A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig

2023. május 17., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.Évezredek óta a közelünkben élnek, megosztjuk velük otthonukat, táplálékunkat, ám a kutyafélék családjába tartozó kedvenceink természetes ösztönei máig ott rejtőznek bennük. Kommunikációs tárházuk java részét is őseiktől örökölték – bár ez utóbbi az idők során egyre kifinomultabbá vált az ember irányában. Testbeszéd, hangok és tekintetük segítségével üzennek nekünk, „elmondják”, hogyan érzik magukat, milyen állapotban vannak, mit (vagy mit nem) szeretnének.

 

A kutyák vokális eszköztára meglehetősen kiterjedt: az ugatástól kezdve a morgáson át a nyüszítésig megannyi hangot tudnak produkálni, és igen, mindegyik más-más jelentéssel bír. Függ a környezettől, a kutya aktuális állapotától (éhes, fáradt, nyugodt, stresszes, stb.), hangulatától (izgatott, vidám vagy éppen unott, fásult, stb.), és attól is, milyen kapcsolatban áll a gazdival, jelenlévő fajtársakkal (barát, ismerős vagy idegen, stb.), de a lista itt még nem ér véget. Könyveket lehetne megtölteni a kutyahangokkal kapcsolatos kutatásokkal és érdekes eredményekkel, éppen ezért most csak egy kis általános ízelítőt szeretnénk nyújtani a témában.

 

Hangok minden mennyiségben

 

„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit!

 

 

Ugatás - A kommunikáció fontos része kutyáknál, megannyi jelentéssel bír
Ugatás - A kommunikáció fontos része kutyáknál, megannyi jelentéssel bír
Fotó: lonetreevet.com

 

 

1. Ugatás

 

Figyelmeztetés, a gazdi és fajtársak hívása, érzelmek kifejezése (pl. öröm, stressz, stb.) csupán néhány funkció, melyet az ugatás betölthet. Annyi bizonyos, ha egy kutya elkezd ugatni, valami fontosra szeretné felhívni a figyelmünket, illetve a környezet felé is jelez. Például, ha területét védi az esetleges betolakodóktól, a mélyről feltörő, fenyegető ugatás egyfelől szól a gazdi(k)nak, hogy „helyzet van”, másfelől szól az illetékteleneknek is „tartsd magad távol” üzenettel.

 

Egy beszédesebb kutya ugathat akkor is, ha ismerős barát, családtag érkezik, ilyenkor magasabb, izgatottabb tónusra vált („vu-vu-vuuu”). Játék közben is hasonló hangot hallhatunk, illetve akkor is, ha fontos dolga akadt odakint, és mielőbb szeretne kijutni.

 

És persze ott az eltéveszthetetlen „kérem, kérem, légyszi” éles, repetitív vakkantások sora, amikor nagyon-nagyon szeretné elkérni a kezünkben lévő ennivalót, játékot, bármit... miközben óriási szemeket mereszt ránk.

 

Ha fájdalma van vagy fél, extrém magasságokba szökhet az ugatás, gyors ismétlődések formájában, akár nyüszítéssel, vinnyogással párosulva.

 

 

Területvédelem - Otthona őrzése közben is ugathat a kutya
Területvédelem - Otthona őrzése közben is ugathat a kutya
Fotó: michaels-pack.com

 

 

A mélyebb hangnem, akár morgással váltakozva általában komoly figyelmeztetés a másik fél számára: „hátrébb”. Ha ezzel nem éri el a kívánt hatást, támadáshoz is folyamodhat – ezért is fontos, hogy megismerjük a kutya testbeszédét, jelzéseit, így adott helyzetben értelmezni tudjuk a jeleket, és elkerülhetjük a bajt. A „kutyázás” elengedhetetlen része a tanulás, folyamatos fejlődés, hogy megérthessük, mit üzen a kutya!

 

Vadonélő rokonaikra azonban sokkal inkább jellemzőek az alábbi hangok: vonyítás, nyüszítés, morgás, dörmögés. Náluk az ugatás legtöbbször üzenet a falkatársaknak, hogy veszély közeleg, és az egyed támogatást kér.

 

 

2. Vonyítás

 

Felveti a fejét, és egyszer csak teljes áhítattal "énekelni" kezd? Lehet, hogy hallott valami furcsát, érdekeset, vagy nekünk szeretne elmondani valamit, amikor a „benne rejlő farkas” hangján szólal meg. Elég egy különös, szokatlan hang, például a mentőautó szirénája vagy egy dallam, amely „megindítja” a kutyát, de más kutyák vonyításának hangjára, sőt, még a gazdi esetlen próbálkozásaira is reagálhat így. Megannyi jelentést hordozhat, erről korábban itt írtunk:

 

Szinte minden kutya tud vonyítani
Szinte minden kutya tud vonyítani
Fotó: pawsaregood.com

 

 

3. Nyüszítés, nyüszögés, vinnyogás

 

Szorongás, várakozás, aggodalom – gyakran ezen érzelmeit fejezi ki a kutya, amikor nyüszög. Megjelenhet akkor is, amikor a kutya nagyon szeretne valamit elérni, például élelemért, játékért, kedvességért könyörög. Ugyanakkor utalhat arra is, ha fájdalma van, fél vagy stresszesnek él meg egy helyzetet.

A nyüszögés nem hiszti! Figyeljük meg, mikor, milyen körülmények között folyamodik hozzá a kutya. Lehet, hogy komoly fájdalommal küzd, melynek látható jele (még) nincsen. Érdemes ellátogatni vele az állatorvoshoz, hogy orvosoljuk a bajt! Ha minden rendben, de a kutya még mindig gyakorta nyüszög, kérjük pozitív megerősítéssel dolgozó kutyatréner segítségét!

