A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A 10 legjátékosabb kutyafajta

2022. október 21., 11:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kedvességük, vidámságuk magával ragadó, vicces pillanataik mosolyt csalnak arcunkra. Mellettük igazán nem lehet unatkozni egy percig sem!



 

"Szerinted melyek a legjátékosabb kutyák?" - Ha a szívünkre hallgatunk, valószínűleg mindnyájan másként felelnénk e kérdésre. Hiszen minden kutya egyedi tulajdonságokkal bír, a fajta inkább útmutatóként szolgál azzal kapcsolatosan, milyen általános jellemvonásokra számíthatunk. Bizonyos fajták szívesebben barátkoznak és játszanak, de legalább ilyen fontos megismerni leendő négylábú társunk jellemét és kialakítani azt a szoros köteléket, mely egy életen át összefon minket. Játsszunk vele minél többet!

 

 

Angol springer spániel

 

Az 1900-as években, Angliából indult hódító útjára a fajta. Barátságos, játékos és intelligens kutyák, többségük szívesen ismerkedik, és könnyen „szóba elegyedik” emberekkel, kutyákkal egyaránt. Rengeteg szeretet rejlik bennük, de azért ne feledjük azt sem, hogy akkor a legboldogabbak, ha idejük javarészét a gazdival tölthetik, valamilyen aktív tevékenység keretében (séta, sport, kirándulás), ami a mókától sem mentes. Szőrük rendszeres gondozást igényel, lógó füleik egészségére is kiemelt figyelmet kell fordítani.

 

 

Játékos kutyafajták - Angol springer spániel
Játékos kutyafajták - Angol springer spániel
Fotó: figopetinsurance.com

 

 

Ausztrál juhászkutya

 

Az egyik legatletikusabb fajta: egyszerűen imádnak szaladgálni, ugrándozni és természetesen játszani, amikor csak lehetőségük van rá. Remekelhetnek az olyan tevékenységekben, ahol a gazdival együtt csillogtathatják meg páratlan képességeiket: agility, frizbi, terelés mellett az engedelmes tréning (obedience) és terápiás-, segítőkutyás feladatok sem állnak távol tőlük. A kiadós testmozgás mellett a mentális stimulációt is igényli, amely sok-sok játékkal kombinálva hozzájárul ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott társunk legyen a mindennapokban.

 

 

Játékos kutyafajták - Ausztrál juhászkutya
Játékos kutyafajták - Ausztrál juhászkutya
Fotó: Pinterest

 

 

Boxer

 

Izmos testfelépítés, erőteljes, szilárd jellem. Ősét a 19. században tenyésztették ki, amikor is legfőbb szerepük a vadászatokon túl a jószágok őrzése és a mészárszékekre való terelése volt. Feladatuk elszántságot, bátorságot és kitartást követelt, mely a mai napig is bennük rejlik. Nevüket feltehetően egyedi vonásuknak is köszönhetik: mellső mancsaikat felemelve, ugrándozva játszanak, mintha boxolnának a ringben. Szeretteikhez végtelenül hűséges, védelmező természetük révén egyre többen választják a boxert társul, családi kutyaként. Amellett, hogy roppant szórakoztatóak tudnak lenni, rendkívül intelligensek is. Lelkesedésük magával ragadó, túláradó energiáik, kíváncsiságuk szinte bárkit levesz a lábáról, nemcsak átvitt, hanem a szó szoros értelmében. Következetes, aktív és határozott gazdiknak ajánlott fajta, akik kellő türelemmel rendelkeznek és értékelik a humort.

 

 

Játékos kutyafajták - Boxer
Játékos kutyafajták - Boxer
Fotó: Pinterest

 

 

Francia bulldog

 

Az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tett szert a fajta, köszönhetően szeretetteljes, vidám természetének. Szinte bármikor kapható egy kis játékra, mókára. Kíváncsiságuk határtalan, a sétákon is lepacsiznának bárkivel, aki szimpatikus számukra. Mickey-egér fülei és ráncos pofija milliók szívét rabolta el, de rövid orra és szűk légutai miatt számos egészségügyi probléma merülhet fel tartása során. Nehezen bírja a hőséget, a fizikai terhelést, és a légzési nehézségek gyakorlatilag egy életen át elkísérhetik. Kedveltsége miatt sajnos a szaporítók is felkapták a fajtát, éppen ezért kizárólag származási lappal (törzskönyv) rendelkező, egészséges kölyköt érdemes választani, megbízható tenyésztőtől.

 

 

Játékos kutyafajták - Francia bulldog
Játékos kutyafajták - Francia bulldog
Fotó: sfchronicle.com

 

 

Golden Retriever

 

Az aranyszőrű mosolymanót aligha kell bemutatnunk. Bár eredeti feladata az elejtett szárnyasok és kisebb vadak apportírozása volt a vadászatokon, manapság egyre inkább családi kutyává avanzsál. Hűséges, intelligens, odaadó kutya, akit jókora adag vidámsággal és kedvességgel áldott meg az élet. A labradorokhoz hasonlóan legtöbben imádják a vizet, és könnyedén megtalálják a hangot kicsikkel, nagyokkal, fiatalokkal és idősekkel egyaránt. Munkakutya oldalát mai napig megőrizte, így találkozhatunk velük kutató-mentő, kereső, nyomkövető, terápiás- és segítőkutyás tevékenységségi körökben is. Szeretnek mozogni, szimatolni és boldogan hozzák vissza kedvenc játékukat a gazdinak sokadjára is.

