A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!

2024. május 27., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?



Tavasszal kezdődően szinte minden füves területen találkozhatunk toklásszal, nemcsak a réteken és legelőkön, hanem a városokban is, ahol a gyep gondozása késedelmes vagy elmarad. A fű magvainak feladata, hogy a talajba fúródva gyökeret eresszenek és megtelepedjenek, azonban előszeretettel tapadnak rá bármire, amibe kampós kis végükkel bele tudnak kapaszkodni – és ez alól a kutyák sem kivételek. Nem számít, hogy szőre hosszú vagy rövid, hiszen utóbbiaknál is pár pillanat belefúródhat a toklász a tappancsba, de észrevétlenül bejuthat a fülekbe, szájba, orrba és még a szembe is!

 

Az, hogy kellemetlen, ha a bőrbe jut, nem kifejezés. Óriási fájdalmat képes okozni, ahogy átszúrja a bőr rétegeit, majd a szövetekben tör utat magának hegyes fejével, és akár napokig, hetekig is vándorolhat a kutya testében. Gyulladást, fertőzést, esetenként súlyos szövődményeket hátrahagyva...

 

 

Toklász és a kutyák - A magas fűben, száraz évszakban még nagyobb a veszély
Toklász és a kutyák - A magas fűben, száraz évszakban még nagyobb a veszély
Fotó: Pinterest

 

 

A toklász több téren támad: nemcsak a bőrön át kerülhet be a szervezetbe, de a kutya belélegezheti szaglászás közben, és le is nyelheti például legelészés vagy játék során. Sétálni viszont el kell vinni a kutyát, és nem mindig kerülhetjük el a toklászos területeket. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket a bajtól?

 

 

Mi az a toklász és hogyan néz ki?

 

A pázsitfűfélék családjába tartozó növényekkel szezonálisan találkozhatunk hazánkban. Tavasszal bújnak elő a földből, nyáron virágzanak, majd a hideg időjárás közeledtével ők is „nyugovóra térnek”. Virágzata több virágból, ún. füzérkéből áll, mely nagyon hasonlít a búzakalászra. Angol elnevezése a „foxtail” (rókafarok) is jellegzetes megjelenésére utal. A kalászban helyet foglaló magok végén apró horgok vannak, a toklász hegyes feje pedig lehetővé teszi, hogy könnyedén belefúródjon a talajba, és gyakorlatilag bármibe, például a kutya szőrébe, testébe is.

 

 

Toklász - Pázsitfűfélék füzérvirágzata, a kalász
Toklász - Pázsitfűfélék füzérvirágzata, a kalász
Fotó: pets.webmed.com

 

 

Hol találkozhatunk toklásszal?

 

Magyarország fűvel benőtt területein szinte bárhol, a belvárosi parkoktól, sétányoktól kezdve, a réteken és legelőkön át a nyílt mezőkön, füves síkságokon vezető kiránduló- és túraútvonalak mentén is. Ahogy az időjárás melegebbre vált, a pázsitfűfélék füzérvirágzata kiszárad, és a toklászok útra készen állva várják, hogy pici kampóikkal belekapaszkodhassanak bármibe és bárkibe, ami/aki elhalad mellettük. Szaporodásuk, terjedésük ily módon válik lehetségessé.

 

 

Miért veszélyes a kutyára?

 

Testének bármely részén megtapadhat a toklász, és egyirányú mozgásával bárhova befúródhat:

  • Szem

  • Szemhéj (a harmadik szemhéj is)

  • Fülek

  • Orrcimpák

  • Ajkak, szájüreg, fogíny

  • Talppárnák köze

  • Genitáliák és a végbélnyílás környéke

Nem ritka az sem, hogy a bőrfelületen átfúrva magát a test mélyebb szöveteibe is behatol, például a gerinccsatornába, mellkasüregbe, hasüregbe. S ha egyszer már bent van, tovább vándorol, magával cipelve szennyeződéseket és baktériumokat, mely súlyos következményekkel járhat. 