 

 

4. Horkantás, dörmögés, dünnyögés

 

Figyelemre vágyik? Szeretne felkéredzkedni a fotelba, kanapéra, vagy az ölünkbe? E hangokat is hallhatjuk akkor, amikor a kutya szeretné, hogy tegyünk meg valamit, csak éppen már kissé türelmetlen, unatkozik, vagy fáradt és nyűgös. Kitartóan bámulja a gazdit, lecövekel elé, mancsol, esetleg fel-alá járkál, miközben „motyog, morcog, mormog”. Lehet, hogy ki kell mennie? Zavarja valami? Vagy nem találja helyét új otthonában? Sokféle jelentéssel bírnak e hangok is, rajtunk áll, hogy kitaláljuk, mire vonatkoznak.

Egészen elképesztő egyébként, milyen hangokat képesek kiadni magukból, amikor valamire nagyon vágynak! És ne feledjük azt a mozzanatot sem, amikor kedvencünk pihenés közben vagy alváshoz készülődve dünnyög.

 

 

Dörmöghet, dünnyöghet a kutya, ha egy kis figyelemre vágyik a gazditól
Dörmöghet, dünnyöghet a kutya, ha egy kis figyelemre vágyik a gazditól
Fotó: Twitter

 

 

5. Morgás

 

Legalább annyiféle üzenetet hordoz, mint az ugatás. Kifejezheti a kutya, hogy fél valamitől, vagy fenyegetésként észlel valamit a környezetében, ami agresszív fellépésért kiált. Mindegyik viselkedésnél megfigyelhetünk tipikus jeleket: félelem esetén például a kutya összehúzhatja magát, elfordítja tekintetét, fejét, nyugtató jeleket alkalmaz; agresszió esetén viszont nem tér ki a szemkontaktus elől, a célra fókuszál (ami lehet egy tárgy, másik kutya, és ember is), izomzata megfeszül (szinte ugrásra kész), és mélyről jövő, félelmet keltő morgást hallhatunk. Felhúzhatja fogínyét, és ugathat is. Ne feledjük, hogy a hirtelen fellépő agresszió arra is utalhat, hogy a kutya betegséggel küzd, fájdalma van!

 

A kutyák közötti kommunikációban is nagyon fontos a morgás, mégis sokan rászólnak kedvencükre, hogy hagyja abba, ne csinálja. Ám, ha folyton tiltva van, idővel elmaradhat-e az eszköztárból, mígnem egy számára kellemetlen helyzetben figyelmeztető jelek nélkül reagálhat a kutya, és kész is a baj...

 

Akár fél, akár a támadást fontolgatja, mielőbb hozzuk ki a szituációból! Forduljunk szakemberhez a probléma megoldása érdekében!

 

 

Fenyegető morgás - Tarts magad távol tőlem, üzenheti a kutya
Fenyegető morgás - "Tarts magad távol tőlem", üzenheti a kutya
Fotó: superbdog.com

 

 

A morgásnak van azonban egy játékos formája is, amit már egészen kicsi korban megfigyelhetünk. Ahogy a kölykök cseperednek, és elkezdik felfedezni magukat, testvéreiket, mamájukat és a környezetüket, egyre többféle hangot hallhatunk tőlük. Az első „morgós próbálkozások” különösen aranyosak, játék közben gyakran hallani. Sokaknál később is megmarad, bár a külső szemlélődőnek ijesztőnek tűnhet, ahogy egy felnőtt kutya rettenetesen morog játékával a szájában, de azért odahozza azon a tipikus „vedd már el – úgysem adom” módon.

 

Az őrző-védő hajlamú kutyáknál jellemzőbb lehet e viselkedés, példaként hozhatnám fel németjuhász-keverékemet, aki előszeretettel morog (valami iszonyatosan), miközben birkózunk vagy húzókás játékot játszunk, de más kutyákkal történő játék során is felzendül e hang. A lényéből jön, számára az az igazi játék, amikor mindent belead, morgás formájában is, miközben testbeszédével egyértelműen azt kommunikálja, mennyire élvezi a játékot. Érthető módon, más kutyáknak is időbe telik, mire hozzászoknak ehhez, de aztán kezdődhet is a buli!

 

 

Játék közben is moroghatnak a kutyák
Játék közben is moroghatnak a kutyák
Fotó: goldenhearts.co

 

 

Hangmagasság, tónus, időtartam

 

A hangmagasság (alacsony, közepes, magas), a frekvencia (gyors, ismétlődő vagy lassú, elhúzódó), és az időtartam (pl. az ugatás idejének hossza) mind-mind fontos szerepet játszanak abban, mit szeretne közölni a kutya. Minél jobban odafigyelünk viselkedésére, minél inkább megismerjük a hangadás ezen oldalát is, egyre inkább képesek leszünk jobban megérteni kutyánkat. Nemcsak a kommunikáció, hanem kapcsolatunk szempontjából is fontos, hiszen általa hamarabb észlelhetjük azt is, milyen állapotban van, milyen lépést fontolgat, mit szeretne tőlünk és környezetétől.

 

 

Keresd a jelentést!

 

A kutyahangok roppant érdekesek, és rengeteg információra tehetünk szert belőlük. Segítenek rájönni, hogyan érzi magát a kutya, mit járhat a fejében, és a köztünk lévő köteléket is tisztábbá, szorosabbá teheti. Lenyűgöző terület, amely újabb és újabb felfedezéseket kínál. Legyünk résen, hallgassuk meg, mit üzen kutyánk!

Forrás: lonetreevet.com
Indexkép forrás: lonetreevet.com
Cikk első megjelenése: 2022. április 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Hírek - Címlapon
Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel
Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Hírek - Címlapon
Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál