A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A megnövekedett költségek miatt egyre többen mondanak le kedvenceikről külföldön is

2022. augusztus 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Egy felmérés szerint sokan úgy próbálják enyhíteni helyzetüket, hogy kevesebbet költenek élelemre, jutalomfalatokra és kutyafelszerelésre. Sajnos előfordul, hogy ez sem nyújt megoldást. 

Amerika-szerte egyre több kisállat kerül a menhelyekre azzal az indokkal, hogy a gazdik anyagi gondokkal küzdenek, és lakhatásuk is bizonytalanná vált. Cikkünk a CNBC hírcsatorna riportja alapján készült.

 

Lisa Spillman el sem tudná képzelni életét kutyája nélkül. Az 52 éves asszony hűséges kis társa Rosebud, a 8 éves, háromlábú csivava. Háztartásának költségvetését egyre nehezebben tudja kigazdálkodni, és az áremelkedések miatt kétszer is meggondolja, mit vegyen le a polcról.

 

„Minden... A lakbér, az élelmiszer, a kutyaeledel... Minden egyre csak drágul” - mondja a riportban. És ezzel nincsen egyedül.

 

 

Az elválás nemcsak a gazdinak, de a kutyának is nagyon nehéz
Az elválás nemcsak a gazdinak, de a kutyának is nagyon nehéz
Fotó: petface.com

 

 

Egy friss felmérés szerint, a kisállattartók többsége úgy véli, ma sokkal nagyobb összegeket költenek kedvenceik ellátására, mint 6 hónappal ezelőtt. A kutyatartással foglalkozó Rover.com weboldal adatai alapján az Egyesült Államokban a megkérdezett gazdik több mint 90%-a állítja, hogy az infláció miatt a kisállataikra fordított költségek is jelentősen emelkedtek; januárban ez az arány 71% volt.

 

Még egy fontos dologra fény derült: a magas árakat úgy próbálják meg kiegyenlíteni, hogy kevesebbet költenek eledelre, jutalomfalatokra és kutyafelszerelésre (ez magával vonja azt is, hogy alacsonyabb minőségű ennivalót kapnak a kutyák, ami hosszú távon viszont egészségügyi problémákhoz vezethet - a szerző).

 

És vannak olyan esetek is, amikor a gazdi arra kényszerül, hogy búcsút vegyen négylábú barátjától. Az albérletek árai 30-40-50%-kal is emelkedtek az utóbbi hónapokban az Egyesült Államok egyes nagyvárosaiban. A riportban megszólaló asszonynak is új otthont kellett találnia, ám a kisállatokra vonatkozó szigorú szabályok szerint nem vihette magával kedvencét, még úgy sem, hogy egy kistestű, idősödő csivaváról van szó. „Borzasztóan fáj, hogy elveszítettem a kicsikémet”.

 

 

Lisa Spillman és kedvence, Rosebud, a csivava
Lisa Spillman és kedvence, Rosebud - A 8 éves csivava egy ideig a menhelyen élt, míg gazdája kutyabarát otthonra talált
Fotó: cnbc.com

 

 

Az emelkedő árakkal párhuzamosan egyre többen keresik fel a menhelyeket és állatmentő szervezeteket azzal az indokkal, hogy lakhatási problémák miatt nem tudják megfelelően kutyájuk, macskájuk gondját viselni. Sokan arra kényszerülnek, hogy alacsonyabb fenntartású otthonba költözzenek, ám albérletek esetében gyakran tiltott az állattartás. És akadnak olyanok is, akiket fizetésképtelenség miatt a kilakoltatás veszélye fenyeget. Az arizonai Tuscon-ban található Pima Animal Care Center adatai alapján a leadott állatok 18%-ánál a lakhatási gondokat jelölik meg indokként a gazdák. Egy évvel korábban ez csupán 6% volt.

 

„Egész egyszerűen döbbenetes. Főleg azért szomorú, mert az emberek rajtuk kívül álló okok miatt kénytelenek megválni kedvenceiktől. Az infláció és a piaci árak emelkedése miatt a háztartási költségek is megnőttek, mindez kívül esik azon, amire hatást tudnak gyakorolni” - mondta el Monica Dangler, igazgató.

 

A felmérés további érdekességekre is rámutat: míg a járvány előttihez képest 14%-kal csökkent a menhelyekre bekerülő állatok száma az Egyesült Államokban, a gazdikeresők száma napjainkban is rettentően magas. A bekerülő állatok és az örökbefogadások arányát nyomonkövető Shelter Animals Count adatai szerint idén előbbiek száma 6%-kal magasabbra rúg:

 

„Számos menhely számol be arról az utóbbi hónapokban, hogy a leadás okaként egyre többször jelennek meg lakhatási és anyagi gondok, ami miatt a családok arra kényszerülnek, hogy – gyakran könnyek között – mondjanak búcsút kisállataiknak” - jelentette ki a szervezet ügyvezető igazgatója, Stephanie Filer.