 

 

Fokozottan vigyázni kell azokra a kutyákra, melyek sok időt töltenek füves terepen
Fokozottan vigyázni kell azokra a kutyákra, melyek sok időt töltenek füves terepen
Fotó: tractive.com

 

 

Előfordul, hogy a kutyával valami nincs rendben, rosszul érzi magát, de csak a sokadik vizsgálat után derül ki, hogy valójában egyetlen fránya kis toklász a ludas. Röntgen nem mutatja ki, s ha a bőrön ejtett seb már begyógyul, a duzzanat leapadt, olykor csak feltáró műtéttel lehet a nyomára bukkanni. A toklász mindaddig veszélyes a kutya egészségére nézve, amíg nem távolítják el testéből - akár a halálát is okozhatja. 

 

 

Milyen tünetek alapján érdemes toklászra gyanakodni?

 

Ha a séták során megfordultunk olyan helyen, ahol toklász is van, alábbi jelek árulkodhatnak arról, hogy megtörtént a baj:

 

Mancsok

A legtöbbet e testrésze érintkezik a talajjal, a talppárnák közötti bőrbe pillanatok alatt befúródhat egy toklász. Tünetek: a kutya sűrűn nyalogatja, rágcsálja mancsát, talpát, duzzanatot, sebet látunk rajta vagy sántít, érintésre fájdalmat mutat.

 

Fülek

Ha a kutya meghempereg a fűben vagy magas fűben jár, fülének szőrébe is beleakadhat a toklász, de rövid szőr esetén is könnyedén megtalálhatja útját a füljáratba, ahol beljebb vándorolva még a dobhártyát is átszúrhatja. Talán nem is látjuk, ha belepillantunk a fülbe, de attól még ott lehet. Tünetek: a kutya gyakran rázza a fejét, oldalra billenti fejét a fájós fül felé, vakarja fülét.

 

 

Hosszú lelógó fülek és göndör szőr - Még könnyebben beleakad a toklász a kutyába
Hosszú lelógó fülek és göndör szőr - Még könnyebben beleakad a toklász a kutyába
Fotó: animalwised.com

 

 

Szemek

Pirosság, könnyezés, váladékozás, duzzadt szemhéj is utalhat toklász okozta sérülésre. További jelek: a kutya mancsával piszkálja a szemét, sűrűn pislog, hunyorog vagy nem tudja kinyitni a szemét, esetleg hozzádörgölő valamihez, például lábunkhoz, kanapéhoz, stb.

 

Orr

Rettentően kellemetlen, ha a toklász a kutya orrjáratába jut, mélyebbre fúródva komoly fájdalmat és károkat okozhat a koponyában. Tünetek: folyamatos tüsszögés, prüszkölés, váladékozás, vérzés, az orr dörzsölése, mancsolása.

 

Genitáliák

Sajnos ide is bejuthat a toklász, a nemi szervek és a végbélnyílás környékét is át kell nézni, ha a kutya nyalogatja, rágcsálja magát.

 

Órák vagy napok múltán pedig a következő tüneteket észlelhetjük:

  • Duzzanat, dudor megjelenése a testen

  • Nem gyógyuló seb a bőrön, melyből váladék szivárog (a toklász nyomán ejtett járatból)

  • Helyenként kipirosodott, érzékeny a bőr, melynek érintésére a kutya fájdalmat jelez

  • Gyulladás

  • Bágyadtság, elesettség, kedvetlenség, depresszió (a kutya elvonul, magába fordul, láthatóan rosszul érzi magát)

  • Csökkent étvágy

 

A kutya testébe fúródva hosszú időn át vándorolhat a toklász
A kutya testébe, például a mancsába fúródva hosszú időn át vándorolhat a toklász, komoly gyulladást és fájdalmat okoz
Fotó: Twitter

 

 

Legrosszabb esetben a toklász utat talál magának a belső szervekbe, beágyazódik a tüdőbe, gerincvelőbe, szívbe, agyba, alhasi szervekbe. Ilyenkor a tünetek az érintett szervnél mutatkoznak, melyre speciális vizsgálatokkal derülhet fény (pl. laborban eltérő értékek, szokatlan elváltozások ultrahangon, képi diagnosztikán, stb.). Előfordul, hogy ki kell operálni a toklászt, s az általa okozott fertőzést, betegséget is gyógyítani kell.

 

 

Hogyan szedjük ki a toklászt?

 

  • Ha szemfülesek vagyunk, és még azelőtt észrevettük, hogy belefúródott volna a kutyába, fogjuk meg a toklászt és egészben távolítsuk el.
     

  • Ha hegye épp egy pici lyukat vájt a bőrbe, szedjük ki egészben, majd fertőtlenítsük le alaposan a sebet. Ne hagyjuk, hogy kutyánk nyalogassa a nyílt sebet, mert ezzel elfertőzheti.
     

  • Ha a toklásznak csak a vége látszik ki, ne próbáljuk meg kiszedni, mert kampóival beleakadhatott a szövetekbe, és ha eltörjük, bent maradhat a sebben. Azonnal vigyük a kutyát állatorvoshoz, hogy szakszerűen megszabadíthassák a toklásztól!
     

  • Fokozottan érvényes ez akkor is, ha az orrába, szemébe, szájüregébe (pl. fogíny, nyelv), és fülébe fúródott a toklász. Csak így előzhetjük meg, hogy tovább vándoroljon és komoly bajt okozzon!

 

Toklász - A tavasz, nyár és ősz hónapjaiban is bajt okozhat a kutyának
Toklász - A tavasz, nyár és ősz hónapjaiban is bajt okozhat a kutyának
Fotó: Maurer Lilla/Kutyabarathelyek.hu

 

 

Hogyan előzzük meg, hogy toklász kerüljön a kutyába?

 

A sétákon nem szabad spórolni, és a tervezett kirándulást, tóparti kikapcsolódást szem érdemes elhalasztani amiatt, hogy esetleg toklásszal találkozunk. Egyik kutya sem védett ellene, ám a hosszú lelógó fülekbe és a göndör szőrbe még a többieknél is könnyebben beleakadhat a toklász. Na de akkor mit tegyünk?
 

  • Nézzük át kutyánkat tetőtől-talpig séta, kinti tartózkodás után, főleg, ha magas fűben szaladgált, játszott. Különös tekintettel alábbiakra: pofa, szemek, orr, ajkak, száj, fogíny, a fülek, mancsok, a talppárnák köze.
     

  • Ha a kutya szőrtípusa engedi, fontoljuk meg, hogy a nyári hónapokban rövidebbre nyíratjuk szőrét. Kérjük állatorvosunk és kutyakozmetikus tanácsát ezzel kapcsolatosan!
     

  • Fordítsunk gondot a megfelelő szőr- és bőrápolásra. Fésüljük át hetente több alkalommal kutyánk bundáját, távolítsuk el a rátapadt fűszálakat, fűmagokat, toklászt és bogáncsokat, tüskéket.
     

  • Azok a kutyák, melyek sok időt töltenek füves terepen, így a vadász- és munkakutyák számára előnyös lehet egy megfelelő mellény, mely védi mellkasukat és alhasukat a magas fűben.
     

  • Lehetőség szerint kerüljük el a toklászos területeket. Ha ez nem megoldható, tartsuk rövidebb pórázon a kutyát, hogy azonnal leszedhessük róla a toklászt.
     

  • Ha kertes házban élünk, fordítsunk gondot a rendszeres fűnyírásra.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmed.com, pets.webmed.com
Indexkép forrás: tractive.com/pets.webmed.com
Cikk első megjelenése: 2022. május 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos emlékezteti az állattartókat a nyári meleg veszélyeire, melyek különösen súlyosan érinthetik az állatokat. A forró időjárás nemcsak az emberek, hanem négylábú barátaink számára is komoly kockázatokat rejt. A hőguta és a kiszáradás komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a kutyáknál, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Perzselő napok jönnek: kutyáinkat is veszélyezteti! Hogyan óvhatjuk meg őket? Perzselő napok jönnek: kutyáinkat is veszélyezteti! Hogyan óvhatjuk meg őket?
A hosszú, hűvös és esős tavasz után megérkezett az igazi nyár – és kapásból hirtelen forrósággal köszönt ránk. A perzselő napokban kutyáink is nagyobb odafigyelést igényelnek, hisz rájuk akár életveszélyes is lehet a hőség. Ne vegyük félvállról!

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Ehetnek a kutyák sárgabarackot? Ehetnek a kutyák sárgabarackot?
Édes illata és ízletes húsa szinte ellenállhatatlanná teszi e gyümölcsöt a legtöbb kutya számára. Vajon adhatunk neki belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand! Hírek - Címlapon
A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand!
Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Hírek - Címlapon
Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?