A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A konyha nem kutyabarát hely!

Mérgező alapélelmiszerek


2015. január 29., 21:45


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Az egyik a gyümölcsöt szereti, a másik a kenyeret, a harmadik a csokoládéért rajong, a negyedik a csontokért, és még sorolhatnánk. Ahhoz, hogy a kutyánk ételtől megbetegedjen, nem kell a kapun sem kimennie. Galibát mi magunk is okozhatunk, ha figyelmetlenül adunk ételt kedvencünknek.



Korábban írtunk már a mérgezéses esetekről. Sajnos minden háztartásban akadnak olyan ételek, melyek veszélyesek a kutyákra nézve. Ebből gyűjtöttünk ki az alapélelmiszereket, ezeket még véletlenül se etessük meg négylábú barátunkkal. 

 

dogeat4
Rajtunk is múlhat a kutya egészsége
Fotó: loyaltypettreats.com.au

 

A kutya nem szemetes, habár lenyelne szívesen minden maradékot. Nem is gondolnánk, hogy mennyi élelmiszerrel árthatunk a kutyánknak! Vannak olyanok, melyek nem mindennapi étkek (pl. avokádó, makadám dió, lazac), de roppant mérgezőek. 

Most olyanokat veszünk górcső alá, melyek a legtöbb kutyás háztartásban megtalálható.

 

 

Élesztős ételek, nyers tészták:

Ezek az élesztőgomba miatt veszélyesek. Megdagad a nyers tészta a kutya gyomrában, és hasfájást okoz. Valamint alkoholt is termel az élesztőgomba, ez szintén ártalmas.

 

Csokoládé:

Hiába lehetne csokival bármit elérni egy kutyánál, sajnos ez az, amivel mérgezhetjük. A teombromin nevű toxikus anyag az étcsokiban és a kakaóporban található. Nem csak a kutya emésztőrendszerére hat károsan, de nagyobb mennyiségben szívrutmus-zavart, görcsöket, halált okozhat. 

 

dogeat1
A csoki akkor sem kutyának való
Fotó: www.personal.psu.edu

 

 

Hagyma, fokhagyma:

Alattomosan jelentkezik a mérgezés, mert napokkal később mutatkoznak a tünetek a fogyasztás után. Egyrészt negatívan hat a vörös vérsejtekre, másrészt tompaságot, levertséget okoz. 

 

Penészes ételek:

Görcsök, remegés lép fel a penészgomba hatására. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy a megmaradt étel ne legyen penészes, ha a kutyának akarjuk adni!

 

Csonthéjas gyümölcsök: 

A ciántartalma miatt már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy nehogy megegyük a csonthéjas gyümölcsök magját. Ahogy mi magunk sem fogyasztjuk el, a kutyának is lehetőleg kimagozva adjuk ezeket a gyümölcsöket. 

A ciánmérgezés mellett a bélcsavarodás is fennállhat a fogyasztása után.

 

Xilit:

Bármilyen furcsa, de a nekünk egészséges xilit a kutya számára végzetes étel lehet. A vércukorszintjüket lecsökkenti, illetve májproblémákat okoz. 

 

Tejtermékek:

A sajton kívül a összes tejtermék hasmenést, bélgázosodást okoz a laktózérzékeny kutyáknak. Márpedig nagyon sok négylábú intoleráns a tejre. Ha összefüggést látunk a tejes ételek elfogyasztása és az orrfacsaró bélgázeregetés közt, akkor érdemes kiiktatni az étrendből, és figyelni a változásokat.

 

dogeat3
A jól megválasztott étel nem okozhat problémát
Fotó: img.webmd.com

 

Ha a gazda pontosan tudja, hogy mit evett meg a kutyája, akkor betegségek esetén könnyen beazonosítható, vagy kizárható egy-egy mérgezés lehetősége. 

Egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a komoly betegségek.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
5 indok, amiért a labrador a legjobb választás, vakvezetőnek Hírek - Címlapon
5 indok, amiért a labrador a legjobb választás, vakvezetőnek
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját! Hírek - Címlapon
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját!