A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják

2021. március 16., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyáink rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak. Mégis, van, hogy elfelejtjük: ők nem emberek. Az embertársainkkal való kommunikációnk nem biztos, hogy érthető a kutyák számára is.



 

Annak ellenére, hogy kutyáink a nap nagy részét velünk töltik egész életükön át, teljesen emberré nem válnak. Ők a legjobb barátaink, hajlamosak vagyunk hát úgy kommunikálni, viselkedni velük, mint embertársainkkal. Ők ezt nem feltétlenül értik, hiszen más faj lévén más nyelvet használnak, egy-egy mozdulat is teljesen már jelentést is hordozhat számukra, mint aminek azt mi szánjuk.

 

 

1. Ugratás

A kutya nem ember: humorérzékkel sem rendelkezik. Vegyük csak azt az egyszerű példát, mikor a kutyával sokadszorra játssza el a gazdi az “úgy csinálok, mintha eldobnám a labdát”- jelenetet. A sokszori ismétlése a hasonló “tréfáknak” bizonytalanságot, frusztrációt is kialakíthat egy kutyában. A kutyával játszó gyerekeknek különösen fontos ezt megtanítanunk!

 

 

2. Kiabálás

Hangos kiabálás az utcán, vagy épp otthon - elég ha a focimeccset nézve túlfűtött hangulatban így adunk hangot a barátainkkal a várva várt gólnak. Sok kutya az ilyen megnyilvánulásokra összehúzza magát, vagy eliszkol. Az ilyen hirtelen erős hangok emlékeztethetik a kutyát a hasonló hanghordozású ugatásra, amivel például az anyjuk fegyelmezte őket kölyökkorukban. A kutya tanításakor se használjuk a kiabálást: figyeljünk inkább a hangsúlyokra, hangmagasságra: a mélyebb tónusok inkább megragadják a figyelmüket, míg a magas hangok jól használhatók a jutalmazáskor, dicséretkor.  

 

 

Hirtelen kiabálás az előtte nyugodt otthonban - egy bizonytalanabb kutyát különösen megrémíthet
Hirtelen kiabálás az előtte nyugodt otthonban - egy bizonytalanabb kutyát különösen megrémíthet

 

 

3. Zavar a rutinban

A kutyák a szokások rabjai. Pontosan tudják, mikor van itt a séta ideje, és csalhatatlan pontossággal jelzik, ha elérkezett a vacsora órája. A megszokott napirend segít abban, hogy kedvencünk kiegyensúlyozott maradjon. Nem kell attól rettegnie, hogy a Gazdi vajon hazajön-e, vagy örökre itt hagyta. Nem stresszel azon, hogy hol késik már a séta, lesz-e vajon ma egyáltalán? Persze néha megesik, hogy minden erőfeszítésünk ellenére valamennyit csúszik a szokásos program, mégis, általánosságban megbízhat bennünk és rutinunkban a kutyus.

 

 

Pontosan tudják, mikor jött el a séta ideje
Pontosan tudják, mikor jött el a séta ideje

 

 

4. Agresszív testbeszéd

Szituáció: találkozol az utcán egy ismerősöddel, akinek új kutyusa van. Nagyon aranyos, cuki, és Te egyből oda szeretnél menni megdögönyözni. Felé közeledve fölé hajolsz. Bármilyen kedves szándékkal is közeledsz így felé, előfordulhat, hogy a kutya halálra rémül. Az ugyanis, ha fölé hajolsz (főleg ha egy kistestű ebről van szó), fenyegetést jelezhet felé részedről. A leguggolás pedig akár jelezheti azt is kutya számára, hogy készen állsz az elrugaszkodásra - akár támadásra. A megoldás: mielőtt odarohannánk a kutyához, kérdezzük meg a gazdit, szabad-e, hiszen ő ismeri legjobban kutyusát.

 

 

A kutya fölé hajolást értelmezheti fenyegetésként is a kutya
A kutya fölé hajolást értelmezheti fenyegetésként is a kutya

 

 

5. Büntetés a múltban történtekért

Ne ragadtassuk el magunkat: bármilyen hatalmas baklövést is tett kutyánk, bármilyen drága cipőt rágott is szét, semmi értelme órákkal később, mikor újfent eszünkbe jut a vétség és bosszankodunk, büntetni. Akkor, az adott pillanatban kapott büntetés valóban nevelő jellegű: a kutya pontosan tudja, mi az a cselekvés, ami rossz, amit többet nem szabad tennie. A későbbiekben hiába térünk vissza a haragunkkal az ebhez: ő már nem fogja tudni összekötni a korábbi rosszalkodással a mi szidásunkat. Ezzel csak azt érjük el, hogy kedvencünk bizonytalan lesz, félni fog tőlünk, hiszen sosem tudhatja, mikor kap egy fejmosást - még ha (szerinte) nem is csinált semmit.

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Cikk első megjelenése: 2017. október 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik
Borzasztóan kellemetlen tud lenni, amikor „kellene, de nem megy”. Nemcsak a kutya egészsége láthatja kárát, de életét is veszélyeztetheti, ha elmarad a kezelés. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor Hírek - Címlapon
Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor
Önkénteseket keres Budapest II. kerülete a veszélyeztetett állattartók segítéséhez Hírek - Címlapon
Önkénteseket keres Budapest II. kerülete a veszélyeztetett állattartók segítéséhez