A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?

2020. október 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.



Kutyád minden alkalommal extázisban köszönt, mikor belépsz az ajtón – még akkor is, ha két percre ugrottál ki a postaládát kiüríteni vagy a szemetes kidobni. Akkora hévvel veti rád magát, mintha több hónapi távollétről érkeztél volna haza. Ismerős, ugye? Azt hihetnénk, kutyáinknak meglehetősen gyérek a képességei az idő mérésének kapcsán. Valóban így volna?

 

Kiváló szaglószervük segítségével oly módon „látják” az őket körülvevő világot – s benne minket, gazdikat is -, mely messze meghaladja az általunk észlelt parányi részleteket. Elsődlegesen orrukkal fedezik fel környezetüket, szaglásuk alaposabb megismerésével pedig mélyebb betekintést nyerhetünk hűséges társaink elméjének működésébe, állítja Alexandra Horowitz pszichológus, etológus, a kognitív tudományok szakértője.

 

A kutyák orrukkal látják a világot
A kutyák orrukkal látják a világot
Fotó: dogdetectcancer.com

 

2016-ban megjelent Being a Dog című könyvében újszerű elmélettel állt elő a kutyák időismeretére vonatkozóan: a kutyák szaglásuknak köszönhetően képesek megmondani, mennyi az idő. Orruk rendkívül összetett, hihetetlen érzékenységének hála számunkra felismerhetetllen illatokat is pontosan be tudnak azonosítani. Érzékszerveik közül szaglásuk a legerősebb, segítségével értik meg a világot és annak történéseit.      

 

A szerző szerint „minden napnak új illata van, órái pedig olyan változásokat jeleznek az illatokban, melyeket kutyáink képesek érzékelni.” Az otthonunkban lévő szagok az idő előrehaladtával változnak – ez megmagyarázza, miért érzünk más szagokat, mikor több perces, órás távollét után hazaérkezünk. A meleg levegő mennyiségének növekedése is hozzájárul ehhez: felfelé áramlik, hullámokban sodródik a falak mentén, egészen a mennyezetig, ahol összegyűlve a szoba közepe felé áramlik, majd lefelé veszi az irányt. Ha képesek lennénk vizualizálni a levegő mozgásának irányát a nap folyamán, láthatnánk és nyomon követhetnénk az illatok irányának mozgását is.

 

De nemcsak otthonunkban, hanem a szabadban is más-más szagokat hordoz minden egyes nap és minden egyes napszak. Kedvencünk ezt az időérzékelő trükköt használja minden alkalommal, mikor kilépünk az ajtón, hogy szokásos sétánkra induljunk.

 

Egymás orrának megszimatolása, összeérintése ismerkedés és köszöntés is egyben
A kutyáknál egymás orrának megszimatolása, összeérintése információszerzés és köszöntés is egyben
Fotó: dogtrainerpros.com

 

„A szag koncentrációjának ismeretében nemcsak magát a szagot „látják”, hanem azt is, mennyi idővel korábban hagyták ott. A jövő pedig ott rejlik egy lágy szellőben, mely az utcán vagy a természetben száll át felettünk.”

 

Minél erősebb egy illat, feltehetően röviddel ezelőtt kapcsolódott egy történéshez. Minél gyengébb, annál több idő telt az esemény óta. A szag erősségéhez mérten is képesek megmondani, mennyi az idő, azon túlmenően, hogy ki járhatott ott, azt is "látják", nagyjából mikor? Ez alapján az időnek is jellegzetes szaga van, melyet szaglásbéli képességeink különbségei miatt mi kevésbé tudunk érzékelni. A kutyák 300 milliónyi szaglóreceptora viszont igen. E változásokat nyomon követve tudják megmondani, reggel van-e vagy délután.

 

A mi viszonylag egyszerű, 5 millió érzékelősejttel rendelkező szaglószervünkhöz képest a kutyaorr egy bámulatosan komplex szerv. A kutyák szaglószerve a sztereó elvére épül, orrcimpáik egymástól függetlenül működnek. Az orrukban lévő milliónyi érzékelősejt felfogja a szagot és az információt egyenesen agyukba irányítja, a sejtek magas számának köszönhetően elképesztő pontossággal. Több típusú receptorral is rendelkeznek, így sokkal részletesebb „képet” kaphatnak a dolgokról, mint amire mi valaha is képesek lennénk.

 

Kutyaorr - csodálatosan összetett és bonyolult szerkezet
Kutyaorr - csodálatosan összetett és bonyolult szerkezet
Fotó: star2.com

 

Általa olyan információkhoz is hozzájuthatnak, melyről nekünk legfeljebb halvány elképzeléseink lehetnek. Gondoljunk csak a vércukorszint változására vagy az epilepsziás roham közeledtére figyelmeztető segítőkutyákra, a rák kiszagolására képes ebekre, vagy a keresőkutyákra, akik a gondosan becsomagolt és elrejtett kábítószernek is nyomára bukkannak. A robbanóanyagok felkutatására képzett kutyák például egy trillionnyi (10-12) gramm TNT-t is érzékelnek.

 

Vizuális lényekként, mi emberek elsődlegesen a látottak alapján érzékeljük a minket körülvevő világot, a nap melegségére és a napfény erősségére támaszkodva óra nélkül is meg tudjuk mondani, mely napszakban járunk. A kutyák hiperérzékeny szaglásával összehasonlítva olyan ez, mintha egy feltuningolt látcsövön keresztül tekintenénk a világra, s a legeslegapróbb részletet is látnánk.

 

 „Míg a mi szemeinken keresztül a látottak háromdimenziós képpé állnak össze, a kutyák a szagkép erősségének különbségeit orrcimpáikon érzékelik. Ez teszi lehetővé számukra a szag forrásának lokalizálást a térben: jobbra található vagy balra, elől vagy hátul.” – írja könyvében Horowitz.

 

A kutyák képesek kiszagolni az időt
A kutyák képesek kiszagolni az időt
Fotó: beresinivineyards.com

 

Az idő múlásának is megvan a szaga. Egy kutya világában a múlt, a jelen és még a jövő is egymásra rétegeződik, mind-mind arra várva, hogy kiszimatolja őket:

 

„A szag egyfajta gumiszalagon továbbítja az időt a kutyáknak, a múlt és a jövő egy-egy részletét húzza be a jelenbe.” – magyarázza a szerző.

 

Kiemelkedő szaglásuknak hála tudják azt is, mikor van itt az ideje a sétának és a vacsorának – feltéve, hogy nagyjából ugyanabban az időben kerítünk sort e tevékenységekre. A rendszeresség és a következetesség mind a nevelés, mind az életmód terén fontos kedvenceink számára, biztonságérzetet kelt bennük, ezáltal nyugodtabbak is. Együttélésünket is jelentősen megkönnyítheti, ha odafigyelünk erre.  

 

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket:

Forrás: metro.co.uk, nymag.com
Indexkép forrás: beresinivineyards.com
Cikk első megjelenése: 2017. október 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart MTI Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
300 kutyát fogadott be egy férfi az otthonába, hogy megmentse őket a Delta hurrikán elől Hírek - Címlapon
300 kutyát fogadott be egy férfi az otthonába, hogy megmentse őket a Delta hurrikán elől
5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol! Hírek - Címlapon
5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol!