkép forrás: pamasonsbenefits.com (illusztráció)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudta nélkül altatták el a depressziós férfi kutyáját Hírek - Címlapon
Tudta nélkül altatták el a depressziós férfi kutyáját
10 vegyszer, ami viszketést okoz Hírek - Címlapon
10 vegyszer, ami viszketést okoz