 

 

Gazdikereső kutyák a Pima Animal Care Center menhelyén, Tuscon, Arizona, USA
Gazdikereső kutyák a Pima Animal Care Center menhelyén, Tuscon, Arizona, USA
Fotó: cnbc.com

 

 

Megdöbbentő adatokról beszélnek a Kansas Cityben található KC Pet Project menhelyén is: míg átlagosan tízezer kutya és macska kerül be hozzájuk évente, idén augusztusig ez a szám már meghaladta a 15 ezret.

 

„Szükségünk van a közösség segítségére, hogy átvészelhessük ezt az időszakot. Örökbefogadás, ideiglenes befogadás is mind-mind életeket ment, ezért azt tanácsolom mindenkinek, aki csak teheti, hogy menjen és segítsen a közelében található menhelyeknek” - fogalmaz Tori Fugate, szóvívő. Majd így folytatta: „Az emberek nem akarnak lemondani kedvenceikről. Utolsó utáni lehetőségként jönnek el hozzánk, mert számukra egyszerűen nem létezik más opció.”

 

2022-ben a menhelyre leadott kutyák 40%-ánál a lakhatási és anyagi problémák szerepeltek indokként. Így történt ez Veronica Gurrola esetében is, aki két miniatűr schnauzer, Oreo és Cookie gazdája:

 

„Elérkeztem arra a pontra, hogy választanom kellett: vagy a gyerekeimről gondoskodom vagy a kutyáimról. A ház törlesztőrészletét is ki kell fizetnem, meg minden egyebet, így hamar felhalmozódnak a költségek. És nagyon úgy tűnik, hogy minden egyre drágább lesz. Minden emelkedik – kivéve persze a fizetésed.”

 

 

Sokan kényszerülnek arra, hogy az árak drágulása miatt lemondjanak kedvenceikről
Sokan kényszerülnek arra, hogy az árak drágulása miatt lemondjanak kedvenceikről
Fotó: dailypaws.com

 

 

New York City egyik menhelyén is egyre rosszabb a helyzet: idén 4567 állatot adtak le náluk tulajdonosaik, ami az előző évi időszakhoz képest 22%-kal magasabb. A gazdasági helyzet miatt egyre több embernek kell elköltöznie otthonából. Vagy azért, mert elveszítették munkájukat, vagy azért, mert már nem képesek finanszírozni a bérleti díjak 30%-os emelkedését. Ez az egyik legerősebb indok, ami miatt kénytelenek megválni kedvenceiktől.

 

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akiknél az elválás csak átmeneti. Rosebud, a kis csivava, valamint Oreo és Cookie is visszakerülhettek családjukhoz. Mindkét asszony olyan helyen él, ahol a hozzájuk közel eső menhelyen igyekeznek megoldást keresni a felmerülő problémákra. Ideiglenes befogadói programjuk keretében gondjaikba veszik a segítségre szoruló kutyákat, cicákat, amíg gazdáik újra talpra tudnak állni.

 

Rettentően hálás vagyok ezért” - köszönte meg a lehetőséget a riport elején bemutatott Spillman asszony, akinek sikerült kutyabarát otthonra lelnie az arizonai Tuscon városában. Még egy kis kert is tartozik hozzá, aminek a háromlábú csivava is nagyon örül. - „Rosebud nagyon aktív kutya, nagyon hiányoztam neki – és ő is nekem.”

 

 

 

 

Forrás: cnbc.com
Indexkép forrás: petface.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
A kutyatartók közel negyede szerint a kutyájuk fontosabb, mint a legtöbb családtagja vagy ismerőse. A legfiatalabb kutyagazdák között az arány egy harmad. Többek között ez derült ki a Whizzopet.hu webáruház által készített kutatásból.

Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon! Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon!
Negyedik alkalommal szervezi meg a Mancs a bajban! akciót a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A 2024. május 11-12-én, szombaton és vasárnap zajló adománygyűjtés során állatvédő szervezetek közreműködésével az INTERSPAR hipermarketekben száraztápot, konzervet, szalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot, állatfelszereléseket és tisztító szereket gyűjtenek menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására.

Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat az állatvédő civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat az állatvédő civil szervezetek részére
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása.

Állatkínzás vétsége miatt ítélt el a Szekszárdi Járásbíróság egy tolnai férfit Állatkínzás vétsége miatt ítélt el a Szekszárdi Járásbíróság egy tolnai férfit
A Szekszárdi Járásbíróság a 2024. április 22-én tartott előkészítő ülésen hat rendbeli állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek azt a tolnai férfit, aki több kutyáját is magára hagyta anélkül, hogy az ellátásukról megfelelően gondoskodott volna.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya
Világbajnokságot nyert Karma, a magyar mentőkutya Hírek - Címlapon
Világbajnokságot nyert Karma, a magyar mentőkutya