A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 mérgező szobanövény, amivel jobb, ha vigyázol!

2020. október 18., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy igazi barátságos otthon elengedhetetlen díszei a szobanövények. Sok gazdi talán nem is gondol rá, hogy ezek kutyájára nézve akár veszélyesek is lehetnek! Számos szoba- és dísznövény kisebb-nagyobb mértékben mérgező hatással bír - ezekből mutatunk most párat, az általuk okozott tünetekkel együtt.



Az alábbi növények jelenthetnek veszélyt kedvencedre - hangsúlyozva a feltételes módot, hiszen nem minden kutya áll neki egyből felfalni, vagy csak megrágni a gazdi kedvenc “zöldségeit” az ablakból. Nem kell tehát azonnal megszabadulnod a burjánzó növényektől, elég egy kis odafigyelés kutyádra. Ha például tudod róla, hogy egyedül maradva hajlamos rágcsálni, jobb, ha ezeket a növényeket olyan helyre teszed, ahol nem férhet hozzá.

 

A ciklámen gumója erősen mérgező!
A ciklámen gumója erősen mérgező!
Fotó: arsnatura.hu

 

Ciklámen

A hideg évszakok gyönyörű dísze a ciklámen. Virága és levelei enyhén, de gumója erősen mérgező! Az alábbi tünetek jelentkezhetnek kutyádon, ha ciklámen jutott a szervezetébe: nyáladzás, hasmenés, hányás. Nagy mennyiségben viszont már szívritmuszavar, görcsök is jelentkezhetnek!

 

A korallvirággal is vigyázzunk
A korallvirággal is vigyázzunk
Fotó: femcafe.hu

 

Korallvirág

Gyönyörű színes virágaival feldobja bármelyik otthont! Épp vidám virágai miatt kedvelt ajándék, ráadásul gondozása sem kíván különösen nagy szaktudást. A korallvirág azonban bár nem súlyosan, de viszonylag nagy mértékben mérgező. A szervezetbe jutván hasmenést, hányást, ritka esetben szívritmuszavart okozhat.

 

Ne hagyjuk, hogy a sárkányfát megrágcsálja kutyánk
Ne hagyjuk, hogy a sárkányfát megrágcsálja kutyánk
Fotó: forgarden.hu

 

Dracaena - sárkányfa

A népszerű szobanövény szubtrópusi területekről származik, és bár gyönyörű dísze szobánknak, minden része mérgező - szerencsére csak mérsékelten. Ha kutyánk valamilyen furcsa gondolatának engedve megrágná, így szervezetébe kerülne, hányást (nagyobb mennyiségnél ez véres lehet), étvágytalanságot, levertséget, nyáladzást okozhat.   

 

A kúszó filodendront se kóstolja meg a kutya!
A kúszó filodendront se kóstolja meg a kutya!
Fotó: zoldstudio.viragcenter.hu

 

Kúszó filodendron

Az egyik legkönnyebben gondozható szobanövény, szinte minden lakásban megtalálható. Hálás kis növény, rendkívül gyorsan nő, nincsenek nagy igényei. Jó hír, hogy a filodendron sem súlyosan mérgező! A szervezetbe jutva viszont nyálkahártya irritációt, a száj és ajkak irritációját, hányást, rosszabb esetben légzési nehézséget okkozhat.

 

Kislevelű fikusz - erős bőrirritációt okozhat
Kislevelű fikusz - erős bőrirritációt okozhat
Fotó: szobanovenyek1.blogspot.hu

 

Kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

Az fikuszok között a legkedveltebb szobanövény, nagyon sok háztartásban előfordul. A növény őshazája Malajzia, de ma már számos szubtrópusi éghajlatú területen megtalálható. Szobanövényként akár két méter magasra is megnőhet!

A kislevelű fikusz tejnedve mérgező, ezért még metszésekor, visszavágásakor is ajánlott kesztyűt viselni, a bőrön irritációt okozhat. A növény termése is mérgező!

A kislevelű fikusz nem okoz súlyos mérgezést, a tünetei a következők: a tejnedv bőrre kerülve irritációt, gyulladást okozhat, szájba jutva pedig erős nyáladzást, hányást okoz.

 

 

 

Forrás: balconygardenweb.com, edenkert.hu, life.hu, kertvarazsmagazin.hu
Indexkép forrás: mnn.com
Cikk első megjelenése: 2016. november 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma Hírek - Címlapon
Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma
Így vált a bántalmazott kutya világutazóvá Hírek - Címlapon
Így vált a bántalmazott kutya világutazóvá