 

 

Játékos kutyafajták - Golden retriever
Játékos kutyafajták - Golden retriever
Fotó: petbasics.com

 

 

Jack Russell Terrier

 

Kicsi a bors, de erős. És rettentően aktív is! Az 1800-as években terjedt el Angliában, amikor is egy olyan kutyára volt szükség, amely nemcsak a vadászatokon, hanem a városi forgatagban is megállja a helyét. A föld alatti üregekben rókákkal ádáz küzdelmet vívó terrier az ember társaként előszeretettel irtotta az otthonokba beférkőző rágcsálókat. Az erőteljes zsákmányösztön mai napig megtalálható benne, ezért következetes, határozott gazdit igényel, aki remek humorral rendelkező, szórakoztató kis társat keres magának.

 

 

Játékos kutyafajták - Jack Russell Terrier
Játékos kutyafajták - Jack Russell Terrier
Fotó: wallhere.com

 

 

Labrador Retriever

 

A közepesen nagyobbacska termetű szeretetgombócok egyszerűen imádnak játszani. A gazdival, a családdal, gyerekekkel, más kutyákkal – szinte bárkivel, aki kapható egy kis mókára. Jellemzően szeretnek tárgyakat cipelgetni, így egy kis kergetőzéssel, birkózással színesített labdázás remek kikapcsolódás. Örömük persze akkor válik igazán teljessé, ha kedvenc tevékenységeiket víz közelében végezhetik. Nem számít, hogy az a kerti pancsoló, medence, a tópart vagy egy sáros pocsolya – ha vízben lehetnek, akkor minden jó. Az Újfundlandról származó fajta világszerte nagy népszerűségre tett szert barátságos, kedves jellemének köszönhetően. Bár alapvetően munkakutya, sok-sok foglalkozással, sétával családi kutyaként is jól érzi magát.

 

 

Játékos kutyafajták - Labrador retriever
Játékos kutyafajták - Labrador retriever
Fotó: petsmeds.com

 

 

Magyar vizsla

 

Amikor orrát nem éppen valami rettentő izgalmas illat foglalja le, nagy lendülettel veti bele magát a játékba. Labdázás, apportírozás a gazdival, kergetőzés és birkózás a kutyapajtásokkal remek módja energiái levezetésének, ami bőven rendelkezésére áll. Munkakutyához híven igényli a rendszeres testmozgást, sporttevékenységekben is remek partner, legyen szó kocogásról, túrázásról, kutyás tréningről. Kíváncsi, fogékony, intelligens kutyafajta, szívesen tanul, de figyelmét könnyen elvonhatják az érdekességek – és persze  a mókázás is.

 

 

Játékos kutyafajták - Rövidszőrű magyar vizsla
Játékos kutyafajták - Rövidszőrű magyar vizsla
Fotó: Pinterest

 

 

Pembroke welsh corgi

 

Hosszú test, rövid lábak, hatalmas nyuszifülek és az a tündéri szőrpamacs a hátsójukon. Na meg a pofijukon szüntelenül megjelenő mosoly. Mintha mindig jókedvűek lennének! II. Erzsébet királyné kedvenc fajtája nemcsak cukiságáról, hanem intelligens, hűséges és aktív természetéről is híres. Kiváló társa lehet azoknak, akik sok-sok vidámságra vágynak, és szeretnek játszani, barátkozni. Mert egy corgi mindenre és mindenkire kíváncsi. Hajlamosak lehetnek az elhízásra és a gerincet, ízületeket érintő problémákra, ezért fontos odafigyelni a megfelelő etetésre és lemozgatásra is.

 

 

Játékos kutyafajták - Welsh Pembroke Corgi
Játékos kutyafajták - Welsh Pembroke Corgi
Fotó: corgicare.com

 

 

Pomerániai törpespicc

 

Aprócska mancsok hatalmas bundával. A bájos kis szőrgombolyagról nehéz elképzelni, hogy ősei az észak-európai zord tájakon élő emberek szánhúzójaként elterjedt spitzek kicsiny leszármazottja. Távoli rokonságban áll a szamojéd fajtával is. Az 1800-as években Viktória királynőnek váltak egyre népszerűbbé, aki szívből szerette a kutyákat. Ha egy selymes bundájú kistestű kutyára vágysz, amelyikkel csupa öröm az élet, a „pom” lehet a tökéletes választás. De azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden kutya egyéniség, sajátos karakterrel, így a pomerániai is megcsillanthatja olykor makacs oldalát.  

 

 

Játékos kutyafajták - Pomerániai törpespicc
Játékos kutyafajták - Pomerániai törpespicc
Fotó: Twitter

 


 

Fontos tudnivalók:

 

  • ha fajtatiszta kutyát szeretnénk magunkhoz venni, ne feledjük, hogy a fajtán belül is változatosságot mutathat az egyedek mérete, energiaszintje, fizikai állóképessége, jelleme és egészségügyi állapota is.
  • ha kölyökkutyát keresünk, tájékozódjunk regisztrált tenyésztőknél, akik a törzskönyv mellé egészségügyi garanciát is adnak a kiskutyára
  • ha fiatal vagy felnőtt kutya mellett döntenénk, érdeklődjünk a fajtamentő szervezeteknél, de a menhelyeken is előfordulnak fajtajellegű kutyák, akik már alig várják, hogy szerető gazdihoz költözhessenek.
  • bármilyen korú kutyát is választunk, gondoljuk át alaposan, hogy valóban megfelel-e személyiségünknek és életmódunknak, hiszen a döntés egy életre - akár 10-15 évre - szól!

 


 

A legjátékosabb kutyafajták listája természetesen nem teljes, bőven találhatunk még olyan ebeket, akiknek a vérében van a bohóckodás. 

És ne feledkezzünk meg a keverékekről sem! 

 


 

Forrás: thesprucepets.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz Hírek - Címlapon
7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből Hírek - Címlapon
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből