A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kölyökválasztás titka - ezért fontos, hogy megfigyeld a kiszemelt kiskutya viselkedését

2023. február 18., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Hogy stílusosan indítsunk, lerágott csont a kutyaválasztás fontossága. Hogy illenie kell leendő kiskutyánknak hozzánk, életvitelünkhöz. Szépen kell viszonyulnia a család egyéb állatkáihoz és legifjabb tagjaihoz, nevezetesen a kisgyerekekhez. Kutyust lehet választani vérmérséklete, mérete, színe, fajtajellemzője szerint. Jóval kevesebb szó esik azonban arról, milyen testbeszéd-jelek, viselkedésbeli specifikumok árulkodnak leendő kutyatársunk jelleméről, idővel várható, csak rá jellemző viselkedési sajátosságairól. Rántsuk le a leplet együtt ezekről a fontos titkokról!



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Nagyon jó, ha megnézheted leendő kutyusod (amennyiben kölyköt választasz) a testvérei, alomtársai között. Sokat elárul róla, hogyan koordinál élete első fajtársi közösségében:

 

 

 

1.   Nem jó, ha ő a legkisebb és leggyámoltalanabb, akit étkezésnél a testvérei folyton folyvást ellöknek a mamájától és emberi közbeavatkozás szükséges ahhoz, hogy zavartalanul tudjon táplálkozni. A megfelelő mennyiségű és minőségű anyatej alapozza ugyanis immunrendszerét, szervezete későbbi zavartalan működését. Ha egészen apró kölyökként azt tapasztalja a fajtársi közegből, hogy nála mindenki erősebb, könnyebben célt ér, később sem lesz túl nagy az önbizalma. Vannak kölykök, akiknek eszük ágában sincs ilyenkor küzdeni, kivívni a helyüket a családban. Egy önbizalom nélküli kutyusból pedig – pláne, ha pár szerencsétlen szocializációs elem is közrejátszik – jó eséllyel válik bizonytalan, félős, szorongó eb. Legrosszabb esetben hamar beköszön a félelmi agresszió. Hacsak nincs tapasztalatunk a rehabilitáció terén, nem túl jó ötlet első kutyának vagy kisgyermekes családba pusztán sajnálatból a csöpp, „hátrányos helyzetű” kölyköt választani. Nem beszélve arról: a téves gondolatmenetből fakadó, „majd én kárpótolom mindenért, tehát jól elkényeztetem” típusú emberi hozzáállás csak súlyosbítja a helyzetet…

 

 

 

2.   Az sem túl jó, ha állandóan a sarokban kuporog és szinte sosem csatlakozik testvéreihez a mókában. Ha nagy ritkán mégis, akkor is csupán néhány pillanat erejéig, utána hamar visszanyugszik. Amennyiben ilyen fellépésű kiskutyával szemezel, érdemes tudnod: később ő lesz az a felnőtt kutyus, akit nehezen fogsz tudni motiválni. Nem feltétlen lesz társad a labda visszahozásában, nem szívesen vesz részt kirándulásokon. Ha igen, úgy minden fűszálnál meg kell állnotok, hogy tüzetesen szemügyre vegye. Nem lesz pörgős a kis tappancs, aki alig várja, hogy új trükköt tanuljatok. Hidd el, összeteszed majd a két kezed, ha elfogadja tőled sétákon az élelmet. Miért? Mert nagy valószínűséggel egy melankolikus idegrendszeri típusú jegyeket markánsan hordozó kutyus szuszmog előtted a boxban. Akinek alacsony számú agyi idegi ingerületi folyamata van, sarkítva „hiányzik belőle az a rész”, ami motiválhatóságáért, lelkesüléséért felelős. Egy ilyen kiskutya kiváló választás ellenben idős emberek számára!

 

 

Cendes, visszahúzódó, vagy ő a legvirgoncabb az alomban? Ezek a jelek megmutatják, milyen felnőtt lesz a kölyökből
Cendes, visszahúzódó, vagy ő a legvirgoncabb az alomban? Ezek a jelek megmutatják, milyen felnőtt lesz a kölyökből
Fotó: Unsplash -  Jametlene Reskp 

 

 

3.   És igen! Ott az a kölyök, aki édeseket vakkant már pár hetesen. Izeg-mozog, kimászik a boxból, átgázol a tesóin, de olyan cuki… Ezerrel csóvál, miközben széles mosolyoddal erősíted meg, amit éppen csinál. Őt aztán nem fékezi, hogy felvisítanak a testvérei, mert rájuk tapos vagy erősebben nyammogja vékony kis bundájukat. Aki a mama közelébe megy, vagy éppen birtokolt játékához, még meg is morogja! Mit jelent, ha őt választod? Azt, hogy már most elkezdhetsz félrerakni egyéni tréningekre és későbbi agresszió elleni viselkedés-terápiára. Amit csinál ugyanis, az nem édes és vagány, hanem figyelmetlen és akaratos. Ha pályafutása legelején, pár hetesen így viszonyul a többi élőlényhez, el lehet képzelni, mivé fajul ez, ha eléri ivarérettségét vagy testi ereje maximumát. Ha belép a „kamaszkorba”, azaz a bevésődés kori hónapok köszöntenek be. Netán, ha nem ivartalanítod, akkor tenyészérettsége idején fogja nagy valószínűséggel szétszedni a lakást, megkergetni a kerítésen átugorva a postást, megölni a szomszéd cicáját és befenyíteni, megharapni a járókerettel hozzátok látogató nagyit. Hidd el, egyáltalán nem mókás, ha ilyen viselkedésű kutya mellett várod mondjuk első kisbabád…

 

 

Leendő kiskutyánknak passzolnia kell hozzánk, az életvitelünkhöz
Leendő kiskutyánknak passzolnia kell hozzánk, az életvitelünkhöz
Fotó: Unsplash - Alexander Naglestad

 

 

De nem minden kutya ilyen… Ez igaz. Az is, hogy néhol túlzó példákat hívtam segítségül. Miért? Hogy minden leendő gazdi megértse az összefüggést a pár hetes kölyök pillanatnyi reakciója és a későbbi „hirtelen fura lett”, „de nem is adott korábban semmi jelet” között… Dehogynem!

 

 

Mindig adnak jelet a kutyák, már pár naposan is megmutatkoznak a későbbi karakter vonásai.

 

 

Most, hogy már tudod, mit hasznos szem előtt tartanod, biztosan sikeresen választasz te is szuper kutyatársat magadnak. Milyet is? Aki stabil, tehát örömmel kapcsolódik fajtársaihoz a játékban, de terelhető figyelme, megakasztható épp folytatott tevékenysége. Aki figyel testvérei vagy kutyamamája hangjelzéseire, tehát azonnal abbahagyja a durvulást, ha valaki nyüszítéssel szól neki, hogy túlment egy bizonyos határon. Aki inkább nyugodt mindezek mellett, semmint folyton pörgő, minden fényre, árnyékra ugró és egyfolytában zsizsgő.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Jametlene Reskp
Cikk első megjelenése: 2022. február 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI MOL Nyrt. Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az ötödik és hatodik napon is találtak kutyákat a földrengés után a romok alatt Hírek - Címlapon
Az ötödik és hatodik napon is találtak kutyákat a földrengés után a romok alatt
Boldogság vagy engedelmesség – melyik a fontosabb? Hírek - Címlapon
Boldogság vagy engedelmesség – melyik a fontosabb?