A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kölyökválasztás titka - ezért fontos, hogy megfigyeld a kiszemelt kiskutya viselkedését

2022. február 12., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Hogy stílusosan indítsunk, lerágott csont a kutyaválasztás fontossága. Hogy illenie kell leendő kiskutyánknak hozzánk, életvitelünkhöz. Szépen kell viszonyulnia a család egyéb állatkáihoz és legifjabb tagjaihoz, nevezetesen a kisgyerekekhez. Kutyust lehet választani vérmérséklete, mérete, színe, fajtajellemzője szerint. Jóval kevesebb szó esik azonban arról, milyen testbeszéd-jelek, viselkedésbeli specifikumok árulkodnak leendő kutyatársunk jelleméről, idővel várható, csak rá jellemző viselkedési sajátosságairól. Rántsuk le a leplet együtt ezekről a fontos titkokról! 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Nagyon jó, ha megnézheted leendő kutyusod (amennyiben kölyköt választasz) a testvérei, alomtársai között. Sokat elárul róla, hogyan koordinál élete első fajtársi közösségében:

 

 

 

1.   Nem jó, ha ő a legkisebb és leggyámoltalanabb, akit étkezésnél a testvérei folyton folyvást ellöknek a mamájától és emberi közbeavatkozás szükséges ahhoz, hogy zavartalanul tudjon táplálkozni. A megfelelő mennyiségű és minőségű anyatej alapozza ugyanis immunrendszerét, szervezete későbbi zavartalan működését. Ha egészen apró kölyökként azt tapasztalja a fajtársi közegből, hogy nála mindenki erősebb, könnyebben célt ér, később sem lesz túl nagy az önbizalma. Vannak kölykök, akiknek eszük ágában sincs ilyenkor küzdeni, kivívni a helyüket a családban. Egy önbizalom nélküli kutyusból pedig – pláne, ha pár szerencsétlen szocializációs elem is közrejátszik – jó eséllyel válik bizonytalan, félős, szorongó eb. Legrosszabb esetben hamar beköszön a félelmi agresszió. Hacsak nincs tapasztalatunk a rehabilitáció terén, nem túl jó ötlet első kutyának vagy kisgyermekes családba pusztán sajnálatból a csöpp, „hátrányos helyzetű” kölyköt választani. Nem beszélve arról: a téves gondolatmenetből fakadó, „majd én kárpótolom mindenért, tehát jól elkényeztetem” típusú emberi hozzáállás csak súlyosbítja a helyzetet…

 

 

 

2.   Az sem túl jó, ha állandóan a sarokban kuporog és szinte sosem csatlakozik testvéreihez a mókában. Ha nagy ritkán mégis, akkor is csupán néhány pillanat erejéig, utána hamar visszanyugszik. Amennyiben ilyen fellépésű kiskutyával szemezel, érdemes tudnod: később ő lesz az a felnőtt kutyus, akit nehezen fogsz tudni motiválni. Nem feltétlen lesz társad a labda visszahozásában, nem szívesen vesz részt kirándulásokon. Ha igen, úgy minden fűszálnál meg kell állnotok, hogy tüzetesen szemügyre vegye. Nem lesz pörgős a kis tappancs, aki alig várja, hogy új trükköt tanuljatok. Hidd el, összeteszed majd a két kezed, ha elfogadja tőled sétákon az élelmet. Miért? Mert nagy valószínűséggel egy melankolikus idegrendszeri típusú jegyeket markánsan hordozó kutyus szuszmog előtted a boxban. Akinek alacsony számú agyi idegi ingerületi folyamata van, sarkítva „hiányzik belőle az a rész”, ami motiválhatóságáért, lelkesüléséért felelős. Egy ilyen kiskutya kiváló választás ellenben idős emberek számára!

 

 

Cendes, visszahúzódó, vagy ő a legvirgoncabb az alomban? Ezek a jelek megmutatják, milyen felnőtt lesz a kölyökből
Cendes, visszahúzódó, vagy ő a legvirgoncabb az alomban? Ezek a jelek megmutatják, milyen felnőtt lesz a kölyökből
Fotó: Unsplash -  Jametlene Reskp 

 

 

3.   És igen! Ott az a kölyök, aki édeseket vakkant már pár hetesen. Izeg-mozog, kimászik a boxból, átgázol a tesóin, de olyan cuki… Ezerrel csóvál, miközben széles mosolyoddal erősíted meg, amit éppen csinál. Őt aztán nem fékezi, hogy felvisítanak a testvérei, mert rájuk tapos vagy erősebben nyammogja vékony kis bundájukat. Aki a mama közelébe megy, vagy éppen birtokolt játékához, még meg is morogja! Mit jelent, ha őt választod? Azt, hogy már most elkezdhetsz félrerakni egyéni tréningekre és későbbi agresszió elleni viselkedés-terápiára. Amit csinál ugyanis, az nem édes és vagány, hanem figyelmetlen és akaratos. Ha pályafutása legelején, pár hetesen így viszonyul a többi élőlényhez, el lehet képzelni, mivé fajul ez, ha eléri ivarérettségét vagy testi ereje maximumát. Ha belép a „kamaszkorba”, azaz a bevésődés kori hónapok köszöntenek be. Netán, ha nem ivartalanítod, akkor tenyészérettsége idején fogja nagy valószínűséggel szétszedni a lakást, megkergetni a kerítésen átugorva a postást, megölni a szomszéd cicáját és befenyíteni, megharapni a járókerettel hozzátok látogató nagyit. Hidd el, egyáltalán nem mókás, ha ilyen viselkedésű kutya mellett várod mondjuk első kisbabád…

 

 

Leendő kiskutyánknak passzolnia kell hozzánk, az életvitelünkhöz
Leendő kiskutyánknak passzolnia kell hozzánk, az életvitelünkhöz
Fotó: Unsplash - Alexander Naglestad

 

 

De nem minden kutya ilyen… Ez igaz. Az is, hogy néhol túlzó példákat hívtam segítségül. Miért? Hogy minden leendő gazdi megértse az összefüggést a pár hetes kölyök pillanatnyi reakciója és a későbbi „hirtelen fura lett”, „de nem is adott korábban semmi jelet” között… Dehogynem!

 

 

Mindig adnak jelet a kutyák, már pár naposan is megmutatkoznak a későbbi karakter vonásai.

 

 

Most, hogy már tudod, mit hasznos szem előtt tartanod, biztosan sikeresen választasz te is szuper kutyatársat magadnak. Milyet is? Aki stabil, tehát örömmel kapcsolódik fajtársaihoz a játékban, de terelhető figyelme, megakasztható épp folytatott tevékenysége. Aki figyel testvérei vagy kutyamamája hangjelzéseire, tehát azonnal abbahagyja a durvulást, ha valaki nyüszítéssel szól neki, hogy túlment egy bizonyos határon. Aki inkább nyugodt mindezek mellett, semmint folyton pörgő, minden fényre, árnyékra ugró és egyfolytában zsizsgő.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Jametlene Reskp

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú
Az ötletes megoldásnak hála új fordulatot vett a segítségre szoruló kölyökkutya élete.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet? Hírek - Címlapon
A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet?
Kutyák és a demencia Hírek - Címlapon
Kutyák és a demencia